BREAKING Iohannis, prima reacție pe legile securității: Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse / Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securități / Personal mă voi îngriji ca draftul să fie corectat
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că proiectele celor 10 legi ale securității naționale, publicate în exclusivitate de G4Media, sunt doar ”un prim draft” ce nu era destinat publicului larg. ”Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră, oamenii sunt îngrijorați”, a spus Iohannis într-o conferință de presă la Buzău.
Președintele Iohannis a spus că proiectele de legi urmează să fie dezbătute în guvern și în CSAT înainte de a fi trimise în Parlament.
”Dacă anumite abordări din primul draft nu sunt corecte, vor fi corectate. Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securitati. Sunt speculații pur și simplu eroante, eronată e și scurgerea acestor prime forme către media și, în final, am trecut de această fază. Personal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastră să fie corectat. Ingrijorarile nu sunt necesare”, a răspuns marți șeful statului la o întrebare adresată de Euronews România.
Întrebat dacă mandatul șefilor de servicii ar trebui să fie limitat, Iohannis a spus că ”e o discuție care se poartă și în final, când vom avea proiectele care să fie prezentate publicului, aceste chestiuni vor fi scrise acolo. Nu vreau să mă pronunț acum”.
Fragmentul integral din conferința lui Klaus Iohannis:
Jurnalist (Cristian Citre, Euronews Romania): Domnule Președinte, aș vrea să vă întreb despre Legile securității naționale, despre modificarea lor. A apărut o primă formă a acestor proiecte, publicate de G4Media, ce-i drept, și au stârnit îngrijorări aceste proiecte în societate, în special în ceea ce privește puterile sporite pentru serviciile secrete, imunitatea pentru ofițerii de informații, faptul că, de exemplu, președintele României va avea ultimul cuvânt în CSAT, deciziile nu se vor mai lua prin consens, că cetățenii vor fi obligați să colaboreze cu serviciile de informații și așa mai departe. Dumneavoastră cum vedeți aceste propuneri de modificare, dacă le susțineți, dacă considerați că sunt oportune? Mulțumesc!
Președintele României: Noi avem anumite legi pe domeniul securității naționale care au fost făcute la începutul anilor ’90, când democrația a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituții moderne, europene, care respectă drepturile cetățeanului. Însă, în timp, știm că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta, a fost întocmit un proiect, câte un proiect pe aceste legi. Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft. Acesta nu este destinat publicului larg, este un prim draft care urmează să fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urmă de Parlament. Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că avem doar un prim draft. Aceste legi vor intra în discuția Guvernului, vor fi dezbătute, vor intra în CSAT, vor fi dezbătute, vor fi modificate. Vor intra în Parlament, unde specialiștii, comisiile de specialitate vor interveni și, sigur, dacă anumite abordări din primul draft nu sunt bune, vor fi corectate. Aceste chestiuni sunt, ca să zic așa, self evidente, nu își dorește nimeni o restaurație a vechii securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești sau altceva. Astea sunt niște speculații care sunt pur și simplu eronate. Eronată este și scurgerea acestor prime forme către media, și, în final, acum am trecut de această fază. Personal, mă voi îngriji ca, acolo unde draft-ul nu a avut încă o formă corespunzătoare timpurilor noastre, să fie corectat. Deci, aceste îngrijorări, la acest moment, după părerea mea, nu sunt necesare. Atunci când legile vor ajunge în dezbatere publică, sigur, aceste îngrijorări sau unele care mai rămân atunci în picioare trebuie aduse la cunoștința legiuitorilor, pentru a putea fi corectate. Deci, este un demers natural și, în final, îmi doresc tare mult să avem pe domeniul securității naționale o legislație modernă, care răspunde întrebărilor care vin și din societate și din domeniul instituțiilor de forță.
Jurnalist: Îmi permiteți o completare, ați spus că sunt câteva chestiuni acolo care nu ar trebui să fie așa cum sunt, dacă ne-ați putea da câteva exemple care în opinia dumneavoastră… prevederi care nu ar trebui să se regăsească în forma finală?
Președintele României: Nu. Fiindcă atunci vă dați seama că aș alimenta speculațiile publice, ceea ce nu doresc.
Jurnalist: Domnule Președinte, vă rog o completare la răspunsul anterior. Dacă dumneavoastră considerați că mandatul șefilor de servicii ar trebui să fie limitat prin lege?
Președintele României: Este o discuție care se poartă și, în final, când vom avea proiectele în forma în care sunt prezentate publicului, aceste chestiuni vor fi scrise acolo. Nu vreau să mă pronunț acum înainte să avem aceste discuții.
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
69 comentarii