G4Media.ro

BREAKING Liderii statelor UE au aprobat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina…

Sursa foto: European Council

BREAKING Liderii statelor UE au aprobat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și R.Moldova / Președintele Consiliului European: ”Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”

Liderii statelor membre UE au aprobat, joi seara, începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, au declarat pentru G4Media.ro surse neoficiale. Ulterior, informația a fost confirmată și de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Deocamdată, nu este clar când pot începe negocierile și dacă sunt condiții suplimentare pentru cele două state.

UPDATE ora 20.38

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a mulțumit României în urma Summitului care certifică începerea negocierilor de aderare a țării sale în Uniunea Europeană.

”Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Moldovei la UE este o pagină nouă în istoria noastră. Sprijinul României ne-a adus mai aproape de visul nostru european. Mulțumim, România”, a scris Maia Sandu pe rețeaua de socializare X.

”Astăzi, Republica Moldova deschide o nouă pagină, odată cu aprobarea de către UE a negocierilor de aderare. Astăzi simțim îmbrățișarea caldă a Europei. Vă mulțumim pentru sprijinul și încrederea acordată în călătoria noastră. Ne angajăm să depunem toate eforturile necesare pentru a deveni membru al UE. Moldova este pregătită să facă față provocării”, a scris Maia Sandu într-o altă postare.

UPDATE ora 19.44

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a salutat decizia Consiliului European de a începe negocierea cu Ucraina în privința aderării la UE.

”O victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră și întărește”, a scris Zelenski pe X. 

A continuat apoi cu un alt mesaj:

Decizia #EUCO de a deschide negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Moldova a fost adoptată. Le mulțumesc tuturor celor care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple și tuturor celor care au ajutat. Îi felicit pe toți ucrainenii în această zi. De asemenea, felicit Moldova și personal pe @SanduMaiamd . Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate”, a mai scris Zelenski.

UPDATE

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat joi seară pe rețeaua de socializare X că UE deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova,

Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. #EUCO a acordat statutul de candidat Georgiei. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii. Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”, transmite președintele Consiliului European

Context. Joi și vineri, liderii UE sunt reuniți la Bruxelles, iar unul dintre principalele puncte de pe agenda summitului viza un plan pentru începereaa negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la UE și asupra deblocării unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev. Existau temeri privind lipsa unor decizii istorice din cauza obiecțiilor premierului ungar Viktor Orban.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că deblochează 10 miliarde de euro destinate Ungariei – aproximativ o treime din suma totală suspendată în prezent din cauza unei serii de probleme legate de statul de drept. Acest lucru înseamnă că guvernul ungar va putea depune cereri de rambursare de până la 10,2 miliarde de euro pentru a finanța proiecte de dezvoltare în întreaga țară.

Decizia a venit într-un context politic din ce în ce mai tensionat, în condițiile în care premierul Viktor Orbán și-a intensificat campania de opoziție pentru a împiedica deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, pentru a bloca un fond special de 50 de miliarde de euro pentru a susține bugetul națiunii devastate de război și pentru a opri acordarea de noi ajutoare militare.

Toate cele trei chestiuni cu miză mare sunt discutate în cadrul summitului de două zile al liderilor UE. Pentru a face ca discuțiile să avanseze, este nevoie de unanimitate.

Corespondență de la Bruxelles

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Bun așa! Să crape de oftică toți rusofilii din Europa.

  2. In special ăia care au primit de la Putler autocare pentru campanie, publicitate plătită pe facebook, armate de postaci care sa spună zilnic cât de mult ii iubesc.

  3. Foarte bine UE… și acești oameni au dreptul la mai bine.
    🇪🇺👍🏻

  4. Foarte bine!

  5. După un astfel de câştig pentru democraţie este timpul să vă oferim şi noi un cadou în avans de Moş Crăciun că moşul o să vă aducă tot mai multe asfel de câştiguri în viitorul apropiat.

    Măi oameni buni haideţi că este timpul să vă scăpăm de chin şi o să vă spunem atâta de simplu: DE LA PRIMUL MANDAT AL LUI ILIESCU NOI AM VOTAT ŞI VOM VOTA DACĂ AVEM CU CINE ÎMPOTRIVA CELOR CARE SUNT PRIETENI CU PRIETENII LUI CTP.
    Când nu avem cu cine vota alegem să votăm sau să nu votăm(depinde cum este contextul politic) cu cei care să îi încurce pe cei CARE SUNT PRIETENI CU PRIETENII LUI CTP(nu reuşim tot timpul dar facem destule daune pentru o următoare încercare😏).
    Acuma că avem cu cine vota evident că vom vota cu cei care sunt ÎMPOTRIVA CELOR CARE SUNT PRIETENI CU PRIETENII LUI CTP.

    Acuma că v-am scăpat de chin poate vă găsiţi alt mod de muncă că cel de postac nu vă va aduce nici o satisfacţie în meseria voastră că noi întotdeauna vom vota ÎMPOTRIVA CELOR CARE SUNT PRIETENI CU PRIETENII LUI CTP.

    Acuma aţi priceput?😏….Este greu cu voi?😜….Ne mai repetăm o dată cu alte cuvinte şi poate mai amuzaţi ca să vă mai isterizaţi puţin?😁

  6. Se încep negocierile de aderare cu Ucraina sau cu ce-a mai rămas din Ucraina? Cu Crimeea sau fără, cu Donețk și Luhansk sau fără? Sau poate că se gândesc să integreze și o parte din Federația Rusă? Obosiții de la UE nici nu cred că au înțeles ce votează. Domnul președinte Charles Michel era nerăbdător să meargă la toaletă. Prostata îi joacă mereu feste.Cred că asta a fost urgența votului.

  7. Cred că această decizie are în primul rând un rol de mesaj puternic din partea UE, de susținere a Ucrainei, mesaj care are conotații multiple, în care stadiul de îndeplinirea a criteriilor de acceptare a avut un rol secundar. Mesajul în sine poate fi interpretat ca un angajament cert de a întări Uniunea cu un membru de prim rang al fostului bloc sovietic, gest care în comparație cu admiterea în UE a republicilor baltice – tot foste republici sovietice prin forță – sună infinit mai descurajant pentru ambițiile lui Putin, de a reface prin forță fostul imperiu. Să nu uităm că destrămarea sau măcar slăbirea coeziunii UE sunt obeictive din fundal al acestuia, vizavi de care, iată : urmează în viitor lărgirea considerabilă a UE, chiar cu un membru de seamă. Evident, orizontul de timp al realizării proiectului este încă neclar, de aceea și îndeplinirii criteriilor de aderare se poate acorda o marjă de timp. În fond, nici celelalte țări ”candidate” nu stau cu lecțiile făcute. Toate acestea se incadrează însă perfect în logica noilor principii de organizare a Uniunii – propuse spre analiză deocamdată de către Germania și Franța – respectiv existența unei Uniuni cu state membre clasificate în 4 ”stadii” :1. state cu moneda Euro,2. state cu toate criteriile realizate, mai puțin Eu, 3. state ”rebele” în anumite domenii, cu anumite ”drepturi” condiționate pe criteriile indeplinite și 4.state care ”așteaptă” să adere.