G4Media.ro

BREAKING Ministerul Apărării a retras proiectul prin care crea o nouă categorie…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Ministerul Apărării a retras proiectul prin care crea o nouă categorie de pensionari speciali: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete se pot pensiona mult mai repede, la fel ca militarii

Update 18.23: Ministerul Apărării Naționale a anunțat printr-un comunicat de presă că a decis retragerea proiectului de lege ”ca urmare a observațiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 17 martie”.

G4Media a scris în premieră despre faptul că proiectul Ministerului Apărării ar duce la apariția unei noi categorii de pensionari speciali.

Articol inițial: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a pus în dezbatere publică un proiect de lege care ar duce la apariția unei noi categorii de pensionari speciali: angajații civili din instituțiile militare, care se vor putea pensiona anticipat.

Proiectul e pus în dezbatere publică exact în momentul în care coaliția de guvernare trebuie să demareze în Parlament discuțiile despre reforma pensiilor speciale, asumată de România prin PNRR.

Ministerul Apărării Naționale arată că proiectul de lege a fost elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, ceea ce înseamnă Armata, Poliția, Jandarmeria și serviciile secrete.

Proiectul de lege ar modifica articolele 29 și 30 din Legea nr. 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adăugând la categoriile de angajați încadrați în ”condiții deosebite de muncă”.

Ministerul Apărării arată că proiectul vizează ”crearea dreptului personalului civil care își desfășoară activitatea în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale, prin acordarea de perioade suplimentare la calculul vechimii în muncă, în vederea pensionării, potrivit prevederilor aplicabile personalului militar, respectiv polițiștilor”.

Reamintim că deficitul bugetului de pensii din România crește constant în fiecare an, creând o presiune majoră pe bugetul general. De asemenea, bugetele alocate ministerelor și serviciilor secrete care au propriile case de pensii cresc și ele constant pentru a acoperi majorările de pensii din domeniu.

Ministerul Apărării Naționale este condus de Angel Tîlvăr (PSD), iar premier este generalul în rezervă Nicolae Ciucă.

Citește aici proiectul de lege și nota de fundamentare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. 🥳🥳🥳
    Guvernul USL-AUR muncește pentru binele românilor!

  2. Fraierimea, ati priceput , da? Ăstia nu doar ca nu vor renunta la pensii speciale, dar vor infiinta altele peste cele pe care ar trebui sa le scoata. Se pierd miliarde de la UE? Asa, si? Nu ne mai vota la anu? Pariu ca da?

    • +1
      Proiectul va fi băgat la sertar până după alegeri.

    • Salut. Nu ai dreptate. Nu e vorba de pensie specială. E vorba de dreptul de a ieși la pensie mai repede cu câțiva ani. Civilii din armata își plătesc cotizație la pensie, nu că militarii în schimb au aceleași obligații la plecarea din localitate, din tara, nu au voie să aibă afaceri sau să facă politică, etc. Mai mult sunt cei care fac multe din activitățile militarilor, care au mult mai multe drepturi. Civilii, repet cotizează la pensie nu sunt cu nimic speciali.

  3. Putin, o sa-ti mai iertam din pacate, daca, să zicem…doar sa zicem, ai trimite, din greseala, o racheta daia smechera de a ta pe parlamentul si guvernul Romaniei.

    • Vai, vai si amar de capul nostru.
      Mergi tu, viteazule, de fa dreptate, nu apela la băieții rai sa te ajute.

    • Da, vai si amar de capul vostru, ca bine zici. Altii trebuie sa va faca curatenie, fie si baietii rai, ca voi sunteti cei care faceti si intretineti mizeria. Cei care ar fi facut sau ar face ceva, fie au plecat fie sunt prea putini si scarbiti.
      Pare ca tu esti unul dintre cei multi

    • Printre trolli se mai gazesc si scizofrenici care indeamna la omoruri, crime, atentate… sper sa te duci la puscarie cat mai repede schizo👍🏼

    • Ce va mai bubuie capul la unii! De la fasole, posibil!

      Amice, deschide gura sa-ti iasa intelighentia!

  4. Sunteți o nație de proști, care tolerează orice și votează PSDNLAUR, indiferent cât vă fură și vă mint.

  5. Acum stiu si la cine merg contributiile noastre, pentru ca noi oricum nu mai prindem pensia, noua ne place sa muncim pana la 160 de ani(exagerez) de ani, varsta de pensionare ductata de PNRR. Macar ca cineva tot se va folosi de banii aia, era si pacat de ei, ca sunt si multi tare, bine, in functie de venitul fiecaruia.

  6. Declaratia lui Budai, in sincron cu proiectul sus-amintit va conduce la pensii pe baza de contributitivitate din ce in ce mai mici. Uitati-va la salariul mediu brut deoarece reprezinta un indicator in calcularea punctajului anual aferent pensiei

  7. Propunere – toți românii să se poată pensiona la 50 de ani cu pensie specială și astfel se termină cu toate discuția despre pensii speciale – le generalizăm.

  8. Ministerul Apărării Naționale a anunțat printr-un comunicat de presă că a decis retragerea proiectului de lege ”ca urmare a observațiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 17 martie”. Ce frumos e spus: „în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 17 martie”. Poate cineva sa-mi esplice si mie, fiind eu mai slab de minte, ce este aceasta procedura etc.? Cred ca este, mai pe scurt si pe întelesul tutulor (eu inclusive), „uite popa, nu e popa”, „ori se tine, ori se rupe” (si se pare ca s-a rupt, decondata da’ o s-o cârpim).

  9. traiasca PENSIA SPECIALA PSNLUDMR (cu apendicele AUR)

  10. Prea mulți inconștienți și iresponsabili în guvernul ăsta, mult prea mulți!

  11. Toti bugetarii si multi angajati ai statului roman lucreaza in conditii speciale, grele, vatamatoare.

  12. După câștigarea legilor în baga cu 30x persoane beneficiare.

  13. Dacă tot sunt „speciali”, când vedem și noi exerciții militare cu ăștia? Nu ei ne garantează siguranța?