G4Media.ro

BREAKING În paralel cu negocierile pentru noi taxe și impozite pentru mediul…

sursa foto: Ambasada Marii Britanii

BREAKING În paralel cu negocierile pentru noi taxe și impozite pentru mediul privat, Guvernul înființează super-agenția AMEPIP cu bugetari plătiți cu spor de 50%. Agenția va colecta 0,1% din veniturile companiilor de stat, va avea aproape 100 de angajați și 8 mașini

Guvernul Ciolacu are pe agenda ședinței de joi o hotărâre de guvern privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), super-agenția care gestionează companiile de stat. Proiectul de hotărâre de guvern arată că veniturile AMEPIP vor fi uriașe: un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale ale companiilor de stat, plus 30% din amenzile aplicate companiilor de stat care nu îndeplinesc diferite condiții.

Înființarea AMEPIP, cu super-bugetari plătiți cu 50% în plus față de salariul normal, vine pe fondul discuțiilor aprinse din coaliție pe tema măsurilor de austeritate necesare pentru a diminua deficitul bugetar. Liderii PSD și PNL negociază introducerea unor taxe și impozite noi și majorarea unora deja existente.

Proiectul de hotărâre mai arată că numărul maxim de posturi al AMEPIP este de 88, la care se adaugă un președinte și doi vicepreședinți – fiecare cu cabinet propriu, plus un secretar general.

De asemenea, instituția va avea 8 mașini. Nu e clar pentru ce e nevoie de un număr atât de mare, având în vedere că agenția are doar trei demnitari.

Nota de fundamentare a hotărârii de guvern arată că personalul angajat va primi din start un spor de 50% față de salariile normale de încadrare, ceea ce îi transformă pe viitorii angajați în super-bugetari.

Proiectul arată că președintele și vicepreședinții AMEPIP sunt numiți prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului, după un proces de selecție. Secretar general al guvernului condus de Marcel Ciolacu (PSD) este Mircea Abrudean (PNL).

Președintele AMEPIP trebuie să aibă diplomă de licență în domeniul juridic, economic, al administrației publice sau managementului, să aibă o vechime de cel puțin zece ani de experiență profesională în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic, dintre care cel puțin 7 ani în funcții de conducere executivă în societăți cu capital privat, în întreprinderi publice sau în funcții de conducere în administrația publică, perioadă în care au exercitat atribuții de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice.

Context. Super-agenția AMEPIP a fost înființată printr-un proiect de lege inițiat de guvernul Ciucă, sub pretextul unei cereri din PNRR. România și-a asumat eficientizarea administrării companiilor de stat.

AMEPIP pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).

Controlul AMEPIP asupra acestor companii va fi absolut, după cum arată mai multe articole din proiect. De exemplu, un articol din lege arată cât de ușor vor putea fi dați afară administratorii unei companii cu capital de stat, chiar dacă sunt numiți pe mandate de patru ani, doar pe motiv că nu își îndeplinesc indicatori-cheie de performanță, stabiliți de altfel chiar de conducerea AMEPIP, subordonată guvernului:

”În situația în care indicatorii-cheie de performanță nu sunt refăcuți la nivelul minim aprobat, AMEPIP solicită autorității publice tutelare măsura revocării administratorilor numiți și reluarea procedurii de selecție, cu informarea Guvernului în acest sens”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Exact ce spunea Ciolacul că va face. Nu va mări taxele, nu va inventa unele noi, va scădea aparatul bugetar prin scăderea amploaiaților, etc., etc., etc. Bun băiat Ciolacul ăsta, bun al dracului.

    • Pur si simplu nu ii inteleg! Acum, cand tara fierbe, ei promit austeritate si de fapt risipesc?
      Sunt prosti, sau o fac pe prostii?
      Sau hoti si o fac pe prostii?

  2. Zic sa nu se intinda prea mult la cheltuieli ca de la unii dintre noi oricum nu vede nimic in plus.

  3. GIO format din P$D si PNL ne arata ca Raspunderea Guvernamentala NU este Articol de Cod Penal. Subminarea Economiei de Stat a fost intentionat dezincriminata in Codul Penal. Acum, sa stiti de ce .

  4. inca una din ciclul : Inca un motiv ca sa consideram PSDNLUDMR ca e un cancer pentru Romania !

  5. Foarte bine, boboru sta la plaja cu sula-n sus, se indoapa cu mici si bere si ceva imi spune ca la anu tot pe ăștia o sa-i voteze. Deci, care-i problema?

    • Nicio problema. Priviti putin foto: un hirsut năduşit si un frezat fără nicio expresie facială. In spate muzica militara ia o pauza, sa observam cu totii mai bine cum se scufunda Titanicul. Dumnealor au barcile pregatite, proştii de la clasa a Ill-a se vor îneca.

    • @MA Reine de France…+1 👍

  6. Este un fenomen banal si stiut de toti functionarii publici, mai ales acolo unde familii intregi lucreaza la stat si s-au tras unii pe altii pe unde au putut : majoritatea sunt obsedati doar de promovari, sporuri, acumulare de functii si beneficii. Daca se poate reorganiza un departament astfel incat sa mai apara un post de sef, s-a facut deja. In cazul de fata, aceasta agentie este doar cea mai noua manifestare a fenomenului : probabil s-a creat o masa critica de rude si fini si amante ai unor politicieni din esaloanele superioare in cautare de posturi excelent platite ( nu doar bine ).

    • 0.1% din veniturile firmelor de stat este foarte mult, 1 leu pentru agentie din 1000 venit !!
      De ce nu 0.01% din PROFITUL firmelor de stat, ca sa-si justifice macar salariile cei 100. Altfel ce motivare ar avea domniile lor ?

  7. Aceasta mafie politica isi permite orice masuri care sa le favorizeze lor si clicii lor castigurile. Atata timp cat sunt realesi la fiecare alegeri, avem ce meritam……

  8. O agenție cu rol de instituție megalomană, care va spori cheltuielile publice ale statului ,companiilor și regiilor autonome de stat,în condițiile în care multe din aceste companii și regii lucrează în pierdere sau la nivelul de profit minimal sau apropiat de zero și nu-și plătesc dările către stat.Scopul nu poate fi decât puterea și controlul absolut asupra acestor companii,căci eu personal mă îndoiesc de faptul că această superagenție va eficientiza activitatea acestor companii și regii,dacă realitățile economice sunt clare .

  9. Inca o flegma in ochii romanilor.

    • Românii se scuipă singuri când votează USL-ul, sau nu se prezintă la vot și câștigă USL-ul cu 15% din totalul voturilor.

  10. I-au pozat împărțind bugetul

  11. Apoi poate sa vina și mama USR-ului la putere și sa vrea sa desființeze posturile astea nu mai pot. S-au asigurat pe ei și pe neamuri și amante pentru doua vieți. Dar da, cum spun și Antescriitorii, dacă asta Votează poporul, asta primește.

    • Uită de USEREU..La prima curbă sunt alături de HAUR ! Au mai făcuto ! UITĂ !

    • @Moromete
      Si ce facem, te votam pe tine cu nume de iobag? Stam acasa? Poate ne spui tu ce sa facem ca mai toți romanii care se pricep la toate si sunt ultimii la deșteptăciune si primii la furat si cerșit.
      Eu votez USR, când or fi unii mai buni ca ei, fără niciun condamnat penal ca ei, ii votez pe aia.

  12. Terminati cu certurile, haideti sa ne rugam ca numai bunul Dumnezeu ne mai poate salva!

  13. @frosty383: Aleluia.

  14. Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice ? Nu e bine ! Numele corect este: Agenția de colectat taxe pentru partidul aflat la putere ! Ce Dumnezeu de agenție mai trebuie ? Se știe din praful de Dăbuleni și până la pădurile bărbierite din Maramureș că acestea sunt FALIMENTARE !

  15. Nepăsarea față de cele mai elementare reguli economice, impertinența cu care aplică aceste măsuri pentru menținerea și propășirea găștii lor, sunt halucinante. Venituri fiscale nerecuperate 30 % PIB ? ( cifră oficială ). Spor de 50 % la ce ? La salariul mahărului de la Transgaz ? Se știe de decenii că o mare parte din intreprinderile publice sunt falimentare și ar fi trebuit lichidate de mult. Noi vorbim, noi auzim. Întrebarea cheie : ce putem face ca ăștia să fie înlocuiți ? Prin alegeri libere, corecte, secrete și generale ?

  16. Cred că, de data asta, mai repede ar trebui să criticăm CE pentru că a acceptat inserarea acestei măsuri c_retine în PNRR!

    • Romanul e creativ, când creste impozitul în procente, scad sumele colectate și creste venitul personal. Rezolvați ecuația.

  17. Ăștia nu au nici o limită la nesimțire, hoție și prostie.