G4Media.ro

BREAKING Ministrul Mediului anunță modificarea legislației pentru ca primarii să decidă cum…

Sursa foto: Pixabay

BREAKING Ministrul Mediului anunță modificarea legislației pentru ca primarii să decidă cum intervin împotriva urșilor care intră în localități / „Voi propune eliminarea intervenţiei graduale, voi lăsa libertate primarilor să ia decizia pe care o apreciază a fi corectă”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat joi modificarea legislaţiei privind intervenţia asupra urşilor, el precizând că va propune eliminarea intervenţiei graduale şi va lăsa libertate primarilor să ia decizia pe care o apreciază corectă, în legătură cu situaţia cu care se confruntă, în cazul apariţiei urşilor în localităţi. Fechet a menţionat că astăzi, primarul, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populaţia, este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare a celui exemplar şi abia după acestea, conform legii, are dreptul să împuşte ursul respectiv sau să îl eutanasieze, transmite News.ro.

Ministrul Mediului anunţă modificarea legislaţiei privind intervenţia asupra urşilor: Voi propune eliminarea intervenţiei graduale, voi lăsa libertate primarilor să ia decizia pe care o apreciază corectă, în legătură cu situaţia cu care se confruntă

”România are cea mai mare populaţie de urs brun din Europa, putem să afirmăm că suntem campioni şi în legătură cu modul în care evaluăm toate aceste cifre, însă mai ales în lumina acestui număr, pe care poate că mulţi îl bănuiau. Sunt multe localităţi, sunt multe staţiuni unde urşii au devenit o prezenţă aproape zilnică. Aşa cum am anunţat şi în trecut, cred că mai ales în ceea ce priveşte tragediile care s-au întâmplat în trecut, suntem obligaţi să venim cu măsuri de intervenţie”, a spus ministrul Mediului într-o conferinţă de presă.

Mircea Fechet a precizat că, potrivit specialiştilor, efectivul optim pentru populaţia de urs în România este undeva în jurul cifrei de 4.000.

”De la 4.000 la 11.000 sau la 13.000, între cele două cifre există o mare diferenţă. Bineînţeles că nu ne apucăm să luăm măsuri în sensul diminuării populaţiei de urs brun peste noapte, însă în continuare ne interesează statutul de conservare al speciei şi faptul că specia se va afla într-o stare bună de conservare, dar ne interesează la fel de mult şi mai mult decât atât siguranţa cetăţenilor”, a menţionat Fechet.

”Voi propune o modificare a legislaţiei primare în sensul în care Ordonanţa 81 va fi amendată şi propunerea pe care o voi face este ca în intravilanul localităţilor să renunţăm să eliminăm intervenţia gradual, pentru că astăzi, primarul, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populaţia, este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare a celui exemplar, după care are dreptul, conform legii, să împuşte ursul respectiv sau să îl eutanasieze. Voi propune eliminarea intervenţiei graduale, voi lăsa libertate reprezentanţilor autorităţilor publice locale, primarilor, să ia decizia pe care o apreciază a fi corectă în legătură cu situaţia cu care se confruntă, în localitatea respectivă”, a anunţat ministrul Mediului.

Mircea Fechet a arătat că vor înlesni tot acest proces de funcţionare a comisiei, pentru că astăzi, şi într-o astfel de intervenţie unde fiecare secundă contează, e nevoie de semnături pe o hârtie, aşa cum se întâmpla şi acum 100 de ani.

”Eu cred că în 2025 putem lua decizii mai rapide, folosindu-ne de telefoane, folosindu-ne de grupuri pe WhatsApp sau alte aplicaţii de comunicaţii, folosindu-ne de SMS, folosindu-ne de orice alt instrument care să permită luarea unei decizii rapid, eficient, păstrând, sper eu, până la capăt, acest lucru pe care l-am spus de atât de multe ori, că viaţa omului are întotdeauna prioritate. Nimic nu poate fi mai important decât viaţa oamenilor”, a afirmat Fechet.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Imagineaza-ti căte trofee de vânatare aduna Vlad Oprea!😡😡😡

  2. Asta e normal la cap?

  3. În nici un caz nu vor fi adoptate soluțiile care funcționează în statele civilizate, pentru că necesită efort și ar dispărea banii obținuți din trofee.

    Uciderea animalelor aduce bani la partid și asta dorește pesedeu peneleu.

  4. Să-l cheme pe Cherecheș să facă un zid de beton ca să nu-i calce mașinile 🥹

  5. Bun, acum stim cati sunt. Si stim si cati ar trebui sa fie de fapt. Primul pas e dublarea cotei, in 2025 ar trebui sa fie undeva la 1000 de exemplare extrase. Concomitent, ar trebui responsabilizate autoritatile locale. Pentru atacurile de animale salbatice asupra oamenilor pe raza intravilanului localitatii primarul ar trebui sa fie primul tras la raspundere in nume propriu.Eventual, pentru fiecare incident primaria ar trebui amendata cu 5% din buget. Iar masurile luate impotriva animalelor salbatice ar trebui sa fie luate tot la indemana primarului, inclusiv cea de impuscare a exemplarului. E imposibil sa-ti intre ursul in curte si autoritatile locale sa stea cu fluierul si cu petardele. E imposibil sa punem viata lighioanei mai presus de viata unui om

  6. Fiecare fată de pe TOCZAPARU e gata să fie luată tare.