G4Media.ro

BREAKING NASA a amânat lansarea Artemis 1 din cauza unor defecțiuni la…

sursa foto: Captură video

BREAKING NASA a amânat lansarea Artemis 1 din cauza unor defecțiuni la motor/ Noua mega-rachetă, care ar fi trebuit să decoleze la 15:33, urma să marcheze revenirea SUA pe Lună

O misiune de şase săptămâni în spaţiu este în pregătire de mai mult de un deceniu şi urma să fie lansată luni, la 15:33 (ora României), în faţa a zeci de mii de spectatori: noua rachetă a NASA, Artemis 1, cea mai puternică din lume, trebuia să plece din Florida spre Lună. La 50 de ani de la ultimul zbor Apollo, misiunea Artemis 1 trebuia să marcheze lansarea programului american de revenire pe Lună, care ar permite umanităţii să ajungă apoi pe Marte la bordul aceleiaşi nave, potrivit AFP. Doar că numărătoarea inversă a fost oprită cu 40 de minute înainte de lansare din cauza unei fisuri și a unor scurgeri descoperite de specialiști la unul din cele patru motoare ale rachetei. Ulterior, din cauză că specialiștii nu au reușit să remedieze problemele în timpul preconizat lansarea a fost amânată. Următoarea zi în care acest lucru ar fi posibil este 2 septembrie, notează presa britanică și americană. 

UPDATE 15:45 NASA a amânat lansarea din cauza unei scurgeri din motor care nu a putut fi remediată, transmite BBC.

Vezi aici filmarea live a NASA, din 29 august:

UPDATE 15:27 Discuțiile cu privire la problema motorului durează mai mult decât se credea și nu s-a luat încă nicio decizie dacă se va continua lansarea planificată pentru astăzi sau dacă se va renunța la ea pentru astăzi. Potrivit directorului de lansare al Artemis 1, Charlie Blackwell-Thompson, inginerii sunt pe cale să îi prezinte câteva „date de modelare”, după care vor avea loc alte discuții și se va lua o decizie, transmite The Guardian.

UPDATE 15:09 Unul dintre cele mai imprevizibile elemente ale oricărei lansări de rachete este vremea, iar lansările anulate la Cape Canaveral, cauzate de furtuni cu fulgere, nori joși, precipitații, vânturi puternice sau alte încălcări ale constrângerilor meteorologice stricte, nu sunt neobișnuite, scrie The Guardian.

În cadrul unei ședințe de informare de duminică, Escadronul 45 de meteorologie de la baza Patrick Space Force din apropiere a calculat probabilitatea ca vremea de lansare să fie acceptabilă la 80% la deschiderea ferestrei de lansare de două ore, la ora 8.33 (13.33 BST), iar prognoza să se înrăutățească ulterior la 60% până la închiderea acesteia.

Furtunile sunt un fenomen obișnuit pe timpul verii în această parte a Floridei, iar sâmbătă fulgerele au lovit de mai multe ori rampa de lansare de la Centrul Spațial Kennedy.

Cu toate acestea, racheta SLS este protejată de trei turnuri de fulgere gigantice adiacente, care par să-și fi făcut treaba. Jeff Spaulding, directorul principal al zborului de testare al Nasa pentru Artemis 1, a declarat că nava spațială nu a fost afectată și că „totul arată foarte bine” pentru lansare.

UPDATE 15:05 Centrul de control al lansării a declarat că inginerii de misiuni ai NASA elaborează un „plan de depanare” pentru a rezolva o problemă la unul dintre cele patru motoare R-25 de pe etapa de bază a rachetei SLS. Motorul nu răspunde corect la eforturile de a-l condiționa cu propulsoare criogenice pentru a-i crește temperatura în vederea lansării, scrie The Guardian.

În următoarele 10 minute ar putea fi luată o decizie dacă se poate găsi o soluție la timp pentru a putea fi lansată în timpul ferestrei de două ore de astăzi, care se încheie la ora locală 10.33 (15.33 BST) sau dacă lansarea trebuie amânată pentru o altă zi.

Ceasul de numărătoare inversă se află în prezent într-o oprire neplanificată la 40 de minute până la decolare. Următoarea zi de rezervă pentru lansare va fi 2 septembrie, în cazul în care încercarea de astăzi trebuie să fie anulată.

UPDATE 14:48 Mai multă dramă, deoarece numărătoarea inversă pentru lansare a fost oprită, oprindu-se la 40 de minute, transmite și BBC. NASA spune că a oprit numărătoarea pentru 10 minute, pentru că inginerii nu reușesc să obțină o temperatură uniformă a motoarelor la toate cele patru motoare, potrivit BBC. Se lucrează pentru a încerca să se rezolve problema, iar inginerii au cerut directorului de lansare mai mult timp.

UPDATE 14:44 În timp ce numărătoarea inversă a fost oprită la 40 de minute până la lansare, NASA a rezolvat una dintre problemele la care lucra, o fisură suspectă la o flanșă a rezervorului de combustibil, transmite The Guardian.

  • „A existat o linie de gheață care s-a format pe un rezervor interior al etapei de bază, acolo unde există o flanșă”, a declarat Derrol Nail, reprezentantul controlului de lansare de la Nasa.

„Inginerii au ajuns la o concluzie… gheața formată de-a lungul liniei este în esență aer care a fost răcit de rezervor și care a fost prins în interiorul unei fisuri în spumă, dar nu în interiorul rezervorului propriu-zis. „Se pare că ceva se scurge, când de fapt nu este așa”, a spus el.

UPDATE 14:26 NASA anunță că inginerii săi lucrează în continuare pentru a lansa misiunea Artemis anunțând că vor reveni cu actualizări:

UPDATE 14:19 A fost descoperită ceea ce pare a fi o fisură în intertank – partea din rachetă care face legătura între rezervoarele de hidrogen lichid și oxigen lichid, scrie BBC: ”Indiferent dacă ești sau nu expert în rachete, fisura nu este cuvântul pe care vrei să-l auzi în perioada premergătoare unei lansări”, comentează jurnaliștii. Inginerii evaluează în prezent problema. Există, de asemenea, o problemă cu unul dintre cele patru motoare uriașe RS-25 – pe care echipa o analizează în acest moment: ”Dacă vă amintiți de zilele navetei spațiale, inginerii acesteia „lucrau mereu la probleme” pe platformă. Țineți-le pumnii încrucișați să găsească soluțiile care să le permită să continue lansarea”, mai comentează jurnaliștii de la BBC.

UPDATE 14:12 Echipajul de la bordul Artemis I poate părea puțin neobișnuit, dar fiecare dintre ei are un scop, notează CNN. Snoopy va servi ca indicator de gravitație zero – ceea ce înseamnă că va începe să plutească în interiorul capsulei odată ce aceasta ajunge în mediul spațial. Manechinele, numite comandantul Moonkin Campos, Helga și Zohar, vor măsura radiațiile din spațiul cosmic pe care le-ar putea experimenta viitoarele echipaje și vor testa un nou costum și o nouă tehnologie de protecție. Un experiment biologic care transportă semințe, alge, ciuperci și drojdii este ascuns în Orion pentru a măsura, de asemenea, modul în care viața reacționează la aceste radiații.

racheta artemis luna2

 

UPDATE 14:00 NASA prezintă live lansarea noii rachete pe care o va lansa luni, la 15:33, ora României

știrea inițială

Capsula Orion, testată fără echipaj, va fi propulsată în jurul Lunii cu scopul de a verifica dacă vehiculul este sigur pentru viitori astronauţi – între care prima femeie şi prima persoană de culoare care vor ajunge pe suprafaţa lunară.

„Această misiune poartă visurile şi speranţele multor oameni”, a declarat patronul NASA Bill Nelson. „Acum suntem generaţia Artemis”.

Decolarea ar trebui să aibă loc la ora 8.33 (12.33 GMT) de la centrul spaţial Kennedy.

Condiţiile meteorologice sunt 80% favorabile pentru o lansare la timp. De la înălţimea sa de 98 de metri, racheta portocalie şi albă SLS nu va putea decola în caz de ploaie sau furtună.

Rezervoarele sale au fost umplute în noaptea de duminică spre luni cu mai mult de trei milioane de litri de carburant – de hidrogen şi oxigen lichide.

Prima femeie director de lansare a NASA, Charlie Blackwell-Thompson, va da unda verde finală. Femeile reprezintă 30% din personalul de lansare, faţă de una singură în epoca Apollo 11.

La două minute după decolare, propulsoarele vor cădea în Atlantic. După opt minute, etajul principal se va detaşa la rândul său. Apoi, după o oră şi jumătate, capsula va fi propulsată din etajul superior către Lună având nevoie de mai multe zile pentru a ajunge.

Între 100.000 şi 200.000 de persoane sunt aşteptate să asiste la spectacol, între care şi vice-preşedintele SUA Kamala Harris.

În afară de vreme, problemele tehnice ar putea duce la amânarea decolării până în ultimul moment, au avertizat oficialii NASA, care insistă că este vorba despre un zbor de probă.

Următoarea dată de decolare posibilă este 2 septembrie.

Obiectivul principal al misiunii este de a testa scutul termic al capsulei, care va reintra în atmosfera terestră cu aproape 40.000 km/h şi o temperatură la jumătate mai caldă decât suprafaţa Soarelui

În loc de astronauţi, la bord vor fi manechine, echipate cu senzori care înregistrează vibraţiile şi nivelul radiaţiilor. Microsateliţii vor fi de asemenea dislocaţi pentru a studia Luna sau chiar un asteroid.

Camerele de la bord vor face posibilă urmărirea acestei călătorii de 42 de zile în total.

Capsula va ajunge până la 64.000 km în spatele Lunii, adică mai departe decât orice altă navă spaţială locuibilă de până acum.

Un eşec complet al misiunii ar fi devastator pentru o rachetă cu un buget uriaş (4,1 miliarde de dolari pe lansare, conform unui audit public) şi cu câţiva ani întârziere (comandată în 2010 de Congresul american pentru o dată iniţială de decolare în 2017).

După această primă misiune, Artemis 2 va transporta astronauţi pe Lună în 2024, fără să aterizeze acolo. O onoare rezervată însă echipajului Artemis 3, cel mai devreme în 2025. NASA vrea apoi să lanseze o misiune pe an.

Scopul: să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbită în jurul ei (Gateway) şi a unei baze la suprafaţă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Reincepe Spalarea de Bani.

  2. Mai bine sa ajute Starlink-ul sa ajunga la 33RON abonamentul, viteza dubla. Ceva mai Pragmatic. Accept ‘ping’ doar sub 10ms.

  3. Avem si d’astea : xanmod.org

  4. Ce Ticalosenii fac ISP-urile din Romania, nici CC nu stie.

  5. Saracii, nici macar n-au site-ul securizat :)) : consiliulconcurentei.ro/ ROMANIA …

  6. Ca idee, Orange afiseza preturile c-un buton de client fidel’ bifat … RCS-RDS nu afiseaza abonamentele pe care le au de 1 an 2.5Gbps, respectiv 10Gbps langa celelalte, cand intri la ei, ca tot omul normal, si apesi pe ‘internet fix’ … Lucruri foarte stranii …

    + 300 RON costul instalarii / 24 luni(un contract standard) rezulta peste 67 RON / luna, fata de Orange, care ar fi 47 RON, aceleasi viteze …

    Ce mai e de zis ? Hai NASA !

  7. (instalare ‘gratuita’ la Orange + ceva aparatura de sec. XXI…)

    Ideal era sa ofere si Orange 5G … De unde atata luxul … evident, 33RON/luna, instalare gratuita. Ca doar fac zeci de miliarde anual si tot isi rascumpara actiuni, ca asta-i moda.

    Nu mai e la moda sa faci investitii si implicit finantari Reale … Sper sa se rezolve si Cancerul asta. Lucrez pentru …

  8. Si ma refer la modem 5G . Ca sa nu mai stau la mila cablurilor. Se intampla lucruri ciudate … La prima ploicica pica curentul …

  9. Baietii de la ENEL iti inverseaza nulul cu impamantarea de tii se incinge faianta in casa dar iti zic cu neobrazare maxima ca erau doar 50 de watti … 50 de watii … la cum frigea … Asa ceva … Mai Rar !

  10. STIINTA, Dragii mei ! :))

  11. Prietene ii buna amfetamina?

  12. Dupa cum se vede treaba nu prea sunt pregatiti. Eu zic sa spuna pas si asa polueaza.

  13. Daa trol rus, mai frumoasa este Lada! Hai,ars in pestera!

  14. NASA se chinuie de aproape 50 de ani sa trimita o racheta fara echipaj pe luna…
    In conditiile in care in anii 60, cu tehnologia de atunci, au trimis oameni pe luna dupa doar cativa ani de cercetari/investitii.
    Sau cel putin asa se povesteste….

    • Atunci a fost „cine ajunge primul”sa i oprească pe rusi din cursă.
      Ce au reușit sigur a fost să i oprească pe ruși.
      Dar si smericanii s au „răcit „pe urmă.
      Acum chinejii au luat avans aterizând pe partea nevăzută a Lunii..

    • Exista INCA echipa germana a lui von Braun !!! Sau ati uitat ! ACUM … NU MAI ESTE ….

  15. Wow! Plin de rocket scientists furioși pe gepatru! :))

  16. Aici e problema! Americanii au ajuns pe Luna cu motoare americane acum 50 de ani, dar s-a pierdut schita motorului american. Daca l-ar fi gasit, ar fi facut o racheta asa puternica, de l-ar fi putut urca si pe Trump (160 kg in viu) in cosmos.

    Iar motoarele astea ruse pareau bune, pana le-a sabotat Dughin, in incercarea lui disperata de a diviza Occidentul in mancatori de sparanghel si culegatori,

  17. Moment simbolic pentru declinul SUA.

  18. R-25 rusesti au fost niste motoare cu probleme, folosite la avioane de vanatoare usoare gen Mig15 sau Suhoi, mult prea vechi si fara putere suficienta pentru a fi folosite la rachetele actuale.
    Pe SLS sunt patru motoare RS-25, 100% americane (nu ca ar conta).
    Doar ca jurnalistii din ziua de azi au probleme pana si cu copierea si traducerea unui text.

    Pana una alta NASA se descurca cu resursele sale pe cand rusia arde gazul de pomana la propriu in timp ce la 20km de moscova mujicii n-au gaz sau canalizare si mor de foame cu antifurturi pe conservele de pateu vegetal.
    Cand raman si fara cartofi de vodca (90% din cartofii de samanta erau importati din occidentul „decadent”) atunci o sa iasa scandal !!!

    Oricum strategia rusilor in spatiu e la fel cu cea din Ucraina: trimit 10 rachete cu 40 de cosmonauti. 5 explodeaza la lansare sau pe drum, 3 nu se mai intorc, la una nu functioneaza retroboosterele ca au furat mujicii combustibilul si una aterizeaza la 1000km de tinta dar e declarata succes. De celelalte 9 nu afla nimeni ca le-au lansat decat dupa 50 de ani si nu le pasa de astronautii care aveau o sansa din 10 sa supravietuiasca ruletei rusesti din spatiu.

  19. Nelu, fiule, pune mecanicienii si lectricenii sa verifice bine, sa nu fie cumva de la bujie.

  20. Banuiesc ca si-aici si-au bagat woke-istii coada, cand intra astia in actiune se alege praful…

  21. Daca laProgrsmul Appolo era INCA nemtii lui von Braun – acum americanilor – la Programul Artemis LE LIPSESC NEMTII ! Si SE VEDE si depe luna !