G4Media.ro

Mesaj dur din 12 state partenere, printre care SUA, Franța și Germania…

Inquam Photos /Alexandru Busca

Mesaj dur din 12 state partenere, printre care SUA, Franța și Germania către Guvern: Să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției / Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc

12 ambasade ale unor state partenere României au publicat miercuri un comunicat de presă extrem de dur la adresa autorităților române, arâtând că  sunt ”profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție”.

Partenerii României denunțaă și proiectul de OUG pentru modificarea Codurilor penale: ”Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României”, arată comunicatul citat.

Mai mult, cele 12 state arată că ”modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune.

Potrivit comunicatului publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Franței, cele 12 state aliate sunt Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite și Suedia.

Cei 12 ambasadori cer autorităților ”să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției”.

De asemenea, cele 12 state arată că guvernul Dăncilă a refuzat să discute încă de la începutul lunii ianuarie: ”Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an”.

Comunicatul comun:

În numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite și Suediei.

Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției.

Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an.

Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar. Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare inclusivă care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare opiniile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.

Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.

În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune.

Vom reveni

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. asa de rusinati se simt astia de la ingrijorarea voastra incat sigur or sa isi dea toti demisia.

  2. OK, să găsească mai repede și pârghiile ca să pedepsească specimenele astea odată că am obosit să veghez de 2 ani ce dreaq de legi/oug mai dau infractorii și să aud doar mesaje dure…

  3. Somn ușor, România !

    • Pasteti fericiti stimati indiferenti, cu mici si bere …

      Eu, ca prostu’ la … capsuni

  4. Rusii ce spun? Nimic de la ambasada Rusiei?

    • ba da:
      „- Davai ceas, davai palton?”

    • Nu, rusii actioneaza pe din dos, ca de obicei.
      Ambasadorul lor e in turneu pe la universitati si pe la evenimente culturale si probabil pe la aia cu familia traditionala, ca sa ne demonstreze ce mare e cultura rusa si ce baieti pasnici, de treaba si cu bun simt sunt.
      Si dupa ce adorm (platesc) niste minti luminate locale, mai ales fomisti de prin MOldova, propaganda interna mai ia o gura de aer intelept de la Moscova.

  5. UE, SUA, Canada, Norvegia, Elvetia ne apara pana in ceasul al 12 -lea. Numai noi stam si dormim in papuci sau ne dam viteji pe FB. Din 16 – 18 milioane de romani care mai sunt in tara, nu mai exista vreo 4- 5 sute de mii de romani cu sange in instalatie si cu mintea intreaga care sa iasa in strada si sa -i mature pe acesti golani de la putere ?? Ce trebuie sa ne mai faca acesti nemernici ca sa spunem : AJUNGE ! UNDE NE ESTE DEMNITATEA ? Cum ne vom mai putea privi copiii si nep[otii in ochi cand ne vor intreba de ce am lasat tara pe mana hotilor si a incompetentilor ??

    • România, somn ușor!
      Nepoții nu vor mai avea o țară. România nu are viitor. E doar un teritoriu bun de jefuit unde hoții votează hoți care guvernează și fac legi pentru hoți.

    • @Don Quijote, un singur amendament am si anume, este bun si FB, va fi nevoie mare de el in urmatoarea perioada, mai ales pentru mobilizarea tinerilor la vot, caci la ei este speranta.
      Votul poate aduce schimbarea, ca ne-am saturat de doi ani si jumatate sa stam cu ochii pe ciuma rosie sa nu mai faca cine stie ce marsavie.

  6. Haideti cu totii in Piata Victoriei sa le aratam cine este poporul ! DESTEAPTA-TE, ROMANE !
    ACUM, ORI NICIODATA !!

  7. se pare ca astia fac orice sa salveze infractorii, cu oug asta ei isi semneaza condamnarea ue + sua si a poporului roman
    sa vedem avocatul poporului daca o sa mai „traiasca” dupa asta , ca parca el e singurul care ar fi autorizat sa stopeze asa ceva

  8. Cu toti romanii asteptam cel putin o condamnare pe viata a tuturor penalilor implicati in politica.
    Vrem justitie si oameni integri care sa conduca tara si viitorul nostru.

  9. Cred că e cea mai bună tema de referendum:
    Vrem sa mergem cu PSD să protejăm corupția prin OUG sau vrem sa fim in continuare europeni.
    Cred că drepturile omului pot fi respectate fara a favoriza corupția prin lege.
    Deasemenea o întrebare pentru referendum ar trebui sa fie: o persoana care poate legifera își poate da legi care sa fie utilizate în procesul lui? Cine verifica conflictul de interese?

  10. Este si ambasadorul Canadei ingrijorat, foarte bine. Parca in Canada au eradicat coruptia, a mai ramas putin pe la premierul lor.

  11. În poza de la titlu, apar cele trei ciume ale României, boli extrem de periculoase prin perfidie, obrăznicie și prostie, mixate copios peste o doză letală de rea voință.

  12. Cu sau fara coduri, statul de drept e nedrept.

  13. Intrebare!!
    Suntem 6 milioane de votanti impotriva PSD? DA sau NU ?
    Vom afla curand.

  14. Bine ca vin alegeri pentru PE, cred c-o sa fie un soc pentru PNL dupa, si nu unul placut. PNL-ul a fost primul care a incercat sa ascunda adevarul, oricare ar fi acel adevar. Saracii au crezut ca „Orban” o sa fie liber, dar santajat nu-i nici o smecherie, nu esti niciodata liber. De la „presedintele” tarii ma asteptam sa fie un mediator dar saracul are vreo 50 de dosare penale, trebuie sa-l tina pe „Lazar” in functie alfel il „decapeaza” astia. „Razbunarea este arma prostului”, si sunt destui prosti mai sus. Singura parere de rau, este ca mai devreme sau mai tarziu, toti aflam adevarul si cat am gresit dar deh… regretele vin dupa, niciodata inainte.

    • d-ta aberezi. sau esti mercenar. trista soarta, oricum…

    • Cara-te dracului, postac infect, ma duc imediat sa-ti dau raport!

    • Păi a ieșit lumea de la „șut” și s-a apucat de al doilea job!
      He, he! Care e subiectul și unde vrea sa ajungă trollul!
      Să moară capra vecinului și Iohannis și Kovesi cu tot cu Lazăr…!
      La „Orban”, probabil D’Aia l-a pus în ghilimele, se referă la cel din Ungaria, că aici, nu pușcă de nici o culoare! Cum ascunde el, PNL-u adevărul, nu contează care este acela! ???
      Așa ascundea și PNTCD mașină de scris automată, ?, droguri în 1990!
      Dar na’ , nu poți fi cu toate.
      La tați ni’ greu.

  15. Merci les ambassades

  16. nu e nici o problema, le mai dam ceva, le mai inchidem gura ptr 20 ani, cam asta e negocierea romaniei cu tradatori in fruntea tarii.

  17. Nu stiu daca a fost gandita de consultantii lui dracnea sau doar a fost un concurs de imprejurari, dar tot corul acesta (ambasade&UE) i-a oferit pesedeului sansa sa arate electoratului care inca mai crede in neprihanirea lui ca se bate ca un leu cu toti dusmanii (inchipuiti) ai Romaniei. Iar duamna Danci a pozat intr-un fel de Ecaterina Teodoroiu gata sa isi apere glia, raul si ramul, daca mai ramane ceva in intreg dupa guvernarea asta „fabuloasa” :-))

  18. Cei 12 neisprăviti m-au convins să votez cu PSD.

  19. Penalii astia au repus hoția romaneasca pe harta mondială.

    • Ceea ce pana la urma e bine.
      Problema e ce facem acum, ca am ajuns in vizorul lumii intregi: ii votam tot pe ei, sau aratam ca vrem sa avem o tara libera de coruptie?

  20. Allooooo, tataie de la Teleorman !! Ia-ti sosetele flausate … pe nepoatata irinuka si carate….sa n-o uiti pe veorica !