LIVE Noi fragmente drintr-o dronă „similară celor folosite de armata rusă”, găsite la circa 2,5 kilometri de Plauru / Zona a fost securizată de militari / Iohannis: O încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian al României
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că noi fragmente drintr-o dronă „similară celor folosite de armata rusă” au fost găsite, sâmbătă, la circa 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru, iar zona a fost securizată de militari.
10 Septembrie ora 19:00 Forțele MApN continuă activitățile de supraveghere a zonelor de pe teritoriul național aflate în proximitatea porturilor ucrainene.
În ultimele 48 de ore, forțe și mijloace ale Ministerului Apărării Naționale, din Forțele Navale, Forțele Terestre și din alte structuri au acționat cu echipe de cercetare în teren și cu dispozitive de supraveghere aeriană pe o suprafață de peste 80 de kilometri pătrați în zonele localităților Ceatalchioi, Plauru și Chilia Veche din județul Tulcea, și în județul Galați, pe malul românesc al Dunării, în proximitatea portului Reni din Ucraina. De asemenea, Forțele Navale execută cu nave fluviale, misiuni de patrulare și monitorizare pe brațul Chilia al Dunării.
În urma informațiilor primite în după-amiaza zilei de sâmbătă, 9 septembrie, de la reprezentanții autorităților publice locale din Ceatalchioi, care semnalau posibila existență a unor fragmente de dronă într-o altă zonă decât cele cercetate până în prezent, aflată la aproximativ 3,5 kilometri vest de localitatea Plauru, militarii Regimentului de Infanterie Marină au executat, sâmbătă, 9 septembrie, în a doua parte a zilei, și în dimineața zilei de duminică, 10 septembrie, misiuni de cercetare în teren, în urma cărora nu s-a confirmat existența elementelor semnalate. Forțele MApN rămân în continuare în alertă și vor continua cercetările în zonele de pe teritoriul național aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre.
10 septembrie, Ora 9.20: Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pentru a i se transmite protestul faţă de violarea spaţiului aerian al României ca urmare a identificării pe teritoriul ţării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forţele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei. Secretarul de stat Iulian Fota a solicitat ferm părţii ruse să înceteze acţiunile la adresa populaţiei şi a infrastructurii ucrainene, inclusiv a celor care ar ameninţa în orice fel siguranţa şi securitatea cetăţenilor români din regiune. Detalii aici.
Ora 19.22: Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, după ce militarii au găsit, sâmbătă lângă localitatea Plauru fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă, că este monitorizată cu atenţie evoluţia evenimentelor şi sunt luate măsuri pentru creşterea securităţii aeriene a României, în vecinătatea zonei de război, în strânsă cooperare cu aliaţii NATO. Detalii aici.
Ora 17.19: Primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernegă, a declarat, la Digi24, că a avut informații de la localnici pe care le-a transmis mai departe prefectului și armatei și astfel s-au găsit noile fragmente.
„Mă bucur faptul că s-a dat crezare informațiilor localnicilor, ceea ce face să crească încrederea în armată”, a adăugat primarul.
Acesta a amintit că la începutul lunii august, când a declarat că localnicii au semnalat că a căzut o dronă în zonă, „faptul a fost ignorat nejustificat”.
„Atunci mi s-a atras atenția că pot băga țara în război. Secretomania asta nu duce la nimic bun”, a adăugat primarul, precizând că apreciază reacția de acum a armatei.
Ora 17.06: Identificarea astăzi de către autorităţile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă, precizează sâmbătă preşedintele Klaus Iohannis.
Președintele Iohannis a avut o convorbire cu secretarul general al NATO. Detalii aici.
Ora 17.00: „Cel mai probabil este vorba despre o altă dronă (față de cea găsită zilele trecute, n.red.), pentru că distanța este mare între cele două locații”, a precizat purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, într-o intervenție telefonică la Digi24.
Știrea inițială: Militari din Forțele Navale Române, dislocați pentru misiuni de cercetare în zona localității Plauru, județul Tulcea, au executat sâmbătă activități de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informații de la autoritățile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existență a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru, se arată în comunicatul MApN.
„În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică”, anunță Ministerul Apărării.
Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. „Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar, fiind crime de război.”
Forțele MApN rămân în continuare în alertă și vor continua cercetările în zonele aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre.
De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.