G4Media.ro

BREAKING Ministrul Finanţelor anunță o analiză privind supraimpozitarea furnizorilor de energie

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

BREAKING Ministrul Finanţelor anunță o analiză privind supraimpozitarea furnizorilor de energie

Supraimpozitarea furnizorilor este în analiză, urmează să aibă loc discuţii cu reprezentanţi din întregul lanţ energetic şi vor fi prezentate nişte soluţii, a declarat joi seara ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la Digi24.

Economedia.ro a anunțat în premieră în 13 ianuarie despre faptul că guvernul ia în calcul supra-impozitarea profitului ”excepțional” realizat de furnizorii de gaze și energie electrică în 2021. Propunerea vine de la PSD, potrivit surselor citate.

„E în analiză, urmează să avem discuţii cu întreg lanţul energetic. Până la urmă profiturile o să apară în câteva zile de la fiecare companie, unele dintre ele sunt obligate să le declare public, pentru că sunt listate la bursă. Efortul statului pentru acest moment trebuie să fie solidar susţinut de către stat şi de către cei care au generat problema (…) Hai să zic, în două săptămâni vom avea analiza şi o să prezentăm nişte soluţii în Guvern şi în dezbaterile şi întâlnirile cu autoritatea de reglementare şi cu ce înseamnă piaţa de energie”, a spus Adrian Câciu, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte o reducere a TVA la energie, ministrul a semnalat că este una dintre măsurile de tip prociclic şi la prima vedere ar putea atenua preţul final, dar că poate fi „doar temporară”.

„Este o măsură de tip prociclic. Poate fi temporară ca măsură, dar atunci când vii cu o măsură de tip prociclic trebuie să vii automat cu măsuri anticiclice, pentru că altfel nu faci decât să creezi un spaţiu mai mare pentru puseul inflaţionist”, a explicat Adrian Câciu.

Pe de altă parte, demnitarul a spus că o întoarcere la preţurile reglementate „poate fi o discuţie”, dar, fiind în Uniunea Europeană, trebuie să ne uităm puţin la ce înseamnă Directiva pe energie şi la toate elementele de context, inclusiv la toate instrumentele pe care Comisia Europeană le-a recomandat statelor să le acceseze. (Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Praf in ochi… Adevarul e ca acel 1 aprilie de cand se plafoneaza energia „mai pe bune” a fost pus cand oamenii au fost jecmăniți deja pe iarna.

    • Multe companii producatoare de energie sunt cu capital de stat. Statul a avut foarte mult de castigat din toata situatia aceasta.
      Deci DA! PRAF IN OCHI!

    • Adevarul e ca furnizorii nu cred ca au cine stie ce profit. Ei cumpara energia la pretul pietei de la producatori si o revand cu un comision. Posibil sa fie contracte pe termen mai lung in care o parte din energie e cumparata la pret mai mic, dar probabil ca in mixul de energie pe care il vand (ca nu poti avea suficienta energie din surse ieftine) exista si energie cumparata la pret mai mare decat cel de vanzare. Pe ansamblu nu cred ca e cine stie ce castig extra.
      Daca va uitati pe comparatorul ANRE pt electricitate, ceam mai ieftina energie e cea oferita de Hidroelectrica (care vinde ce produce). Deci nici ei nu isi propun sa se „imbogateasca” in criza. Poate, dimpotriva, compania (majoritar de stat) forteaza preturile in jos, dar ceilalti furnizori nu pot scadea atat de mult pretul.
      Supraimpozitarea asta nu va produce niciun fel de efect, praf in ochi, aici sunt de acord.

  2. Supraimpozitarea furnizorilor va conduce la preturi mai mari.
    Sa le multumiti PSD-istilor! :)))

  3. Romanistan – tara analizelor si a ingrijorarilor, dar de facut nu se face nimic.