G4Media.ro

BREAKING Laura Ștefan, Expert Forum, despre modificările radicale din legile justiției: Dispar…

Foto: Inquam Photos - George Călin

BREAKING Laura Ștefan, Expert Forum, despre modificările radicale din legile justiției: Dispar prevederile legate de numirea și revocarea polițiștilor în poliția judiciară prin ordin al Procurorului General

Laura Ștefan, de la think-tank-ul Expert Forum, atrage atenția asupra mai multor modificări cu efect nociv din cele trei proiecte ale legilor justiției care intră miercuri în ședința de guvern.

Prima modificare radicală este dispariția prevederilor legate de numirea și revocarea polițiștilor în poliția judiciară prin ordin al Procurorului General. Polițiștii judiciari sunt cheie în dosarele instrumentate de procurori, iar până acum procurorul general avea cuvântul decisiv în privința acestora. Prin eliminarea acestor prevederi din lege se deschide calea spre controlul politic asupra polițiștilor judiciari.

Iată schimbările cele mai importante sesizate de Laura Ștefan în proiectele promovate de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu:

1. Se elimina prevederile legate de numirea si revocarea politistilor in politia judiciara prin ordin al Procurorului General, precum si toate aspectele legate de detasarea unui numar de politisti de judiciar in cadrul parchetelor, la solicitarea Procurorului General. Se mentine in lege doar reglementarea la nivel de principiu a existentei politiei judiciare urmand ca toate celelalte aspecte sa fie detaliate printr-o lege speciala.

2. Se schimba filozofia reglementarii in materia raspunderii disciplinare a magistratilor. Daca pana acum titularul actiunii disciplinare era Inspectia Judiciara, de maine se adauga doi noi titulari ai actiunii: Procurorul General si Presedintele ICCJ. In cazul actiunilor pornite de ultimii doi rolul Inspectiei Judiciare devine formal deoarece Procurorul General si Presedintele ICCJ pot decide inceperea cercetarii disciplinare prealabile chiar in cazul in care Inspectia Judiciara propune contrariul (clasarea), respectiv sesizarea Sectiei de Judecatori sau a Sectiei de Procurori a CSM pentru exercitarea actiunii disciplinare. Toti titularii actiunii – Inspectia Judiciara, Procurorul General si Presedintele ICCJ – au dreptul de a contesta deciziile sectiilor CSM la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cand Presedintele ICCJ este titularul actiunii acest mecanism pune in discutie egalitatea de forte, inclinand balanta, cel putin aparent, in favoarea Presedintelui ICCJ.

3. Bugetul aferent cheltuielilor de personal si cel aferent “altor drepturi intrinsec legate de cele personal” trec de la Ministerul Justitiei la ICCJ. Pe langa problema de capacitate pe termen scurt care poate fi surmontata, este neclar ce acopera formularea intre ghilimele – daca aici se includ drepturile salariale obtinute prin hotarari judecatoresti este necesar sa se prevada si o etapizare a platii acestora, asa cum de altfel se intampla in prezent cand bugetul e administrat de Ministerul Justitiei. Altfel exista riscul unui impas bugetar.

4. Proiectele elimina INM-ul din procedura de promovare a judecatorilor la ICCJ si de asemenea exclude judecatorii ICCJ din procedura de evaluare periodica a judecatorilor.

5. Se elimina procedura de revocare a membrilor CSM de catre Adunarile Generale ale judecatorilor si procurorilor pe motiv de neindeplinire corespunzatoare a atributiilor.

6. Inspectia Judiciara pierde rolul de ordonator principal de credite si devine ordonator tertiar, bugetul fiind inclus in bugetul CSM.

7. DNA si DIICOT nu mai fac rapoarte de activitate separate trimise la Ministrul Justitiei si la CSM, ci trimit rapoartele doar la Procurorul General.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Polițiștii judiciariști nu pot fi cu fu.ndul in 2 luntrii -subordonati internelor și procurorilor care dispun de ei.Ar trebui că cheltuielile judiciariștilor sa fie acoperite de justiție -de la hârtie la mașini dar și ore suplimentare că pentru procurori muncesc oamenii.Basca procurorii dau dispoziții, polițiștii le executa, șefii polițiștilor dau dispoziții și tot așa….De ce nu se formează un corp distinct că în Franța?

  2. Statul in Romania e o mafie, doar nu vreti ca mafia sa dezvolte anticorpi sa fie eliminata cand ea face legile … Statul Roman a devenit Camorra Italiana …

  3. Stai ca trebuie sa mai apara si aia de la Declic sa ne spuna ei cum e cu justitia.

  4. Cauta prin 2005, ongeuri, Monica Macovei, finantari dubioase, numiri prin min. Justitiei…..

  5. Sunt multe voci critice din magistratură, dar și din partea unor experți care nu au fost luate în considerare, ceea ce face ca proiectele de legi sa fie controversate.Sa vedem în ce forma vor ieși din Parlament.

    • De obicei ies intr-o forma cu mult mai proasta, ca multi parlamentari au si ei meciurile lor cu justitia si au strans si ceva idei „pentru a rezolva problemele”.

  6. Pare ok ca nu mai sunt numiti.
    Ar trebui sa dea concurs.
    Atentie insa – nu spune nimeni ca in noile legi ale justitiei sunt pastrate prevederile din vechile legi ale justitiei privind pensiile speciale.
    De ce nu se scot pentru viitor pensiile speciale? De ce nu vorbeste nimeni despre asta??

    • Nu se scot pentru ca nu sunt pensii , sunt rente .
      Niste unii au statul in proprietatea lor si isi extrag rente . Au trecut in constitutie ca dreptul la proprietate e garantat, ca proprietatea se prezuma licita , etc. Asadar ceilalti, o armata de sclavi, vor munci pe nimic sa le asigure lor rentele . In veacul veacurilor !

  7. Este o experta pe probleme din domeniul justitiei.
    La fel ca Monica Macovei si Laura Codruta Kovesi, este inteligenta, cinstita, corecta, competenta, curajoasa, incoruptibila, nesantajabila si incearca sa scape tara din mana mafiei psd si pnl.
    Din pacate, justitia a incaput pe mana mafiei psd si pnl si orice legi ale justitiei vor fi votate, infractorii din mafie nu vor mai raspunde pentru faptele lor.
    Nu poti avea o justitie corecta si independenta, cat timp oamenii mafiei psd si pnl controleaza integral CCR, CSM, ICCJ, Curtile de Apel, Inspectia Judiciara, Sectiile Speciale, unde si-au infiltrat oameni corupti sau santajabili, care le executa ordinele.
    Cat timp oamenii mafiei psd si pnl, infiltrati la CCR, CSM, ICCJ, Curtile de Apel, Inspectia Judiciara, Sectiile Speciale nu vor fi inlaturati si arestati, justitia nu va fi libeara si independenta, mafia isi va face in continuare de cap, fara sa raspunda pentru faptele sale.

  8. Cozminele taticule, sa ne fereasca D-zeu de salvatori din astia.
    Daca o colega de facultate cu Catalin Morosanu vine sa-mi spuna mie cum trebuie sa functioneze justitia lasa-ma sa am rezerve.

  9. Deh, domnu’ Gabriel. Aveti rezerver mari cand o persoana precum Laura Stefan doar comenteaza despre niste propuneri legislative, nici poveste sa aiba putere executiva in domeniul asta. De inteles, aveti standarde inalte in materie de justitie.

    Pacat doar ca standardele astea inalte nu se manifeste si in privinta celor care chiar au controlat sistemul de justitie, direct sau indirect, in ultimii 20 de ani. Niste profesionisti de genul Rodica Stanoiu, Catalin Voicu, Eugen Nicolicea, Tudorel Toader, Lia Savonea sau Lucian Netejoru. Sau, de ce nu, chiar marele Predoiu, care s-a dovedit cea mai buna hartie igienica de pe piata in meterie de justitie. Doar cine nu a vrut nu l-a folosit.

    Mai brutal spus: astia se urca cu bocancii pe sistemul de justitie, calculand pas cu pas cum pot controla politic absolut orice numire in pozitii cheie si pe unii de tufe grija de facultatea absolvita de Laura Stefan. Ca, deh, cand nu ai argumente, ataci persoana.

  10. politicul a infractionalizat sistemul de justitie ! au facut-o legala in stilul Lor ! totul se subordoneaza politicului …

  11. SINISTRUL predoiu E ANGAJAT 100% IN APARAREA PRIVILEGIILOR „magistratilor”.
    ACESTEA VOR CRESTE NECONTENIT. DUBLARE ANUALA ?
    TOT CE TREBUIE SA FACA „magistratii” ESTE SA NU SE ABATA DE LA LINIA TRASATA DE PARTID.
    ALTFEL…. A VAZUT TOATA LUMEA CE SE INTAMPLA, CUM SUNT PEDEPSITI CEII CARE O FAC.

  12. De vina suntem noi !