BREAKING Guvernul USR propus de Dacian Cioloș a picat la vot în Parlament, cu 88 de voturi „pentru” și 184 „împotrivă”
Guvernul USR propus de Dacian Cioloș a picat la vot în Parlament, după ce a obținut doar 88 de voturi „pentru” din cele 234 necesare pentru învestire. USR are doar 80 de parlamentari. Urmărește LIVE pe G4Media.ro evenimentele zilei:
12.54: Ședința Parlamentului s-a încheiat.
12.52: Președintele Senatului, Anca Dragu, a precizat că, potrivit prevederilor constituționale și regulamentare, Parlamentul îl va informa pe președintele Klaus Iohannis despre rezultatul votului, în vederea desemnării unui alt candidat de prim-ministru.
12.50: Rezultatul votului este anunțat oficial în plenul Parlamentului.
12.45: S-au înregistrat 184 de voturi „împotrivă”.
12.41: Guvernul USR propus de Dacian Cioloș a picat la vot în Parlament, după ce s-au înregistrat doar 88 de voturi „pentru” s-au înregistrat.
Numărarea voturilor împotrivă este în desfășurare. George Simion (AUR) transmite live pe Facebook numărarea voturilor.
12.35: Votul s-a încheiat, în curând rezultatul va fi anunțat.
11.58. A început votul pentru Guvernul Cioloș.
Parlamentarii votează cu bile.
Niciun reprezentant al PNL nu a luat cuvântul în timpul dezbaterilor.
11.50: Dacian Cioloș, cuvântul de final:
- A renunța e cel mai ușor lucru, să faci un pas în spate când e greu, în loc să-ți asumi răspundere politică.
- Domnule Simonis, a fi român nu înseamnă să ții discursuri sforăitoare, ci să simți. Nu înseamnă să guvernezi astfel încât să alungi milioane de români din țară.
- Mă simt foarte român, pentru că simt lucrurile și le spun așa cum le simt fără discursuri sforăitoare.
- Vă cer încă o dată să ne asumăm împreună acest vot.
- Întotdeauna când ajungem la anaghie soluția e să chemăm experți din afară, în loc să ne asumăm politic. Și USR asta face, își asumă politic.
- Politica înseamnă și bună credință, nu doar scandal și urlete din sală.
- Sunt acasă aici, în România.
- Diana Șoșoacă viciferează din sală.
- Mulțumesc dna Șoșoacă niște remarci. Sper că aveți măcar puțin pe conștiință pentru că ați mințit oamenii și acum îi vedem la terapie intensivă.
- Votul nu va fi pentru noi, ci pentru conștiința dvs.
11.44: Marcel Ciolacu (PSD):
- Cât am stat noi aici, alte câteva zeci de români au pierdut lupta cu viața. La fiecare 2 minute și jumătate un român moare răspus de covid, asta e moștenirea pe care o lăsați.
- În această sală încap maximum 500 de oameni. Închipuiți-vă că sala ar fi plină și la balcoane, pentru că ieri 574 de oameni au murit.
- Sunt copii care mor în timp ce clasa politică se ține de tot felul de jocuri ridicole pentru a accede la putere.
- 3.200 de români au murit într-o săprămână. O comună din România a dispărut în ultima săptămână.
- Și noi venim aici să ținem discursuri, să le spunem oamenilor că suntem responsabili. Chiar nu ne pasă deloc de ceea ce se întâmplă?
- Acest joc politic al actualei puteri a mers prea departe.
- Eu consider că ne-am certat suficient. Atunci când e nevoie de excavator să ne îngropăm morții înseamnă că e prea mult.
- Este o demență din care fiecare vrea să iasă cu cât mai multe procente. Așa nu se mai poate! E clar că acest guvern nu are cum să treacă. Este o bătaie de joc la adresa românilor. Nu putem accepta un ministru al Sănătății care e părtaș la dezastrul sanitar.
- Trebuie să punem ceva în loc. Face apel la toți liderii de partide. Vă cer să ne întâlnim imediat și să găsim o soluție ca să scoatem România din criză. Gata cu politica, nu se mai poate așa! Trebuie ca politicienii să facă un pas în spate și să aducem specialiști care să vină cu soluții.
- Vă cer să fiți în al 12-lea ceas bărbați de stat. Vă cer să trecem împreună România peste acest dezastru sanitar.
11.40: Vorbește Radu Miruță (USR):
- Nu pentru că am propus noi un guvern mor oameni în continuare, ci pentru că voi, PNL și PSD, trageți de timp în speranța găsirii unei formule care să vă salveze interesele de grup.
- Dacă vă păsa de țară și de oameni, veneați la Cotroceni cu o propunere de premier.
- Știți ce vă doare, domnilor de la PSD și PNL? că prin comparație cu ce ați oferit dvs. aceștia oameni chair sunt cei mai buni, nu au schelete în dulap, nu au dosare penale, nu și-au falsificat diplomele.
11.35: George Simion (AUR):
- Klaus Iohannis și-a bătut joc de țara asta și pentru asta trebuie să plătească.
- Este o șaradă. participăm cu toții la un teatru care nici măcar nu e bun, în care ne facem că alegem un guvern.
- Niciodată în 30 de ani nu am avut un asemenea caz, să fie respinși toți miniștrii, să știi că vei pica în plen și să mergi mai departe.
- Klaus Iohannis este responsabil.
- Știu, domnilor de la PNL, că jumătate nu mai sunteți de acord cu Iohannis. Știu că la Teleorman aveți niște dosare la DNA, probabil cu asta v-a forțat să îl susțineți pe Cîțu.
- Să trecem repede peste jocul ăsta absurd și să dăm țării o guvernare.
- La Cotroceni nu a fost o singură propunere de premier. Și UDMR l-a propus pe Kelemen Hunor.
- Trebuie să găsim puterea de a dialoga unii cu alții și să-i spunem lui Klaus Iohannis că nu își poate bate joc.
- Fiți demni, conștienți că reprezentați populația și azi, după ce ne jucăm cu bilele pe aici, să ne punem la aceeași masă și să găsim o soluție.
11.27: Alfred Simonis (PSD):
- Primul semn bun pentru ziua de azi a început pentru mine când ați intrat în sală. Înseamnă că v-ați amintit că ați fost desemnat și putem încheia această mascaradă.
- V-am ascultat discursul. Unde ați fost până acum? Ați venit din spuma mării? Sunteți același Dacian Cioloș care a mai fost prim-ministru, același Dacian Cioloș al președintelui partidului care a mai fost la guvernare și a gestionat domeniul sănătății.
- Este responsabil care ne cere votul și știe că nu va trece de Parlament? Este responsabil ca acum câteva zile să spuneți că nu discutați cu PSD și acum să ne rugați să vă votăm?
- Ați folosit această nominalizare ca pe un joc în care să vă victimizați.
- Victima nu sunteți dvs. ci românii, care nu mai au locuri în spitale, nu primesc medicamente. Nu mai sunt saci pentru cadavre. Din cauza incompetenței și a nepăsării miniștrilor dvs. au murit oameni, iar acest lucru e un fapt.
- Ați făcut toată vara balet, ați organizat congrese și dați vina pe Cîțu. Are și el responsabilitate.
- Soluția pe care o aduceți pentru a rezolva pandemia este aceeași persoană care a gestionat dezastruos pandemia.
- Nu v-am azuti să reproșați ceva primului ministru când erați în Guvern. Nu v-am auzit dna ministru să plecați din guvern pentru că nu aveți bani de medicamente, pentru că dl Cîțu nu crede în valul 4.
- Interesele dvs. comerciale, politice și în justiție au fost mai importante decât interele oamenilor.
- După ce am avut supermeni, acum avem spartani. Nu vreau să mi-l imaginez pe dl Bulai cu armură luptându-se în Afganistan, nici pe dl Goțiu cu armură luptându-se probabil cu somnul.
- Trebuie să învățați și dvs. să fiți români.
- Dacă ați avea empatie, România după un an de zile cu dvs. la guvernare nu s-ar afla în situația asta.
- Știu că nu vă cer puțin lucru, domnule Cioloș, dar încercați să fiți români.
11.25: Diana Șoșoacă:
- Jos masca!
- Legea permite celor cu probleme medicale să nu poarte mască.
- Salutări premierului ungar Viktor Orban. Poate cândva vom avea și noi un guvern naționalist, după exemplul Ungariei.
11.20: Claudiu Târziu (AUR):
- Desemnându-l pe Dacian Cioloș premier știind că nu are susține parlamentară, președintele Iohannis a făcut un pas neconstituțional care să îi atragă suspendarea prin referendum.
- Sperăm ca după respingerea Guvernului Cioloș, președintele să facă demersurile constituționale pentru instalarea unui guvern, altfel ne va obliga să mergem și noi mai departe cu referendumul de suspendare.
11.12: Oana Murariu (USR):
- USR e singurul partid care și-a asumat guvernarea în criză. Vă rog să votați guvernul Cioloș
11.10: Lucian Romașcanu (PSD):
- Doamna Mihăilă, există un cimitir care se mărește în fiecare zi și care ar putea să vă poarte numele
10.56: Kelemen Hunor (UDMR):
- Nu am promis instabilitate, nesiguranță, haos. Promisiunile au fost stabilitate, predictibilitate și redarea speranței. Așa am promis cu toții și de câteva săptămâni, cam de 2 luni de zile, majoritatea clasei politice oferă doar circ și scandal.
- Înainte de orice, trebuie să le cerem scuze oamenilor. Vă cer scuze, stimați cetățeni, dar nu pot să o fac în numele fiecărui parlamentar.
- Degaba suntem o mână de oameni care am încercat să ne ținem departe de acest scandal, imaginea noatră a tuturor e catastrofală.
- În aceste zile ar trebui să discutăm despre problemele mari ale României.
- Trebuie să discutăm despre Green Deal, care poate avea consecințe catastrofale.
- În primul rând ar trebui să vorbim de valul 4 și salvarea vieților. În loc de asta, noi discutăm despre un cabinet care nu are susținere parlamentară dar care vrea să demonstreze că e o victimă.
- Am susținut că principala cheie a stabilității coaliției este să renunțăm cu toții la orgolii personale. Ați avut o coaliție la care ați renunțat pentru că pentru dvs. era mai importantă o persoană. V-ați baricadat în propriile certitudini. V-ați asociat și cu unii și cu alții doar ca să vă răzbunați.
- Stimați colegi, ați cam rămas singuri! În momentul în care nu poți să convingi cam pe nimeni din Parlament să te susțină, orice discuție despre programul de guvernare este pierdere de timp.
- Veți pica la acest vot, dar de mâine trebuie să găsim o soluție și să resuscităm vechea coaliție.
- UDMR nu va participa la vot. Am fi ipocriția dacă până în septembrie am fost colegi, iar din 20 octombrie am devenit adversari și să votăm împreună. Asta e singura soluție pentru noi, să nu participăm la vot.
- Sunteți așteptați la dialog, la găsirea de soluții împreună și nu separat.
10.54: George Simion (AUR):
- La începutul discuțiilor domnul Cioloș spunea că vorbește doar cu PNL și UDMR, cu AUR și cu PSD nu. Se vede și la cei de la USR că știu că acest guvern nu o să treacă. Eu aștept și vorbim la final.
10.47: Din partea USR vorbește senatorul Radu Mihail:
- Stelian Ion nu a cedat șantajului să avizeze PNDL 3 și a fost demis.
- Puteți să votați acest guvern, nu o să se întâmple nimic rău. Încercați și cu cinstea!
- A fi responsabil la vot nu doare.
- Dacian Cioloș și echipa propusă de USR o să rezolve criza și pentru dumneavoastră și apoi puteți să vă asumați meritele. (vociferări din sală)
- Suntem singurii care am venit cu o soluție.
10.40: Alexandru Rafila (PSD):
- Îl felicit pe domnul Dacian Cioloș pentru discurs, a fost un discurs perfect, dar nu putem să votăm un guvern pentru un discurs.
- Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă nu au pregătit sistemul medical.
- Nu am auzit la audierea dnei ministru niciun moment în care dânsa sau partidul din care face parte să-și asume responsabilitatea pentru tragedie.
- Îmi amintesc încercările repetate de politizare a instituțiilor din subordinea MS, încercările lui Vlad Voiculescu de decredibilizare a INSP.
- În 2016, când premier era Dacian Cioloș și ministru al Sănătății Voiculescu, s-a încercat discreditarea repetată a corpului medical.
- Nu putem să depășim această criză cu oameni care au decredibilizat în mod repetate sistemul medical și corpul medical.
- Dacian Cioloș a folosit acest discurs pentru a crea o responsabilitate suplimentară parlamentarilor și să voteze un guvern care prin reprezentanții săi au demonstrat că nu pot gestiona o asemenea situație.
- PSD va vota împotriva unui astfel de cabinet, care să creeze o situație gravă în societatea românească.
10.20: Dacian Cioloș prezintă programul de guvernare. Se aud aplauze puternice din sală:
- Vă cer mandatul pentru un guvern de criză, în baza mandatului acordat de președintele Klaus Iohannis. Suntem într-o criză profundă ce nu poate fi negată sau ignorată. Vă propun ca această ședință să nu fie una a discursurilor politice care să se concentreze pe adversar
- Nu sunt aici ca să atac pe nimeni și nici pentru a ține discursuri memorabile. Sunt aici pentru a-mi asuma propria vină a superficialității din trecut și pentru a-mi asuma ce poate fi făcut de-acum înainte
- Suntem în mijlocul furtunii și nu ne permitem să fim superficiali
- Criza nu are nuanțe, e doar albul costumelor de protecție și negrul sacilor funerari
- le mulțumesc medicilor și personalului sanitar, profesorilor, cetățenilor, societății civile, firmelor care au făcut donații. Pentru toți cei care și-au văzut viața distrusă, suntem datori să răspundem cu solidaritate și responsabilitate politică.
- Vă rog să ținem un moment de reculegere pentru cei peste 40.000 de români care și-au pierdut viața în pandemie
- E necesar să contruim consens pe măsurile de urgență, trebuie să depășim partizanatul și tribalismul toxic
- Vrem să scoatem căruța din mocirlă, nu să ne certăm când ea se scufundă
- Un guvern USR e garanția că PNRR de 30 miliarde euro poate fi pus în practică
- Una din măsurile urgente de scădere a facturilor e scăderea de la 19 la 5% și eliminarea accizei. Putem să ajungem să scădem facturile cu 30%
- Considerăm necesară folosirea certificatului verde pentru angajații din sectorul public și privat care intră în contact cu publicul. Inclusiv în Republica Moldova prin astfel de măsuri a crescut procentul de profesori vaccinați de la 62 la 90% și nu a fost nimeni concediat, așa cum se anticipa.
- 70% din populația eligibilă poate fi imunizată până în martie, dacă punem în aplicare măsurile.
- Orice ezitare și orice joc de imagine înseamnă pierderi de vieți.
- E nevoie să ieșim din logica de partid pentru că criza termoficării a lovit orașe indiferent de culoarea politică a primarului.
- Votați acest Guvern cu soluții pentru această criză.
- Avem alocate 30 mld euro prin PNRR și e important să îi aducem repede. E un plan național, nu al unui guvern. E meritul întregii clase politice, dar vom putea să ne lăudăm împreună dacă ne vom asigura ca acești bani să ajungă în România și să fie investiți.
- Miniștrii de resort sunt conștienți de situația grea.
- Apel: România nu mai poate astfel. tensiunea socială a ajuns la un nivel atât de ridicat încât se poate simți peste tot. Astăzi, aici, avem ocazia de a fce ceva concret. Avem ocazia să le arătăm cetățenilor României că pot conta pe clasa politică.
- Votați pentru acest guvern pentru a oferi o soluție crizei. Votați fără un calcul politic! Prețuiți puterea pe care o aveți asupra destinului și binelui românilor!
- Această propunere de guvern e rezultatul unei crize. Nu ajută pe nimeni nici politic, nici social să prelungim această criză.
- Vă cer un mandat limitat în timp și care să se întindă pe perioada crizei. Sunt conștient că un guvern învestit astăzi nu are viață lungă.
- Votați acest guvern! Acest guvern poate să fie o soluție pentru ieșirea din criză, chiar dacă va avea o viață scurtă.
10.20: S-a votat ordinea de zi, urmează să își susțină discursul Dacian Cioloș
10.11: A început ședința plenului reunit, condusă de Anca Dragu, președintele Senatului
9.50: Dacian Cioloș, scurte declarații înainte de vot:
Sper în înțelepciunea parlamentarilor. Soluția pentru criză este aici. Mergem în fața parlamentarilor să ne susținem programul și echipa de guvernare
9.43: Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că social-democrații vor vota împotriva guvernului Cioloș
Context: Conform programului, premierul desemnat Dacian Cioloş va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.
Lista cu miniştri şi programul de guvernare au fost depuse luni la Parlament.
Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş sunt: Dan Barna – ministrul Afacerilor Externe; Nicu Fălcoi – ministrul Apărării Naţionale; Alin Stoica – ministrul Afacerilor Interne; Stelian Ion – ministrul Justiţiei; Dragoş Pîslaru – ministrul Finanţelor; Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii; Cristina Prună – ministrul Energiei; Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului; George Căţean – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Mihai Goţiu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor; Cristian Ghinea – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; Ioana Mihăilă – ministrul Sănătăţii; Ionuţ Moşteanu – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei; Oana Ţoiu – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale; Corina Atanasiu – ministrul Educaţiei; Monica Berescu – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării; Iulia Popovici – ministrul Culturii; Tudor Pop – ministrul Tineretului şi Sportului.
Marţi, miniştrii propuşi în Cabinetul Cioloş au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi, cu excepţia ministrului propus la Transporturi, Cătălin Drulă, primind avize negative. Drulă a primit aviz favorabil din eroare procedurală, după ce în comisii nu s-au întrunit voturile necesare pentru un aviz nefavorabil.
Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.
Conform Constituţiei şi regulamentelor, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin o jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.
Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori şi nicio altă formaţiune politică parlamentară nu a anunţat că susţine Cabinetul propus de Dacian Cioloş.
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că parlamentarii liberali vor participa la şedinţă, dar nu vor vota, menţionând că este responsabilitatea premierului desemnat să îşi facă majoritate.
„Decizia de vot a fost luată aseară în Biroul Executiv al PNL: ne vom abţine la voturile pentru candidatura miniştrilor din acest guvern. (…) Noi arătăm aici maturitate şi arătăm un pas sau o deschidere, pentru că noi nu vom vota împotrivă. Parlamentarii PNL nu se vor ridica din bancă şi nu vor merge să pună bila împotriva acestui guvern, aşa cum s-a întâmplat în partea cealaltă, dar din partea noastră arătăm că există deschidere, arătăm că vrem să depăşim acest moment. Ce a fost în trecut a fost în trecut. Haideţi să rezolvăm problema”, a afirmat Cîţu.
UDMR a luat o decizie similară cu cea a liberalilor.
Astfel, parlamentarii UDMR vor fi prezenţi în sală, la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind învestirea Guvernului Cioloş, dar nu vor vota, a anunţat liderul deputaţilor Uniunii, Csoma Botond.
PSD va lua o decizie finală în privinţa modului în care se vor comporta parlamentarii social-democraţi la vot într-o şedinţă a conducerii partidului desfăşurată cu o oră înainte de întrunirea plenului reunit, însă liderii PSD au declarat, în mai multe rânduri, că nu vor vota un Guvern propus de Dacian Cioloş.
„Acest Guvern are foarte mari şanse să pice în Parlament cu cel mai mare număr de voturi. Cred că Cioloş o să bată recordul lui Cîţu, care a picat deja cu cel mai mare număr de voturi. (…) Dacă nu au găsit pe altcineva mai bun decât Mihăilă şi Voiculescu, că mă gândesc că domnul Voiculescu a refuzat şi şi-a pus pupila, e de plâns. Atât timp cât vii cu doamna Mihăilă la Sănătate, cu Năsui, cu toţi ceilalţi care şi-au dat măsura competenţei în acest an în care au fost la guvernare, cred că lucrurile sunt evidente. (…) În şedinţa Biroului Politic Naţional se va decide dacă parlamentarii partidului participă sau nu la şedinţa de plen comun. În principiu, decizia noastră este că nu votăm acest Guvern”, a declarat prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu.
Reprezentanţii AUR au anunţat de asemenea că nu vor susţine un Guvern propus de Dacian Cioloş.
„Nu este o majoritate care să îl susţină pe Dacian Cioloş”, a afirmat copreşedintele AUR George Simion.
Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, la rândul său, că nu ar susţine ideea unui guvern minoritar, menţionând că grupul pe care îl conduce va avea întotdeauna o atitudine de echilibru.
„Ţinând cont de cum arată lumea reală, pentru că tot timpul trebuie să ne raportăm la lumea reală din jurul nostru şi la problemele reale pe care le au oamenii în momentul de faţă, cred că este o opţiune mai puţin fericită un guvern minoritar, decât un guvern care să aibă sprijin în Parlament – un sprijin predictibil şi pe termen lung”, a subliniat Varujan Pambuccian.
Premierul desemnat Dacian Cioloş a făcut un apel, marţi, la parlamentari să treacă peste orgolii politice şi să voteze în favoarea Cabinetului pe care l-a propus, menţionând că acesta oferă soluţii.
„Fac un apel către parlamentari să treacă peste orgolii politice şi să voteze acest Guvern mâine dimineaţă, pentru că, în situaţia în care ne aflăm, acest Guvern este o soluţie şi oferă soluţii. (…) E un Guvern gata să-şi asume soluţii pentru această situaţie de criză, dacă primim votul. (…) Fac apel către parlamentari să iasă din logica strictă a directivelor de partid şi să se gândească la alegători, să se consulte cu cetăţenii şi mâine să aibă un vot responsabil şi să voteze pentru o soluţie care le rezolvă problemele”, a afirmat Cioloş.
În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează de asemenea de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.
sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
109 comentarii