
LIVE Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani
Papa Francisc a murit luni, 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul. Francisc a fost ales Papă în 2013 după demisia lui Benedict al XVI-lea. El a devenit papă în circumstanțe excepționale și a fost un pontif fără preceden. A fost primul latino-american și primul iezuit care a ocupat Sfântul Scaun.
Ora 13:19 Un plan de securitate a fost pus în aplicare luni la Roma pentru moartea Papei Francisc şi primele măsuri de securitate au intrat deja în vigoare, transmite agenţia italiană de presă ANSA, citată de Agerpres.
După o convorbire telefonică între prefect şi şeful poliţiei din Roma, planul a fost pus în aplicare cu desfăşurarea de contingente ale forţelor de poliţie în zona Piaţa Sfântul Petru.
Ora 12:52 Casa Albă a transmis un mesaj de condoleanțe.
Rest in Peace, Pope Francis. ✝️ pic.twitter.com/8CGwKaNnTh
— The White House (@WhiteHouse) April 21, 2025
Ora 12:43 Papa Francisc a fost un lider care a vorbit inimii, nu numai raţiunii, un om al credinţei, păcii şi al curajului moral, a afirmat candidatul Alianţei „România Înainte”, Crin Antonescu, transmite Agerpres.
„Plecarea Papei Francisc lasă un gol adânc în conştiinţa unei lumi tulburate, dar şi o moştenire spirituală uriaşă. A fost un lider care a vorbit inimii, nu numai raţiunii. Un om al credinţei, al păcii şi al curajului moral. Ne-a lăsat toate aceste daruri nouă, tuturor celor care vom dori să le folosim pentru o lume mai bună, aici, pe pământ. Dumnezeu să-l odihnească în lumină veşnică!”, a scris Crin Antonescu, luni, pe Facebook.
Ora 12:35 Cine va fi noul Papă? Principalii candidați pentru ocuparea Sfântului Scaun
Ora 12:15 Clopotele catedralei Notre-Dame din Paris bat de 88 de ori de la ora 11:00 în semn de omagiu adus Papei Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.
Cele „88 de bătăi pentru 88 de ani de viaţă” se vor încheia cu o mare bătaie a clopotelor, potrivit biroului de presă al Catedralei Notre-Dame.
O slujbă este programată la prânz, urmată de o alta la ora 18:00, înainte de o mare veghe de rugăciune în jurul orei 19:00, în semn de omagiu adus Suveranului Pontif, adaugă aceeaşi sursă.
Ora 11:58 Papa Francisc rămâne pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de confesiune, apărătorul neobosit al păcii, al semenilor aflaţi în suferinţă şi al comuniunii spirituale, a transmis premierul Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.
„Zi tristă pentru creştinătate, la începutul Săptămânii Luminate. Papa Francisc rămâne pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de confesiune, apărătorul neobosit al păcii, al semenilor aflaţi în suferinţă şi al comuniunii spirituale! Am fost privilegiat să-l întâlnesc anul trecut la Vatican şi să-i mulţumesc pentru sprijinul oferit comunităţii româneşti din Italia! Dumnezeu să-l odihnească în pace şi lumină!”, a scris Marcel Ciolacu, luni, pe Facebook.
Ora 11:57 Patriarhul Daniel a transmis condoleanțe Bisericii Catolice:
“Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o venerabilă și bine-cunoscută personalitate a creștinătății contemporane, al cărui Pontificat lasă o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice.
Împărtășim durerea provocată de această pierdere și adresăm condoleanțe întregii Biserici Romano-Catolice.
Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Care este Învierea și Viața (cf. Ioan 11, 25), să odihnească sufletul Papei Francisc în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi”, se arată în mesajul transmis de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Ora 10:32 Friedrich Merz salută un om „ghidat de umilință și credință”
Cancelarul german desemnat, Friedrich Merz, și-a exprimat „profunda tristețe” față de moartea Papei Francisc, salutând memoria unui om „ghidat de umilință și credință în mila lui Dumnezeu”, potrivit cotidianului La Croix.
Papa Francisc „va fi amintit pentru angajamentul său neobosit” față de „cei mai vulnerabili, față de justiție și reconciliere”, a scris cancelarul desemnat pe rețeaua X.
Ora 11:52 Papa Francisc a fost un lider spiritual, un simbol al compasiunii, un model de bunătate, modestie şi înţelepciune, care a creat punţi între popoare, a transmis primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, candidat la alegerile prezidenţiale, potrivit Agerpres.
„Cu profundă tristeţe am aflat vestea trecerii la cele veşnice a Sanctităţii Sale Papa Francisc. A fost un lider spiritual remarcabil, un simbol al compasiunii, un model de bunătate, modestie şi înţelepciune. A creat punţi între popoare şi ne-a învăţat că pacea este mai importantă decât orgoliul şi puterea”, a scris Nicuşor Dan, luni, pe Facebook. Totodată, el a transmis condoleanţe Bisericii Catolice, credincioşilor şi tuturor celor care l-au preţuit pe Papa Francisc.
Ales papă la vârsta de 76 de ani, Francisc însuși nu se aștepta să conducă Biserica Catolică pentru o perioadă atât de lungă. „Doi sau trei ani. Și apoi la Casa Tatălui”, a glumit el chiar în fața jurnaliștilor în 2014, potrivit BFM TV.
Ultimii ani ai Sfântului Părinte argentinian au fost marcați de o serie de probleme de sănătate. Folosind un scaun cu rotile din 2022 din cauza durerilor la genunchi, un baston atunci când stătea în picioare și un aparat auditiv, Papa Francisc a trebuit să fie spitalizat în mai multe rânduri. De exemplu, pentru o operație la colon în iulie 2021, după o operație de hernie abdominală în iunie 2023 și mai recent pentru bronșită în februarie 2025.
Aceste spitalizări repetate nu l-au împiedicat să continue să călătorească pe glob pentru a se întâlni cu șefi de stat și catolici din întreaga lume. În septembrie anul trecut, a întreprins un turneu de douăsprezece zile în Asia de Sud-Est și Oceania, cea mai lungă călătorie de la începutul pontificatului său.
Papa „de la capătul lumii”
Povestea sa a început de cealaltă parte a globului. Francisc, al cărui nume real este Jorge Mario Bergoglio, s-a născut în 1936 în Buenos Aires, Argentina, într-o familie modestă. Tatăl său, un imigrant italian din Piemont, lucra la căile ferate, iar mama sa era casnică. De-a lungul vieții sale, prin angajamentele sale și stilul său de viață ascetic, „Papa săracilor” a rămas fidel rădăcinilor sale modeste. A fost chiar primul care și-a luat numele de Francisc, în semn de omagiu pentru Sfântul Francisc de Assisi, fondatorul ordinului franciscan care a pus sărăcia și simplitatea în centrul vieții lor.
După ce a absolvit ca tehnician chimist, Jorge Bergoglio a intrat în Compania lui Isus la vârsta de 21 de ani și a fost hirotonit preot în 1969. Numit episcop auxiliar de către Ioan Paul al II-lea în 1992, el a devenit arhiepiscop de Buenos Aires în 1998 și apoi cardinal și primat al Argentinei patru ani mai târziu. Ar fi putut deveni Papă încă din 2005, când fumul alb s-a ridicat deasupra Vaticanului pentru a anunța alegerea lui Benedict al XVI-lea? La câteva luni după conclav, un cardinal, vorbind sub protecția anonimatului, a explicat că al patrulea și ultimul tur de scrutin a fost un duel între Joseph Ratzinger și Jorge Bergoglio…
Totuși, argentinianul a devenit Papă indirect datorită lui Benedict al XVI-lea. La 11 februarie 2013, pontiful german a uimit întreaga lume anunțându-și demisia din funcție, o premieră din Evul Mediu. Cinci tururi de scrutin au dus la alegerea argentinianului. „Cardinalii au mers până la capătul pământului pentru a mă găsi”, a glumit cel de-al 266-lea papă din istorie.
Un papă ecologist
În timpul pontificatului său, Sfântul Părinte a navigat între încercările de a reconcilia Biserica cu problemele timpului nostru și pozițiile mai conservatoare. Apărarea cauzei migranților este o constantă pentru un papă care, alternativ, critică „egoismul”, “insensibilitatea” și „indiferența” țărilor bogate.
Acest angajament este reflectat și în acțiunile sale. În iulie 2013, el a făcut una dintre primele sale călătorii pe insula Lampedusa, poarta de intrare a migranților din Africa în Europa. În februarie anul trecut, într-o scrisoare adresată episcopilor americani, el a denunțat încă o dată cu fermitate politica președintelui Donald Trump de „deportări în masă”.
Papa Francisc a făcut, de asemenea, o impresie profundă cu enciclica sa „Laudato si”, un text de aproximativ 200 de pagini. Aici, el descrie încălzirea globală drept „una dintre principalele provocări cu care se confruntă omenirea astăzi”, invitându-ne să „devenim conștienți de necesitatea de a face schimbări în stilul nostru de viață, de producție și de consum”.
Poziții conservatoare
Francisc, pe de altă parte, adoptă o linie mai tradițională în Biserică atunci când vine vorba de a lua poziție cu privire la probleme sociale precum homosexualitatea și căsătoria preoților. În 2023, deși a declarat că incriminarea homosexualității este „greșită”, el a insistat că aceasta este un „păcat”. În același an, în ceea ce privește celibatul preoților, el a făcut, de asemenea, valuri, declarând că „nu este pregătit” să revizuiască această obligație. Apoi a adăugat: „Vom vedea că va veni timpul când un papă, poate, o va revizui”.
Confruntat cu multiplele scandaluri de abuzuri sexuale comise de preoți, Francisc a fost clar. El nu a încetat să își exprime „rușinea” și să le ceară iertare victimelor. Aceste cuvinte au fost însoțite de măsuri precum ridicarea secretului papal privind violențele sexuale și obligația religioșilor și laicilor de a raporta toate cazurile ierarhiei lor, introdusă în 2019.
Papa Francisc s-a confruntat cu dificultăți de altă natură în ceea ce privește reforma birocrației Vaticanului și, mai precis, introducerea de noi reguli în domeniul financiar. Potrivit acestuia, această reformă este cea care a dat naștere „celei mai mari rezistențe la schimbare”, după cum mărturisește în „Espère”, cartea sa publicată în ianuarie.
Un iubitor de fotbal și de literatură
Cu această carte, Papa Francisc abordează subiecte mai ușoare. Pasiunea sa pentru fotbal și pentru clubul San Lorenzo nu este un secret. Este un entuziasm pe care nu îl poate satisface urmărind meciurile, deoarece a jurat în 1990 să nu se mai uite la televizor după ce a fost expus la „imagini sordide”.
Mai mult decât o imagine, Papa a fost un om al cuvintelor. Cândva profesor de literatură în anii 1960, el a provocat o surpriză în vara anului 2024 prin publicarea unei scrisori apostolice în care împărtășea dragostea sa pentru literatură, pentru operele lui Marcel Proust și Jorge Luis Borges. Francisc a văzut această artă ca fiind cea mai bogată în recompense, cea mai capabilă să ajute ființele umane „să înfrunte furtuna”, și a regretat că nu a fost predată mai mult în seminarii. „Papa săracilor” nu a vrut să fie și papa săracilor în spirit.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii