G4Media.ro

BREAKING Președintele Iohannis a atacat la CCR modificarea Codurilor penale care ar…

BREAKING Președintele Iohannis a atacat la CCR modificarea Codurilor penale care ar aduce o amnistie mascată

Președintele Klaus Iohannis a atacat vineri la CCR modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, potrivit unui comunicat al Cotroceniului. E vorba de modificările făcute pe repede înainte de Comisia Iordache din Parlament și care au fost votate după doar două săptămâni de simulacru de dezbatere. Ambele legi i-au fost transmise președintelui pentru promulgare pe 2 mai.

Reamintim că PSD și ALDE au introdus în Codurile penale modificări majore care ar echivala cu o amnistie mascată. Și PNL a depus o sesizare de neconstituționalitate.

 

Modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală au fost adoptate pe 24 aprilie de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. S-au înregistrat 181 de voturi ”pentru”, 83 ”împotrivă” și o abținere în cazul Codului de procedură penală și de voturi 180 de voturi ”pentru”, 81 ”împotrivă” și 2 abțineri (detalii aici). Cele două acte normative au trecut cu sprijinul deputaților UDMR și de la alte partide, deoarece coaliția PSD-ALDE nu mai are de anul trecut majoritate în Camera Deputaților. În timpul votului pe articole, ministrul PSD al Dezvoltării, Daniel Suciu, a stat în aceeași bancă cu liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, cel care indică modul în care votează parlamentarii formațiunii. De altfel, UDMR a votat și în comisia Iordache modificările aduse de PSD și ALDE celor două Coduri penale.

Principalele modificări aduse Codului penal:

Se reduc termenele de prescripție a răspunderii penale (art. 154) astfel:

  • De la 10 ani la 8 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani);
  • De la 8 ani la 6 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani).

Emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infracțiunea de favorizare a infractorului (prevedere din OUG 13) – art. 269.

Infracțiunile de dare de mită (art. 290) și de cumpărare de influență (art. 292) au fost dezincriminate parțial: făptuitorii nu se pedepsesc dacă denunță fapta în termen de maximum un an de la producerea ei, cu condiția ca procurorii să nu se fi sesizat înainte. În prezent, nu există limită de timp până la care pot fi denunțate respectivele infracțiuni.

A fost dezincriminată total infracțiunea de neglijență în serviciu (art. 298 se abrogă).

Au fost înjumătățite pedepsele pentru infracțiunile de delapidare (art. 295) și abuz în serviciu (art. 297), dacă autorii faptelor achită prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinței.

A fost abrogat articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind prevenirea faptelor de corupție: ”În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Recomandările Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse Codului Penal:

  • reconsiderarea și modificarea articolelor care incriminează infracțiunile de corupție, în mod special darea de mită(art. 290) – în forma modificată, prevederea îi descurajează pe cei care dau mită să coopereze cu anchetatorii -, traficul de influență și cumpărarea de influență (art. 291 și 292), delapidarea (art. 295) și abuzul în serviciu (art. 297);
  • reconsiderarea și modificarea altor prevederi cu impact mai general, precum articolele care vizează termenele de prescripție(art. 154 – 155) – forma în care au fost modificate reprezintă un risc uriaș ca multe infracțiuni să fie prescrise înainte de a putea fi investigate și judecate -, mărturia mincinoasă (art. 273) și compromiterea intereselor Justiției (art. 277);
  • reconsiderarea și modificarea prevederilor referitoare la confiscarea extinsă(art. 112 indice 1), definiția funcționarului public (art. 175) și pedeapsa accesorie (art. 65) pentru a le aduce la standardele prevăzute de obligațiile internaționale ale României.

Principalele modificări aduse Codului de procedură penală:

A fost menținută interdicția comunicărilor publice și a declarațiilor, precum și furnizarea de informații, direct sau indirect, despre o persoană urmărită penal sau trimisă în judecată (art. 4). Articolul a fost introdus la propunerea PSD și UDMR și a fost considerat constituțional de către CCR.

Martorul, la fel ca inculpatul, se poate consulta cu avocatul pe tot parcursul audierii și poate astfel întrerupe interogatoriul, deși legea spune că jură pe Biblie să spună adevărul și numai adevărul (1rt. 116). Acest lucru face inutilă audierea având în vedere că ea poate fi întreruptă oricând, deşi esenţa audierii este să fie spontană. Un martor ostil sau mincinos poate acum să pună pauză ori de câte ori întrebările sunt incomode.

Anchetatorii nu pot audia persoanele care au avut relații de conviețuire cu inculpatul (art. 117). Acest lucru face posibil practic să refuze să depună mărturie orice persoană care a avut o relaţie similară celor de familie cu suspectul, indiferent care este obiectul audierii şi permite ca orice martor să poată să se eschiveze de la audiere invocând o relaţie anterioară (legea nu prevede care este durata în care se poate considera că persoanele au stabilit relaţii similare celor de familie) cu suspectul indiferent dacă este adevărat sau nu.

Înregistrarea de către un martor a unei conversaţii purtate de un inculpat cu o altă persoană într-un loc privat nu poate fi folosită în procesul penal deoarece martorul nu este nici parte şi nici subiect procesual principal (art. 139).

Mandatele de securitate națională (MSN) nu se mai pot utiliza în dosarele obișnuite. Cu alte cuvinte, dacă în timp ce monitorizează o persoană pentru infracţiuni de terorism, SRI află că acea persoană sau altele comit şi o infracţiune de corupţie, evaziune fiscală sau un viol, de exemplu, serviciul nu mai poate trimite probele la Parchet pentru ca faptele să fie instrumentate în cadrul unor dosare penale de corupţie, evaziune fiscală sau viol. Doar probele pentru terorism rămân valabile în dosarul de terorism.

Sintagma ”suspiciuni rezonabile” a fost înlocuită cu sintagma ”probe sau indicii temeinice”.

A fost menținută interdicția pentru procurori de a ridica la percheziții probe care dovedesc alte infracțiuni în afară de cea pentru care a fost autorizată percheziția (art. 162).

Au fost limitate denunțurile la maximum un an de la comiterea faptei pentru ca o persoană să beneficieze de dispozițiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă.

Recomandările Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse Codului de procedură penală:

  • revizuirea totală a modificărilor aduse actului normativ astfel încât să existe certitudinea că reforma nu va avea un impact negativ asupra funcționării sistemului de justiție penală;
  • în timp ce toate modificările ar trebui revizuite în întregime, trebuie modificate substanțial regulile privind comunicările referitoare la anchetele penale în desfășurare (art. 4), cele privind începerea urmăririi penale(art. 305), supravegherea tehnică (art. 139), consemnarea activităților de supraveghere tehnică (art. 143), obținerea de date privind situația financiară a unei persoane (art. 153), percheziția informatică (art. 168), drepturile inculpatului (art. 83), drepturile avocatului suspectului și inculpatului (art. 93);
  • revizuirea dispozițiilor finale și tranzitorii

Vezi aici integral observațiile finale ale Comisiei de la Veneția asupra modificărilor aduse la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Multumim pentru documentele originale G4Media.
    Dă-l incolo de serviciu… citim chestii avocățeşti, ce conteaza ca eu sunt doar un meseriaş, bunul samaritean trebuie sa-si faca datoria 🙂

    • Pe înțelesul tuturor, prin aceste modificări: 1.făptașii vor să legalizeze comiterea anumitor infracțiuni 2. infractorii vor să aranjeze să nu fie trași la răspundere, pe cat posibil 3. borfașii vor să micșoreze pedepsele pentru situații în care sunt găsiți, totuși, vinovați.
      Iohannis face treabă bună, că „le pune bețe în roate”, cum zic ei. Oricum, Mafia pierde până la urmă și chiar dacă vor reuși anumite schimbări, vor fi anulate după ce mafioții sunt alungați.
      La vot pe 26 mai!!

    • Thanx.
      Iohănițā a facut bine asa stiam si eu: legile penale trebuiesc date in scopul prevenirii si nu incurajarii hoției pentru ca pina la urma doar judecatorul stabileste ce si cum.
      Intotdeauna am votat cu răul cel mai mic…

  2. Greșesc că-mi rezultă că în jur de 60 de deputați au tras chiulul de la votul unei ordonanțe de importanta majora

  3. Se pare ca odata cu atacul impotriva statului de drept, presedintele a cerut si o fisa cu datoriile istorice de la nafnaf!

  4. Dap…..ordonanțe după ordonanțe pentru lumea lor strâmbă… Am închis afacerea, azi am vrut sa chem pe cineva ca să ridice de la firmă materiale reciclabile și am primit mesaj că au crăpat din cauza OUG 114… https://www.ecollect.ro/?q=comanda-ridicarea-deseurilor

  5. Asta in timp ce Melescanu nu misca un deget sa-l recupereze pe Mazare pentru a-si ispasi pedeapsa…Traim in tara mafiei atotstapanitoare si toate incercarile de aducere a normalitatii civilizate apar ridicol de fara vlaga!!! Poate ca alegerile de pe 26 mai conteaza, dar mafia e inca atat de puternica si de nociva, incat te apuca exasperarea !!! E o simpla gluma sinistra sa ne mai laudam ca suntem in EU…Efectiv abia daca are importanta devreme ce lucrurile au fost aduse in asa hal de in neregula !!! Aproape ca nu mai conteaza, oameni buni….

    • Conteaza ce votam in 2020, 26 mai ar trebui sa fie doar un preambul. Oricum, de criza economica generata de cresterea datoriilor fara nici un fel de investitii lucrative nu vom scapa, asa ca intr-un final tovarasii din PSD-PCR tot vor ajunge la ghena impreuna cu ALDE si IUDEMERE.

      #sieuvotez
      #farapenali

  6. Era culmea sa nu faca contestatie la contestatie , la contestatie , and so on ! Sasule fa-te ca lucrezi ! Mandatul prezidential inseamna si altceva in afara de poticniri ortografice (e leat cu Viorica) si preumblari la ski , inseamna responsabilitate si seriozitate in finctia de presedinte . Iohannis n-are de nici unele … hai Iohannis inca o plangere la CCR ! :)))

    • Pai ce vrei să facă idiotule , daca voi legalizați hoția? Atât are în prerogative,sa facă referendum sau sa sesizeze curtea. Deci își face treabă nu că voi hoți nenorociți. Unde sunt autostrăzile, unde sunt spitalele, unde e dezvoltarea? Pomeni la chiulangii atât știți. Copii noștri pleacă toți , că nu i mai reține nimic în tara asta transformata de voi in tara de hoți.

  7. Oricum e bine ca sunt contestate.
    CCR va avea de lucru.
    Apoi intra in vacanta.
    Poate ca pana sa decidă se mai intampla minuni.
    Asteptate.

  8. X-link, te rog din suflet, ca tu esti mai citit si mai bine informat, pune cate un link care sa demonstreze negru pe alb ca tot ce a spus Bad@ mai sus nu este adevarat. Daca ai face tu treaba asta pt noi (suntem 63 de pers. la biserica noastra + familia fiecaruia) ti-am ramane profund indatorati pt faptul ca ne-ai ajutat sa luam decizia corecta. Adica, sa votam psd in loc de USR. Nu e mult dar sunt totusi, niste voturi in plus. Multumim anticipat.

  9. Nu crede nimic din ce spune lume

  10. Usor nepoliticos domnul Iohannis, ataca pe dracu’ la ta-su…

  11. Numai guvernarea PNL+USR+PLUS+PMP și un al doilea mandat pentru Iohannis, vor aduce: prosperitatea,locuri de muncă,justiția socială, triplarea actualele salarii și pensii ale magistraților și doctorilor ,desfiintarea actualor instituții ale Jandarmeriei și Poliției și înlocuirea lor cu forțe ale #rezist,spitale ,autostrăzi și se va aduce și Europa în România ,că , până acum, PSD-ul nu a reușit intrarea Romaniei în Europa!!! Numai atunci, vor reveni milioanele de emigranți români iar România va deveni Grădina Maicii Domnului !!!