G4Media.ro

BREAKING Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord în…

Sursa Foto: Parlamentul European

BREAKING Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord în ceea ce privește condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept / Cioloș: ”Este o realizare majoră. Europa nu este un bancomat”. Cum va funcționa mecanismul

Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE (reprezentanții statelor membre) au ajuns joi la un acord în ceea ce privește condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept în țările membre UE. Anunțul a fost postat pe contul de Twitter al comisiei pentru control bugetar al Parlamentului European.

Este un pas uriaș înainte pentru deblocarea celor 1.800 de miliarde de euro (1,8 trilioane euro) conveniți de Consiliul European în iulie pe cele două componente financiare: bugetul UE pe viitorii 7 ani și fondul de relansare economică pentru țările afectate de pandemie.

Parlamentul European s-a declarat nemulțumit de modul în care acordul politic din Consiliul European a tratat chestiunea condiționării fondurilor UE de respectarea statului de drept și a avertizat că va bloca aprobarea pachetului financiar fără precedent. Germania, care exercită președinția rotativă a Consiliului UE, a dus negocieri intense pentru a armoniza poziția Ungariei și Poloniei (țările vizate de un asemenea mecanism) cu poziția intransigentă a Parlamentului European.

Un eventual blocaj politic ar fi însemnat amânarea pachetului financiar atât de așteptat de către majoritatea statelor membre. Spre exemplu, România poate beneficia prin acest pachet de fonduri europene în valoare de aproape 80 de miliarde de euro, o sumă fără precedent în istorie.

Ce au convenit negociatorii Parlamentului și Consiliului UE:

  • Va exista o listă completă cu încălcările statului de drept care pot fi sancționate de UE. E vorba de amenințări la independența justiției, fraudarea bugetului UE, corupție legată de fondurile UE, dar și apecte sistemic legate de valorile fundamentale ale UE precum libertate, democrație, egalitate și respect pentru drepturile omului – inclusiv drepturile minorităților
  • față de versiunea inițială, s-a micșorat intervalul de timp în care instituțiile UE sunt obligate să adopte măsuri împotriva unui stat dacă există riscul încălcării statului de drept de la 12-13 luni maximum la 7-9 luni.
  • Cum va funcționa mecanismul: Comisia Europeană, dacă stabilește că un stat membru a încălcat statul de drept, propune sancționarea prin oprirea unor fonduri UE. Consiliul UE va avea o lună la dispoziție pentru a adopta măsurile propuse de Comisie prin majoritate calificată (adică minimum 55% dintre statele membre votează, ceea ce înseamnă 15 din 27, iar propunerea este sprijinită de un număr de state membre care reprezintă cel puțin 65% din totalul populației UE).
  • Esențial: Comisia Europeană poate declanșa procedura împotriva unui stat membru și dacă o încălcare a statului de drept nu a produs încă efecte asupra bugetului UE, ci doar există riscul de a afecta bugetul UE

Ce urmează acum: actul legislativ final trebuie adoptat formal de Parlamentul European și de Consiliul EU.

Cum vor fi protejații beneficiarii finali ai fondurilor UE. Ca să se asigure că beneficiarii finali ai fondurilor – fermieri, companii, studenți, ONG-uri – nu sunt pedepsiți pentru acțiunile guvernelor lor, Parlamentul European a introdus o prevedere prin care acești beneficiari pot depune o cerere la Comisia Europeană pe o platformă online dedicată, iar Comisia e obligată să se asigure că acești beneficiari primesc fondurile europene câștigate.

”Protejarea fondurilor UE de corupție și de încălcări ale statului de drept a reprezentat multă vreme o prioritate pentru Renew Europe. Sunt mulțumit de efortul familiei noastre politice de a livra legislație inovatoare. Renew Europene livrea ceea ce a promis cetățenilor UE. Credem cu tărie că este inacceptabil ca unele state UE să continue să folosească banii plătitorilor de taxe din UE pentru a-și impune propriul model iliberal și pentru a submina drepturi fundamentale ale cetățenilor europeni. Azi am făcut un mare pas abordarea acestei probleme. Uniunea Europeană nu este un bancomat, este o uniune de valori și de drepturi fundamentale, care trebuie apărată. Europa este în primul rând o Uniune de valori. Mecanismul statului de drept va clarifica acest lucru”, a declarat Dacian Cioloș într-un comunicat de presă.

 

O conferință de presă pe acest subiect va avea loc la ora 13:00 ora României.

”Este o realizare majoră. Europa nu este un bancomat”, a salutat, tot pe Twitter, liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, acordul dintre Parlament și Consiliu.

Context

Liderii europeni reuniți în Consiliul European au convenit în luna iulie, după aproape cinci zile de discuţii, asupra constituirii prin datorie comună a unui fond european de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro (din care 390 de miliarde granturi şi restul credite) şi asupra viitorului buget multianual (2021-2027) al UE ce va însuma 1.074 miliarde de euro, dar declaraţia finală a cuprins condiţii minimale privind o legătură între accesarea fondurilor europene și respectarea statului de drept.

În această declaraţie se menţionează: ”Consiliul European subliniază importanţa protejării intereselor financiare ale Uniunii. Consiliul European subliniază importanţa respectării statului de drept”.

”Prin urmare, un regim de condiţionalitate pentru a proteja bugetul şi Next Generation UE (fondul de redresare – n. red.) va fi introdus. În acest context, Comisia Europeană va propune în cazul unor încălcări măsuri care vor fi adoptate de Consiliu prin majoritate calificată”, se arată în aceleaşi concluzii.

”Consiliul va reveni rapid asupra acestei chestiuni”, potrivit ultimului paragraf pe acest subiect din declaraţia finală a summitului.

Premierul olandez Mark Rutte, care a susţinut intens adoptarea unei astfel de condiţionalităţi, a declarat atunci că ”esenţa a ceea ce s-a propus în proiecte (de declaraţii ale summitului – n.red) a rămas, şi acest lucru este crucial”.

”Este pentru prima dată în istoria Europei când bugetul este legat (…) de respectarea statului de drept”, a afirmat şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de AFP, în timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menţionat că această instituţie a propus ”un instrument pentru luarea de măsuri cu majoritate calificată în cazul unor încălcări ale statului de drept”.

”A fost luat un angajament foarte clar pentru a proteja interesele financiare ale UE şi pentru a controla mai strict fondurile europene”, a explicat și Ursula von der Leyen.

În acest timp, cancelarul german Angela Merkel a subliniat că ”în concluziile noastre ne-am angajat să respectăm şi să protejăm principiile statului de drept”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Ar trebui condiţionate fondurile uE şi de investiţiile în EduCultură.
    Când o veni Joe Biden în RO, trebuie dus la Galaţi, să viziteze Muzeul de Artă Contemporană, rivalul Guggenheimului, mutat la parterul unui bloc, după retrocedări.

  2. Frumoase aceste principii, problemele apar cind trebuie sa le punem in practica.
    Tatuca Stalin, in parsivitatea-i fara egal, ne-a invatat ca nu conteaza cine ce voteaza cit cine numara voturile, asa si aici, conteaza cine da notele de buna purtare. In cazul nostru „o majoritate calificata”. Ghici cine are majoritatea calificata?

  3. Aceasta conditionalitate permite cumva o interventie europeana directa asupra CCR?
    Pentru ca nu ne-ar strica.

    • Nu va excitati!
      Cand guvernul joiannis 2 a incercat sa-l retraga pe Tumorel din Comisia de la Venetia, organ al Consiliullui Europei, a fost refuzat categoric, venetienii nostri neavand nimic de reprosat odiosului personagiu.
      Statul de drept atat de des invocat de catre organismele europene este o notiune ce se refera strict la acceptarea fara cracneala a invaziei teritoriului national de catre musulmani si africani.
      In cazul Ungariei si Poloniei veti mai auzi probabil de o perversa ca pe Targu Ocna, ceva de tipul ‘atac la independenta justitiei’, in fapt unul si acelasi lucru, adica refuzul de migranti, in ciuda hotararilor judecatoresti favorabile acestora.

    • @sadiku
      Eu doar glumeam.
      Dar daca ti-ai postat elucubratia, am sa-ti raspund pe masura.
      Curtea de Justitie Europeana sau CEDO pot judeca deciziile CCR, au si facut-o deja, iar solutiile acestor Curti sunt obligatorii de transpus in jurisprudenta romana, conform regulilor EU semnate si de Romania.
      In rest, fiecare stat membru are propia abordare in privinta migratiei dar in limitele dreptului european.

    • Stancuta
      Eu iti zic sa nu te exciti degeaba si tu deja te-ai udat toata.
      Kalergisto!

  4. În teorie sună bine, la execuție o să se facă de rușine!

  5. EU: NU suntem bancomat !
    Fidesz( calul troian muscal) si mafia Psd: ne luati de fraieri?!…

    • Fidesz, mafia PSD, o gramada de analfabeti functional din Romania (si nu numai), cativa comentatori de pe aici, si multi altii. Toti incurajati de lipsa de fermitate a EU, de bla-bla-urilor politice mult prea lungi, de lipsa palmelor peste ochi, a arestarilor, a dosarelor penale etc.
      Toti lingaii si atarnaii incapabili sa se descurce in mediul economic concurential, obisnuiti cu mana intinsa si cu gura (fara dinti) mare.

    • Nu suntem bancomat
      fidelio : ba bine că nu ! voi care stați în calea bunăstării noastre, rupeți de la gura copiilor și nepoților noștri, mai aveti tupeul să puneți condiții ? Halal să vă fie !

  6. Mare idiot, România va fi printre primele acuzate că nu ar fi „stat de drept”!

    • Daca nu vor mai veni fonduri EU din cauza legilor PSD, PSD va ajunge la gunoi ! UsrPlus promoveaza legi impotriva penalilor din functiile publice, confiscarea averilor si alte lucruri bune pentru oameni nu pentru infractori;)…

    • Ciolos e roman doar cu numele, dar se va pensiona cu nevasta-sa in tara pe care cu adevarat sa a servitul, la fel ca Pacepa sau Raceanu.

      Nici alegatorii lui Ciolos nu-s chiar romani. Majoritatea acelui 7% vine de la diasporezi fara planuri de intoarcere sau de la piperieni care nu mai stiu vorbi romana.

      Intrebarea e: in ce tara, baiatul care aranjeaza reducerea banilor pentru tara lui ar mai putea circula fara paza?

  7. Azi, citeam pe G4media articolul despre „Cum au ratat serviciile secrete din Austria oprirea teroristului din centrul Vienei: Penetrate de ruși, decuplate de la colaborarea cu partenerii occidentali, zguduite de scandaluri de corupție”…
    Intrebare: Austria va trece de condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, adica va primi vreun Euro??!!!
    Vorbarie goala, nu dau 2 bani pe „conditionarea” lor…
    Mai vedem…

    • @Lili.

      Comentariu neavenit.
      Ciolos se refera la bani europeni.
      Esti sigura ca serviciile secrete austriece sifonau bani de la UE ?

    • E vorba despre CORUPTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • @Lili. „Stat de drept” – separarea puterilor ( legislativ, executiv, juridic), libertatea presei, respectarea Constitutiei, respectarea drepturilor individuale si colective. Austria n-a ajuns la nivelul Ungariei, unde V Orban utilizeaza fondurile UE pt prietenii si partidul sau, pt cresterea influentei, in timp ce boicoteaza presa libera, marginalizeaza opozitia, se amesteca in justitie. Despre relatia serviciilor secrete austriece cu rusii, despre coruptie, se cunoaste de mult, asta nu afecteaza, cel putin pana in prezent, statul de drept in Austria, atat timp cat parlamentul, guvernul, justitia functioneaza normal, iar cetateanul e respectat.

  8. Perfect!

  9. Da, intr-adevar este un mare pas inainte.
    Felicitari Renew Europe !!! Ati reusit sa impuneti majoritatea calificata, care sper sa devina pe viitor o regula in UE.

  10. Daca la 1 ianuarie bugetul UE va fi blocat si la fel si Next Generation EU sa-i multumiti lui Ciolos si USRPLUS-ului. Cand Romania nu va mai primi bani pentru ca nu respecta „statul de drept” sa-i multumiti tot lui Ciolos.
    Norocul nostru ca Parlamentul European nu conteaza in organizarea Uniunii si Consiliul nici nu va introduce, nici nu va folosi vreodata astfel de mecanisme. Un astfel de mecanism nu ar face decat ca anumite state sa se vaneze si sa se blocheze intre ele. Probabil o UE bloata e visul lui Ciolos, care e pro-UE pe cat e Iohannis vorbitor fluent de chineză.
    Ciolos nu cauta decat sa ingroape UE in si mai multa birocratie. Sper ca UE sa se curete curand de politicieni de mana a treia care nu ajuta cu nimic Uniunea, ci doar o saboteaza cu fiecare ocazie.

    • Lasa dezinformarea, daca nu primim bani sa le ”multumeasca” alegatorii aliantei infractionale PSD-Alde-Udmr-Pro Ro-PMP !

      E ca si cum ai spune ca daca nu se mai dau bani falsilor revolutionari si falsilor handicapati familiile lor ar trebui sa le ”multumeasca” politicienilor onesti care vor sa opreasca sifonarea banului public!

  11. E un prim pas ce impreuna cu parchetul european si cu alte masuri imediat viitoare indreapta UE spre o forma semicentralizata de conducere , ceea ce era absolut necesar de facut . M ai mult curaj in implementarea si a altor masuri . ilberalii vor disparea curind din conducerea statelor in care traiesc .

    • Cum? Le faceti euro-maidane ca in Ucraina? Sau ii furati la vot cu sacii cum fac ”democratii” in acest moment in u.s? Voi globalisto-marxistii stiti sa ajungeti la putere doar prin frauda si violenta. Va vine randul la 1 moment dat stati pe faza…

  12. Cu atatia incompetenti in Parlament si in administratiile centrale si teritoriale , care ar trebui sa actioneze ptr. statul de drept , nu sa lase coruptia sa domine Romania de 30 de ani , Tara va intra in faliment.

  13. Un singur elefantel in camera : 1.3 trilioane …