BREAKING O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
O brașoveancă al cărei băiat de 12 ani a fost ucis în Revoluţia din 1989 și-a dat foc în Poiana Braşov pe 25 mai, de Ziua Eroilor, în semn de protest față de faptul că justiția română nu a finalizat nici acum dosarul crimelor de la revoluție, transmite Agerpres. De notat că autoritățile – poliția și procuratura – nu au dat nici un comunicat până astăzi, 9 iunie, când au comunicat abia la insistențele ziariștilor. Poliția și procuratura comunică de obicei rapid toate cazurile de decese suspecte.
Reamintim că la 25 mai, de Ziua Eroilor, primii trei oameni în stat au participat la ceremonii fastuoase – președintele Iohannis la Sibiu, premierul Ciucă la București și șeful Camerei Deputaților la Buzău. Pe 26 mai era programată rotativa guvernamentală, dar ea a fost amânată sub presiunea grevei profesorilor.
Mama lui Florin Negru, erou martir al Revoluției, și-a dat foc pe Drumul Vechi, între Poiana Mică și Poiana Brașov, la aproximativ un kilometru și jumătate de locul în care s-a incendiat în martie 1989 Liviu Cornel Babeș în semn de protest față de crimele regimului comunist, a relatat pe Facebook jurnalistul local Claudiu Loghin. Potrivit acestuia, femeia a lăsat în urmă un mesaj de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției din 1989.
O reprezentantă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov a confirmat mesajul lăsat de mama lui Florin Negru: „Nu putem reda conţinutul acestuia, dar pot menţiona că doamna era nemulţumită de evoluţia lucrurilor în România după Revoluţia din 1989, data de 25 mai fiind şi ziua în care se comemorează eroii Revoluţiei”, a declarat aceasta potrivit Agerpres.
Abia la două săptămâni după eveniment, Poliția Braşov a transmis că o femeie şi-a dat foc, pe 25 mai, în Poiana Braşov, ea decedând în ambulanţă, înainte de a fi preluată de elicopterul SMURD.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a recunoscut că cercetează evenimentul tot la două săptămâni de la producere, pe motiv că a strâns probe.
Prim-procurorul Anca Gheorghiu a declarat că „fiind ancheta la început, este esenţial ca mai întâi să strângem probele necesare pentru a lămuri situaţia de fapt. În prezent, se fac cercetări in rem cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă, iar în cauză a fost dispusă o expertiză medico-legală (autopsie) pentru a se lămuri cauza morţii. (…) Ancheta este încă la început şi era necesar să fie strânse probe în vederea lămuririi situaţiei de fapt. Raportat la fiecare speţă în parte, organul de urmărire penală stabileşte când este oportun să ofere informaţii, urmărirea penală fiind nepublică”.
Potrivit publicației locale MyTex, Ileana Negru a recurs la autoincendiere după ce ar fi fost batjocorită de instituţiile statului. Femeia, care de ceva vreme locuia în Spania la fiica ei, venise în România şi umbla pe la instituţii pentru ca indemnizaţia pe care o primea de la statul român, în valoare de 918 lei, să îi fie virată în Spania. Un apropiat al familiei, Cătălin Giurcanu a relatat că femeia i-a povestit că a fost umilită în special la casa de pensii, unde i s-a spus că din moment ce trăieşte în Spania n-are nevoie de banii de la statul român.
Context. Dosarul crimelor de la Revoluția din 1989 este, la 33 de ani de la eveniment, încă în fază incipientă. Abia în februarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, printr-o sentință definitivă, să trimită spre judecare la Curtea de Apel București dosarul Revoluției din decembrie 1989. Acest lucru înseamă că procesul va începe prin audierea a sute de martori.
În ianuarie, Înalta Curte a pus în discutie din oficiu competența judecării Dosarului Revoluției din 1989, retrimis la instanță de Parchetul General după o odisee de peste două decenii.
Motivul punerii în discuție a competenței de judecare este că la data faptelor din 22-30 decembrie 1989, Ion Iliescu – principalul vizat de acest dosar, nu era președintele României. Tot atunci, inculpatul Ioan Rus era cadru militar, iar singura instanță competenta este Curtea de Apel București.
Procurorii Parchetului General au retrimis dosarul Revoluției în instanță în august 2022 după ce fostul procuror general Gabriela Scutea a declarat că au rezolvat problemele semnalate de judecători.
În dosarul Revoluției sunt trimiși în judecată și fostul președinte al României Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii