G4Media.ro

BREAKING: OMV Petrom a dat în judecată România la Curtea Internațională de…

Foto: OMV Petrom

BREAKING: OMV Petrom a dat în judecată România la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris și cere noi reglementări în legea offshore. Miza: gazele din Marea Neagră

Compania OMV Petrom a depus în acest an la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român – prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.

Deschiderea litigiului are loc pe fondul deciziei finale luate de OMV Petrom pentru începerea producției de gaze în Marea Neagră. Anunțul oficial privind începerea producției în perimetrul Neptun din Marea Neagră a fost făcut chiar miercuri dimineață de compania OMV Petrom.

În schimb, compania OMV Petrom nu a anunțat public și nici la Bursa de Valori București litigiul împotriva statului român.

Plângerea depusă la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris e îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră.

Plângerea OMV Petrom vizează modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat încă din iulie 2022, în cadrul unei conferințe de presă, că a cerut clarificări suplimentare din partea autorităților în ceea ce privește legea offshore. Ea a spus că legea promovată atunci de coaliție PSD-PNL0UDMR aduce îmbunătățiri, însă mai este nevoie de clarificări în ceea ce privește principiile pieței libere pe piața de transfer de operare care se întâmplă în 9-12 luni până la luarea deciziei finale de investiție.

„Pentru a crește producția de gaze naturale a României, este esențial să dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităților sunt necesare. Daca toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimata pentru mijlocul anului 2023”, a declarat Christina Verchere, potrivit Economedia.ro.

Iată articolul din Legea offshore care face obiectul nemulțumirii OMV Petrom:

Articolul 20
(1) Pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliați acestora:
a) au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la prețurile și în cantitățile determinate de către aceștia, în condițiile legislației naționale și europene în vigoare;
b) nu pot face obiectul unor restricții referitoare la preț, comercializare, ofertare și/sau vânzare a hidrocarburilor, după data de 31 decembrie 2022, cu excepția prevederilor legislației naționale și europene.
(2) Prin excepție de la dispozițiile alin. (1), Guvernul, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Energiei, poate introduce restricții temporare de preț și vânzare pentru cantitățile necesare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației, precum și a celor necesare îndeplinirii obligațiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate prevăzute de reglementările europene. Aceste măsuri vor fi limitate în timp și scop și se vor aplica în mod proporțional cantităților totale de gaze naturale de producție internă.
(3) În vederea protejării siguranței energetice a României, contractele bilaterale de tranzacționare a cantităților de gaze exploatate din perimetrele reglementate de prezenta lege vor fi notificate, pentru monitorizare, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei cel târziu înainte de data intrării în vigoare a acestora.
(4) Cantitățile comercializate prin contractele menționate la alin. (3) vor fi oferite în prealabil spre vânzare, cu prioritate, statului român, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, denumită în continuare A.N.R.S.P.S. A.N.R.S.P.S. va accepta sau refuza oferta în termen de 7 zile de la recepția acestei oferte, absența unui răspuns echivalând cu un refuz al ofertei. În caz de refuz, titularii acordurilor au dreptul să continue cu vânzarea acestor cantități către terți. În situația în care cantitățile oferite prioritar către A.N.R.S.P.S. sunt comercializate către terți, prețul de vânzare al gazelor naturale nu va fi mai mic decât prețul oferit către A.N.R.S.P.S.

UPDATE: Ministerul Energiei a transmis G4Media un punct de vedere în care arată că decizia OMV ”nu a fost încurajată de statul roman”.

Comunicatul integral al Ministerului Energiei:

OMV este o companie privată și decizia de a merge într-un tribunal de arbitraj aparține acesteia și nu a fost încurajată de statul roman. Ministerul Energiei nu are nicio implicare în această speță. Suntem siguri că România prin ANRM își va apăra interesele la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris.

Ministerul Energiei așteaptă cu mare interes decizia finală de investițiii pentru proiectul Neptun Deep, care reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte de dupa Revoluție. Suntem convinși că decizia OMV nu va întârzia derularea proiectului.

Reamintim că Legea offshore a fost adoptată la solicitarea investitorilor. Reiterăm faptul că vom încuraja parteneriate corecte cu toți investitorii care cred în potențialul țării noastre și suntem convinși că statul român va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziția sa pentru a-și proteja interesele în sprijinirea sectorului energetic și dezvoltarea economică a țării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Tot ceeace inteleg este ca suntem tot timpul ruinati de o combinatie de tradatori si pampalai care au vandut pe nimic tot ce a avut tara asta.
    Nu cred ca avem avocati care sa demonstreze ca suntem victimele celor care au profitat, nici ca va aparea OMUL destept, vertical, curajos, care sa ne scoata din aceasta stare inainte de a fi mirosit si alungat de lichele.
    Tot ceeace imi mai doresc este sa se cerceteze vinovatiile, sa se dezvaluie vinovatii, sa se amenajeze undeva un loc in care e scris numele lor, unde sa scuipam.

    • N-ai spus nimic, practic.

    • @ valll – Io cre’ ca doar n-ai inteles nimic din toata stirea asta. Ce zici?

    • Gemenilor Kafka si bula:
      V-ati ales niste nume foarte potrivite

    • Dragă „valll” ,oprobiul public a fost interzis de CCR.Orice formă de protest vehement,in public,poate fi interpretată ca fiind izvorata din ură si poate fi considerată(ca cine poate consideră) infractiune. Asa ca la noi democratia este „împiedicată”mai rau ca pe vremea romanilor,la Roma🤣!

  2. S’au invatat conducatorii alesi de romani sa nu dea nimic fara spagutza. Iar acum, cand legea europeana e mai puternica decat pesedistii, le scapa printre degete milioane. Asta inteleg din articol

  3. ce face omv petrom nu imi confirma decat ca decizia de a-i boicota incepand cu decembrie anul trecut a fost cea mai buna.

  4. Se bat ca chiorii pe nimic. Ascultati ce va spun, Romania nu va extrage nici macar un metru cub de gaze din Marea Neagra in urmatorii 30-50 de ani. La anul va veni AUR la putere si se va discuta altfel cu aceste companii si tot proiectul va fi oprit sau i se va pune bete in roate.

  5. Si uite asa incepe santajul. Vom incepe exploatarea daca putem sa luam cat mai mult gaz de la voi, poate chiar pe tot. Ce va iese voua la afacerea aceasta? Nimic in plus fata de cozile de la granita cu Ungaria pentru ca oricum noi nu suntem de acord sa intrati in Schengen.
    P.S. Sunt curios ce spun angajatii romani care lucreaza la OMV? Sunt mandri de compania lor banuiesc.

  6. faceti naibii petrochimie sa le luati la astuia gazul…altfel ce vreti sa faceti cu el…un foc mare?

  7. Ceea ce dorește OMV e să dea gazele Austriei și să plătească praful după tobă României. Când am văzut politician ce a cerut după respingerea României din Schengen naționalizarea activelor austriece, retragerea ambasadei României, expulzarea tuturor din ambasada Austriei, preluarea ambasadei, demolarea ei și transformarea zonei în parc, am zis că e prea extremist. Extremiștii ăștia vor câștiga detașat alegerile!

  8. Foarte interesant este ca nu avem nici un comentariu din partea nici unui partid. Nici macar a bezmeticilor de la AUR dupa o asa ridicare de minge la fileu. De la USR nu ma asteptam la nimic ca stim de ce…PNL si PSD cred ca sunt prea ocupati cu preluarea pozitiilor de putere. Deasemenea nicio o pozitie din partea Romgaz care ca partner de nadejede al acestei asocieri a fost dat si el in judecata se pare. Chiar sunt curios ce va iesi din aceasta tarasenie. Sper ca nu iesim batuti si cu banii luati ca in afara de litigiul marin cu Ucraina nu prea tin minte sa fi castigat ceva cu expertii nostri…