G4Media.ro

BREAKING Încă o amânare în dosarul ”Colectiv”: pe 22 septembrie se va…

Foto: Cristian Popescu Piedone (InquamPhotos / Octav Ganea)

BREAKING Încă o amânare în dosarul ”Colectiv”: pe 22 septembrie se va decide dacă se schimbă încadrarea faptelor de care sunt acuzați Cristian Popescu Piedone și alți inculpați

Curtea de Apel București a amânat pentru 22 septembrie decizia legată de posibila schimbare a încadrării faptelor de care sunt acuzați Cristian Popescu Piedone și alți inculpați în dosarul ”Colectiv”, potrivit deciziei anunțate luni.

Din cauză că cei doi judecători din complet nu s-au înțeles dacă să schimbe sau nu faptele, instanța a propus astăzi ca un al treilea judecator să încline balanta în această decizie. Propunerea a fost acceptată, în ciuda opoziției parchetului, iar un al treilea judecător va lua decizia pe 22 septembrie.

O eventuală schimbare a încadrării faptelor s-ar putea solda cu aplicarea unor pedepse mai ușoare, în cazul condamnării inculpaților.

Dezbaterile merg, însă mai departe, independent, cu privire la cei trei patroni ai clubului Colectiv, față de care nu s-a pus în discuție schimbarea încadrării juridice. Discuțiile, în acest caz, au fost programate pentru marți și miercuri.

Context (sursa: Agerpres). Curtea de Apel Bucureşti judecă apelul din dosarul Colectiv, în care au fost condamnaţi, printre alţii, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, doi pompieri şi patronii clubului.

Problema schimbării încadrării juridice a fost ridicată din oficiu, la termenul din 14 aprilie al procesului, de către cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, fapt ce a nemulţumit DNA, care a făcut o cerere de recuzare a celor doi magistraţi. Cererea de recuzare a fost însă respinsă de un alt complet.

Ulterior, supravieţuitori ai incendiului din Colectiv şi rude ale victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisă, decizia celor doi judecători, susţinând că schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor ar duce la pedepse „mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”.

Semnatarii afirmau că, an de an, şi-au pus nădejdea în Justiţie, „sperând ca printr-o înfăptuire corectă a acesteia, să izbutim să obţinem măcar un crâmpei de alinare”.

„În schimb, după 5 ani şi jumătate de chinuri felurite, atât fizice, cât şi sufleteşti, aflăm din documentele emise după termenele apelului, că se ia în mod serios în considerare schimbarea încadrării juridice a infracţiunilor inculpaţilor, lucru care, dacă s-ar înfăptui, ar putea duce la absolvirea acestora de o parte din vină şi la îndulcirea până la derizoriu a pedepselor acordate”.

Supravieţuitorii tragediei de la Colectiv spuneau că, potrivit documentelor instanţei, au fost puse în discuţie, din oficiu, următoarele schimbări ale încadrărilor juridice:

* Pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea, Antonina Radu şi George Petrică Matei – înlăturarea art.309 C.pen., respectiv consecinţele deosebit de grave.

* Pentru inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea şi Sandra Ramona Moţoc, va fi pusă în discuţie forma de vinovăţie, intenţia sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. În situaţia în care se va aprecia că este abuz în serviciu, se va pune în discuţie ca pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpaţilor Cristian Popescu-Piedone şi Aurelia Iofciu să se aibă în vedere forma continuată, iar nu concursul de infracţiuni.

* În ceea ce priveşte înlăturarea art. 309 C.pen., Curtea pune în vedere că dezbaterile să vizeze şi împrejurarea dacă infracţiunile de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu pot produce, ca şi consecinţe, vătămarea corporală sau moartea unor persoane, sau care sunt consecinţele pe care le pot produce acest tip de infracţiuni, ca urmare imediată.

* Pentru Niţă Daniela Ioana, în legătură cu infracţiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, prevăzută de art. 275 alin.1 C.pen., pentru acurateţe juridică, raportat la modul în care este descrisă această infracţiune, Curtea va pune în discuţie reţinerea formei de participaţie a instigării, în locul autoratului.

Procesul de află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

Foto: Cristian Popescu Piedone (InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. Justitie – nu Coruptie
    Cine stie ce are de ascuns Piedone, cel mai probabil astrele nu s-au aliniat desi traiectoria lui e sigura!

    • # kondensatorilor, voi va dati seama ca inclusiv actuala.majoritate parlamentara nu vrea reforma adevarata.

      Cum e posibil sa ai doar 2 judecatori ?!

      Mereu ar trebui sa.fie in numar impar !

    • Îl baga pe al treilea cu juma’ de gură.
      Inadmisibil e si cum pun ei termenele… din pix.

      Pe mine la serviciu ma cheama la orice oră când e de treaba!

      Bătaie de joc, iar si iar

    • # kondensatorilor, cititi despre „Cinema Rex fire” din Iran.

      Paralela e perfecta.

    • Mafia statala ia glanda. Ramane doar o chestiune de timp pana la convingerea judecatorilor prin metode specifice.

  2. si uite asa functioneaza justitia din Romania, amanari… reincadrari…. un rahat pe bani multi

    foarte multi

  3. Curtea de Papel loveste din nou

  4. Ce jeg de justiție….

  5. Dacă această speță e judecată de Curva de Apel a lui Savonea, să fim siguri ca infractorii vor scapa!
    Atâta timp cât justiția nu se va debarasa de gunoaiele comunisto-pesediste, va injurata pe drept !

    • Dracnea este de vină!!! Justiția sub papucul PSD-ului care bagă la bulau numai PSD-iști, este? Unii chiar vă umpleți de 💩 pe forumul ăsta și chiar vă place acest lucru. Poftă bună!!!

  6. Inca nu s-a ridicat ceata.

  7. Jigodii….vrem mai repede un verdict! Ce studiati atata?

  8. Asta-i bătaie de joc.
    La fel ca în cazul dosarului mineriadei si al revolutiei. Acolo se tot așteaptă să repauzeze definitv iliescu și încă vreo câțiva, dar în cazul Colectiv, pe cine or proteja judecătorii?

  9. amanari peste amanari, cea mai nesemnificativa fapta de coruptie dureaza ani si ani pana se judecata, dureaza pana se va prescrie, intre timp marile fapte de coruptie necesita decenii sa fie judecate … cu cat un infractor a furat mai mult, cu atat dureaza mai mult, cu cat fapta e mai grava cu atat se judeca mai mult, …

  10. Dintre toate instituțiile statului nu se găsește niciuna care să verifice ce naiba se întâmplă la CAB? Ce feudă s-a creat acolo de se iau acolo cele mai cretine decizii?

    • Radule, în ce sector/administrație din țara asta nu se iau decizii cretine? Avem o lege a majorării alocațiilor, aprobată inclusiv de administrația prezidențială, lege care nici acum nu a intrat în vigoare. Despre ce vorbim…

  11. Bah, de grija padurii omorati copacii !

  12. Le platim pensii speciale, sa simuleze dreptatea. Oare cati bani mananca aceste fiinte dezumanizate si lipsite de empatie (fata de victime, ca fata de infractori parca au o empatie nemarginita).

    Justitia pedepseste victimele a doua oara prin ignoranta si bate pe umar infractorii.

    • Stie cineva daca judecatorii fac pe bune controlul medical periodic?
      Adica tu-l vezi acolo, vorbeste… dar poate nu citeste, tot, n-are chef, e obosit.
      Au fost trasi la sorți?
      Parca mai e un judecator apoi care va decide eliberarea anticipata.
      De unde si pana unde atata rigurozitate in Romanica?

  13. Stat capturat, stat mafioto-judecatoresc !

  14. Astia de l musca de popou pe Piedone stau probabil multi in S 1 Cernobil🤭 ,mor de ciuda ca la ei in sector sunt gunoaiele cat vf. Moldoveanu si sobolanii mutanti cat viteii, iti sare unul pe picior iti rupe tibia. Ce vina are, ba, Piedone, a fost el personal sa constate daca functionarii corupti de la PS4 au dat pe bune sau nu autorizatia? El doar a semnat, mergand pe incredere, dar aici te duce increderea in oameni. Ce pedepsa, ma, sa ia omul asta, ca a fost credul si naiv? Abuz in serviciu? Aiurea… Nici macar neglijenta, naivitate , cu siguranta, dar naivitatea nu e prevazuta in Cp. Decizia corecta ar fi amanarea aplicarii pedepsei sau cel mult amenda penala. In urma Colectivului va ramane doar un documentar prost si plictisitor, cu pretentii desarte de Oscar, de bun ce a fost a luat Oscarul un scafandru care a filmat o molusca

    • Nu ti-au murit tie copiii in acel incendiu care putea fi complet evitat, daca institutiile statului si-ar fi facut datoria.

      Romania nu va fi normala, atat timp cat bugetarii dispretuiesc non-bugetarii si ii lasa sa moara in incendii.

  15. Piedone este nevinovat ! Autorizatia a fost dată pentru bar, nu pentru club.
    Acum daca toți primarii ar sta după curul patronilor sa vadă dacă unii respect legea, apoi e de râs, sunt alții care trebuie sa verifice .
    Veți vedea că va fi absolvit de orice presupusă vină.Pana atunci mai renovează niste parcuri, străzi, nu a promis dar face, sigur prinde încă un mandat.Ce a făcut” grasu” in 6 luni nu a făcut Vanghelie in 12 ani și Florica in 4.Urmariti-l pe YouTube ce a făcut și va mai face.

    • Eu cred că dosarul acesta va fi amânat până se pensionează toți cei care l-au instrumentat și cei care trebuie să găsească o soluție! Și cum aceștia se pensionează de tineri noi nu vom afla niciodată finalul, că mereu o vor lua de la capăt 😂😂😂😂

    • Eu cred ca e nevoie ca un judecator sa stabileasca vinovatia pe baza probelor.
      Aici noi suntem la terapie dar primim moar te lenta.