G4Media.ro

BREAKING Mediul de afaceri cere reorganizarea teritorială a României: comasarea și scăderea…

Foto: Calea Europeană

BREAKING Mediul de afaceri cere reorganizarea teritorială a României: comasarea și scăderea numărului de județe la 15 și redefinirea comunelor și orașelor / Economii majore cu birocrația

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic.

Camera de Comerț arată că economiile astfel realizate ar permite echilibrarea bugetului de stat, în condițiile în care ”România riscă să piardă cele mai imporante avantaje pe care le are: predictibilitatea și fiscalitatea redusă”.

Principalele măsuri cerute de Camera de Comerț:

– reducerea numărului de județe de la 41 (plus București) la 15

– redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori

– redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori

– toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

”În împrejurările actuale, România nu mai este o destinație atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forței de muncă calificate și din cauza retrocedărilor făcute haotic. Astfel, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producție, mai ales în contextul în care multe afaceri și-au început relocarea din Asia. Singura atractivitate pe termen mediu și lung a României poate rămâne fiscalitatea redusă susținută de predictibilitate. În acestă conjunctură complicată, CCIR consideră că există riscul ca prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce privește acoperirea găurilor bugetare, mediul de afaceri să devină, dacă nu un țap ispășitor, atunci cel puțin o victimă colaterală”, arată Camera de Comerț într-un comunicat de presă.

Instituția arată că reorganizarea teritorială României este cerută și de Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) și Asociaţia Brokerilor din România.

Context. Actuala împărțire a teritoriului, extrem de fragmentată, datează încă din 1968 și este considerată de experți una din cauzele decalajelor de dezvoltare și lipsei de infrastructură. Președintele Iohannis a enunțat și el în anii precedenți nevoia unei reforme teritoriale, dar până în acest moment nu există nici o inițiativă guvernamentală sau parlamentară în acest sens.

Actuala organizare a administrației centrale, cu structuri (inspectorate, direcții etc.) în fiecare din cele 41 de județe, plus sectoarele Bucureștiului, e criticată constant pentru lipsa de eficiență și pentru menținerea unui aparat birocratic stufos, cu costuri uriașe pentru stat.

În ultimul deceniu au existat două exemple semnificative de trecere de la structurile județene la cele regionale: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF – în 2013) și SRI în 2019, într-o mișcare surpriză anunțată în premieră de G4Media.ro. Ambele instituții au fost reorganizate pe baze regionale ca să-și eficientizeze activitatea.

În ianuarie 2021, reforma administrativ-teritorială a României fusese cerută și de Federația Concordia, care reunește cele mai mari patronate sectoriale din România.

În decembrie 2020, și Asociaţia Municipiilor din România (AMR) ceruse o nouă organizare administrativ teritorială. „România este singura ţară din Uniunea Europeană, din cadrul fostului bloc comunist, care are o lege a organizării administrativ-teritoriale a ţării din perioada regimului comunist (1968). Această lege, fundamentată pe principiul centralismului democratic, specific regimului comunist, este în contradicţie flagrantă cu principiul subsidiarităţii care stă la baza construcţiei şi funcţionării Uniunii Europene. De asemenea, această lege constituie un obstacol major în calea modernizării României, a debirocratizării şi a absorbţiei mai eficiente a fondurilor europene”, arătau reprezentanţii AMR.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

  1. Ha ha ha…
    În an preelectoral! Multă minte au și ăștia să se aștepte să se facă!

    • Slabe șanse. Cei care ar vrea regionalizarea nu votează, iar cei de la stat votează, deci părerea lor contează și ei decid.

    • Nu stiu daca imi convine cum s-a reasezat judetul meu, dar aceasta initiativa a mediului de afaceri este laudabila fie si din motivul CA EXISTA!
      In Romania partidele de la putere si institutiile pe care ele le domina fac ce vor sau ce le ordona entitatea misterioasa care trage sforile.
      Opozitia este slaba, cel putin numeric. USR lupta, dar vocea lui este acoperita de sistemul care include si presa ticaloasa. AUR nu este decat VARIANTA DE REZERVA a PSD. Mimeaza ca i s-ar opune.
      Sindicatele au interese specifice, sau executa comenzi politice.
      Societatea civila a obosit.
      Academia tace malc, Lumea universitara, manjita si ea de coruptie, nu a intervenit nici la controversata Lege a educatiei, propusa recent.
      Iata, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale si-au aratat preocuparea, probabil ingrijorate si de starea deplorabila in care a fost adusa tara.
      ELE EXISTA, GANDESC. Cinste lor!

    • la noi orice an e an preelectoral. Alesii au un comportament de virus in mare parte, adica isi cauta instinctiv supravietuirea si inmultirea. Odata preluat mandatul, un an-doi isi aranjeaza ploile/neamurile/amantele pe unde trebuie si mai apoi incep pregatirile pentru urmatoarele alegeri.

  2. E bună gluma!

    • Când o lua USR peste 67% la alegerile parlamentare.

    • Camelian Propinatiu, pai pe acolo, chiar peste, are alianta usl+udmr+aur.

  3. Birocrația bugetofagilor intră în grevă foamei.

  4. REGIONALIZARE!!!!

  5. Nu vor vrea hotii. Orice reducere a aparatului birocratic (concedieri, disparitii de sinecuri) e vazuta rau de bolsevicii care ne conduc.

  6. Toata lumea vrea, nu o vor face niciodata.

  7. Un proiect absolut necesar, care va permite dezvoltarea economica a Romaniei in ansamblul ei,in mod echilibrat ,facilitarea accesarii fondurilor europene si reducerea personalului bugetar ,prin eliminarea unui numar mare de baroni locali,a aparatului subordonat lor si a unui sir intreg de entitati publice judetene.Avand o majoritate calificata, coalitia ramane deficitara la reformele care pot fi infaptuite cu o astfel de majoritate si anume revizuirea Constitutiei,veche din 1991 si reorganizarea administrativ-teritoriala,veche din 1968.

    • Un proiect absolut inutil care nu va duce decat la saracirea si marginalizarea multor zone din tara in favoarea noilor centre regionale atotputernice si la intarirea baronilor locali din acestea.
      „reorganizarea administrativ-teritoriala,veche din 1968.”
      In multe tari din Europa exista comitate, regiuni si districte vechi de sute de ani.

  8. Sa nu uitam si de numarul imens de paralmentari inutili…Cred ca 5-6 ar fi suficienti (unul pt fiecare partid), oricum voteaza toti la fel cum dicteaza interesul partidului.

  9. Ar fi minunat, dar nu renunță USL-ul la sute de mii de sinec.u.ri de prin primării de sate cu 10 locuitori !

  10. O sa fie dilema mare prin institurii: „o dau afara pe amanta sau pe ala care stie sa faca rapoartele? La naiba, de ce nu o duce capul sa invete si ea???”

  11. Total de acord!

  12. Ar fi cazul sa va vedsti de pensie si de batranete, am vazut de ce subteti in stare, de nimic! Sub ochii vostri sincu ajutorul vostru s-a vandut si distrus, Romania, ne-am saturat de bosorogi libidinosi 👍🏼

  13. Macar in mediul rural sa se facă ceva,iar cu o parte din banii economisiti sa se organizeze mai bine politia si dispensarele.

  14. Tocmai pentru că e necesară nu se va face. Politicienii noștri știu doar să cheltuiască în neștire banul public, nu să-l economisească sau să-l cheltuiască eficient. Este strigător la cer să existe ”comune” care nu-și pot plăti nici măcar salariile decât cu bani de la buget ! Angajații acestora sunt doar căpușe ale bugetului…

  15. Ați votat PSDPNLAURUDMR 69% în 2020. Vreți o țară de hoți, ca acum, nu vreți nicio schimbare.

    • Nu.s votantii asa vinovati…ei saracii au tot schimbat. Eu de la constantinescu cu CDR n.am mai votat….am observat ca puterea votului e doar o iluzie. Noi nu avem putere decat de a stabili care carne de pe ciolan merita unii sau altii…ei is ca fratii. Un ghem de tradatori incompetenti..dar lumea constiincioasa nu ca mine, a votat, au inlocuit sperand ca vor schimba ceva. Rezultatul e acelas. E discutie lunga si fara rezolvare.pt ca noi nu suntem ca alte natii sa iesim. Ca luam bataie si mai ales amenzi. Frica de amenda e chiar mai mare decat bataia de la jandarmi…pe care ii salutam oricum apoi la parade si le multumim :))

  16. Corect, plus max. 300 de parlamentari conform referendumului, plus max. 80 de secretari de stat nu 200.

  17. S.a mai fluturat solutia asta…cred ca tot in apropiere de alegeri….e ca digitalizarea…se face din 4 in 4 ani, dar nu exista.

  18. Alex. M, eu constat că e tocmai invers:
    În vremea voastră și sub dezinteresul și egoismul vostru s-au distrus toate.

  19. cand a fost ascultat vreodata mediul de afaceri? poate ca da

    dar in chestiuni de astea SF , greu de crezut ca vor dori guvernantii PSDNLUDMR sa rupa din sinecuri

    vrea mediul de afaceri sa fie ascultat, atunci sa opreasca pentur o luna , printr-o greva fiscala toate darile catre stat, si atunci guvernantii vor fi mult mai atenti

    sau pur si simplu sa sprijine USR, care doresc reforme, si i-ar avantaja sa lanseze astfel de proiecte de descentralizare si eliminare de sinecuri

  20. Intr-o tara care falsifica recensamintele nu prea vad cum s-ar face asta. In primul rand ar trebui scazut numarul de deputati si senatori ( care ar trebui desfiintat de tot ) si taiate toate sumele pentru partide. Dupa aia reduse ministerele si ca numar si ca secretari de stat, subsecretari, directori, etc.
    Deci trebuie inceput de sus si la urma la nivel local: judete, orase, comune.

  21. In Romania breaking news se poate traduce prin stire sparta, ca 99% sunt ciorbe reincalzite periodic.

  22. Da mai bosorogi LIBIDINOSI ce sunteti eu la revolutie nici nu eram nascut! In anii ’90- ’00, ati distrus Romania, ati jefuit-o iar acum noi tinerii suntem de vina?!

    Multumim bosorogilor ca ne-ati distrus tara, familiile si viitorul, comunisti libidinosi ce sunteti 👍🏼 votati FSN in continuare

  23. Interesant! Acesta propunere de reorganizare teritorial-administrativa reactualizeaza impartirea pe regiuni a Romaniei din 1960 (Legea 3), structura propusa fiind cvasi-identica cu aceea.
    Motivatia impartirii, inca din 1948, a Romaniei in regiuni/raioane, a fost exact cea invocata in prezent, mai putin stimularea investitiilor straine, evident neavuta in vedere in regimul comunist.

  24. Cu cine sa facem reforme adevărate? Cu Ciucă si Ciolacu? Cu Johanis? Cu oile astea?

  25. „De-ar piere … baronii cu toții, s-ar naște iar baroni” ! Reorganizarea administrativ-teritorială nu este despre a pedepsi pe unii, asta trebuie s-o facă legea penală, nici despre a desena ceva pe harta administrativă a țării. Reorganizarea administrativ-teritorială este despre a crea mecanisme, potențial, resurse și oportunități pentru o dezvoltare echilibrată și sustenabilă a tuturor noilor regiunilor care să le permită trecerea treptată la o autonomie extinsă în interiorul unei Românii mai solidară, mai inclusivă, mai tolerantă și mai puternică.