G4Media.ro

BREAKING O dronă a intrat pe teritoriul României, confirmă Ministerul Apărării /…

sursa foto: Info Sud-Est/ Imago Studio

BREAKING O dronă a intrat pe teritoriul României, confirmă Ministerul Apărării / Au fost activate structurile sub comandă NATO, patru avioane de monitorizare au fost ridicate / Premierul Ciolacu spune că ”nu a fost niciun pericol” / Mesaj RO-Alert pe litoral

Un mesaj RO-Alert a fost emis în Constanța, joi seară, referitor la posibilitatea căderii unor drone. Populația a fost sfătuită să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecție civilă sau, în lipsa unui adăpost, să rămână în case, departe de pereții exteriori și geamuri. Ministerul Apărării a ridicat două avioane F-16 pentru monitorizarea situației. Au fost înregistrate trei apeluri la numărul de urgență 112.

UPDATE 21:10 Ministerul Apărării a transmis, într-un comunicat de joi seară, că sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o dronă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu unde se află baza aeriană americană (județul Constanța).

Au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliția Aeriană sub comandă națională. Totodată, au fost ridicate succesiv două avioane F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, și două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

Drona a intrat pe teritoriul românesc în jurul orei 19:00, în Eforie Nord, înaintând spre localitatea Topraisar (în sudul județului).

  • ”Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție. Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20. Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare”, se arată în comunicatul MApN. Citește comunicatul integral aici. 

UPDATE 21:06 Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi seară, la România TV, că ”nu a fost niciun pericol”:

  • ”Am vorbit și cu domnul Raed Arafat. Niște lucruri care funcționează nu la ordinul primului-ministru. Nu a fost nici un pericol. Dar acestea sunt procedurile. În situațiile de urgență au trebuit să facă acel anunț în zona municipiului Constanța. S-au ridicat avioane, totul este sub control. Dacă o dronă se îndreaptă către un obiectiv civil sau militar va fi doborâtă. Nu pot intra în toate detaliile. S-a știut și în seara asta, din momentul în care s-a intrat în apele teritoriale a fost timp de alarmă, s-au ridicat avioanele F16 și F18”, a declarat premierul joi seară.

știrea inițială

Nu toată populația a primit însă mesajul, unii cititori G4Media au semnalat mai multe situații în care, în același bloc sau pe aceeași stradă, unele persoane au primit mesajul RO-Alert, altele nu, deși aveau activat sistemul de avertizare.

Avertismentul a fost primit de locuitorii din zona litoralului, din municipiul-reședință și stațiuni. Este prima dată când în Constanța se primește un RO-Alert pentru drone seara, în mod obișnuit acestea erau primite dimineața.

Este, de asemenea, prima dată când se emite o astfel de alertă doar pentru Constanța, nu și pentru județul Tulcea, care are graniță cu Ucraina, și doar pentru zona litoralului.

Mesajul de RO-Alert pentru drone a fost primit de mai multe ori în ultimii doi ani de populația din Tulcea care era avertizată cu privire la potențialul pericol al căderii resturilor de drone în contextul războiului din Ucraina, aflată peste mal de Dunăre, dar a fost o premieră pentru populația din Constanța la începutul lunii septembrie.

O analiză Info Sud-Est de la finalul anului 2022 arăta că sub 3% din români ar avea loc în adăposturile de protecție civilă în caz de nevoie, conform informațiilor colectate de la toate inspectoratele pentru situații de urgență din țară. De asemenea, conform datelor strânse de la primării, în medie, 4,8% din populația municipiilor-reședință din România ar avea loc în refugii. În Constanța și Tulcea în jur de 3-4% din populație ar găsi loc în adăposturile de protecție. Vezi analiza completă aici. 

știre în curs de actualizare

Context

Cele mai recente secvențe în care populația a fost avertizată cu privire la posibilitatea căderii resturilor de dronă pe teritoriul României au fost la finalul lui iulie, când două alerte au fost emise în 24 de ore, când Rusia a atacat Ucraina cu 38 de drone de atac de tip Shahed-131/136, atacând instalații de infrastructură în mai multe direcții, și finalul lui august. În ambele cazuri, dar și în altele, Ministerul Apărării a ridicat două aeronave F-16 din Baza 86 Borcea, pentru a monitoriza situația aeriană.

Anterior acestor episoade, populația din nordul județului Tulcea a fost de asemenea avertizată prin RO-Alert, cu privire la diferite fragmente care ar putea să cadă pe teritoriul localităților de la graniță.

Mai mult, în martie 2024 Ministerul Apărării a confirmat într-un comunicat că ”elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei”. Publicația locală DeBraila. ro arăta că fragmentele au căzut la doar 8 km de orașul Brăila.

Și în februarie 2024, mai multe mesaje RO-Alert au fost transmise locuitorilor din județele Tulcea și Galați în urma unor noi atacuri cu drone rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre Reni și Ismail, aflate foarte aproape de localitățile românești.

Și în decembrie 2023 o dronă rusească a căzut pe teritoriul României, iar NATO a transmis că nu există niciun motiv de îngrijorare sau pentru care să credem că teritoriul românesc a fost atacat intenționat. Atunci, o dronă a căzut la 4 kilometri de localitatea tulceană Grindu și a produs un crater de circa 1,5 m adâncime Detalii, aici. 

O altă dronă a căzut aproape de Plauru, în octombrie 2023. Ministerul Apărării Naționale preciza că echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.

Până la acel moment alte trei drone au mai fost depistate pe teritoriul României în 2023. În afara dronelor din octombrie, de la Plauru, o altă dronă s-a prăbușit în România la mijlocul lunii septembrie de militari la circa 15 km de granița cu Ucraina, lângă comuna tulceană Nufăru aflată la 8 km de Tulcea.
Aceasta era similară cu cele folosite de armata Rusiei, a anunțat atunci Ministerul Apărării Naționale. Rusia utilizează în atacurile asupra Ucrainei atât drone produse intern, cât și drone iraniene Shahed, numite și drone kamikaze.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.