G4Media.ro

BREAKING Ministrul Mediului confirmă cifrele negre ale activiștilor: Anual, în România se…

Foto: InquamPhotos / Tudor Costache

BREAKING Ministrul Mediului confirmă cifrele negre ale activiștilor: Anual, în România se taie ilegal 20 de milioane de metri cubi de lemn

Costel Alexe, ministrul mediului, apelor și pădurilor, a anunțat vineri că ȋn România se taie, ȋntr-un an, aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale. Cu alte cuvinte, 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiați ilegal, adică scenariul cel mai negru al activiștilor de mediu.

„Primul lucru pe care am vrut să ȋl văd când am venit la minister a fost raportul Inventarului Forestier Naţional. Eram familiarizat cu subiectul din discuțiile de la Comisia de Mediu din Cameră și din articolele din presă, însă eram curios să văd varianta oficială. Am descoperit acolo nişte cifre şocante, atât de şocante ȋncât la prima citire mi-a fost greu să le cred. L-am chemat la Minister pe domnul Marin Gheorghe, responsabilul pentru realizarea IFN, să ȋmi explice exact cum s-a derulat tot procesul de documentare, care au fost tehnicile folosite, care sunt indicatorii, iar după ce am ascultat toate explicaţiile, vă spun că am acceptat ȋn integralitate acest raport. Datele de acolo sunt reale”, a spus Costel Alexe, potrivit unui comunicat de presă.

”Diferența de la 18,5 milioane de metri cubi la 38,6 milioane metri cubi reprezintă tăieri neautorizate. Astăzi, cele mai mari probleme de tăieri neautorizate le avem în pădurile proprietate privată, apoi în pădurile autorităților publice locale și, pe locul trei, în pădurile administrate de RNP Romsilva”, a mai spus Alexe.

Referindu-se la Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos – SUMAL, ministrul Costel Alexe a spus că urmează să participe la o întâlnire cu STS unde se va discuta modul în care se poate grăbi operaționalizarea acestui sistem (resurse umane, materiale, logistice): ”am refuzat categoric termenul de iulie 2020 pentru punerea în funcțiune a SUMAL! Am dublat resursa umană, logistica și sper ca la începutul anului viitor să-l avem operaționalizat. Am găsit resursele financiare astfel încât hărțile satelitare să poată fi accesate la o rezoluție foarte bună, cu trecerea de două ori peste areal, pentru ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, toți factorii interesați, facultăți de silvicultură și toți cetățenii României să aibă acces la ele. De asemenea, consider că, în urma dezvoltării SUMAL, Inspectorul Pădurii va avea un grad de accesabilitate din partea populației, atât de ridicat încât să putem stopa acest flagel”.

Context. În luna octombrie, activiștii de mediu respingeau categoric afirmațiile șefului Romsilva, care susține că doar 50.000 de metri cubi de pădure sunt tăiați ilegal anual. ”Datele pe care noi le avem vorbesc despre tăieri ilegale cuprinse între 8,8 milioane şi 20 milioane de metri cubi anual”, arăta la acel moment Ciprian Găluşcă, coodonator campanii păduri şi biodiversitate Greenpeace România. Citește aici mai multe despre subiect.

Foto: InquamPhotos / Tudor Costache

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Votați Klaus Iohannis!
    Votați bunăstarea și echilibrul!

    • VOTATI pt dl Klaus Iohannis
      Si CRIMINALII din Rominia si cei ce au JEFUITO si v-au DISTRUS ca NATIUNE , vor platii TOTI si TOATE de la A la Z .

  2. nu cred ca psd pnl si pdl au lasat sa se intample ASA CEVA!!!!

    • Mafia pesede si penele alterneaza la putere si noi credem ca am votat schimbarea. Si uite asa peste cativa ani o sa constatam ca avem si mai putine paduri / resurse

  3. „Radarul padurilor”, laudat de PSD si prezentat in top realizari ale guvernarii, a fost doar un indemn sa dormim linistiti. In realitate verificarile nu se faceau pe bune, operatorul raspundea aproape instantaneu ca transportul e autorizat si incerca sa scape de apelant. A trebuit sa insist sa verifice si numarul remorcii masinii, initial fusesem refuzat, ca si cum procedura nu prevedea decat sa se verifice transportul pe baza numarului de inmatriculare al camionului. Chiar si atunci cand se verifica pe bune sistemul era fentat pentru ca si gurele controale relevante erau cele ale politiei.

    • @Leonard, le cam incurci.
      PSD nu a laudat niciodata „radarul padurilor”, ci dimpotriva, PSD a bagat bete in roate acelei actiuni initiate de guv. Ciolos, pana cand au blocat de tot acel sistem.
      Cifrele oficiale au aratat ca pe scurta perioada cat a functionat sistemul, hotia lemnelor a scazut cu 60%.
      Din pacate PSD si UDMR au blocat totul.
      Iar acum, Pavianca are tupeu sa declare ca PSD va repune in functiune aplicatia respectiva.

    • @Lana, Doina Pana s-a laudat cu radarul padurilor http://m.ziare.com/adriana-doina-pana/doina-pana-isi-face-bilantul-dupa-demisie-1495801
      Nu cunosc detalii exact, probabil au fost mai multe guverne care au contribuit la acel program. In orice caz, daca ar exista o evidenta online a intregii cantitati de lemn scoasa din depozite, pe baza cerificatului de origine se poate merge la sursa si se poate vedea exact cat lemn s-a vandut din fiecare padure. In felul asta poate fi tras la raspundere ocolul silvic ar regiunilor „super-productive”.

  4. Daca socotim ca ar fi vb de lemn de foc, cu 178 lei m³ si tot ajungem la 3,5 miliarde de lei.
    Daca insa mergem mai departe, lemn pt prelucrare, cu 400 lei m³ ajungem usor la 10 miliarde de lei care intra ilegal in buzunarele cuiva.

    • E o întreagă rețea, cu partidele și seku beneficiari neți. Intrebați-l pe Hrebenciuc

    • Asta chiar este o urgență care merita un OUG, în care să se prevadă de exemplu confiscarea mijloacelor de transport utilizate. Trebuie lovit puternic, altfel nu se face nimic.

  5. Daca sunai la Radarul Padurilor si spuneai ca ai furat lemn si il transporti ilegal, primeai un numar de cont de la PSD in care puteai vira 80% din banii rezultati din vanzare pentru intrarea in leaglitate.

  6. Calculele fiind de cand? Ca in ’94-’95 muntele care a cazut in Covasna peste hotel a fost de la copacii lipsa (o padure de versant) exportati de italieni.

  7. Asa plecau milioane de tone de cereale din tara si pe vremea reginei maria. regina maria daca a putut vinde cereale la straini a vandut in timp ce ii tinea in foamete si neajunsuri pe taranii pe care i-a trimis ea la razboi neechipati militar. Daca a putut regina maria sa dea tezaurul tarii in asa fel sa nu mai poata fi recuperat, l-a dat. Va mai suparati acum pentru cateva bețe??? Mai bine faceti cateva mii de statui reginei maria si va trece grija pt taierea padurii.

  8. Țara asta este sistematic distrusă de cei care o populează. Chiar dacă unii s-au mai trezit este prea puțin. Toți munții sunt cheliti,timp în care se trambiteaza ce țară frumoasă și bogată avem. Ce dreaq mai avem?

  9. 1 miliard jumate de euro pentru clienții seku. Bine băieți, o Românie noooormală

  10. Aceste informații le- au oferit și cei de la Greenpeace, se vede jaful cu ochiul liber, trebuie să ne prezentați vinovații cu nume și prenume precum și prejudiciul

  11. Asta se știe de ani de zile. Bããã penibililor de la mediu!!! Faceți dracului ceva!!! Toată lumea din instituțiile statului constată, asta când nu fură și ei. Când mai aud și deontologii lu Peste: că nu iese lumea la vot, în general. La ce sa ieși? Sa ieși afară de tot, și să îți bagi ceva in el popor de hoți și proști.