G4Media.ro

BREAKING Măsurile pentru începerea școlii au fost publicate de Ministerul Sănătății

Foto: Pexels/ Arthur Krijgsman 

BREAKING Măsurile pentru începerea școlii au fost publicate de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a publicat marți noapte proiectul de ordin de ministru care conține măsurile pe care instituția, împreună cu Grupul de lucru interministerial pentru începerea școlii, le-a propus. Proiectul este în dezbatere publică. Școala începe pe 14 septembrie.

Documentul publicat conține un set de “principii generale”. Distanțarea de 1 metru se va păstra, iar acolo unde nu se poate păstra se vor monta separatoare, dar purtarea măstii este obligatorie de către toți elevii și toți profesorii plus personalul auxiliar, potrivit acestor recomandări.

“Măsurile esențiale pentru atingerea scopului reprezentat de prevenirea/limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii, includ:

– Igienă riguroasă a mâinilor;

– Măsuri ferme de curățenie și dezinfecție în unitatea de învățământ;

– Purtarea măștii de protecție atât de către elevi, cât și de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ;

– Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile. Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă”;

– Asigurarea unei distanțări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă;

– În vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă;

– Informarea permanentă a personalului, elevilor și părinților / aparținătorilor cu privire la măsurile de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2;

– Necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariției febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate în respirație, pierderea gustului și a mirosului) la elev sau la un alt membru al familiei;

– Unitățile de învățământ vor pune în aplicare regulile generale din acest ghid și vor adopta norme specifice”, se arată în preambulul actului pus în dezbatere.

“Scopul acestui document este de a oferi recomandări clare și care pot fi implementate, în vederea funcționării în condiții de siguranță a unităților de învățământ în contextul prevenirii, depistării din timp și a controlului COVID-19. Este nevoie de măsuri de precauție pentru a preveni și diminua răspândirea potențială a infecției SARS-CoV-2 în unitățile / instituțiile de învățământ. Va fi acordată atenție deosebită pentru evitarea situațiilor de stigmatizare a elevilor și a personalului care se poate să fi fost expuși la virus.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Foto: pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. in continuare nimic despre numarul de elevi dintr-o clasa?

    • Evident, nimic! Pentru că deja e clar că nu vor putea reduce numărul de elevi la 15-20 (nu sunt spații și mai ales nu sunt profesori și nici nu au de gând să angajeze). Deci… reducem distanța la 1m și dacă nu e posibil, punem panouri.
      Cine lucrează cu copii își dă seama că va fi imposibil să se respecte toate măsurile propuse (limitarea interacțiunii, pauze decalate, distanțare, declarații ale părinților). Va fi o loterie riscantă deschiderea școlilor!

    • Sa inteleg ca parintii vor fi obligati sa-si verifice zilnic copiii, citesc acum pe Gandul ca vor trebui sa completeze zilnic declaratii pe proprie raspundere cu privire la starea de sanatate a odraslei.

      Daca e asa, o intrebare: se vor face cursuri rapide de medicina parintilor din Romania sa-si poate diagnostica cu precizie copilul, daca e infectat, sau nu, cu coronavirus? Se vor asigura materialele necesare?

      Deci, raspunderea e pasata parintilor, fara ca ei sa aiba o minima pregatire/competente medicale in acest sens.
      La fel, daca se intampla ceva, va raspunde scoala, eventual autoritatile locale.
      Dar in niciun caz Guwernul.
      Jmecher, ce sa zicem…

    • Scuze, deocamdata doar o declaratie obligatorie la inceperea scolii.
      Dar de unde sa stie parintii ca, copilul nu a fost infectat cu 14 zile inainte de inceperea scolii, atunci cand:
      • n-au facut test PCR
      • daca totusi s-a facut testarea, in conditiile din RO, de unde sa stim ca testul este 100% corect, si nu un rezultat din varful pixului
      • copilul nu prezinta simptome
      • nu i-au luat temperatura zilnic
      • nu au auzit de obligativitatea verificarii copilului si a declaratiei pe propria raspundere
      • parintele nu are pregatire medicala …, etc?

  2. Copii la varsta mica sunt fiinte sensibile.
    Imi pare rau pentru anumite cuvinte si glume facute inainte de a ii cunoaste.
    Imi cer scuze.

  3. E o mare greseala sa inceapa scoala fizic, cand locurile la ATI vor fi saturate si se va muri in casa… E chiar o iresponsabilitate crasa.

  4. Copilul trebuie sa fie fizic la ora, ca sa poata scrie dupa dictare…

    Daca duce virusul acasa si moare bunicul, e pentru o cauza buna, un invatamant de calitate, un viitor tanar care sa stie sa memoreze bine si sa faca ce i se spune…

  5. Mi se par masuri ok. Distanțare, masca obligatorie, dezinfectate. Bravo.

    • “Ti se pare” este chiea declaratiei tale.
      In baza la ce “ti se par tie ok” masurile astea de kkt ?
      Ai vreo pregatire pediatrica sau epidemiologica ?
      Sau ai facut 5 ani de facultate in cateva zile la antene la stiri si te crezi epidemiologul din Suedia ?
      Asta e problema cea mai mare la noi, tuturor ni se pare, dar prea putini au creier sau macar habar

    • Dar tu, mai cristiane, ai vreo pregatire pediatrica sau epidemiologica, sau daca esti postac psdist, asta inseamna ca esti calificat pentru orice?

  6. Sunt foarte curios la grãdinițã la grupa micã la 3 ani cum aplici distanțarea în condițiile în care ai 30 de copii la grupã.

  7. Nici un cuvant despre varianta online a scolii si despre necesitatea investirii in logistica necesara:
    -Legaturi la internet . Pana acum invatatorii si profesorii lucrau de acasa fiecare cum putea si cum avea. Acum daca o parte din copii vor lucra online, fiinca este exclus sa inghesui 30-35 de copii zilnic in clase , se vor folosi resursele scolilor care oricum erau limitate si nu erau proiectate sa sustina o scoala intreaga.
    -Stocarea lectiilor pentru a permite elevilor sa urmareasca sau sa reia lectia in cazul in care acestia nu au cum sa asiste la ea (invatatorul preda la ora dar legatura internet cade si copii ce asista online nu mai pot participa; copilul se imbolnaveste si nu poate participa; etc.);
    – Toalete suplimentare: daca aduci toti copii in scoli, la pauza cand vor iesi 10 clase in pauza pe acel etaj, toaletele vor fi arhi pline. Nu se va mai putea pastra regula distantarii, a ingienei, deci totul in zadar;
    – O chiuveta in fiecare clasa asa cum au facut cei din alte tari, astfel incat prin rotatie copii sa poata merge in siguranta sa se spele pe maini pentru a manca la pauza .
    -Iesiri si intrari suplimentare in scoala cu trasare de culoare separate pentru intrare si iesire.
    – Cred ca cei din minister nu realizeaza cat de grava poate deveni situatia si cum se poate inchide o scoala intreaga de pe o zi pe alta. Aici trebuiesc aplicare reguli similare spitalelor nu o joaca de copii cum propun ei.

    • Frate, ce vrei, nu suntem in Germania, nici macar la nivelul Ungariei in privinta asta … 🙂
      In primavara, in Ungaria de ex. in doar 2 saptamani platforma online a fost pusa pe picioare la nivel national, iar toata lumea, profesori si elevi, participa obligatoriu la cursuri.
      Aici insa…

    • @Mihai:
      De ce au mai investit atunci in tablete si telefoane ?
      Inteleg ca sigur, in cazul achizitionarii tabletelor de catre Ministerul Educatiei, nu castiga decat furnizorul lor !

      PS. Mare minune daca nu vor fi gasite si astea peste un timp nedistribuite, zacand prin magazii

    • Mi-e greu sa fiu politicos în acest moment. Asa ca scriu ceva „buruienos”. Scoala on-line pentru clasa zero si chiar 1-3 e UN CACAT. Cât despre „toalete suplimentare”, „o chiuveta în fiecare clasa”, ce sa zic? Sa ne spuna Mihai daca la el acasa poate pune câte o chiuveta în fiecare camera într-o saptamâna.

  8. Nu sunt prevazute ore decalate
    Distantarea trebuie pastrata si intre elevii din aceiasi clasa
    Realizarea de sensuri unice pe holuri

  9. Oare de câte panouri de pepsiglas e nevoie pentru echiparea sălilor de clasă în toată România?

    • un panou de pepsiglass de fiecare copil, bea pepsi si ramne cu glassul.
      Dar trebuiesc alternate cu panouri de colaglass!
      Apropo, mai este ministru?

  10. Un om sanatos la cap nu-si va trimite copiii la scoala mascati, stand in banca despartiti de paravane de pepsiglass si trebuind sa foloseasca dezinfectant in fiecare pauza. Si eu sunt stresat caci nu stiu cum voi putea asigura educatia copiilor mei (eventual in privat si in asociere cu alti parinti care inca mai au toate tiglele pe casa)
    Categoric nu-mi voi trimite copiii la scoala in aceste conditii inumane.
    Vreau ca ei sa creasca LIBERI si DEMNI.
    Asadar BOICOTAM scoala cel putin pana scapam de tiranii astia de la conducere care nu au altceva in agenda decat sa distruga pas cu pas Familia, Biserica si Scoala.

    • Cara-te dreaq, LIBER si DEMN, sper ca ai genunchii tari, dupa cum spunea tatukul vostru, draknea!

  11. Rahat ! Distantarea sociala nu o au in vedere pt ca e imposibila in conditiile in care in Romania 30 de elevi intr-o clasa e cum se spune „parfum” ! De unde sa dublezi nr claselor ?

    • sa fure mai putin la masti, deconturi DSP etc., si sa faca clase si weceuri din containere, gen containere ATI 🙂

  12. Este imposibil pentru un copil sa poarte masca 4-6 ore pe zi, prin semnarea declaratiei responsabilitatea este doar a parintilor, in aceste conditii singura solutie este scoala online.