G4Media.ro

Răsturnare de situație în Comisia juridică din Camera Deputaților: Coaliția PSD-PNL-UDMR a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Răsturnare de situație în Comisia juridică din Camera Deputaților: Coaliția PSD-PNL-UDMR a acceptat ca interceptările serviciilor să fie folosite în dosarele de corupție și a eliminat complet pragul la abuzul în serviciu / Decizia, venită la câteva zeci de minute după ce coaliția votase invers / Schimbarea radicală a fost provocată de o scurtă pauză

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, cu voturile coaliției PSD-PNL-UDMR, proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, în forma transmisă de Guvern Parlamentului, prin care se permitea ca interceptările să fie folosite în dosare de corupție și fără niciun prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Acest vot a venit la doar câteva zeci de minute după ce aceiași deputați ai coaliției eliminaseră corupția dintre infracțiunile pentru care sunt permise interceptările. Răsturnarea de situație s-a produs după o pauză de câteva minute, în care președinta comisiei, Laura Vicol (PSD), a fost chemată în birou pentru „o urgență”. La revenirea în comisie ea a anunțat schimbarea poziției coaliției.

Noile voturi au fost date fără dezbateri, printr-o procedură fără precedent, despre care deputații USR au avertizat că este neconstituțională:

  • Pentru ambele proiecte, Vicol a supus la vot eliminarea în bloc a tot ceea ce a adoptat Senatul, ca primă cameră sesizată cu aceste proiecte. Or, procedural, Camera Deputaților trebuie să pornească de la forma adoptată de Senat, la care poate adopta amendamente, au explicat reprezentanții USR. Laura Vicol nu a ținut cont de aceste observații: a supus la vot în bloc eliminarea a tot ceea ce a adoptat Senatul și adoptarea tot în bloc a proiectelor așa cum au ajuns ele de la Guvern la Senat. Deputații coaliției s-au conformat, au votat cu majoritate ce a anunțat Vicol, iar ședința a fost declarată închisă, în ciuda protestelor USR.„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”, a declarat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei, potrivit News.ro.

Update 17.42: Comisia juridică a adoptat cu majoritate de voturi în bloc și proiectul de lege privind Codul Penal în forma venită de la Guvern fără prag la abuzul în serviciu.

Update 17.41: Laura Vicol a supus la vot adoptarea formei venită de la Guvern a proiectului de modificare a Codului de procedură penală, care a trecut cu majoritate.

Update 17.39: Laura Vicol a supus la vot eliminarea tuturor amendamentelor adoptate de Senat, care a trecut la vot, în vociferările reprezentanților USR.

„Puteți să țipați cât doriți că am gura mai mare decât dumneavoastră” – Laura Vicol.

Update 17.36: Laura Vicol insistă ca deputații din Comisia juridică să voteze în bloc eliminarea amendamentelor adoptate de Senat. Deputații USR îi explică faptul că nu se poate procedural face acest lucru.

„Eu nu mai înțeleg nimic, dragi colegi de la USR. Când facem modificări nu e bine, când revenim la forma de la guvern nu e bine” – Laura Vicol.

„Nu puteți să votați la grămadă, doamna președinte” – Stelian Ion.

Update 17.32: Stelian Ion (USR): „Se face o alba-neagra de nu mai înțelege nimeni nimic. E jalon în PNRR, depind miliarde de euro de acest proiect. Noi ca țară și mai ales Guvernul și premierul arată o lipsă de profesionalism crasă.

Ar trebui să luăm o pauză. Nu e un capăt de țară că discutăm poate mâine, poimâine sau săptămâna viitoare.

Dacă lucrăm pe genunchi sunt șanse foarte mari să se comită greșeli.”

Reprezentanții USR explică faptul că nu se pot elimina în Comisia juridică din Camera Deputaților amendamentele adoptate în Senat, ci trebuie formulate noi amendamente în forma propusă de Ministerul Justiției.

Update 17.28: Laura Vicol (PSD), șefa Comisiei juridice, a declarat: ”În urma unor discuții finalizate în acest moment în cadrul coaliției, se vor retrage toate amendamentele depuse atât la Senat, cât și cele discutate până acum și vom merge pe forma venită de la guvern. Amendamentele de la Cameră vor fi retrase, cele de la Senat vor fi eliminate prin vot. Vom vota în grup eliminarea tuturor amendamentelor depuse de coaliție în Senat”.

Update Ora 17.25: Răsturnare de situație la Comisia juridică: ședința reîncepe de la zero și deputații vor reîncepe discuția asupra celor două teme cruciale: interceptările serviciilor în dosarele de corupție și pragul la abuzul în serviciu, au declarat pentru G4Media surse parlamentare.

Update Ora 17.20: Comisia juridică a luat o pauză, după ce președinta comisiei, Laura Vicol (PSD), a anunțat că lipsește cinci minute pentru că are „o urgență” în birou.

Știrea inițială: Infracțiunile de corupție au fost eliminate de PSD, PNL și UDMR, marți, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, dintre infracțiunile pentru care pot fi folosite înregistrările realizate de serviciile de informații pe baza mandatelor de siguranță națională în procesul penal. USR a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională.

Ministerul Justiției propunea, în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, ca înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, inclusiv în cazul infracțiunilor de corupție.

La dezbaterile din Comisia juridică, deputații PSD și PNL au preluat amendamentul Ministerului Justiției, din care au eliminat faptele de corupție.

Deputații USR au cerut reprezentantului Ministerului Justiției prezent la ședință să precizeze dacă ministerul își mai menține amendamentul în forma inițială. Reprezentantul MJ a răspuns că lasă la latitudinea Parlamentului.

Ministrul Cătălin Predoiu nu este prezent la dezbateri.

Supus la vot, amendamentul susținut de coaliția de guvernare a trecut la un singur vot.

La articolul 139 din Codul de Procedură Penală, coaliţia a adoptat următorul amendament:

„Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal sau atunci când sunt îndeplinite cumulativ umătoarele condiţii: Dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal sau de legi speciale a unei infracţiuni de trafic de droguri, a unei infracţiuni la regimul privind substanţelor dopante, de efectuare de operaţiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în infracţiuni privind nerespectare regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi materialelor explozive şi a precursorilor de explozivi restricţionaţi, de trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălarea a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, a unei infracţiuni care se săvârşeşte prin sisteme infromatice sau mijloace de comunicare electronică, contra partimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracţiuni contra persoanei prevăzută de Codul penal sau alte infracţiuni prin care s-a pus în pericol ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viaţa unei persoane.”

Silviu Dehelean, deputat USR: „Această modificare este mai gravă decât pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu. Scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupție. Practic, PSD, PNL și UDMR dau liber la corupție în întreg aparatul administrativ”.

„USR va sesiza Curtea Constituțională cele două proiecte de lege prin care Coaliția PSD-PNL-UDMR mutilează Codurile penale mai rău decât au făcut-o Dragnea-Iordache et co.”, susține USR într-un comunicat dat publicității.

Un parlamentar USR a precizat în timpul şedinţei că, potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, orice parlamentar are obligaţia să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influenţa acţiunile lor publice, inclusiv votul, pe scoaterea înregistrărilor pe evaziune fiscală şi corupţie. ”Avem informaţii că soţul unui membru din biroul acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală şi grup criminal infracţional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul Bucureşti”, a spus reprezentantul USR, precizând că acest lucru ar trebui adus la cunoştinţa cetăţenilor, chiar dacă s-a votat acest amendament, potrivit News.ro.

G4Media.ro a scris în premieră, încă din 2 ianuarie, că Ministerul Justiției propune, în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, ca înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, inclusiv în cazul infracțiunilor de corupție, deși Curtea Constituțională a declarat, în urmă cu doi ani, neconstituțională o prevedere similară din CPP. Totuși, Curtea a lăsat atunci o portiță Guvernului pentru o reglementare ulterioară, arătând în motivarea deciziei că ”prin simpla reglementare a posibilității conferirii calității de mijloc de probă acestor înregistrări, fără crearea cadrului adecvat care să confere posibilitatea contestării legalității acestora, legiuitorul a legiferat fără a respecta cerințele de claritate și previzibilitate”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

60 comentarii

  1. Deci, coruptia nu tine de siguranta nationala in viziunea pesedepenele. Cum zicea veorica? Coruptia e in cultura noastra populara, face parte din traditii, nu?

    • Nu ma, siguranta nationala tine de siguranta pensiilor speciale. Stat mafiot, natie de babu ini.
      Am mai spus-o, astia sau unit pentru golirea puscăriilor, legalizarea hotiei si protejarea priviliegiilor. Nimic mai mult.

    • Coruptia era cuprinsa in strategia CSAT ca unul din pericolele majore la siguranta nationala pana cand Iohanis a socotit ca nu mai e cazul sa ramana obiectiv al strategiei si a fost scoasa din atentia CSAT iar acum PSD-NL nu o mai comit „noaptea ca hotii” ci ziua ca domnii !
      PS. Incep sa am tot mai putine asteptari ! De la CCR oricum nu aveam.

    • Calm, ne salveaza Kovesi again…

  2. Asa, baieti! Putem sa ii prindem pe corupti doar daca isi trimit biletele scrise, mailuri sau telegrame intre ei, unde discuta faptele de coruptie. Altfel, sa fiti sanatosi! #statcapturat

  3. Furt pe fata, fara consecinte! PSD si PNL, aceeasi mafie!

  4. Nu se lasa, spurcaciunile…

  5. Cum sa votezi PSD, PNL si UDMR? Partidele astea reprezinta doar propriile interese, nu interesele cetatenilor

  6. Destul de proasta gluma de 4 aprilie. O sa gaseasca niste chestii mai serioase de taiat – investitii, cheltuieli cu copiii, de pe la sanatate.

  7. Mi se pare corect! Ce, infracțiunea de subminare a interesului național mai există?!

  8. Piața doarme în continuare ca broasca în apă

  9. Problema e ca noi comentam aici si, cu siguranta, nu am vota Psd-Pnl-Udmr…
    Ce facem cu restul romanilor?!?

  10. Pentru @vct: uite maica, inca o „bucata de democratie originala” in raport cu coruptia, ca tot ti-erea a indignare ca e Romania johannista persecutata si are pusa anatema de tara corupta pe nevinovatelea!

  11. USL ne arunca in aer viitorul. Sclavii lor suntem. Si copiii nostri sclavii copiilor lor. Ei vor avea bani si putere si noi o sa slugarim in companiile lor pentru un colt de paine. Hai cu urcarea varstei de pensionare la 70 de ani! Hai sa fim sanatosi si sa avem putere de munca! Sa nu aud protest ca va rupe jandarmul mufa! Ca si el vrea sa iasa la pensie la 45.

  12. @ionut, unde esti, ba putzoiule, inca n-ai aparut sa-ti aperi junta mafiota?

  13. Curtea consitutionala zice ca daca in aplicarea unui mandat de siguranta nationala apar inregistrari legate de fapte de coruptie acestea pot fi valorificate-folosite ca mijloace de proba in procesul penal (chiar daca nu au legatura cu siguranta nationala), cu conditia ca legea sa precizeze posibilitatea contestarii acestora. Coruptia este catalogata ca o amenintare la siguranta nationala, deci fapte de coruptie pote face obiectul unui mandat de siguranta nationala. Ce elimina acest amendament este posibilitatea ca daca „ai cazut” pe tehnica cu fapte de coruptie care nu sunt obiectul direct al mandatului de s.n. in care ai fost interceptat sa te „spuna” SRI. Deci SRI ar sti ca faci coruptie dar mandatul nu-i da voie sa te spuna. Dintotdeauna SRI a stiut mai mult decat a spus, informatiile de acest fel i-au ramas „nevalorificate” altfel decat in conditionarea/influentarea/manevrarea faptasilor. Asta vor cardasii PNL-PSD sa se perpetueze.

  14. Se pare ca au revenit la proiectul Ministerului Justitiei ca sa evite un scandal monstru !

    • Va bucurati degeaba.
      CCR. A zis ca e umsai un prag. Tanti aia blonda care e e in conflict de interese fiind sotia unuia vizat de aceasta lege a spus cu nume si pronume ca au decis asa fiindca a fost presiunea societatii civile. Legea cade la ccr si se intoarce pentru a fi reformulata conform cu necesitatile infractorilor. Ca doar de-aia si-au numit reprezentanti in pARLAMENT. Vina pentru intarziere cade in seama societatii civile – si consecintele adica pnnr neincasat – votantii voteaza psdpnl iar apoi se face legea cum le trebuie face legea

    • inapesevedeinvers are dreptate! Pică la CCR pentru lipsa pragului la abuz, prag cerut imperativ de CCR printr-o decizie.
      Acest mod de tergiversare se cheamă pro stituție politică.

  15. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 🤣🤣🤣🤣 ascunde-te

  16. Dacă nici acum nu e clar că USR este singurul partid care luptă în interesul tuturor românilor, atunci suntem o țară pierdută!

  17. si la CCR se va declara neconstitutionala?

  18. Evident că va pica la CCR și furtul va continua.

    • Clar, plus o sa pierdem si banii din PNRR, oare cine este favorizata daca Romania ramane subdezvoltata?

    • De vina e societatea civila si opozitia – mai putin aia de aur – pentru ca doar de hatarul opozitiei si al societatii civile s-a scos pragul ceea ce a dus la ccr intarziere. etc.
      Oricum poporul va vota pe cei care stiu sa fure atat cat sa mai si dea cate o galeata goala. Cat despre pnnr, nu merita … e Codruta cu ochii pe ei.

  19. Păi dacă scot pragul nu fac exact ceea ce trebuiau să facă, bornă PNRR, să armonizeze legislația cu hotărârile CCR. În plus în continuare nimeni nu o să poată fi găsit vinovat pe abuz în serviciu articolul care-l incriminează fiind deja declarat neconstituțional. Miroase a manevră, puteau pune un prag de 1000 dacă doar vroiau să se dea rotunzi pe la televiziuni.

  20. Au trecut la Planul B), adică merg pe respingerea legii la CCR, cât să poată spune la final:”noi am incercat, dar nu s-a putut…”

    • Exact, pun pariu ca tot ei o sa atace la CCR 👍🏼

    • Fix ca la pensiile speciale! Acest modus operandi a devenit principiu de legiferare al Coaliției contra nuturii.

    • Se pierd bani din PNRR pe treaba asta

    • @Alex Nu or să atace acum. O să atace din proces un borfaș acuzat de abuz în serviciu peste vreo doi ani, să mai scape o haită întreagă de hoți acuzați între timp.

  21. Lasă că au comuniștii restul timpului!

  22. Știți cum era strigat Daddy la Rahova printre grătare, pardon: printre gratii? „Bucă tare!”, aluzie la pasiunea recent redescoperită…
    PS. Oare se vor găsi porecle și pentru actuala conducere USL 2.0?

  23. K.kat rumega fesenistii secu pe care-i aperi si inca cu gura plina, dar nu te speria, iti ramane mult si tie. Strategia m.a.fiotllor PSDNL este sa nu puna prag si sa pice legea din.nou la CCR. Trebuia pus prag de 1 RON si nici un om cinstit nu ar fi comentat. De fiecare data maflotii tai si-au lasat portite de scapare

  24. Dacă nu ești de acord cu noțiunea de comunist, schimb-o cu cea de bolsevic!

  25. Alooo, eliminarea oricărui prac contrazice decizia CCR astfel că modifăcrile vro fi anulate de către CCR. Țeapă!

    • Nu este nici-o teapa, prin aceasta decizie o sa pierdem Banii din PNRR, asta inseamna ca buba tor in capul coruptilor USL o sa pocneasca 👍🏼

    • Banii din pnrr pierduti pentru Romania nu reprezinta o pierdere pentru pnlpsd. Oricum nu se alegeau mai cu nimic din aia. Iar pentru votantii lor pnrr e o chestie legata de usr, ceea ce oricum, nu e de bine, nu stim cum dar…

  26. Nu stiu cine sau ce a provocat pauza referita in articol,dar ceva ma face sa cred ca optica CCR s-a schimbat intre timp pe problemele in discutie,poate ca si Ministerul Justitiei a fost constient de acest lucru atunci cand a elaborat proiectele transmise la parlament si de aici vine totul.Nu-i exclus ca CCR sa se dezica chiar de unele decizii anterioare in materie.

  27. mafia pesedepeneleudemere a gasit iesirea din impas…fara prag ca sa fie respinsa de ccr…🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬

  28. 🤨🤨🤨🤨 🤣🤣🤣🤣

  29. Ia cu paine troll …. Deputatul USR Victor Ilie a atras atentia ca deputata PSD Laura Vicol tocmai a votat si ea aceasta modificare care il favorizeaza direct pe sotul ei, Vladimir Ciorba, in procesul in care este trimis in judecata pentru evaziune fiscala si grup infractional organizat. Vicol este sefa Comisiei Juridice.

  30. Mai exista un om integru si ne patat de coruptie in USL? Mai exista vreun dubiu ca PSKk nu este altceva decat un Grup Infractional Organizat?!

    Meritati ca la un congres PSKK sa va duceti acolo toti iar poporul sa incercuiasca Arena, Sala de garduri, crede-ma troll doar asta ne mai scapa de voi 👍🏼

  31. CCR are o nouă componență prin schimbarea în ultimul an a trei judecători,unul fiind chiar președintele.In plus hotărârile CCR nu au autoritate de lucru judecat, ca cele din dreptul comun.Curtea poate reveni asupra practicii anterioare, daca prin aceasta își arogase cu de la sine putere în mod nelegal si contrar chiar Constituției atribuții de legiferare specifice Parlamentului , cum ar fi acelea de fixare a unui prag pentru abuzul în serviciu ori atunci când prin eliminarea unor probe se aduce atingere statului de drept, ordinii și securității raporturilor juridice mai ales când sunt reglementate cai legale care fac posibilă contestarea acelor probe.

  32. Sa nu uitam ca pragul pentru abuz în serviciu a fost înscris numai în considerentele deciziei CCR 406/ 2015, nefiind trecut și în dispozitiv, ceea ce oricum nu obliga legal la impunerea lui de către legiuitor, căci ceea ce se execută este dispozitivul și acele considerente care se reunesc cu dispozitivul.

  33. Mda, unde o scrie in constitutie de prag la coruptie nu stiu. Ccr asta nu e nimic decat o casa de avocatura pentru „stat” (mafie, judecatori,politisti, de toate)
    Tot cu ajutorul lor, hotii, pedofilii la noi au parte de prescriptie in loc de puscarie. Raiul pe pamant e tara asta.

  34. Pai nu ai văzut ce a facut iohi cu alegătorii ?Un cuțit în spate direct aliandu-se cu ,comuniștii.Ce spui tu acolo cu rezistii?Chiar nu ai simțit trădarea mișelului?

  35. Ce prost mai pune botul la ce legi emit acesti HOTI aflati la guvernare ?

  36. La asa ratiune nici racul nu mai da inapoi.Voi,hAUR-istii aveti o obsesie cu vaccinurile,pentru ca,dacă mai zice,pe ici pe colo, si cîte un popă simpatizant,în biserică,despre asta, de aici stiti ca va ies voturile.Dar,după atata timp,chestia devine ridicolă.La voi uite vaccinul nu e vaccinul,la astia cu legile,ai clanului Vicol,uite ca-i albă,uite ca-i neagră.Si iată cum iese la suprafată această loterie de mahala(alba neagra),care a patruns in Regulamentele Parlamentului.Cat de simplu este dacă ai putere sa dai cu tara de pamant sau invers sa o salvezi de la inec,din mlastina coruptiei!!!
    Dar,asta este doar aparenta,fiindcă primul rechin care va pica in plasa acestei legi va scapa,indiferent pe ce text va cadea,cu ajutorul,”salvatoarei de serviciu”CCR,care,la fel ca in cazul „Manole”,va declara neconstitutională aceasta „textură” juridică improvizată,doar pentru simplu fapt ca nu s-a respectat Regulamentul de adoptare a legii cu pricina.Dacă inainte,regulile „capitalismul de cumetrie” „misunau”prin cazurile concrete,pe la ministere,in jos,primarii,in ultimii ani,acestea tronează tandemul dintre Parlament si CCR,cu efecte imediate la varful justitiei,unde si acolo se gaseste „omul potrivit la locul potrivit”.

  37. Domnu cititor de stiri. Te pomenesti ca matale ai stiut de la inceput ca iohannis o sa intoarca oistea la 180 de grade. Si de la inceput ar fi fost genial sa votam veorica.
    Ma mir ca nu am gasit pe buletinul de vot newsreader -mai tare decat baba vanga. Vezi ca la anu sunt alegeri din nou. Pune-ti candidatura si te alegem

  38. Hai ca m-ai convins pe unde bati: deci Ponta era, pentru un analist care urmareste cu atentie, garantia stabilitatii si consecventei.
    Ghinion! – nu s-a ales! (decat prafu’ de el).
    Eu as fi ales-o pe Regina Angliei dar nu si-a depus candidatura.