G4Media.ro

BREAKING Înalta Curte a tras la sorți judecătorii din apelul lui Dragnea:…

BREAKING Înalta Curte a tras la sorți judecătorii din apelul lui Dragnea: Iulian Dragomir nu mai face parte din complet

Înalta Curte a tras vineri la sorți judecătorii completurilor de 5 judecători, schimbând componența celui care îl va judeca pe Liviu Dragnea.

Noul complet al liderului PSD, care se va schimba dacă nu va reuși să administreze probe până la finalul anului, este format din:

Membrii titulari: 

  1. Cosma Rodica
  2. Șelaru Valentin Horia
  3. Neniţă Simona Cristina
  4. Vasile Francisca Maria
  5. Ilie Ioana Alina

Membrii supleanți:

  1. Rog Octavia Lucia
  2. Dragomir Florentina
  3. Rus Andrei Claudiu
  4. Mera Luciana
  5. Macavei Săndel Lucian

Acest complet are pe rol dosarele în care sunt judecaţi Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Sebastian Ghiţă. 

Completul anterior era format din:

  1. Dragomir Ilie Iulian
  2. Neniţă Simona Cristina
  3. Grădinaru Daniel
  4. Dragomir Florentina
  5. Lefterache Lavinia Valeria

Membrii supleanţi :
1. Judecător Cobzariu Maricela
2. Judecător Enescu Dan Andrei
3. Judecător Şelaru Valentin Horia
4. Judecător Cerbu Silvia

Cel de-al doilea complet de 5 de la secția penală a ÎCCJ este format din:

  1. Lefterache Valeria
  2. Matei Ionuț Mihai
  3. Ilie Gheorghe Aurel
  4. Bogdan Ioana
  5. Pistol Ștefan

Membrii supleanți:

  1. Burnel Oana
  2. Popa Rodica Aida
  3. Cobzariu Maricela Leontina
  4. Dragomir Iulian
  5. Leontina Şerban

Completul 2 penal are pe rol dosarele în care sunt judecaţi, printre alţii, Călin Popescu-Tăriceanu, Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu, dar şi Cristian David.

Anterior, completul P2 – Penal era format din:

Preşedinte – Preşedintele Secţiei penale judecător Popescu Mirela Sorina
Membrii titulari:
1. Judecător Popa Rodica Aida
2. Judecător Encean Simona Daniela
3. Judecător Rog Tatiana Lucia
4. Judecător Cîrnaru Simona

Membrii supleanţi :
1. Judecător Epure Constantin
2. Judecător Alexandrescu Anca Mădălina
3. Judecător Matei Ionuţ Mihai
4. Judecător Ilie Aurel Gheorghe

Tragerea la sorţi a fost realizată de preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea, în prezenţa celor doi vicepreşedinţi.

„Sper să se sfârşească epopeea completelor de cinci, deşi, sinceră să fiu, am dubii în legătură cu acest aspect”, a declarat Cristian Tarcea, după tragerea la sorţi.

Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat joi, într-un comunicat de presă, că va schimba componența completurilor de 5 judecători care dau sentințele definitive în dosarele penale.

”La data de 9 noiembrie 2018, orele 10:00, la sediul Înaltei Curți de Casație şi Justiție, Sala Secţiilor Unite, vor avea loc în ședință publică, tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor Completelor de 5 Judecători pentru anul 2018, având în vedere decizia Curţii Constituţionale a României din data de 7 noiembrie 2018 prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte”, se arată într-un comunicat al ÎCCJ.

Acest lucru înseamnă că preşedintele completului de apel care îl judecă pe Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive, judecătorul Iulian Dragomir, are mari șanse să fie înlocuit. Dispare aşadar majoritatea actuală de 3:2 considerată defavorabilă liderului PSD, au explicat pentru G4Media.ro surse din magistratură. Situaţia ar putea deveni şi mai confortabilă pentru Dragnea în funcţie de cine îi va lua locul judecătorului Dragomir. Dacă la sorţi va fi tras un magistrat favorabil liderului PSD şi, la termenul din decembrie, completul – devenit, între timp, favorabil lui Liviu Dragnea prin răsturnarea majorităţii de 3:2 – apucă să administreze probe, atunci acel complet va judeca dosarul și va da sentința finală în 2019, potrivit principiului continuităţii stabilit de CEDO, au explicat sursele G4Media.ro (detalii aici).

Curtea Constituțională a admis miercuri, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind completul de 5 judecători de la Înalta Curte: există conflict între Parlament și Curtea Supremă, au declarat surse din CCR pentru G4Media.ro. Potrivit surselor citate, împotriva deciziei majoritare au votat judecătorii Livia Stanciu și Ștefan Minea.

Decizia Curții Constituționale are o miză majoră pentru Liviu Dragnea, cel care a cerut public Guvernului în repetate rânduri să atace la CCR modul în care Înalta Curte a constituit completul de 5 care judecă apelul său la sentința de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare din dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman.

Judecătorii constituționali au decis că Înalta Curte se află în ilegalitate din 2014, când a decis să nu respecte prevederea adusă în 2013 legii 304/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecători. Actul normativ spune că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți, or ÎCCJ a decis ca doar 4 dintre ei să fie aleși astfel.

În urma deciziei CCR, Înalta Curte ”va trebui să procedeze de îndată la alegerea prin tragere la sorți a tuturor judecătorilor din completurile de 5”.

Consecința deciziei, au mai explicat sursele citate, va fi că toate procesele în curs aflate la completurile de 5 de la ÎCCJ vor fi reluate.

Mai mult, cei care au primit sentințe definitive de la Înalta Curte, începând cu anul 2014, le vor putea ataca dacă nu și-au epuizat căile extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură penală.

Foto: Cristina Tarcea la tragerile la sorți (InquamPhotos / Octav Ganea)

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. G4media.ro : faceți la un moment dat, în textul de mai sus, afirmația :

    ”Potrivit unor surse judiciare, consultate de G4Media.ro, vor fi trași la sorți doar președinții completurilor, având în vedere că restul judecătorilor au fost trași la sorți la începutul anului.”

    afirmație care este contrazisă, după se vede, completul fiind schimbat total cu excepția judecătoarei Neniță.

    Care e adevărul?

    • Asta e primul lucru care sare in ochi.
      Probabil ca s-au gandit judecatorii ca urmatoarea intampinare va fi pe tema asta si au anticipat-o astfel incat sa nu le mai dea alta ocazie infractorilor sa traga de timp.
      Sunt convins ca vor mai cauta si ate tertipuri si, dupa ce procesele vor avansa, ne vom trezi din nou cu gargamel-sau-altii-ca-el – avocatii borfasilor, ca vor veni cu o alta gaselnita si vor incerca din nou sa intoarca procesul la zero, pana se prescriu faptele … sau moare magaru, sau piere samaru…
      Teoretic, daca aceste curti isi fac treaba dragnea ar trebui sa fie multumit cu verdictul – in practica insa vom vedea ca va iesi din nou cu dintii pe judecatori/procurori/Comisia de la Venetia samd

    • Si, probabil, acum e mai greu de calculat scorul favorabili/nefavorabil (penibila socoteala, zic eu, pentru niste judecatori care cred in vocatia lor)

  2. Dacă nu mai participăm la CM Fotbal să vedem tragerile pentru grupe, măcar le vedem pe astea…

  3. Pai vedem daca ii convine. Daca nu ii convine lui Dragnea, mai tragem odata la sorti, nu?

  4. Si ce inseamna asta? Aia sunt judecatori cinstiti, sau cumparati de PSD?

    • Rodica Cosma l-a scapat pe Mazare si are alte cateva dubiosenii printre decizii. Neniţă Simona Cristina e cu mafia pe fata.. nici nu se chinuie sa se ascunda. Astea doua l-au scapat si pe Mircia Gutau in septembrie (dupa care ministrul penalilor Tudorica plangea prin parlament ca fac oamenii nevinovati inchisoare). Restul par ok, dar in ziua de azi e greu de spus…

  5. Judecător/complet favorabil/defavorabil?! Noi suntem oare sănătoși la cap?! Și dacă nu, ne vom face vreodată bine?

    • da, se pare ca acum e daca sunt sau nu de partea PSD/ a mafiotilor, nu daca probele impun sau nu condamnarea! incredibil

  6. Deci până la urmă a facut ce a vrut el. Își schimbă judecătorii care nu au dat o soluție favorabilă pentru el…este incredibil tupeul acestui jeg moral care nu mai încetează să ne calce în picioare prin fiecare acțiune a sa…

  7. De unde se stie ce opinii au judecatorii legate de caz? Mi se pare complet anormala chestia asta…

  8. Asta-i intereseaza pe cetateni: componenta completurilor de judecata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. Bai acum vorba voastra oameni buni, doar fiindca s-au tras la sorti nu inseamna ca sunt majoritate pro-Dragnea.
    Trebuie doar 3 judecatori onesti si Daddy o ia spre Jilava.
    Doar 3 din 5 fratilor .

  10. Dacă țăranul ăsta de Teleorman reușește să dărâme sistemul construit de nenorocitul ăla de Basoiu eu îl declar erou național. Toți cei care au susținut sistemul basoiului sunt disperați

    • Eu nu sunt hoț și nici în anturaj nu am macar o persoana care sa fie nefericită cu „sistemul” referit de tine, tu? Of, mă topesc de mila voastră, a celor nedreptățiți de răii ăia de procurori și judecători.

    • dat draq Basoiu, o sa-i pomeniti numele mai ceva ca Ceausescu

  11. Cum se poate ca judecătorii să fie favorabili sau contra unui ins trimis în judecată pentru fapte penale? Nu ne mai facem bine niciodată dacă judecăm cu măsuri diferite numai pentru faptul că e Dragnea și nu e cine stie ce amărât…Judecătorii trebuie să aplice legea…atât și nimic mai mult.

  12. Descrierile astea ale judecatorilor(favorabil/nefavorabil) sunt facute de acest site g4media care, bineinteles , vrea sa inducă anumite idei cititorului. Am urmarit destul de multe stiri scrise de ei si imi este clar ca impartialitatea nu-i caracterizeaza. Eu cred ca un complet de judecată trebuie sa fie intrunit legal, nimic mai mult, trasi la sorti, tocmai pentru a nu fi numiti cei care dau decizii la comanda. Iar rezultatul judecății… este corect pt ca asa zice instanta( nu pt ca asa crede unul sau altul, iubitor sau nu de anumiti politicieni

    • @Daniel:
      E vreo particica din mass-media romaneasca impartiala ?

      Tu spui despre faptul ca trasul la sorti poate impiedica numirea unor judecatori „care dau decizii la comanda” ! Atunci de ce nu ar avea g4 pareri punctuale care se pot baza pe chestiuni relevante ce nu pot fi prezentate cu tam-tam in piata publica ?

      PS. Apropo, cum iti pare un judecator care se pronunta pt achitarea unui personaj marcant al PSD si pt condamnarea unui membru de frunte al PNL . (In ambele situatii a fost in minoritate). De ce sa nu-i dam voie mass-mediei sa-si dea cu parerea intr-un astfel de caz iar daca si-o spune, sa o acuzam apoi de partialitate ?