
BREAKING Presa din SUA scrie că Pentagonul vrea să retragă 10.000 de soldați americani din România, Polonia și alte țări din Europa de Est / Bolojan: Nu există nicio discuție și nicio informație oficială
Oficiali de rang înalt din Departamentul de Apărare al SUA analizează o propunere de retragere a aproximativ 10.000 de militari din Europa de Est, inclusiv România și Polonia, transmite televiziunea americană NBC News, care citează șase oficiali americani și europeni care au fost informați despre această chestiune. Președintele interimar Ilie Bolojan a spus că nu există nici o discuție în acest sens.
- UPDATE: Președintele interimar Ilie Bolojan a declara marți că ”nu există nicio discuție și nicio informație oficială care să confirme ceea ce spuneți. În discuția pe care Secretarul de Stat Rubio a avut-o cu miniștrii de externe la ultima întâlnire din Europa, a fost reafirmat încă o dată angajamentul SUA de a continua toate proiectele care țin de NATO și deci nu există nicio chestiune care să arate că Statele Unite ar fi luat o decizie, în afară de știri care sunt doar pe surse, legată de o dezangajare pe Flancul de Est.
Experții avertizează că momentul unei posibile retrageri ar putea alarma aliații NATO și încuraja acțiunile președintelui rus Vladimir Putin.
Unitățile luate în considerare pentru retragere fac parte din cei 20.000 de militari pe care administrația Biden i-a desfășurat în 2022 pentru a consolida apărarea țărilor care se învecinează cu Ucraina după invazia rusă. Cifrele sunt încă în discuție, dar propunerea ar putea implica retragerea a până la jumătate din forțele trimise de Biden, potrivit NBC News.
Discuțiile interne despre reducerea prezenței militare americane în România și Polonia au loc într-un moment în care președintele Donald Trump încearcă să-l convingă pe Putin să accepte un armistițiu.
Cei șase oficiali americani și europeni, toți solicitând anonimatul, au descris pentru NBC News multiple detalii ale propunerii. Dacă Pentagonul adoptă propunerea, aceasta va întări temerile că Statele Unite își abandonează aliații tradiționali din Europa, care văd Rusia ca o amenințare crescândă, au declarat oficialii europeni.
Rușii ar „evalua o reducere a forțelor SUA ca o slăbire a capacității de descurajare, ceea ce va crește disponibilitatea lor de a interveni în diverse moduri în Europa”, a declarat Seth Jones, vicepreședinte senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
Administrația Trump a spus clar că dorește ca aliații europeni să-și asume mai multă responsabilitate pentru propria apărare, permițând Statelor Unite să-și concentreze resursele militare asupra Chinei și altor priorități.
În prima sa călătorie în străinătate în calitate de secretar al apărării, Pete Hegseth a declarat într-un discurs la Bruxelles în februarie că „realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în principal pe securitatea Europei”. În schimb, Statele Unite s-ar concentra pe securizarea frontierei de sud și contracararea Chinei, a spus Hegseth.
Aproximativ 80.000 de militari americani sunt staționați în Europa. După ce Rusia a declanșat războiul, parlamentari din ambele partide au susținut o prezență militară americană puternică pe flancul estic al NATO, văzând-o ca un semnal important pentru Putin că Statele Unite rămân angajate în apărarea acestor state de frontieră.
Însă Trump a făcut campanie promițând să încheie rapid războiul și acum insistă pentru un armistițiu. El a adoptat o poziție foarte diferită față de Ucraina comparativ cu Biden, care a promis să furnizeze arme și alt ajutor Kievului „atât timp cât va fi necesar” pentru a învinge.
Trump a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a face concesii anticipate. El a suspendat asistența militară și de informații timp de o săptămână după un conflict public cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și nu a făcut niciun angajament specific privind viitorul ajutor militar american.
Rusia urmărește o reconstrucție și reformare majoră a forțelor sale militare, inclusiv modernizarea echipamentelor și intensificarea producției de armament, conform unei evaluări a serviciilor de informații daneze publicată în februarie.
Dacă războiul din Ucraina se încheie sau este înghețat printr-un acord de încetare a focului, Rusia ar putea fi capabilă să poarte un război la scară largă în Europa de Est în următorii cinci ani, dacă NATO nu își va consolida apărarea, se arată în raport.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii