Marcel Ciolacu anunță convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru abrogarea pensiilor speciale: ”Să poată fi dublate alocațiile copiilor” / Deputații ar putea fi chemați din vacanță în ultima săptămână din ianuarie
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat marți, înaintea ședinței Comitetului Executiv al partidului, că va solicita convocarea unei sesiuni extraordinare a camerei Deputaților pentru abrogarea pensiilor speciale
”Deoarece a ieșit informația în spațiul public că nu pot fi dublate alocațiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale, am să solicit colegilor mei o sesiune extraordinară cu ordinea de zi: eliminarea pensiilor speciale”, a declarat Ciolacu.
Propunerea sa de convocare a sesiunii extraordinare a fost aprobată de Comitetul Executiv al PSD, urmând ca aceasta să aibă loc în ultima săptămână din ianuarie, luni sau miercuri.
Reacția lui Marcel Ciolacu vine după ce, joia trecută, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în care să fie supus votului proiectul de abrogare a pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor, susținând că urgența adoptării actului normativ este dată de necesitatea finanțării legii prin care au fost dublate alocațiile pentru copii.
”În calitate de lider al deputaților PNL, am propus colegilor mei să solicităm convocarea unei sesiuni extraordinare, în care să supunem votului proiectul de lege al PNL privind tăierea pensiilor speciale. Din economia rezultata din tăierea pensiilor speciale, guvernul ar avea resursele financiare necasare pentru plata alocatiilor majorate, în urma votului de la sfârșitul lunii decembrie, din parlament. Tot în decembrie, Comisia de muncă a Camerei Deputaților a dat un raport de adoptare a proiectului PNL care prevede tăierea pensiilor speciale pentru parlamentari, magistrați, personal aeronautic, diplomați, funcționari ai Curții de Conturi etc. Proiectul de lege al PNL aloca pensii de serviciu doar pentru militari și polițiști. In mod surprinzător, raportul de adoptare nu a fost “ridicat” pe site-ul Comisiei de munca și nici nu a fost trimis plenului, astfel încât el nu a putut fi supus votului în ultima săptămână din sesiunea parlamentară. Urgența adoptării acestui proiect de lege este determinată de necesitatea finanțării legii adoptate de parlament, privind dublarea alocațiilor pentru copii”, a transmis Florin Roman într-un comunicat de presă.
”Solicităm PSD și președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, să rupă frăția cu pensiile speciale și să votăm proiectul de lege al PNL în sesiune extraordinară. În acest fel, PSD poate dovedi că nu a votat creșterea alocațiilor doar în interes electoral, după ce anul trecut a votat împotriva demersului PNL. De la 1 ianuarie a.c., alocațiile copiilor au crescut cu 100% din rata inflației, urmare a unei legi inițiate de PNL. Așadar, alegeți domnilor pesediști: ori pensii speciale, ori alocații pentru copii!”, a mai precizat liderul deputaților PNL.
Comisia de muncă a Camerei Deputaților a votat, la finalul lunii trecute, un raport de admitere pentru proiectele PNL și USR de eliminare a pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor. Actul normativ nu a mai apucat să fie supus votului final al Camerei, care este forul decizional, înainte de finalul sesiunii legislative, fiind amânat pentru luna februarie.
Potrivit raportului adoptat de deputații din Comisia de muncă, au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, ale personalului auxiliar din justiție, ale judecătorilor Curții Constituționale, ale funcționarilor parlamentari, ale funcționarilor Curții de Conturi, ale celor de la Avocatul Poporului și de la Academia Română, ale aviatorilor, diplomaților și ale foștilor șefi de stat.
De asemenea, în baza unui amendament propus de către deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru aleşii locali.
Nu în ultimul rând, vor rămâne fără indemnizații de merit artiştii şi sportivii.
Membrii Comisiei au votat pentru păstarea pensiilor speciale ale militarilor, polițiștilor și jandarmilor, ale personalului din penitenciare și ale foștilor angajați ai serviciilor secrete.
Raportul adoptat de Comisia de Muncă, cu doar un vot împotrivă și două abțineri, va intra miercuri pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este forul decizional.
Impactul bugetar al pensiilor speciale este de aproximativ 7 miliarde de lei pe an, beneficiarii fiind în jur de 185.000 de persoane, dintre care peste 9.000 sunt civili, aproximativ 76.000 sunt militari, iar restul de circa o sută de mii poliţişti şi angajaţi din alte structuri asimilate.
Potrivit datelor CNPP din luna noiembrie 2019, numărul beneficiarilor civili de pensii speciale este următorul:
– 606 foşti angajaţi ai Curţii de Conturi
– 1.797 foşti grefieri şi alţi foşti angajaţi ca personal auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor
– 1.444 foşti piloţi ai Aviaţiei Civile
– 792 foşti parlamentari şi funcţionari publici din parlament
– 845 foşti diplomaţi
– 3.861 foşti judecători şi procurori
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii