G4Media.ro

BREAKING Legea privind pensiile speciale, promulgată de președintele Iohannis

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Legea privind pensiile speciale, promulgată de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea privind pensiile speciale.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, 16 octombrie, cu 174 pentru, 81 împotrivă, 17 abţineri şi doi parlamentari care nu votează, proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, după punerea lui în acord cu observaţiile Curţii Constituţionale şi cu observaţiile Comisiei Europene.

În plen, liderul USR Cătălin Drulă a declarat că această lege împotriva căreia numai USR va vota este legea menţinerii pensiilor speciale şi că majoritatea şi-a bătut joc, fiind cea mai sfidătoare formă a proiectului de până acum.

În replică, liberalul Florin Roman i-a acuzat pe cei de la USR de ipocrizie, iar preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, a arătat că, prin această lege vor fi mai puţin nesimţite aceste pensii speciale şi a atras atenţia că, dacă ar fi tăiate, ar fi neconstituţional şi riscăm să pierdem 2,8 miliarde de euro din PNRR.

Legea prevede că „judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”.

Potrivit actului normativ, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

„De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcţii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, mai stipulează legea, relatează Agerpres.

Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie.

„În acest caz, pensia de serviciu este egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data eliberării din funcţie, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional. De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima lună de activitate înainte de data eliberării din funcţie, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional”, se mai arată în lege.

În iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat la CCR această lege, iar Curtea a decis în august că unele prevederi sunt neconstituţionale.

Vom reveni

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Ce bataie de joc. Printre altele: „Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”. Daca ai pensia prea mare iesi cu 5 ani mai devreme (practic dupa 20 ani activitate) si ai o penalizare de 5% ( o nimica toata) ca sa nu depasesti venitul din ultima luna. Sau cu 10 ani, oricum ai cateva mii de euro pe luna. Casta de privilegiati intr-o tara de sclavi

  2. Dex ciolaniada=ciolacu’creste taxele si imparte privilegiile

  3. puteau sa schimbe acel 80% si era absolut constitutional. Acel 80% e de pe vremea cand brutul era mai mic, dupa ce dragnea a facut jongleria si a crescut brutul, nu s-a gandit nimeni sa repare asta…la pilonul 2 au schimbat imediat procentul, dar la speciali nu, pai se putea?

  4. Frumos!
    Intre timp: cursdeguvernare.ro/statul-trebuie-sa-stoarca-3-miliarde-de-euro-cresteri-retroactive-de-salarii-din-justitie-numai-suplimentul-inseamna-2-3-din-salariile-din-educatie
    Si: Ministrul Educației, Ligia Deca, va cere la rectificare 9 mld. de lei. Nu mai sunt bani pentru salariile profesorilor, burse și utilități

  5. Promulgata repede-repede, sa aiba timp PSD sa pregateasca, in grupul din care face parte (Alianta Progresista a Socialistilor si Progresistilor ) din Parlamentul European, sprijin pentru canditatura lui Iohannis pentru postul de Inalt Reprezentant pentru Afaceri Externe. Asta-i intelegerea pentru care a dat Iohannis Romania pe mana PSD-ului.

  6. gata, TRADATORUL a 6.5 MILIOANE VOTURI, si-a facut treaba , poate sa plece la ski / golf linistit, a muncit multt, EL si cu guvernul „MEU” PSDNLUDMR

    • oricum vontatii PSDNLUDMR abia asteapta sa plateasca din salariile lor de mizerie, sau de la stat PENSIILE SPECIALE

  7. Pai este o lege buna,chiar deosebita,in mintea domnului presedinte! La urma urmei asta a fost si scopul lui principal de acolo de la Cotroceni…sa pazeasca clasa asta politica

  8. Îmi vine să vomit. Oare cum dorm decidenții?

    • Chiar foarte bine pentru ca mototolesc bine banii inainte sa-si umple saltelele si pernele.

  9. No acuma se vede de pe lună că acea campanie prezidențială din 2019 Dancila- Iohannis a fost aranjata. A fost aranjata pentru prosti că au trrimis-o in turul 2 pe Dancila, iepurele de sacrificiu al PSD-ului. Sa nu se mai plângă lumea că ne fură ăștia pe față. A fost și este ceva de votat în locul USL 2.0. Orice partid din opoziție excluzând AUR-ul, e o opțiune mai bună.

  10. Era o știre dacă NU o promulga. Așa, e doar mlaștina obișnuită.

  11. O adevarata bataie de joc… Numai USR reprezinta interesele romanilor si cei care nu citesc g4media sau alte astfel de surse adevarate nici nu isi dau seama.

  12. Ce să facă și el cu mânuțele alea două, că doar e șeful sistemului!

  13. Trădător până la capăt. 🖕

  14. Cu plăvanul este un fel de “harenas numerare”

  15. Palton,nu a avut nimic de obiectat…pierdaballe.