BREAKING Premieră: o instituție internațională critică modul în care partidele din România cumpără tăcerea presei cu fonduri de la bugetul statului. Concluzii dure al co-raportorilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
Co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), o instituție care reunește majoritatea statelor europene, cunoscută mai ales pentru că supervizează activitatea CEDO, critică într-un comunicat de presă practica din România prin care partidele plătesc tăcerea presei cu fonduri din bugetul de stat. Ca urmare a acestei practici, PSD și PNL sunt menajate de mare parte a presei, care ignoră pur și simplu marile subiecte cu impact negativ pentru cele două partide aflate la guvernare – o situație fără precedent în ultimii 32 de ani.
”Coraportorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la transparența insuficientă în ceea ce privește finanțarea mass-mediei, în special lipsa de informații privind conținutul sponsorizat. Aceștia au considerat deosebit de îngrijorător faptul că partidele politice ar folosi fondurile primite de la stat pentru a finanța diferite mijloace de informare în masă, fără a preciza sau a dezvălui natura exactă a serviciilor primite”, se arată în comunicatul instituției.
„Unii dintre interlocutorii noștri au vorbit despre „cumpărarea tăcerii” și – dacă este adevărat – acest lucru reprezintă o amenințare reală la adresa pluralismului și a democrației”, au comentat coraportorii. „Această lacună din legislația relevantă ar trebui remediată după modelul aplicat în timpul campaniilor electorale. Legislația aplicată în România în timpul campaniilor electorale impune cerințe de transparență deplină și reprezintă un bun exemplu de abordare a acestei preocupări”, mai arată comunicatul citat.
Jurnalistul Cristian Andrei de la Europa Liberă a arătat printr-o serie de articole că PSD și PNL investesc zeci de milioane de euro în presă, fără să spună public ce anume cumpără cu banii din subvenția acordată de stat.
PSD și PNL au votat pentru majorarea subvenției și investesc sume masive pentru promovarea în presă și propagandă. Cele două partide au plătit peste 60 de milioane de lei în 2021, iar suma poate fi depășită în 2022. Legătura secretă între partide și site-urile care promovează mesajele PSD și PNL s-a întărit în 2022, iar sumele aruncate în joc s-au dublat față de perioada similară a anului trecut. Pe baza contractelor, partidele primesc știri favorabile, care nu sunt însă marcate cu vreun semn publicitar, a scris Europa Liberă miercuri.
Rețeta este următoarea: partidele încasează sume consistente ca subvenție, peste 210 milioane de lei în 2022 (42 de milioane de euro), iar banii încasați lunar pleacă ulterior spre presă, prin intermediul unor contracte care sunt ținute la secret.
Co-raportorii APCE vor prezenta un raport și un proiect de rezoluție privind România spre adoptare Comisiei de monitorizare la 14 septembrie 2022, în vederea organizării unei dezbateri în plen în timpul sesiunii din octombrie a APCE (10-14 octombrie 2022).
Comunicatul integral al APCE:
La finalul vizitei în România, co-raportorii APCE salută reforma judiciară în curs de desfășurare
Strasbourg, 07.07.2022 – Încheind o vizită la București (4-5 iulie 2022), coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru monitorizarea periodică a obligațiilor României față de Consiliul Europei, Edite Estrela (Portugalia, SOC) și Krista Baumane (Letonia, ALDE), au salutat reforma în curs de desfășurare a sistemului judiciar și și-au exprimat încrederea că cele trei proiecte de lege privind justiția aflate în pregătire vor urma recomandările Comisiei de la Veneția și vor fi adoptate în urma unui proces de consultare incluziv.
Coraportorii au fost informați cu privire la soluțiile juridice și organizatorice adoptate de autorități ca urmare a desființării secției care investiga infracțiunile penale în cadrul sistemului judiciar și au luat act de opiniile exprimate în acest sens de diferite părți interesate. „Este firesc să existe diverse opinii, uneori contradictorii, cu privire la modul în care ar trebui să fie organizat și condus sistemul judiciar și la modul în care ar trebui organizată lupta împotriva corupției”, au declarat coraportorii. „Într-o societate democratică, pluralismul și libertatea de exprimare sunt valori de bază. Cu toate acestea, este de o importanță crucială ca orice soluție adoptată să asigure independența sistemului judiciar, care este o condiție necesară pentru statul de drept și pentru funcționarea instituțiilor democratice.”
Coraportorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la transparența insuficientă în ceea ce privește finanțarea mass-mediei, în special lipsa de informații privind conținutul sponsorizat. Aceștia au considerat deosebit de îngrijorător faptul că partidele politice ar folosi fondurile primite de la stat pentru a finanța diferite mijloace de informare în masă, fără a preciza sau a dezvălui natura exactă a serviciilor primite. „Unii dintre interlocutorii noștri au vorbit despre „cumpărarea tăcerii” și – dacă este adevărat – acest lucru reprezintă o amenințare reală la adresa pluralismului și a democrației”, au comentat coraportorii. „Această lacună din legislația relevantă ar trebui remediată după modelul aplicat în timpul campaniilor electorale. Legislația aplicată în România în timpul campaniilor electorale impune cerințe de transparență deplină și reprezintă un bun exemplu de abordare a acestei preocupări.”
Coraportorii vor prezenta un raport și un proiect de rezoluție privind România spre adoptare Comisiei de monitorizare la 14 septembrie 2022, în vederea organizării unei dezbateri în plen în timpul sesiunii din octombrie a APCE (10-14 octombrie 2022).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii