G4Media.ro

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi dezbătută și votată mâine…

Sursa: gov.ro

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi dezbătută și votată mâine începând cu ora 12:00

Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Camerei Deputaților și Senatului au decis ca moțiunea de cenzură depusă de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban să fie dezbătută și votată miercuri începând cu ora 12:00.

Anterior, ședința Birourilor Permanente, programată pentru ora 12:00, a fost suspendată din cauza absenței parlamentarilor PSD.

Potrivit unor surse social-democrate reprezentanţii PSD au refuzat să participe la şedinţă deoarece au primit informaţii că în ședința de Guvern de la ora 14:00 se va adopta o ordonanţă de urgenţă pe tema alegerii uninominale a președinților de Consilii Județene.

Reprezentanţii PSD au aşteaptat să vadă că proiectul de OUG va fi retras de pe ordinea de zi, apoi au stabilit o nouă ședință de BPR pentru ora 17:00.

Guvernului i se rezervă 60 de minute pe care le utilizează la începutul şi la sfârşitul dezbaterilor, au decis Birourile permanente reunite.

De asemenea, grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat li se alocă timpul maxim corespunzător numărului membrilor, luându-se în calcul câte 10 secunde pentru fiecare parlamentar, la care se adaugă, cu acelaşi calcul, deputaţii şi senatorii neafiliaţi.

Astfel timpul total maxim afectat este următorul: pentru PSD – 34 de minute, pentru PNL – 18 minute, USR – 7 minute, Pro Europa – 4 minute, UDMR – 5 minute, PMP – 2 minute, Grupul minorităţilor naţionale – 3 minute, deputaţi şi senatori neafiliaţi – 6 minute.

Moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari, a fost citită luni în plenul reunit al Parlamentului de deputatul PSD Daniel Suciu.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.

Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă, după asumarea răspunderii, se depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Moţiunea social-democraţilor vine după ce, săptămâna trecută, Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Am o întrebare, şi vă rog, ca cei care ştiți răspunsul, să mă ajutați.
    Dacă s-ar face alegeri anticipate, cât timp va dura până la urmatoarele alegeri parlamentare?
    Până în toamnă(când s-ar face, de regulă) sau va dura timp de 4 ani, nemaiținându-se cont de data stabilită pentru parlamentare?
    Şi dacă, spre exemplu, ar fi fost alegeri anticipate în 2018, cum ar fi fost situația? Alegerile ar fi urmat să fie in 2020(la 4 ani de la ultimele alegeri parlamentare) sau în 2022(la 4 ani de la alegerile anticipate)?
    Mulțumesc.

  2. Orban isi pregateste peruca de pavianca si cade sigur la prima vedere

  3. In sfarsit au facut si PSD-istii un lucru normal. Guvernul puscarias al lui Orban trebuie sa inceteze sa mazileasca Romania. Ultimele 24 de OUG-uri, Orbane, lasa-ne, lasa-ne!!!