BREAKING Lista celor 22 de procurori europeni a fost finalizată. România va fi reprezentată de Cătălin Borcoman de la DIICOT Brașov/ Kovesi: Am început discuțiile despre numărul necesar de procurori europeni delegați în România
Lista celor 22 de procurori europeni a fost finalizată, a transmis Consiliul European luni. România va fi reprezentată de procurorul DIICOT Brașov, Cătălin Laurențiu Borcoman.
Laura Codruța Kovesi a declarat pentru G4Media că a început discuțiile cu autoritățile din România privind numărul necesar de procurori care pot fi delegați de țara noastră.
Fosta șefă DNA susține că este important să se ajungă rapid la un acord privind numărul de procurori europeni delegați pentru a nu amâna începerea EPPO, ținând cont și de durata de procesului de selecție și numire care trebuie să aibă loc.
Numărul procurorilor europeni în fiecare stat membru se aprobă de procurorul-șef european, după consultarea autorităților relevante ale statului membru și ajungerea la un acord cu acestea.
- ”Numirea de astăzi a celor 22 de procurori europeni de către Consiliu este un pas important și necesar în operaționalizarea Parchetului European. Următorul pas este numirea procurorilor europeni delegați în fiecare stat membru participant la EPPO. Procurorii europeni delegați vor efectua investigațiile în toate cazurile care sunt de competența EPPO, având și competența de participa în aceste cauze în fața instanțelor de judecată și de a exercita căile de atac disponibile în conformitate cu dreptul intern.
- Numărul procurorilor europeni în fiecare stat membru se aprobă de procurorul-șef european, după consultarea autorităților relevante ale statului membru și ajungerea la un acord cu acestea.
- Am început discuțiile cu autoritățile române privind numărul necesar de procurori europeni delegați in România. In aceste consultări am în vedere faptul că EPPO are o competență obligatorie, precum și faptul că Parchetul European a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul actual de protecție al fondurilor europene.
- Este important să ajungem rapid la un acord privind numărul de procurori europeni delegați pentru a nu amâna începerea EPPO, ținând cont și de durata de procesului de selecție și numire care trebuie să aibă loc.
- În același timp, trebuie să avem în vedere contextul european privind negocierile privind bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 și planul de redresare, precum și rolul cheie pe care Parchetul European îl va juca in protejarea unui buget UE crescut semnificativ”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru G4Media.
Lista celor 22 de procurori europeni
- Frédéric Baab
- Cătălin-Laurențiu Borcoman
- Jaka Brezigar
- Danilo Ceccarelli
- Gatis Doniks
- Yvonne Farrugia
- Teodora Georgieva
- Daniëlle Goudriaan
- Petr Klement
- Tomas Krušna
- Tamara Laptoš
- Katerina Loizou
- Ingrid Maschl-Clausen
- José Eduardo Moreira Alves d’Oliveira Guerra
- Juraj Novocký
- Andrés Ritter
- Maria Concepción Sabadell Carnicero
- Gabriel Seixas
- Kristel Siitam-Nyiri
- Harri Tiesmaa
- Yves Van Den Berge
- Dimitrios Zimianitis
Context
Procurorii europeni sunt numiți pentru un mandat de șase ani care nu poate fi înnoit, dar Consiliul poate decide extinderea mandatului pentru cel mult trei ani la sfârșitul acestei perioade.
Fiecare stat membru și-a desemnat candidații pentru funcția de procuror european. Aceștia trebuie să fie membri activi ai serviciului de urmărire publică sau ai sistemului judiciar al statului membru, a căror independență este în afara oricărei îndoieli și care dețin calificările necesare pentru numirea în funcțiile de înalt procuror sau judiciar din statele membre respective.
Procurorii trebuie să aibă experiență practică relevantă pentru sistemele juridice naționale, a investigațiilor financiare și a cooperării judiciare internaționale în materie penală. Grupul de selecție a întocmit avizele și clasamentul pentru fiecare dintre candidații nominalizați care îndeplineau condițiile. După ce a primit avizele motivate, Consiliul European a ales și numit unul dintre candidați pentru a fi procurorul european pentru fiecare dintre statele membre participante.
Procuratura Europeană va fi un organism independent al UE responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața judecătorilor a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraude, corupție, fraude transfrontaliere de TVA peste 10 milioane de euro). În acest sens, EPPO întreprinde investigații și desfășoară acte de urmărire penală și exercită funcțiile de procuror în instanțele competente ale statelor membre.
În 2019, Consiliul și Parlamentul European au numit-o pe Laura Codruța Kövesi ca prim procuror-șef european.
În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România , Slovenia, Slovacia, Spania).
Se preconizează că EPPO va începe operațiunea la sfârșitul anului 2020. Acesta va avea sediul în Luxemburg.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii