G4Media.ro

BREAKING Premierul Ciucă: Legea offshore va fi adoptată azi / La sfârșitul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Premierul Ciucă: Legea offshore va fi adoptată azi / La sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră care va intra în sistem / În cinci ani vom deveni  independenți din punct de vedere energetic

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la un eveniment organizat de Romanian Business Leaders, că legea offshore va fi adoptată azi astfel încât investițiile de exploatare a resurselor vor putea demara. Ciucă a anunțat că prima investiție va demara luna viitoare, este vorba de investiția Black See Oil and Gas în Marea Neagră. ”La sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră care va intra în sistem”, a mai spus premierul. El a precizat că ”au fost luate măsuri concrete, avem certitudinea că într-o perioadă nu mai mare de cinci ani de zile să putem să deveni independenți din punct de vedere energetic”.

Redăm mai jos cele mai relevante declarații făcute de premierul Nicolae Ciucă

  • Măsurile politice au fost de fiecare dată discutate în coaliție și susținute atât de PNL cât și de PSD și UDMR. Au fost discuții deschise bazate pe argumente, care s-au concretizat în măsuri guvernamentale. Ne bucurăm să vorbim despre această creștere economică, 6,5% față de trimestrul similar al anului trecut, 5,2% față de trimestrul precedent. Guvernul a fost o roată motrică care a susținut activitatea dumneavoastră.
  • O economie are nevoie de predictibilitate, stabilitate și încredere, pe care o câștigăm greu și o pierdem ușor. În momentul de față, sunt convins că am reușit să dobândim încrederea dumneavoastră, a investitorilor străini și suntem angajați să continuăm pe acest parcurs.
  • Avem angajate toate liniile de efort pentru ca aceste obiective să fie asigurate: predictibilitate, stabilitate și încredere.
  • Guvernul României este angajat într-o abordare pro business. Am demonstrat această angajare pro business prin susținerea investițiilor publice și private, reflectate în alocările de la bugetul de stat, în pachetul de sprijin amintit de Marcel Ciolacu, în care toate partidele am convenit că avem nevoie să susținem mediul de afaceri. 60% din acest pachet este destinat investițiilor, 40% sunt îndreptate către persoanele vulnerabile.
  • Am avut ca obiectiv să protejăm economia, să promovăm digitalizarea, să promovăm energia verde. Poate la început nu am fost foarte credibili când vorbeam despre digitalizare, în prima parte a anului vom digitaliza partea de facturare business to business, ea s-a realizat, de la 1 iulie va deveni obligatorie. Vorbeam de radarul mărfurilor, radarul mărfurilor este activ. Este un aspect care vine și aduce în transparență atât relația între mediul de afaceri, cât și relația între mediul de afaceri și stat.
  • Este esențială valorificarea fondurilor de care beneficiază România din PNRR, oportunități din care 60% sunt dedicate proiectelor de mediu și celor de transformare digitală. Avem resurse importante pe care trebuie să le mobilizăm în acest sens. Reprezentanții guvernului vor oferi mai multe detalii în acest sens.
  • Discutăm de modernizarea infrastructurii, inclusiv electrificare 3, 9 miliarde euro, mobilitate urbană 1, 8 miliarde euro, eficiență energetică a clădirilor 2, 7 miliarde, biodiversitate 1, 1 miliarde, digitalizarea administrației publice 1, 5 miliarde, digitalizarea educației 881 de milioane de euro.
  • Alocăm fonduri pentru energia verde, pentru eficiența energetică pentru transport fără poluare și mediu curat. Deja a fost lansat primul program pe PNRR valul renovării în valoare de 1, 8 miliarde de euro, bani care pot fi accesați în acest an. Deja primul apel a fost realizat, a mai rămas o sumă de bani care va necesita un al doilea apel de proiecte.
  • A fost lansat fondul local în valoare de 2, 7 miliarde de euro, ghidurile au fost publicate urmează apelul de proiecte. Ieri după amiază împreună cu liderii coaliției și ministerele de linie am discutat despre măsurile pe care trebuie să le luăm la nivel guvernamental astfel încât obiectivele până la sfârșitul lunii iunie să fie realizate.
  • Vom implementa deci proiecte de digitalizare a administrației publice, a sistemului de sănătate și educație. Suntem convinși că digitalizarea serviciilor publice va dinamiza relația cu mediul de afaceri și cu cetățeanul.
  • Am convenit în cadrul coaliției, avem nevoie de politici coerente, concrete astfel încât să putem să realizăm modernizarea și dezvoltarea țării.
  • Avem oportunitatea ca măsurile pe care le luăm să devenim cu adevărat independenți din punct de vedere energetic și al asigurării resursei de gaze. Au fost luate măsuri concrete, avem certitudinea că într-o perioadă nu mai mare de cinci ani de zile să putem să deveni independenți din punct de vedere energetic.
  • În ce privește resursele de gaze, azi se va aproba legea offshore în Parlamentul Românei, vom crea astfel predictibilitatea și posibilitatea ca investițiile în on shore și off shore să demareze. Prima investiție va demara luna viitoare, Black See Oil and Gas în Marea Neagră. La sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră care va intra în sistem.
  • La nivelul OMV Petrom și Romgaz există proiectele asigurate ca nu mai târziu de 2026 să avem resursa de gaz necesară atât pentru asigurarea independenței pentru consumul public și ramuri în industria petrochimică și de ce nu să exportăm gaz.
  • Pregătim o schemă de ajutor de stat pentru pregătirea și recalificarea angajaților pentru asigurarea creșterii performanțelor digitale
  • Este nevoie ca această pregătire să se întâmple cu orice cetățean al țării, pentru a putea beneficia de oportunitățile pe care le oferă transformarea digitală

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Frumos – elegant, la ce preț are acuma gazul se măsoară in număr de molecule.

    • In numar de molecule o sa masurati dvs, propagandistii pro-sovietici, gazul care o sa mai vina in Europa de la anul. Si uite asa, ati infrant si pe plan ecoomic, nu numai militar.

  2. statul militaro-mafiot nu va permite niciodata ca in tara asta sa fie bine.

    • Aveti dreptate, dar spuneti si ce credeti ca ar trebui facut, ca sa inteleaga lumea ce intentii aveti cand criticati, si o faceti pe buna dreptate, si sa nu va confunde cu un troll sovietic deghizat in userist si nici cu vreun i..ot util atasat fara sa vrea la remorca propagandei anti occidentale.

  3. Prim ministrul, zis si Molecula, a vorbit.

    • Iar dvs, daca tot va ziceti Sphinxul, ati tacut.

    • stiu ca ti iei info doar de la g4 …… iti recomand totusi si ziarul financiar : Romania cea mai mare crestere pib din europa +6,5% trim 1 2022

      cu tot razboiul de langa noi

      restul e cancan

  4. Așteptăm bravii noștri siderurgiști să toarne și primul polo nick pentru a prinde prima mol3 culă

    • Ah da proprietari rromii mici originali la Galați,noi mai avem tantieme la Krivoi Rog?Sau trebui să cumpărăm pi valută minireul,să avem și noi ajutoriu di la Slava Ukraini?

    • Dvs ati citit „Asa s-a calit otelul” si v-a placut mult, nu? Se vede.

  5. 1. O să cred când o sa văd, că mult ați mai mințit.
    2. Fără războiul rusesc și presiunea SUA/UE, PSDNL ar fi făcut o pwlă, am fi luat gaz rusesc în continuare, de la prietenii PSDNL.

  6. „mai luati” deci tu scrii direct din ferma de orci din holodomor? Altfel ar trebui sa fii identificat si deportat… daca SRI nu doarme.
    Hai jet AURolac nes_palat.

    • Eu stiu si o profesoara de chimie care l-a plagiat, dar n-am link. Poate gasiti dvs, ca va pricepeti la plagiataori. Apropos, juratii TVR de la Eurovision, v-au placut cum au plagiat?

    • @Draggy: profesorii de chimie aia predau, daca ai fost la lectiile de chimie din scoala(am ceva dubii, consilierii din ziua de azi sunt cam analfabeti asa), dar plagiatorul nostru special nu de-acolo s-a inspirat. Cred ca i-a placut cum suna in gura lui Popescu.
      Juratii de la TVR nu au nicio treaba cu plagiatul premierului. Transmite-i sa permita verificarea oficiala cat mai repede, asa ne lamurim cu totii si nimeni nu va mai zice nimic, daca nu a plagiat evident.

  7. Responsabil pentru întârzierile de păna acum DRAGNETE.Cineva îl protejează și nu îl acuză de subminarea interesului strategic național.Amintiti-vă de planșele cu care venea la Antena 3 și cu care a făcut investitorii din Marea Neagră să oprească investițiile. Oare ce interese Gazprom apăra atunci Dragnete?

    • Că bine zici, așa e, Dragnea a întârziat 3 ani modificarea OUG 114 /2019 a lui Dragnea😅😅
      Terminați cu trolajul ăsta infect, că nu mai ține!

  8. Aviem drieptul la jumitate din perimetru,restul la ucraineni adică ruși,deci dacă ne atacă rușii schela de extracție avem un casus belli,viitor strălucit ne așteaptă.

  9. De unde incepe perimetrul rusilor, nu va suparati, din dreptul navei Moskva?

  10. Nu e nimic la Ucrainieni. Tot perimetrul sudic al insulei e romanesc conf. deciziei de la Haga. Altfel WW3.

  11. Ma uimeste ciuca asta. Cum poti sa spui ca o sa ajungi independent energetic atunci cand vinzi resursa? Cand deciziile nu sunt la tine?

  12. Molecula românească cu preț stabilit de Bursa de la Viena. Bravo băieți!

  13. Cu gazul dat la OMV prostul de Ciuca devine independent energetic? Mare prost, o mai da si cu vrajeala ca in Iunie scoate prima molecula,adicalea va extrage p….a.

  14. Bla bla bla zic hotii USL 2.0

  15. Minciuni și iar minciuni…
    O sa avem legea, dar nu România va exploata pt ca nu are tehnologia. Exploatează OMV deocamdată, dar Exxon s-a retras deși avea tehnologia. Ciuca e doar un oportunist iar PSD face ce vrea din el ca e șantajabil, la fel ca si Iohanis, cea
    mai mare dezamagire
    30 de ani de PSDNLUDMR si acum Aur cu hoție si minciuna, dar romanii ii Votează in continuare (au împreuna 80%).

    • Confunzi exploatarea de mică adâncime făcută de ROMGAZ cu Black Sea Oil and Gaz, cu cea de mare adancime, unde era Exxon!
      Prima este deja pregătită să dea drumul la gaz, așteaptă doar promulgarea legii din Sparlament!
      Nu vă mai dați cu părerea în necunostinta de csuza!

  16. Dacă rezolvă cu molecula de gaz cum a rezolvat cu Institutul Cantacuzino e clar, viitor de aur ne așteaptă.