BREAKING Ministerul de Externe contrazice poziția de ieri a ministrului Meleșcanu și înclină balanța spre recunoașterea coaliției PSRM – ACUM. Nici o referire la alegerile anticipate cerute de Vlad Plahotniuc, dar atenționare pe subiectul integrității teritoriale
Ministerul Afacerilor Externe arată într-un comunicat de presă că ”într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”. Poziția este similară cu cea a UE și a statelor occidentale care au recunoscut dreptul coaliției PSRM – ACUM de a forma un guvern, în ciuda deciziilor Curții Constituționale a Moldovei.
Poziția de azi a Ministerului român de Externe contrazice poziția exprimată ieri de ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, o situație fără precedent în diplomația română în ultimii ani. Luni, Meleșcanu spusese că soluția corectă în Moldova ar fi alegerile anticipate și, când a fost întrebat de ziariști dacă recunoaște guvernul Maia Sandu, s-a eschivat și a spus că în dreptul internațional nu există instituția recunoașterii unui guvern.
Meleșcanu a spus luni că poziția pe care a exprimat-o este personală și că urma să se întâlnească cu reprezentanții altor instituții cu atribuții în politica externă pentru a devini o poziție unitară a statului român.
De remarcat că România se aliniază poziției exprimate deja de Uniunea Europeană, de Rusia, precum și de un grup de cinci state europene (Germania, Franța, Regatul Unit, Polonia și Suedia), însă după ezitări care au durat câteva zile.
Un punct important al comunicatului oficial al Ministerului de Externe este referirea la integritatea teritorială a Republicii Moldova: ”Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european”. Este cel mai probabil expresia diplomatică a îngrijorării că PSRM, partidul președintelui pro-rus Igor Dodon, ar putea prelua agenda Moscovei, care urmărește federalizarea Republicii Moldova. O eventuală federalizare a țării ar face imposibilă orice apropiere a Moldovei de UE sau NATO, dat fiind că orice decizie în acest sens se va împiedica de un probabil veto din partea uneia dintre republicile din componența viitoarei federații.
Comunicat: Poziția României privind situația politică din Republica Moldova
Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019,
România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.
România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.
De asemenea, în același context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.
Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european.
România subliniază importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.
România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză.
Foto: Inquamphotos, George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii