G4Media.ro

BREAKING Șase oameni, din care cel puțin un copil, au murit în…

Sursa foto: Captură video

BREAKING Șase oameni, din care cel puțin un copil, au murit în incendiul care a mistuit pensiunea Ferma Dacilor din Tohani – Prahova / Un adult și doi copii sunt dispăruți / Pensiunea funcționa fără autorizație de securitate la incendiu / Cine e patronul

Șase persoane, dintre care cel puțin un copil, au murit într-un incendiu masiv care a cuprins marți dimineață pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, județul Prahova. Un alt adult și doi copii sunt dispăruți. Pensiunea, care nu avea autorizație de incendiu, a ars în întregime.  La momentul la care au ajuns pompierii, persoanele de la parter reușiseră să iasă din imobil.

Ora 20.58: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis solicitare oficială către ISU Prahova în privința unui raport complet privind controalele efectuate, inclusiv deficiențele constatate și sancțiunile aplicate la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani. „În urma tragicului eveniment produs în această dimineața la un operator din județul Prahova, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a solicitat ISU Prahova prezentarea unui raport preliminar referitor la controalele efectuate, inclusiv deficiențele constatate și sancțiunile aplicate”.

Ora 19.38: Pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, Prahova, care a ars, marţi, în incendiu murind cel puţin cinci oameni, funcţiona fără autorizaţie de construire, iar cei care o ridicaseră obţinuseră la finalul anului 2020 un certificat de edificare, relatează news.ro. Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, anunţă că la nivelul judeţului vor începe controale care vor viza existenţa autorizaţiilor de construire, de funcţionare şi a avizelor de securitate la incendiu

Ora 18.56: A șasea victimă carbonizată a fost găsită, transmite ISU Prahova. Din cauza faptului că incendiul a carbonizat totul, oficialii nu își pot da seama dacă victima e un adult sau un copil.

Ora 17.17: Procurorii și polițiștii fac audieri în dosarul legat de incendiul de la Ferma Dacilor, potrivit informațiilor G4Media

Ora 16.59: Secția militară a DNA a clasat în martie 2023 un dosar care privea modul în care funcționa Ferma Dacilor fără autorizație de incendiu, potrivit informațiilor G4Media. DNA va redeschide acest dosar după ce pensiunea a ars din temelii marți, au declarat pentru G4Media surse judiciare.

Ora 15.19: Douăzeci şi şase de persoane se aflau în pensiunea Ferma Dacilor din satul Tohani, acestea participând la o petrecere în seara dinaintea incendiului. Un bărbat care a murit, în timp ce încerca să îşi salveze doi dintre copii din pensiunea cuprinsă de incendiu, era angajat al restaurantului, arată primele date obţinute de autorităţi. Soţia şi unul dintre copiii acestuia sunt victimele care au fost duse la spital, potrivit News.ro

Ora 13.08: Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a preluat coordonarea anchetei deschise după incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, soldat cu cel puţin şase victime, între care un copil. Infracţiunile vizate sunt de ucidere din culpă şi distrugere, relatează News.ro.

Ora 13.05: Femeia şi adolescentul răniți au suferit arsuri pe 5%, respectiv 8% din suprafaţa corpului. Adolescentul a fost transferat de la Ploieşti la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.

Ora 12.43: Incendiul a fost lichidat, se continuă acțiunea de căutare a celorlalte persoane surprinse.

Ora 12.08: A fost scos încă un cadavru carbonizat, al unui adult.

Ora 11.50: Pompierii au extras a patra victimă carbonizată, un adult.

Ora 11.49: Conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a dispus trimiterea unei echipe de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, pentru a sprijini ancheta.

Ora 11.33: Declarații ISU Prahova de la fața locului:

  • Începând cu ora 5.45 pompierii prahoveni au fost solicitați să intervină. Succesiv au fost prezenți 60 de pompieri cu 10 autospeciale de stingere.
  • Când au ajuns pompierii arderea era generalizată, nu au putut interveni pentru evacuarea eventualelor persoane surprinse înăuntru.
  • În acest moment, intervenția este în desfășurare, nu este declarat lichidat incendiul.
  • Din verificările efectuate dimineață, nu era autorizație de securitate de incendiu.
  • Se constituie un dosar penal în cauză.
  • Sunt foarte multe elemente de construcție căzute, inclusiv tavanul cu tot etajul.

Ora 10.41: „Pentru obiectivul vizat a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului și au fost aplicate 6 avertismente. La momentul verificării nu au fost puse la dispoziția inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcțiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării și obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu”, a precizat ISU Prahova.

Ora 10.40: În pensiune erau cazate 26 persoane, potrivit DSU:

– 18 persoane s-au autoevacuat din care 2 persoane au fost transportate la spital cu arsuri minore;
– 3 victime au fost extrase decedate;
– 5 persoane sunt căutate în clădirea incendiată.

Ora 10.29: ISU a precizat că până în acest moment au fost scoase cadavrele a doi adulți și un copil.

Inițial, prefectul a declarat că era vorba de trupurile carbonizate a doi copii și un adult.

Ora 10.18: Pensiunea nu are autorizație de securitate la incendiu, a anunțat ISU.

Potrivit informațiilor G4Media, în anul 2020, pensiunea a fost amendată pentru că funcționa fără autorizație de securitate la incendiu.

Ora 10.00: A fost găsit trupul carbonizat al încă unui copil, a anunțat prefectul. Sunt căutați în continuare un copil și patru adulți.

Prefectul a confirmat că printre persoanele dispărute este și copilul patronului pensiunii.

Ora 9.23: Patronul pensiunii este Cornel Dinicu. Potrivit informațiior de la această oră, fiul acestuia s-ar număra printre persoanele dispărute.

Ora 9.21: Pompierii au găsit și corpul unui adult decedat, a anunțat prefectul județului Prahova.

Ora 9.18: Corpul carbonizat al unui copil a fost scos din pensiunea mistuită de flăcări, a anunțat ISU Prahova.

Ora 8.15 ISU Prahova anunță că se acționează pentru stingerea incendiului cu 10 autospeciale de stingere și circa 60 de pompieri. Nu se pune problema lipsei apei, chiar dacă e o zonă izolată.

Dacă au fost persoane surprinse de incendiu, pompierii vor putea confirma după lichidarea acestuia. Când au ajuns pompierii flăcările erau foarte mari, nu s-a putut interveni pentru evacuarea eventualelor persoane surprinse în interior, susțin pompierii prahoveni.

”Până la acest moment, 2 persoane cu arsuri la nivelul feței și a membrelor superioare au fost asistate medical (conștiente). Totodată, pentru identificarea și altor persoane dispărute, pompierii au constituit echipe de căutare-salvare. Intervenția este îngreunată de faptul că arderea se manifestă generalizat la întreaga clădire, suprafața afectată fiind mai mare de 1.000 mp”, anunță ISU Prahova.

Sursa foto: DSU

UPDATE, ora 8.09:

Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu susține că toate persoanele care se aflau la parter s-au evacuat.

”Acțiunea este în plină desfășurare. Arde o suprafață aprox de 1000 – 1500 mp. Toată construcția e de lemn. Cei care erau cazați la parter s-au autoevacuat. O mamă de 48 ani cu un copil de 16 ani au fost asistați medical. În acest moment, forțele de intervenție încearcă stingerea incendiului din partea superioară pentru a avea acces acolo”, a precizat prefectul.

Despre cei aflați în partea superioară a cabanei spune că nu se cunoaște câți erau și în ce stare sunt.

”Apelul la 112 a fost făcut în jurul orei 5.45”, a mai precizat prefectul Virgiliu Nanu.

UPDATE:

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) anunță că o parte dintre persoanele cazate aici au fost evacuate. ”Pensiunea are parter plus etajul întâi. Două persoane, o mamă și un copil, au fost transportate la spital cu leziuni ușoare, alături de un pompier”, anunță Arafat.

Șeful DSU susține că încă sunt persoane care nu sunt găsite, nu se știe dacă au ieșit sau au fost prinse la etaj.

”La acest moment ar fi 8 persoane dispărute, dar intervenția e în dinamică. Sunt echipe de căutare. Deja pompierii intervin de peste o oră și jumătate”, a mai precizat acesta.

Știrea inițială:

Potrivit ISU Prahova au fost mobilizate la locul evenimentului 10 autospeciale de stingere, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă, un ATPVM, 4 ambulanțe SMURD și 3 SAJ.

De la ora 06:29 a fost activat Planul Roșu de intervenție.

Sursa foto: Captură video

”Intervenția este în dinamică și vom reveni cu date pe parcurs”, anunță ISU Prahova.

În acest moment, două persoane sunt asistate medical la fața locului, prezintă arsuri minore la nivelul mâinilor.

Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat, pentru Agerpres, că este vorba despre o clădire construită din lemn şi este formată din parter şi mansardă.
Nu se ştie nimic despre persoanele aflate la mansardă, a spus prefectul.

Ferma Dacilor funcționează din anul 2013 și a fost gândită ca un proiect pentru familie și avea o capacitate de câteva zeci de paturi.

”Din fericire pentru familia dacică extinsă de astăzi, am dimensionat greșit proiectul, putând astfel omeni la un ospăț, peste 150 de daci. Și pentru că ospețele noastre îndestulătoare invită la siestă temeinică, am rânduit cu drag și atenție la detalii pentru voi, 21 de odăi, 4 căsuțe suspendate și 4 colibe dacice, 6 cabane padure și 10 Locuri de campare și parcare pentru mașini si autorulote”, se precizează pe site-ul pensiunii.

Ferma Dacilor a devenit în timp, un loc de poveste, unde trecutul ajunge din urmă prezentul doar pentru a ne aminti, din când în când, că valorile străbune trebuie atent conservate și transmise mai departe cu mândrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Dacii nemuritori n-au nevoie de măsuri anti-incendiu în colibele lor și în general de măsuri de siguranță. De asta și au voie sǎ facă bani grei cu astfel de colibe care n-așteaptă decât o scânteie.
    Foarte trist.

  2. Tragic, fara a comenta mai mult despre posibile cauze ale incendiului. Doar un comentariu ”colateral”: uitandu-de la imaginile dintr-o cautare Ferma Dacilor, nu poti sa nu remarci cat de chelite, defrisate sunt dealurile din jur. Sper ca este doar o impresie. De vorbit, se vorbeste putin despre defrisari in aceasta zona, in timp ce sudul tarii este in pericol sa devina desert si vara sa aduca temperaturi de 40 de grade.

    • Te salut. Nu stau in aceea zona dar o luam de multe ori pe acolo in drum spre bunici. Sa sti ca in zona aceea nu a fost niciodata padure. Cel putin de 30 de ani de cand cunosc locul.

  3. Incendiul e un accident,o neglijență ,dar autorizația de securitate la incendiu oferă posibilități de alarmare sonoră,de detectare din primele momente și de autoevacuare,ceea ce înseamnă salvarea de vieți.Patronul obiectivului turistic și-a asumat conștient acest risc ,pentru care au plătit cu viața oameni nevinovați,inclusiv copii.Dumnezeu să-i odihnească în pace!

    • Nu inteleg cum vine treaba asta, functioneaza fara autorizatie ISU. N-ai autorizatie, nu poti functiona, ca autorizatia de-aia se solicita, ca sa fie clar daca din pdv incendii ai conditiile necesare. Cum sa functioneze pensiunile, hotelurile, scolile (!!!) fara autorizatii ? Daca vine anaf-ul si iti suspenda activitatea, mai poti vinde ceva ? Nu. Fara autorizatie ISU se poate. Nu inteleg.

    • @florin
      După Colectiv s-a introdus această posibilitate

    • Acestea sunt „masurile” luate de cuvernantii nostri dupa Colectiv. E mai usor decat inainte. Acum poti functiona pe propria raspundere si fara autorizatie. Se intampla ceva, faci parnaie. De parca mortului i-ar pasa cine face puscarie. Adica inainte chiar daca lua-i autorizatia cu spaga, te punea sa faci un minim acolo. Acum poti sa nu iei nici o masura de protectie la incendiu ca poti functiona. Unde mai pui ca legea nu face diferenta intre un hotel/ pensiune din lemn de 400 mp sa zicem si un 5togo de 20 mp.

    • @Florin: Oare cati intreaba de autorizatie la incendiu si in lipsa ei sa zica pas ? Oare cati cer bon fiscal si fara totusi cumpara? Cati mananca de pe marginea strazii pe litoral fara sa le pese de cat de mult a evoluat salmonela acolo , iar daca mai trece si opc pe acolo sunt mana in mana cu „comerciantii” ? Cati trec peste limita de viteza frecvent si trimit politia la origine daca ii ia cumva cu radarul , dar se ofusca de numarul de accidente ? Cati stramba din nas la spaga din spitale , dar daca ajung acolo , umbla cu plicurile pregatite ?Nu in ultimul rand cati sunt indignati de coruptie , dar odata ajunsi pe jumatate de functie , stabilesc noi standarde in materie de furt ? Nimic nu se pierde , totul se transfera, iar statistica nu o pacaleste nimeni , la un moment dat vine si nota de plata .

  4. Foarte trist daca asta e tot ceea ce poți să comentezi.

  5. Doar eu m-am saturat sa il vad pe Arafat dând explicații tehnice (la acest moment intervin, acțiunea este în dinamică, etc) și să nu răspundă niciodată de nimic?
    Un stat eșuat care pierde anual oameni nevinovați în incendii și nu e în stare să întărească controalele și să înăsprească sancțiunile pentru lipsa autorizațiilor de protecție la incendiu.

  6. Ce face coruptia?

  7. O constructie imensa din lemn si paie e lasata sa functioneze de 10 ani , in lipsa autorizatiei care sa dea minim de siguranta ! Nu era nevoie sa spuneti ca nu avea autorizatie ca stiam ! Sa ne aratati la tv o constructie de stat sau privata pentru servicii publice care are asa ceva ! As fi socata ! Nici macar dupa Colectiv, 2015 guvernele nu se intreaba unde e problema ? In lege , in coruptia generalizata, in nesimtirea detinatorilor ? O mie de organisme de inspectie, perfect degeaba ! Ba nu degeaba , produc speciali si spagi la greu…. Atentie : realizarea obiectivului 2013, primul control in teren de la pompieri in 2019 (cand li se da o lista de 6 obiective ) si binecuvantarea, prin liniste si pace …. Intrebat anul asta nea Arafat , nu stia exact cate paturi pentru mari arsi are Romania . Un sir lung de mizerii cu o singura cauza majora : coruptia generalizata, protejata de un stat esuat !

  8. „Romania lucrului bine facut”, tara iadului pe pamant.

  9. ee .. au mai ars cativa sub atenta supraveghere a PSDNULDMR … SI CE DACA? au ars bebelusi, au ars de vii pacienti in pandemie? ISI MAI ADUCE AMINTE CINEVA? FAPTA NU EXISTA!!! VOTATI PSNLDUMDR.. si mai multi arsi de vii, copii, adulti .. ce mai conteaza .. ca la inchizitie ..

  10. Cu atâtea șantiere conduse de unii din cei mai agresivi dezvoltatori crescuți frumos în „tara lucrului bine facut”, poți de-acum prognoza tragediile.
    Unde poate fi consultata lista construcțiilor marilor dezvoltatori, a scolilor ori spitalelor cu avize isu? Ar trebui sa stim in câte cladiri călcăm fără sa știm la ce pericole suntem expuși, doar pentru ca stam cu niște viermi în administrație.

  11. Se pare ca dacii cu racii nu se impaca bine nici la ferma, nici la taverna. Mai bine ramanem la brad si-un bulz de branza. Dar nu de manz, nici de viezure😁

  12. Dumnezeu sa-i ierte pe cei ce au pierit in acest incendiu,
    Sa ne ierte si pe noi cei care ne dam cu parerea pe-aci, insa prea mare factura platita acum pentru trecutul „tumultuos”prin nesocotirea legilor si ignoranta fatala a patronului / tatalui unuia din copiii pierduti in incendiu…
    Grea pedeapsa si-a primit …
    Fereasca-ne Dumnezeu de astfel de nenorociri!

  13. Clar ca lumina focului pe timp de noapte ! Pe lângă corupție aici se mai poate adăuga și lipsă educației, ținând cont de faptul că nefericitul om nu a conștientizat pericolul care-l paște înclusiv pe el și familia lui. După COLECTIV și ”bomba” de la Crevedia ..NIMIC NIMC NIMIC nu s-a înțeles !!! ”Autoritățile” vor mai trimite încă ”un rând de controale” să se VADĂ RESPONSABILITATEA ȘI URGENȚA CU CARE SE ACȚIONEAZĂ…Aceleași ”autoritați” care te șantajează cu durata mare de timp în care ei ”lucrează” la emiterea autorizațiilor de tot felul. Curățenia trebuie făcută mai întâi în partide sau trebuie votate ALTELE ! Altfel nu ne plictisim…. suntem TAXAȚI PESTE TOT și murim călcați de ticăloși pe șosele sau arși ca porcii în ajun !!!

  14. Coruptia ucide din nou.