G4Media.ro

BREAKING Parlamentul începe, marţi la ora 10.00, procedura de suspendare a preşedintelui…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Parlamentul începe, marţi la ora 10.00, procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, depusă de opoziţie / Președintele poate fi suspendat cu votul majorității parlamentarilor / În cel mult 30 de zile de la suspendare trebuie organizat referendum pentru demitere

UPDATE: Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat luni că toate partidele au votat în şedinţa Birourilor permanente reunite ale Parlamentului pentru demararea procedurii de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, transmite Agerpres.

„Tocmai s-a terminat şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei şi Senatului, a fost o şedinţă cu un singur punct pe ordinea de zi, şi anume demararea procedurii de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis. Acum, după 10 ani, Klaus Iohannis, pentru prima dată, a dovedit că este preşedintele care uneşte. Toate partidele au votat pentru aprobarea demarării acestei proceduri de suspendare şi pentru convocarea plenului reunit mâine la ora 10:00”, a spus Moşteanu la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că marţi, la ora 10:00, plenul Parlamentului va trimite către Curtea Constituţională această sesizare şi va cere un aviz consultativ, conform procedurii.

„Voi propune, mâine, un aviz consultativ într-o zi, aşa cum a propus domnul Crin Antonescu în 2012. (…) Sper ca miercuri să primim avizul de la CCR şi joi să avem votul pe suspendarea preşedintelui”, a precizat acesta.

Știrea inițială: Parlamentul votează, marţi, în plenul comun, de la ora 10.00, cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, depusă de opoziţie, au decis luni Birourile permanente reunite ale celor două Camere, transmite News.ro.

Constituția prevede că Parlamentul trebuie să trimită solicitarea de suspendare și Curții Constituționale, pentru consultare.

După consultarea Curții Constituționale, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot decide suspendarea din funcție a președintelui, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Majoritatea guvernamentală PSD-PNL-UDMR-minorități are în total 241 parlamentari (174 la Camera Deputaților și 67 la Senat). Înainte de demisia lui Nicolae Ciucă din funcția de senator coaliția avea 242 de parlamentari.

Pentru suspendarea președintelui este nevoie de 232 de parlamentari, în condițiile în care opoziția are 222 de senatori și deputați.

Dacă Parlamentul aprobă suspendarea din funcție a președintelui, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Procedura de suspendare din funcție a președintelui este prevăzută la articolul 95 din Constituție:

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Articol în curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.