BREAKING Kremlinul susține că o navă rusească a tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic lângă Crimeea, Marea Britanie neagă incidentul
UPDATE ora 15.35: Ministerul britanic al Apărării dezminte versiunea Rusiei și arată într-un comunicat postat pe Twitter că ”nu au fost trase focuri de avertisment asupra HMS Defender”.
Articol inițial: O navă militară rusă a tras focuri de avertisment în direcția distrugătorului britanic HMS Defender, anunță ministerul rus al Apărării, care susține că nava britanică a intrat în apele rusești din Marea Neagră. De asemenea, un avion militar rusesc a lansat proiectile în apropierea vasului britanic, în semn de avertisment, iar HMS Defender a părăsit zona, potrivit Reuters, care citează agenția rusă Interfax.
Ministerul rus al Apărării susține că marina rusă a avertizat vasul britanic să nu intre în apele teritoriale, dar acesta nu ar fi reacționat.
Incidentul a avut loc în partea de nord-vest a Mării Negre, lângă țărmul Crimeei. Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014, o mișcare nerecunoscută de comunitatea internațională.
Context. Nave de război ale Marinei Regale britanice au intrat în Marea Neagră în această lună, pe fondul situației tot mai încordate între Rusia și Ucraina, relatează Sunday Times. Desfășurarea navelor britanice în largul coastei Ucrainei este menită să demonstreze solidaritatea cu partenerii NATO de la Kiev și din regiune după ce președintele Statelor Unite, Joe Biden, a decis să anuleze desfășurarea a două nave de război americane în Marea Neagră, de teama escaladării crizei provocate de masarea trupelor rusești în zonă.
Un distrugător de tip 45 înarmat cu rachete antiaeriene și o fregată anti-submarină de tip 23 se vor desprinde din grupul de sarcini al portavionului Marinei Regale din Marea Mediterană și se va îndrepta prin Bosfor în Marea Neagră, potrivit unor surse navale de rang înalt citate de Sunday Times.
Avioanele RAF F-35B și elicopterele Merlin de vânătoare de submarine trebuie să fie pregătite pe nava pavilion a grupului de sarcini, portavionul HMS Queen Elizabeth, pentru a sprijini navele de război din Marea Neagră dacă ar fi amenințate de nave de război, submarine sau aeronave rusești. HMS Queen Elizabeth trebuie să rămână în Marea Mediterană, deoarece un tratat internațional interzice portavioanelor să intre în Marea Neagră.
Marina Regală a anunțat în februarie, înainte de actuala criză, că navele de război și avioanele de sprijin ale portavionului vor îndeplini misiunile în Marea Neagră ca parte a desfășurării HMS Queen Elizabeth în Extremul Orient. Ministerul britanic al apărării a confirmat vineri că incursiunea navală va continua, în ciuda deciziei SUA de a-și păstra navele de război în afara zonei de criză.
Foto: HMS Defender – Wikipedia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii