G4Media.ro

BREAKING Premierul Ciolacu anunță că România va ataca Austria la Curtea de…

sursa foto: ELVIS BARUKCIC / AFP

BREAKING Premierul Ciolacu anunță că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen și va cere despăgubiri / ”Paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB”. El a spus pentru Der Standard că acțiunea împotriva Austriei va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

”Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporter dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria își păstrează veto-ul.

De remarcat că în decembrie 2022 președintele Klaus Iohannis a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată: ”Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis în 14 decembrie 2022.

El a respins acuzațiile Austriei legate de migrație: ”Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă”.

Premierul Ciolacu a făcut referire și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic. ”Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze  apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.

Inițiativa europeană Sky Shield a început cu Germania în august 2022 și include 17 țări. Scopul acesteia este de a coordona mai bine și, dacă este necesar, de a pune în comun proiectele de achiziții de apărare aeriană terestră. Țările implicate în prezent sunt: Regatul Unit, Slovacia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, România, Slovenia, Estonia, Norvegia, Danemarca și Suedia.

Reamintim că Austria s-a opus prin veto la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022 la cererea de aderare la Schengen formulată de România și Bulgaria.

Fragmentele de interviu, traduse de Rador:

STANDARD: Ce strategie veţi aborda pentru a-l convinge pe cancelarul austriac să renunţe la veto-ul împotriva aderării la Schengen?

CIOLACU: Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române.

Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – în afara Austriei –  susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă.

De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect. Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare.

STANDARD: Dacă Nehammer spune din nou NU, vă adresaţi curţii Europene?

CIOLACU: Categoric, da!

STANDARD: Cât de scumpă ar putea fi pentru Austria o asemenea plângere?

CIOLACU: Suficient! Potrivit calculelor noastre, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB. Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru.

STANDARD: În Europa, populiştii de dreapta se află în plină ascensiune, la fel şi în România. În anul ce vine, după alegeri veţi încheia o coaliţie cu partidul populist de dreapta AUR?

CIOLACU: Câtă vreme sunt preşedintele PSD, la fel şi în 2024, mă voi pronunţa în continuare pentru o coaliţie cu PNL. Nu accept o alianţă cu AUR. Însă cancelarul Nehammer va trebui să înţeleagă şi să ştie – la fel ca mine – că noi, politicienii, ocupăm doar pe timp limitat poziţii şi funcţii. Avem la acest moment un singur agresor în Europa şi de aceea ar fi fost tocmai acum momentul cel mai  prielnic pentru a demonstra solidaritate în interiorul UE. Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze  apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen!

STANDARD: Când ar putea demara negocierile cu UE pentru Republica Moldova şi cum vedeţi aderarea Moldovei la NATO?

CIOLACU: În privinţa NATO, Moldova este, conform dreptului constituţional, un stat neutru. Dar Ucraina şi Moldova vor trebui să înceapă negocierile de aderare la UE. Însă, concomitent trebuie să existe şi un semnal către Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru, Bosnia și Herţegovina şi Serbia. Altfel, în aceste state s-ar instala frustrarea.

STANDARD: OMV Petrom începe explorarea gazelor Neptun Deep în Marea Neagră. Ce așteptări aveți de la aceasta? Austria încă primește 55% din gazele sale din Rusia.

Ciolacu: Anumite state au cerut excepții în ceea ce privește cumpărarea de gaze rusești. Pot să înțeleg acest lucru din punct de vedere economic, dar din punctul meu de vedere este o greșeală. România și-a învățat lecția demult și, prin urmare, este independentă de gazul rusesc. Și Republica Moldova este de o săptămână independentă de gazul rusesc. Așadar, există întotdeauna soluții, chiar și pentru probleme economice dificile. De aceea, cred că ar fi corect să interzicem vânzarea de gaz rusesc sau de bunuri rusești către UE și statele democratice.

STANDARD: Să o interzicem complet, astfel încât niciun stat UE să nu mai poată cumpăra gaz rusesc?

Ciolacu: Da, complet interzis! Pentru că este o diferență foarte mare între ceea ce pierdem noi, adică un pic de confort, și ceea ce se întâmplă în Ucraina. Trebuie să țineți cont și de ceea ce s-ar întâmpla de fapt dacă ar câștiga Federația Rusă. Nu s-ar crea astfel o oportunitate pentru oameni ca Putin să se înmulțească în alte țări din Europa? Cred că UE se pregătește pentru o independență completă față de gazul rusesc, deși prețurile la gaz vor fi mai mari pentru o vreme.

STANDARD: Șeful reprezentanței UE în Austria, Martin Selmayr, a vorbit recent despre „banii pătați de sânge” care vor fi trimiși dictatorului Putin cu fiecare factură de gaz din Austria, pentru ca acesta să poată duce războiul împotriva Ucrainei.

Ciolacu: Ceea ce spune domnul Selmayr este adevărat. Nu putem compara faptul că au crescut prețurile în UE sau că nu mai putem pleca în vacanță la fel de des cu ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.

  • Citește și: 

Ciolacu, atacuri la Austria: Da, e adevărat că banii plătiți Rusiei de Austria pentru gaze sunt pătați cu sânge / Ar fi corect să interzicem vânzarea de gaz rusesc către statele UE

Ciolacu, în dezacord total cu Iohannis pe tema Schengen: Premierul anunță că dă Austria în judecată la CJUE, președintele a respins categoric opțiunea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. După ce aproape 6 luni n-a făcut nimic, Ciolacele a trecut la vorbe!

    • S-a trezit si amețitul ăsta, abia acum, la aproape un an de la respingerea României si la peste 6 luni de când Eugen Tomac (daca imi amintesc corect) a inceput aceeast actiune, in justiție impotriva Austriei!
      Oricum, pt tot dezastrul României, PSD e vinovat pt ca imediat dupa ’89, prin FSN (care e străbunul PSD) a adus in politica si-n administratia de stat, toata aceasta mizerie care azi, se face simțită!

  2. Cat din PIB pierde Romania anual din cauza statului degeaba platit, condus de PSD? Inmultit cu cati ani a guvernat PSD tara. La ce curte de justitie mai atacam noi PSD-ul pentru aceasta imensa pierdere si nedreptate?

  3. Fumigenă lansată cu scopul de a masca creșterile de taxe și impozite de saptămâna viitoare…

    • Exact! Breaking news-ul ar trebui să fie triplarea taxelor pentru micii întreprinzători români, antiromânismul măririi taxelor ! Editorialele ar trebui să dezbată dacă Ciolacu este antiromân pentru că este prorus sau n-are nici o legătură!

    • Altfel spus:
      „UE e de vină! Ne distrug!
      Din cauza lor pierdem bani. Hai să ieșim”

  4. E 8,45, trebuie să mă grăbesc:
    „Alo, breten Marsel? Mei, cât mai merge biața la domnu’ vameș de la granița cu Ungaria? Întreb pentru fiu din flori a lu’ menajera care face curat la mine la cort la Damasc, care fiu din flori vreau să vizitez Occident decadent…Mulțumim anticipat!
    Aleikum Salaam!”

  5. Marsel, nu mai bine vă scoateți voi pilele care sug de la OMV și taxați societatea cu adevărat, pentru toate câștigurile pe care le face în Romania? Și, poate-i mai dați un șut în dos lui nasacase, pentru că le-a făcut cadou petrolul și gazele patriei.

  6. Când dați afară jumate din bugetarii care taie frunze la câini, Ciolanule? ???Când tăiați PENSIILE SPECIALE,MAFIOTULE?

    • dupa modificarea constitutiei care ar trebui sa dea peste labe CCR-ului. la pachet cu schimbarea statutului functionarului public (care practic nu poate fi dat afara). adica nu prea curand.

  7. Bravo Ciolacu! Excelent! La capitolul ăsta nota 10, chiar si la restanță (in mod normal trebuia sa anunți asta din prima zi ca PM).

    • Da, asa e, dar ai prea mari asteptari de la PSD…
      Când in urma cu mai mult de 6 luni, Eugen Tomac a zis asta, nu l-au luat in seamă, iar acum…

  8. E absolut corect,justificat că se ia o astfel de decizie.Poate CJUE va pronunța o decizie care să constituie un precedent judiciar și să contribuie astfel la reformarea tratatelor și normelor comunitare ale UE(e absolut de neacceptat regula unanimității în luarea deciziilor).

  9. Exercitiu patetic de PR, ciorapu isi flexeaza muschii.. pardon, gusa dubla. Dreptatea se face, nu se cerseste. Poate miile de romulani care fac shopping si turism in ostereich ar trebui sa schimbe destinatia si i-ar durea un pic..zic si eu

    • A, da, uitasem de cei care nu mai alimentează in veci la OMV sau cei care își muta conturile bancare la alte bănci. Haha, ce nație de înapoiati

  10. Din comentariul de mai sus înțeleg să elimin termenul absolut.Deocamdată remarc faptul că e doar un proces de intenție,o excelentă acțiune de imagine a premierului în presa austriacă și un avertisment pentru guvernul austriac,cu mesaje și pentru electoratul din această țară.

  11. Ce ar fi sa ne facem întâi curat în propria curte și după aceea să ne uităm la alții ?
    Parca este cazul Simona Halep cu substanțele interzise.
    Întotdeauna alții sunt de vină. Noi ? Niste flori nevinovate, victime inocente ale mafiei globale.

  12. Un mare maestru în pierderea de timp!

  13. Avem cele mai mari cheltuieli cu salariile din Uniunea Europeană. Avem pensii speciale care ne toacă miliarde (de euro) pe an. Avem drogați care se plimbă prin spitale ca la mama acasă și o poliție care le prinde și le dă drumul. Avem un stat care nu mai știe câte piei să mai jupoaie de pe micii antreprenori, ca să nu cumva să-i deranjeze pe stimabilii domni bugetari.
    Ne mai trebuie sau nu statul ăsta?

  14. Cocoșul Marcel a început în forță. La sfârșit s-a transformat în găinușă. Dacă renunță la Legea off shore și le dă tot țițeiul din Marea Neagră doar așa să ne bage austriecii în Schengen.

  15. Toma a spus de la început că asta era calea, dar cum să ții cont de ideea unui pmpist!

  16. sa dea in judecata tot universul pentru spitalele infecte! scoli cu vc’uri in curte, medici spagari, parlamentari/guvernanti puscariasi, pensii speciale… sa ii bage la cheltuiala si sa vina aia sa ne faca putina curatenie… astia chiar nu mai stiu de unde sa faca rost de bani pentru pensii speciale?

  17. Ciolacu mi se parea un tip inspid, fara simtul umorului…dar cu intentia aceasta de a da in judecata Austria, m-am prapadit de ras…

  18. lovitura la banut este cheia, psd stie.