G4Media.ro

BREAKING Plenul CSM cere Guvernului abrogarea ordonanței de urgență pe justiție

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

BREAKING Plenul CSM cere Guvernului abrogarea ordonanței de urgență pe justiție

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât luni transmiterea unei solicitări către Guvern în vederea abrogării Ordonanţei de Urgenţă de modificare a legilor justiției, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM, se arată într-un comunicat al instituției.

Decizia a fost luată cu 12 voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” și un vot nul, mai precizează sursa citată.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a întrunit în şedinţă luni pentru a dezbate efectelor adoptării OUG 7/2019, din perspectiva demersurilor necesare a fi întreprinse.

Anunțul CSM vine cu puțin înainte de întâlnirea membrilor Consiliului cu premierul Viorica Dăncilă, care i-a invitat ieri, alături de reprezentanții asociațiilor de magistrați, la discuții pe tema ordonanței de urgență.

”Având în vedere opiniile exprimate în spațiul public de diferite asociații profesionale din mediul juridic, premierul Viorica Dăncilă invită luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției. Totodată, premierul Viorica Dăncilă asigură asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, se arată în comunicatul Guvernului.

Guvernul a adoptat pe 19 februarie, la propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, fără consultări cu sistemul judiciar și fără aviz de la CSM, o ordonanță de urgență de modificare a legilor justiției, care aduce o serie de noutăți precum:

  • pentru numirea în funcție a procurorilor de rang înalt (Parchetul general, DNA, DIICOT) avizul trebuie dat de plenul CSM (în prezent dominat de o grupare pro-PSD), nu de secția pentru procurori, așa cum prevede în prezent legea;
  • blocarea interimatelor la șefia principalelor parchete (Parchetul general, DNA, DIICOT)
  • posibilitatea ca la șefia marilor parchete să poată fi propuși și judecători care au fost procurori  (cum este Alina Ghica, vicepreședintele Curții de apel București, cea care a anulat completele de 5 judecători de la Înalta Curte și o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum)
  • Secția specială de investigare a infracțiunilor săvârșite de magistrați ar urma să devină o instituție autonomă, ruptă total de Parchetul General (detalii aici și aici)

Ordonanța de urgență a stârnit numeroase reacții critice, atât din țară, cât și din străinătate. Sute de magistrați din toată țara au ieșit la proteste în stradă și au decis încetarea activității drept răspuns la ordonanța de urgență, Comisia europeană a amenințat România cu declanșarea opțiunii nucleare (activarea articolului 7), iar CSM și principalele parchete au solicitat retragerea OUG.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Niste sorosisti.

  2. Si cine a fost „impotriva”?

  3. Interesant! „Asteptam sa vedem ce se mai intampla”.

  4. Catre sectia de judecatori din cadrul CSM: vandutilor, vi s-a facut frica de reactiile din sistem? V-a demonstrat Tudorel Toader (Dragnea) ca se poate caca pe voi oricand atunci cand nu mai are nevoie de voi? Ca doar cu ajutorul vostru si-a ales completul pe care si l-a dorit sau alte rahaturi pe care le-ati acceptat si nu v-ati impotrivit

    • Minti corupte. S-au imbatat cu dejectiile militianului stirb si cele ale tumorii buboase.

    • Tu nu prea esti la curent despre cum stau lucrurile prin CSM, n-ar fi rau sa te informezi si pe urma sa arunci la tinta exact in cine trebuie, nu la gramada. In sectia de judecatori din CSM, savonea si cu inca 4 judecatoare sunt psd-draknea, insa tot acolo sunt si judecatori excelenti cum sunt Bogdan Mateescu, Stefan Ghinea si Andreea Chis. In schimbarea completelor de la ICCJ, draknea a lucrat cu ccr prin mana danciloaii, consiliate de buba justitiei.

  5. tarziu si putin. trebuie desfiintata sectia aia de ancheta si trebuie oprita nebunia cu tragerea la sorti a completurilor, ca si schimbarea verdictelor in procese DEFINITIVE. totul sau nimic. ori la bal, ori la spital, sa stim o treaba.

  6. Votul de acum ?
    Cei pro : 12 frectii la piciorul de lemn al Justitiei !
    Cei contra (ala cu votul anulat sa i-o spuna lui mutu ca nu e contra) : 4 limbi in curul lui Dragnea! :))

  7. „abrogării Ordonanţei de Urgenţă . . . . , cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM” Am inteles ca Tudorel a sesizat CSM cu aceasta ordonanta. Deci? Ori stirea este o abureala ori formularea corecta ar fi trebuit sa sune cam asa: cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a avizului CSM.

  8. „abrogării Ordonanţei de Urgenţă . . . , cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM, se arată într-un comunicat al instituției.” Ce inseamna chestia asta?

    • E vorba de prevederile referitoare la examenul de promovare in Institutul National al Magistraturii.Doar pentru astea a avut slugarel avizul CSM cu care s-a laudat , nu si pentru celelalte jemcherii bagate in oug

  9. Ne intereseaza cum a votat grupul protector al coruptilor cu rang de „demnitate”