G4Media.ro

BREAKING Pădurile Băneasa, Snagov și Andronache din jurul Bucureștiului vor fi introduse…

Foto: G4Media

BREAKING Pădurile Băneasa, Snagov și Andronache din jurul Bucureștiului vor fi introduse în zona de protecție, tăierile de lemn vor fi interzise

Pădurile Băneasa, Snagov și Andronache, toate amplasate în jurul Bucureștiului, vor avea regimul juridic schimbat din lun martie și vor face parte din zona de protecție, ceea ce înseamnă că e interzisă tăierea lemnului în scop economic.

Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Mediului, Costel Alexe, aflat chiar în Pădurea Băneasa.

Potrivit definiției din Codul Silvic, pădurile din zonele de protecție pot fi doar igienizate, adică pot fi tăiați doar arborii bolnavi si uscati.

Corpul de control al ministrului, trimis să verifice defrișările din Pădurea Băneasa reclamate de societatea civilă, nu a gasit nici o neregulă, a mai spus Costel Alexe.

Decizia a venit după ce Ocolul Silvic Bucureşti în pădurea Băneasa a tăiat nu mai puţin de 1.650 de arbori din Pădurea Băneasa. Activiştii de mediu îi acuză pe silvicultori că au tăiat foarte mulţi copaci sănătoşi şi prea puţini uscaţi sau bolnavi.

Problema este că, dacă ne uităm la cioatele care au rămas în urmă, observăm că au fost tăiaţi foarte mulţi arbori sănătoşi cu trunchiuri viguroase şi foarte puţini copaci bolnavi, uscaţi sau subţiri, aşa cum ar fi fost normal în cazul unei rărituri.

Reprezentanţii Ocolului Silvic, deşi admit că au fost tăiaţi şi foarte mulţi copaci sănătoşi, spun că totul a fost făcut cu respectarea legii şi nu în ultimul rând a Codului Silvic. Prin urmare, spun aceştia, o parte din cei peste 570 de m3 vor fi vânduţi către populaţie ca lemn de foc cu circa 400 lei m3, iar restul lemnului, cel apt pentru industrializare, va fi scos la licitaţie pentru a fi vândut firmelor care se ocupă cu prelucrarea lui. Anual, din Pădurea Băneasa sunt exploataţi legal circa 1.000 m3 de lemn.

Foto: Copaci sănătoși tăiați din Pădurea Băneasa (Sursa: G4Media.ro)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Să dea legea si incepand cu luna paștelui numai sa o dea.
    Am auzit ca si in zona Târgușor din Iași s-au apucat sa taie copaci ca sa mai ridice niște blocane. I-au taiat de crăciun ca sa nu aiba cine sa protesteze.
    Chirica? E bine. Tot el iese ca are bani

  2. „Investitorii” imobiliari vor gasi solutie, vor pune foc. Va puneti voi cu astia? Din cate am auzit unii sunt prieteni cu Tariceanu si sunt printre cei mai bogati oameni de pe planeta, gen. Ii doare pe ei din Jerusalem si New York de padurea voastra. Vreti sa salvati copacii? Pregatiti-va sa-i paziti, altfel grofii de rit nou vor construi acolo pana la P+14+15 retras. Baneasa Forest Residence, boss, departe de agitatia orasului, la 7 minute de Piata Victoriei, daca e trecut de 12 noaptea si e vacanta. Aceiasi care condamna taierea copacilor azi se vor inghesui sa cumpere cu credit ipotecar pe 60 de ani. Halal!

  3. Legea trebuie data imediat si nerespectarea acesteia sa includa pedepse aspre si imediate , nu in maniera in care se face justitia la noi ,cand un dosar se judeca ani , pana se prescrie fapta.

  4. Domnule Dragoș Popa, nu știu ce formație profesională aveți, dar, dacă tot vă ocupați de subiecte de mediu, ar fi bine să vă documentați mai temeinic. O răritură nu este o tăiere de înlăturare a arborilor bolnavi sau uscați. Este o tăiere de îngrijire care are ca scop rărirea arboretului cu scopul de a avantaja arborii valoroși din punct de vedere al ecosistemului. Pădurea Băneasa se încadrează în zona specifică șleaurilor de câmpie (amestecuri de stejar pedunculat și alte foioase), iar acest tip de pădure este expus unor fenomene de „teizare” și „cărpinizare”, adică teiul și carpenul tind să domine celelalte specii și să le elimine. Din fotografii văd și mult frasin, deci probabil că e și o „frăsinizare” acolo. De aceea, înainte de a începe procesul de instalare a unei noi generații prin semințe, este bine să se rărească pădurea (stejarul e o specie care iubește lumina) și să fie favorizate în mod echilibrat speciile care mențin acest amestec foarte valoros. Cu alte cuvinte nu se scot arbori uscați, ci sănătoși, dar care nu vrem să participe la regenerarea viitoare. Nu mă pot pronunța asupra calității tehnice a răriturii executate de ocolul silvic București, dar în mod clar obiectivul lor nu era să igienizeze. Ci să rărească. Sper că e mai clar acum.

  5. Padurea Snagov este ciuntita de ani de zile si s-au trezit sa o ocroteasca tocmai acum cand mai ca nu mai are ce se taia. Mii de metri patrati au fost tăiați in toata pădurea de pe langa Palatul Snagov (zona bazei sportive N. Navasart si in lateralele soselei care ajunge la palat din DN1). Este un jaf fara margini in cârdășie cu padurarii de aici!!!

  6. Ce gluma buna. Din padurea Snagov, jumatate a fost defrisata iar cealalta jumatate a fost cumparata. Deci ce introducem in zona de protectie?