G4Media.ro

Numărul românilor care au votat până la această oră în diaspora l-a…

Numărul românilor care au votat până la această oră în diaspora l-a depășit pe cel din turul 1 al prezidențialelor din 2014

Numărul românilor care au votat până la această oră la secțiile din străinătate l-a depășit pe cel din turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2014.

Astfel, potrivit prezenței în timp real afișată pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC), până la ora 13:55 votaseră deja 161.304 de români în diaspora, în condițiile în care la turul 1 al prezidențialelor din 2014 au votat în total 161.262 de persoane.

Dintre aceștia, peste 136.000 au mers la secții, în vreme ce alți 25.189 au votat prin corespondență.

Ritmul de vot în diaspora ajunsese sâmbătă după prânz la 15.000 de oameni pe oră.

Surse implicate în procesul electoral au declarat însă pentru G4Media.ro că mai mulți membri ai secțiilor de votare din străinătate nu s-au prezentat vineri și sâmbătă la muncă, iar înlocuirea lor de către Biroul Electoral pentru secțiile de votare din străinătate se realizează cu dificultate.

Potrivit acestora, absenteismul membrilor din secțiile de votare îngreunează procesul electoral, existând temerea ca duminică, atunci când sunt așteptați cei mai mulți români la urne, să se creeze din nou cozi.

Pentru prima dată în istoria electorală românească, anul acesta românii din afara granițelor au avut la dispoziție trei zile pentru a vota la scrutinul prezidențial. Cele 835 de secții de votare din diaspora s-au deschis vineri la ora locală 12:00, iar doritorii au avut la dispoziție, în prima zi, nouă ore pentru a-și exprima opțiunea electorală, până la ora 21:00.

În schimb, sâmbătă şi duminică, românii din afara ţării mai pot vota la alegerile prezidenţiale între ora locală 07:00 şi ora locală 21:00.

În străinătate au fost organizate 835 de secţii de votare, cele mai multe în Spania şi Italia (143, respectiv 142).

Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării. Pot vota la alegerile prezidenţiale cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.

Adresele secţiilor de votare şi alte informaţii despre procesul electoral sunt publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe în secţiunea specială dedicată scrutinului prezidenţial.

Participarea românilor din străinătate la alegerile prezidenţiale după 1989 arată o prezenţă mai slabă înainte de 2009 şi un trend de creştere începând cu scrutinul din urmă cu zece ani. De asemenea, se observă că în intervalul 1992-2004 nu există diferenţe mari de participare între turul unu şi turul doi. La scrutinurile din 2009 şi 2014 însă prezenţa diasporei la tururile doi s-a dublat faţă de turul întâi.

Prezidenţiale 2014: prezenţa în străinătate

Prezenţă primul tur: 161.262

Prezenţă turul al doilea: 379.116

Secţii de vot în străinătate: 294

Citește integral: Prezenţa la vot a românilor din diaspora la alegerile prezidenţiale din 1992 până în 2014

Foto: Români stând la coadă să voteze la o secție din Roma. Viner, 8 noiembrie 2019 / Sursa: Mioara Moraru Cristea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. Daca au votat Iohannis, degeaba. Nu se vor intoarce acasa prea curand… Se papa mult caca dar cam atat. Concret ? Bani aruncati pe fereastra.

    • Du-te sa-ti iei cele 3 ruble. Ai fost tare!

    • Deci, lexicoane, sa inteleg ca un votant USR si Barna cum esti tu, considera ca votul romanilor din diaspora nu conteaza si reprezinta ”bani aruncati pe fereastra”? Adica iubesti si apreciezi diaspora daca voteaza Barna, dar diaspora e inutila si-ar trebui sa i se impiedice dreptul la vot, daca-l voteaza pe Iohannis? Buna si sanatoasa gandire, vezi ca si dancila-psd gandeste la fel, ba chiar au facut tot ce-au putut sa impiedice diaspora sa voteze in 2014, in 2019. E bine de stiut cum vede lucrurile un votant USR mai devreme, decat mai tarziu.

    • pe oricine ar vota nu se vor intoarce prea curand. sau crezi ca daca vine vreun zmeu ne scoate din cocina? noua ca popor ne place in cocina, daca ar veni un presedinte care sa faca ordine l-am alunga. nu tu cu mine, altii. asa ca nu asta e scopul votului. scopul acestui tur e sa dam o m….e psd-uului.

    • Nu va lasati manipulati de postaci ciumisti cum este Lexicon si altii de pe aici.IESITI MASIV LA VOT IN DIASPORA !

  2. Se votează pe categorii diferite de cetățeni, aia de afara sunt smecheri, 3 zile, prostii din tara sa se îngrămădeasca duminica…

    • Aia de afara scot Romania din mizerie, vorbind cu rudele lor din Romania si explicandu-le ca Romania e o mizerie sinistra si ca se poate mult mai bine, trebuie doar sa inceapa sa iasa la vot.

    • In afara sunt 800 sectii, in tara 18000. Mai tare se ingramadesc ei chiar daca au 3 zile

    • Cara-te, mai nesimtitule, cu mesaje ordinare de-aci, las’ ca se termina odata fondurile alea din care sunteti platiti voi, postacii, sa manipulati opiniile cititorilor de luni incolo!

    • Cei de afara nu sunt șmecheri e doar logic: in Ro in zi de vot se deschid secții in toate școlile din localitate deci secții de votare suficiente sa voteze absolut toată polulatia unei localități; in străinătate se deschideau 1-2 pe oraș mare sau chiar tara și tine cont ca nu deschideau in toate orașele mari deci mii de romani dinte-o tara trebuiau sa călătorească câteva ore sa ajungă la unica sau cea mai apropiată secție care de cele msi multe Iri era ka câteva sute de km distanță. De aceea este nevoie de mai multe zile de votare ca nu sunt secții la fiecare colț de comunitate românească.

    • inainte sa deschizi gura, afla cate sectii sunt in tara si cate in afara. nu a fost niciodata cazul in tara sa nu ai timp, dar a fost mereu afara. sau nu ti-ai luat lecitina si ai uitat?

    • In strainatate sunt sectii mult mai putine, oamenii vin de departe unii, noi avem sectia la 5 minute de casa. Despre ce vorbim? Si-n plus in afara se munceste si in weekend, nu se freaca menta ca la noi si tot obositi si fara chef de vot suntem.

    • bine observat @Gabriela. vorbim totusi de 800 de sectii la 2-3 milioane de romani din 5 care mai au vreodata intentia sa se intoarca sau sa voteze in Romania. Ceea ce reprezinta cel putin de 2 ori mai putine sectii decat in tara, raportat la populatie, dar cel mai important, multe sectii din diaspora sunt deschise in tari unde nu sunt multi romani (ambasade/consulate diverse imprastiate in lume) in timp ce in Europa unde locuiesc sau calatoresc temporar multi romani nu sunt sectii suficiente. Despre asta este vorba pana la urma.

  3. Lexicon de ce nu l mananci tu pe tot? Zdrenata psdista!

  4. Cum bre cozi?
    Rares unde esti?
    Cu steagu pa tine vreau sa te dai cu fundul de asfalt si sa chirai cat te tin ficatii.

  5. E un pas inainte pentru Romania.

    La locale si parlamentare vor fi si candidatii mai buni.

  6. Aha, ca sa intelegem si noi mai bine noua linie de manipulare de la psd, va zica urmeaza dupa alegeri sa faca dancila plangere la ccr, sa fie invalidate alegerile, pe motiv de discriminare, diaspora a avut 3 zile la dispozitie, iar eomanii din tara doar una. Alegi-s-ar praful de psd si de postacii psd!

  7. Dragi Romani din Diaspora: Iesiti masiv la vot ! Voi faceti diferanta in procente !

    Votati Iohannis sau Barna ! Toti avem datoria sa reparam greseala din 2016 !
    Efectele secundare vor fi si ele foarte importante.

    ESCROCI ca Cumpanasu si alti iepuri ai ciumei rosii nu vor face 3 %, cu cat PREZENTA este MASIVA in DIASPORA la VOT ! Cumpanasu vrea sa incasese banii de 10 milioane de EURO daca face 3 % !

    IESITI LA VOT !

  8. pai chiar este un esec, respectiv succes. ai tema de casa pana la urmatoarele alegeri sa te prinzi de ce. nu o sa reusesti, dar na….
    nu pricep ce te fute pe tine cate zile au unii timp sa voteze, atata timp cat poti vota si tu linistit oriunde ai fi? dreptul la vot e garantat prin constiutie, asta implica ca statul sa ia acele masuri prin care sa ai timp sa poti vota. exact cum nu a fost cazul in mai. asa ca shut the fuck up!

  9. Votati Barna sau Iohannis. Muie PSD!!!

  10. tu vorbesti de greseli? cand scrii cu diacritice, cand fara. pai hotaraste-te. iar cu oralul ne-ai demonstrat de zeci de ori ce bine stai. esti campion. de aia te si trimit aia de la pzd (corecteaza-ma, te implor) pe aici. ca la ei toti sunt exceptionali…..la oral.

  11. Atârnători psdiști, de luna viitoare la muncă cu voi căpușe puturoase. S-a terminat cu sinecura, la construcții cu voi.

    Oleee olee, psdul nu mai e! Gata , proștii înapoi la coada vacii.

    P.s. Așteptați alegerile parlamentare să vedeți atunci prezența la vot

  12. Votat! Muie PSD!!!

  13. O fi o cifra semnificativa, dar pe de alta parte mi se par cifre dezamagitoare. Ma asteptam la 150 de mii vineri, 300 de mii sau mai multi sambata si duminica. Speram ca prin absurd sa se apropie sau sa treaca de un milion. O astfel de cifra ar fi aratat ca cei care considera ca mai au legaturi cu Romania este pe undeva la 2 milioane (considerand media de prezenta pe tara la 50%). Ori o cifra de genul 600 de mii cat pare ca vor vota acum este dezamagitor de mica din perspectiva asta si ne face dependenti de imigratie cateva generatii de acum incolo pentru a corecta niste decalaje demografice. Si sper totusi ca cei din tara sa inteleaga totusi ca nu diaspora ii poate salva si sa se mobilizeze, indiferent pe cine voteaza, este nevoie de prezenta mare la vot si de implicare mai mult decat de orice alt calcul politic sau electoral.

  14. ORI CUMI OHANNIS ESTE PRESEDINTE INCA 5 ANI!

  15. Bai papagal postac, am scris psd, dancila si ccr cu minuscule, pentru ca sunt viermi si naparci, da’ ce sa priceapa un postac simbolistica limbajului! Cat priveste virgula, n-ai habar de ea, e foarte bine acolo unde am pus-o, doar la cuvantul ”romani” am gresit, am tastat ”e” in loc de ”r”, literele sunt una langa alta pe tastatura. Vizavi de formele verbale inverse, iar, habar n-ai, se scrie exact cum am si scris : ”alegi-s-ar”, nu ”alege-s-ar”, ca suna prost la ureche, iar romanul are ureche muzicala, nu e afon.