G4Media.ro

Președintele Iohannis a promulgat legea prin care au fost eliminate pensiile speciale…

sursa foto: Presidency.ro

Președintele Iohannis a promulgat legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale senatorilor și deputaților, adoptată săptămâna trecută de Parlament. Actul normativ prevede inclusiv tăierea pensiilor aflate în plată.

Toate partidele, cu excepția UDMR, au votat pe 17 februarie pentru eliminarea acestor pensii speciale. S-au înregistrat 357 de voturi ”pentru”, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au spus că sunt prezenți, dar nu votează.

Avocatul Poporului nu a atacat la Curtea Constituțională această lege, așa cum ceruse Asociația Foștilor Parlamentari, iar termenul de 5 zile de la adoptare în care se putea depune această obiecție s-a încheiat luni.

Reante Weber, șefa instituției, a confirmat pentru G4Media.ro decizia de a nu ataca la CCR eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. ”Termenul de trimitere a unei obiecții a expirat ieri. Ieri am avut o ședință, decizia a fost categorică, nu există nici un motiv pentru a ridica o obiecție de neconstituționalitate”.

Un număr de 827 de foști senatori și deputați sunt în acest moment beneficiari de pensii speciale al căror impact bugetar este aproximativ un milion de euro pe lună (4.748.547 lei), se arată în răspunsurile furnizate de Parlament la solicitarea G4Media.ro. Pensia medie a unui fost parlamentar este de 5.741 de lei.

Totalul beneficiarilor de pensii speciale a crescut față de anul trecut: dacă în ianuarie 2020 erau 768 de foști parlamentari care primeau acest beneficiu, în ianuarie 2021 numărul acestora a crescut cu 59 de persoane.

De asemenea, și cuantumul pensiilor a crescut. Anul trecut, cea mai mare pensie specială era de puțin peste 12.000 de lei pe lună. În 2021 cea mai mare astfel de pensie a ajuns la 14.827 de lei pe lună.

Defalcat pe Camere, cei mai mulți pensionari speciali sunt la Camera Deputaților – 574, ale căror pensii costă 3.204.711 de lei pe lună. Restul de 253 sunt la Senat, iar costul lor este de 1.543.836 de lei lunar.

De menționat că un fost parlamentar primește minimum 2.131 de lei pe lună pentru doar patru ani petrecuți în forul legislativ. Cei care au avut de la trei mandate în sus, adică minimum 12 ani petrecuți în Parlament, primesc 14.827 de lei pe lună.

Documente:

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse în 2015 la inițiativa și cu votul PSD (detalii aici).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

34 comentarii

  1. Insignifiant! 1,4 din totalul pensiilor speciale! Irelevant, doar praf in ochi pt mass media, pt naivi!
    Pensiile speciale adevarate sunt in justitie, mi, mapn, sri, sie, die etc Astia sunt 99% ca procent.
    Pentru acestia trantori ne imprumutam cu 1000 euro/secunda ca tara, ca natie, pt ca astia sunt o forta, pt ca ei conduc din umbra statul mafiot militar roman!

    • Sigur domnu’ Barna aveti dreptate, ca de obicei. Permiteti-mi o intrebare, ochelarii dumneavoastra cum se simt? Sunt mai bucurosi acum cand au aflat ca se asorteaza cu o pereche de slugi, culmea, bugetare? Banuiesc ca nu se pune problema unui spor de recuperare ochelari vicepremier.
      In orice caz bravo Big Jo! E doar meritul tau, dincolo de orice sforaituri ale politicienilor actuali. Ghertoii din Parlament nu isi meritau pensiile.

    • John ,
      Persoanele negativiste performeaza mai bine in situatii legate de manipulare , formarea impresiilor si etichetare , conform studiilor facute .

      ” Boala grea a fi mereu nemultumit , de obicei apare undeva in copilarie ca o consecinta a educatiei , a neincrederii parintilor in ei insisi si in capacitatile copilului lor si , se poate dezvolta cu precadere in adolescenta cand cautarea de sine favorizeaza insatisfactia fata de tot ce este in jur . La maturitate , nemultumirea erodeaza mintea, spiritul dar si trupul .”
      Schimba-ti jobul si nu te ingrijora de noi .
      Lucrurile se schimba si inca repede incat ai intrat in starea de panica .

  2. CCR o sa se „mire” „cu voce tare” (in continutul unei viitoare Decizii) „: Si ce ramane in locul lor?

    PS. Vor incasa fostii parlamentari (pensionati sau pensionabili) „pensii nespeciale” de acum incolo ?

    • CCR nu se mai poate pronunta, Presedintele a promulgat-o!
      Legea ramane asa!
      Dar, actualii parlamentari aflati la pensie, VOR merge in Instanta si vor cere Drepturile castigate, fix cum au explicat Avocatul Daniel Fenechiu-PNL si avocata Diana Sosoaca:
      Sosoaca: „Legea dispune numai pentru viitor, cu EXCEPTIA Legii penale sau contravenţionale mai favorabile. Ceea ce votaţi dumneavoastră acum eventual se va aplica la următoarea legislatură. Restul pensiilor rămân valabile”
      Sau: „”Ştiu foarte sigur deciziile Curţii Constituţionale. Sunt sigură că vor merge pe drepturi câştigate. Dacă dumneavoastră chiar doriţi să schimbaţi această lege, mergeţi juridic, mergeţi cu jurişti foarte buni şi făceţi-o în aşa fel încât să treacă şi de Curtea Constituţională şi să se aplice din acest moment. Însă n-o să reuşiţi. Neretroactivitatea Legii civile”, a explicat Şoşoacă.
      Acum, nu mai poate interveni CCR, dar poate fi atacata in Instanta de actuali pensionari fosti parlamentari(Marko Bela a vut 7 mandate de parlamentar si are acum o Pensie SPECIAL Maxima de parlamentar, peste 14.000 Lei/Luna!!!) si pe modelul Profesorilor carora li s-au taiat Salariile in 2010 de Guvernul Boc cu 25%, isi pot RECUPERA Drepturile CASTIGATE!
      Basescu a anuntat si Taierea pensiilor cu 15%, dar a renuntat tot pentru ca e INTERZIS sa te atingi de Drepturile castigate!
      Sa vedem cum va fi!!

      Mai greu va fi acolo unde e GROSUL: la Pensiile Magistratilor, pentru ca a explicat Orban: NU poti legifera o IMPOZITARE de 90%(cum vrea UDMR) numai pentru o categorie de Pensii!!!
      Iar daca ar legifera pentru TOATE categorile de pensii o Impozitare de 90%, Pensiile mari ale multora veniti din domeniul PRIVAT ar SCADEA, nejustioficat!
      De exemplu, dna Monica Tatoiu, fosta Directoare la ORIFLAME are o Pensie de peste 10.000 Euro/Luna, bazata pe Contributivitate!
      Cum sa o impozitezi cu 90%, la gramada cu pensiile SPECIALE uriase ale magistratilor, fara Contributivitate?!!!
      Sa vedem cum va fi…”eminentele” de la CCR probabil ca vor fi intrebate, o sa ne lumineze dl Valer Dornean pe subiect, sper sa le raspunda jurnalsitilor!!

    • Site-ul CCR:
      „Controlul constituționalității legilor înainte de promulgare.
      Sediul materiei.
      Controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare sau controlul de constituţionalitate a priori este reglementat de dispoziţiile art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi de art.15-18 din Legea nr.47/1992. Este un control abstract şi direct, exercitat numai la sesizarea unor autori CALIFICATI.
      Autorii sesizării.
      Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor INAINTE de Promulgarea acestora, numai la Sesizarea:
      – Preşedintelui României;
      – a unuia din preşedinţii celor două Camere;
      – a Guvernului;
      – a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie [potrivit art.25 lit.c) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se constituie în Secţii Unite pentru sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare];
      – a Avocatului Poporului (acesta a devenit titular al dreptului de a sesiza Curtea Constituţională cu controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare în urma revizuirii Constituţiei din anul 2003);
      – a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi;
      – a unui număr de cel puţin 25 de senatori.
      Curtea a stabilit în jurisprudenţa sa că nu sunt legale sesizările semnate de un număr mai mic de deputaţi, respectiv senatori. În aces sens sunt Decizia nr.73/1995 şi Decizia nr. 35/1996).”

      NU a sesizat-o nici unul dintre cei stabiliti de Constitutie, Legea a trecut!!!

    • Din cate stiu „pensiile speciale” ale parlamentarilor sunt de fapt indemnizatii numite impropriu pensii.
      Degeaba „sugativele” se vor adresa instantelor judecatoresti.

    • @nahir: NU conteaza cum sunt numite, e vorba despre Drepturi castigate, gasiti pe internet informatiI!

    • Lili un drept cistigat nu poate fi obtinut decit in baza contributivitatii si nu prin alte masuri , fie ele si legi , legi ce pot oricind fi modificate asa cum s-a vazut si cum este normal sa fie .Asadar aceste indemnizatii aparute printr-o lege pot fi eliminate prin alta lege . Gogoasa cu depturile cistigate nu mai tine este doar pentru naivi .

    • Pt. Albina .Știi de ce fac albinele miere? Pentru că au regină daca ar avea președinte ar face rahat .Tu ai președinte .

    • @albina: Taci, ispravito, eu am spus ce au DECLARAT avocatii, NU am spus ca stiu eu!
      TU, mai bine taci, oricum nu te baga nimeni in seama!!!
      Vorbim cand vor ramane definitiv asa, atunci sa te exprimi, pana atunci sa asteptam!
      Si sa dea Domnul in final sa le ELIMINE pe toate, cum se bat in piept sau sa le impoziteze cu 99%!
      Sa-i vedem ca FAC tot ce au promis in Programul de guvernare al aliantei, fix cum ne-a asigurat dl Johannis la Cotroceni cand Minsitrii lui Catu au depus Juramantul!
      Astept cu „Programul de guvernare al aliantei 2020-2024” in mana, fix cum am facut timp de 3 ANI cu Programul de guvernare al PSDragnea 2016!!

    • lili poti spune ce doresti ,dar legea asta e . Nu trebuie sa credem tot ce citim – basme si alte alea . Uite ce zice Zegrean : Referitor la drepturile câştigate, nu este o teorie constituţională. În Constituţie nu veţi găsi nicăieri scris că un drept câştigat aşa rămâne pe vecie. Dacă ar fi aşa, ar însemna că nicio lege nu ar mai putea fi abrogată. Este o situaţie specială. Legea nu se referă la toată naţia, ci la cei care au trecut prin Parlament. Este o lege specială pentru că este o lege adoptată în cele două camere ale Parlamentului.
      Acum intelegi de ce ? doar o lege a pensiilor unica si bazata pe contributivitate este un drept cistigat restul nu .Totul poate fi schimbat la nivel legislativ . Restul e vrajela pentru creduli.

    • @lili
      Esti o panarama de femeie
      Meriti sa fi scuipata de toata comunitatea g4
      Tot scri tone de minciuni, pensia speciala nu e una muncita . Deci se poate taia , punct.

    • lili:
      Doar pensiile, pt care fiecare pensionar contribuise (cotizase) ani de zile erau drepturi castigate ! Salariile puteau fi reduse (mai ales ca era vorba de o reducere temporara, ele urmand a fi platite dupa o perioada de timp anume !)

  3. Mii de multumiri domnule Presedinte. Cat de curand toate pensiile/indemnizatiile speciale sa fie eliminate. Va rog incurajati pensionarii cu mai putin de 1500 pensie pe luna sa lucreze part-time, fara sa plateasca contributie la stat si nu vor mai exista asa de multi saraci. Va multumesc!

    • Ce merit are Werner? Legea a fost initiata de PSD si votata de parlament, Werner doar a semnat ca primarul

    • @Master Asa cum a fost initiata si in 2015 cand tot PSD le-a introdus? Proiectul de eliminare a indemnizatiilor a fost introdus de USR acum cativa ani. Ghici ce partid a avut majoritatea in parlament inainte de 2021.

  4. Daca UDMR s-a abtinut de la vot, de ce nu apar parlamentarii respectivi la „abtineri”? Nu s-au prezentat la sedinta parlamentara cand s-a votat?

  5. „De ce nu elimină pensiile speciale boohoo ;___; Ba nu stai, de ce sunt doar o parte eliminate NU-I BINE NOI VREM TOT CHIAR DACĂ PICĂ LA CCR pentru că suntem bătuți în cap și nu ne gândim că ăia și-au luat 24242342 de măsuri de precauție ca să nu poată fi eliminate așa ușor. Dar noi suntem rumâni inteligenți și vrem totul din prima, acum că au scăpat de o parte din ele nu-i bine ;____;”
    Cam asta e gândirea. Nici mie nu-mi convine că mai sunt o grămadă, dar dacă astea de care tocmai am scăpat sunt așa insignifiante, eu zic că mai bine le mențineau, nu? Că tot nu-i mare diferență.

    • @viermuș,
      Pentru ceva ilegal, oricâte „măsuri” ai lua este tot degeaba! SCURT!
      Doar cînd nu vrei sau ești incapabil este greu. Pricepi!

  6. Ce porcărie de argumentare !!! Urmați logica ”!unanim versus special” : ”Nu poți impozita cu 90 % NUMAI a categorie de pensii !” ( legea trebuie să fie general valabilă pentru toată lumea : unanimă ). E corect însă să ai pensii stabilite discreționar NUMAI pentru o categorie ”specială” ( nu e toată lumea la fel, unii sunt mai egali, decât alții). Nu știu cum se întâmplă, dar când se fac legi care reglementează o situație ”specială” – de cele mai multe ori pe baza unor argumente mincinoase, abuzive – leguitorii nu au probleme cu argumentul egalității. Dar când vrei să repari UN ABUZ de putere, hop și ei cu ”toți suntem egali”. NU va fi ușor, dar trebuie continuat !!!

  7. Grosul adica pensionarii de lux din magistratura si militari pe timp de pace e tot acolo…

    Nici cu parlamentarii nu e sigur…

  8. Ce nu inteleg eu cum de e posibil ca astfel de pensii mamut sa mai creasca vreodata cati ani ar mai trai ipochimenii care le primesc. Ce e greu sa pui in lege ca pensiile speciale nu se indexeaza cu nimic niciodata? Problema e ca nu se vrea.

  9. Or sa ajunga in instante, drepturile cistigate se bazezeaza pe contributitivitate? Nu si atunci nu mai sunt dreptu sunt Privilegii si incalca art din constitutie care spune ca toti cetatenii

  10. abia asteptam sa se ajunga in instanta sisa se creaze un precedent prin care aceste indemnizatii sa fie declarate neconforme si sa se aplice noua lege bazata pe contributivitate tuturor

  11. @MASTER -Exista un BOU pe acest site,e „‘desavarsit”‘ ca orice bou.
    Il ador pe Scara la orice postare,e intelelectual,e evidenta.
    Dar mai tarane, MASTER , sterge fratele meu macar poza, ca se vede de pe Luna ,ca nu numai ca esti un comunist obosit, dar esti urat cu spume!
    Esti un taran frustrat prietene, lasa-ne,avem alte standarde!

  12. E corecta afirmatia unuia dintre comentatori ca folosirea expresiei generice „pensii speciale” este improprie, intrucat dpdv legal diferitele forme de venituri care au aparenta de „pensie” au denumiri distincte.
    Asta a fost o smecherie infantila a „marilor juristi” comunisti pentru a disimula tendinta de a obtine diferite sume de bani in mod nejustificat.

    In sistemele capitaliste nici nu se foloseste denumirea de pensie … acolo se zice „retirement” (retragere), tradus in Romania ca „pensie”, in urma reformei lingvistice din anii 1947-1948, cand au fost „reformate” dictionarele limbii romane de catre colcaiturile comuniste din defuncta Academie RPR…

    Prin urmare, in urma retragerii din activitate in sistemele capitaliste se acorda o bonificatie periodica, astfel ca sumele de bani respective au o destinatie foarte clara. In Romania vorbim despre pensie nu ca o bonificatie pentru retragerea din activitate, ci ca o suma de bani pe care o poti completa cu salariu !!! Ce reatragere mai e asta?!
    Apoi, tot in Romania vorbim despre pensii de serviciu ca si cum serviciul acorda pensia! Daca ai fost magistrat, atunci sa-ti dea pensie de serviciu institutia in care ai functionat! Daca ai fost politist, sa-ti dea pensie sectia de politie, IPJ-ul sau IGPR-ul! la fel cu functionarimea statului si cu cei din SRI, SIE, SPP, STS si tot felul de chestii d-astea! Sa va dea pensie institutiile unde ati functionat, nu statul!
    Stiu ca institutiile astea sunt ale statului, dar daca vreti sa va dea statul pensie ziceti-le asa cum ar trebui sa fie: pensie de stat! Pai dragilor, va dati seama ca daca li s-ar spune „pensii de stat”, statul e poporul, iar poporul o sa zica pas, nu-i asa? Pai aiata de ce le-ati zis pensii de serviciu.
    La fel cu indemnizatiile speciale pentru alesii locali cu rang (primari, Presedinti de consilii locale/jduetene etc) …inginerii financiare pe banii prostilor platitori de taxe si impozite cu scop de inavutire fara justificare. Pai daca ai fost primar 15 manadate asta inseamna in mod neaparat ca ai facut ceva extraordinar care trebuie recompensat?! Chiar asa de mult vreti sa va bateti joc de idiotii care merg la vot si baga in urna voturi?

    Mi-am mai spus pe aici poarerea: 1) stat minimalist, cu functionari strict in domenii precum armata, justitie, ordine publica, unitati administrativ teritoriale mai putine si autoritati locale care s asigure gestiunea strict retele de utilitati publice (drumuri, alimentare cu apa-canal, gaz, electricitate, transport public), restul privat, inclusiv in domeniul sanitar si educational (aici statul poate avea doar instrumente de reglementare a standardului claitativ si controlul respectarii regulilor); 2) veniturile si cheltuielile sunt strict rezultatul unei activitati cu rezultate si eficienta, iar bonificatiile/premiile se acorda strict pe criterii de merit. In rest, cine vrea bani multi, nu-i poate avea din venituri publice, ci strict din ceea ce stie sa faca in mod util, legal si prin valorificarea cunostintelor dobendite in scoala, in viata etc.

    Stiu ce ar insemna ce am spus mai sus: ar insemna un mare pas catre normalitate … iar normalitatea inseamna eradicarea prostiei, a tupeului, a mitocaniei si a inutilitatii! Doar in asemenea tip de civilizatie se va verifica in mod concret, real si practic ce tip de individ social a produs „mearea scoala romaneasca”…

    • In Germania unele firme acorda o „pensie” ( cum zicem noi),adica o suma de bani ( 100-300 euro lunar),daca ai o anumita vechime in firma. Dar,inainte de a trece un prag( 20 sau 25 de ani), multi sint concediati. Indemnizatia asta se acorda cind omul face virsta de pensionare. Tot in Germania,pensiile sint mult mai mici decit salariul avut,nu ca la noi unde multe pensii sunt mai mari decit salariul avut.

  13. In sfarsit ceva bun in tara asta..

  14. Este un anceput, dar este un mare fas sant f multi care nu au facut nimic si primesc pensi nesimtite. Acum d-lor politicieni, credeti ca nu va vedem nu stim ca va protejati hotiile prin orce mijloc!!!… va anselati.

  15. A, și încă ceva : fantasma ”drepturilor câștigate” este invenția sindicaliștilor din perioada eroică de bătut cu pumnul în masă, pe timpul ”socialdemocrației” Ilieșciene, după care a fost preluată creativ – ca și sporurile – și la bugetari. Nu există o astfel de categorie juridică în dreptul muncii

  16. Daca este pe necotributivitate atunci se cheama FURT !
    De ce nu este valabil si pentru magistrati ???????

    CONSTITUTIA ROMANIEI spune clar :

    Art. 16 – Egalitatea în drepturi
    (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
    (2) Nimeni nu este mai presus de lege.

    LISTA RUSINII !
    Judecătorii Curții Constituționale a Romaniei

    Valer DORNEANU – Președinte
    -salariu 24.000 lei
    -pensie 27.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 3.000 lei )
    51.000 lei ( 510.000.000 lei vechi )

    Cristian DELIORGA
    -salariu 22.500 lei
    -pensie 21.000 lei
    43.500 lei ( 435.000.000 )

    Marian ENACHE ( * )
    -salariu 24.700 lei
    -pensie 26.700 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 2.000 lei )
    51.400 lei ( 514.000.000 )

    Daniel-Marius MORAR
    -salariu 23.000 lei
    -pensie 29.100 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 6.100 lei )
    52.100 lei ( 521.000.000 )

    Mona-Maria PIVNICERU
    -salariu 23.600 lei
    – pensie 32.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 8.400 lei )
    55.600 lei ( 556.000.000. )

    Livia Doina STANCIU
    -salariu 23.600 lei
    -pensie 37.900 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 14.300 lei )
    61.500.000 lei ( 615.000. 000 )

    VARGA Attila
    -salariu 23.500 lei
    -pensie 8.300 lei

    Gheorghe STAN
    -salariu 19.9oo lei
    Indemnizatie detasare 113.381 lei ( 9.448 lei / luna )
    -indemnizatie locuinta 34.748 lei ( 2.896 lei / luna )

    Elena-Simina TĂNĂSESCU
    -salariu Institutul European din Romania 2514 lei
    NU apare in Declaratia de avere salariul de la C.C.R.
    pensie –

    ( * ) MARIAN ENACHE
    Cel mai scandalos caz este cel al lui Marian Enache, care primește trei pensii, plus o indemnizație acordată în baza legii privind recunoștința faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989.
    În 2018, Enache a primit: 388.000 lei pensie de magistrat, 91.500 de lei pensia de fost parlamentar, 23.400 de lei pensia de avocat, puțin sub 12.000 de lei indemnizația de revoluționar și 297.000 lei salariul de la CCR.
    În total, statul român i-a plătit lui Marian Enache, în anul fiscal 2018, peste 810.000 de lei.
    Enache a fost consilierul lui Iliescu, între 1990 și 1996. CNSAS a scris că a avut dosar de rețea (adică a colaborat cu Securitatea), dar „dosarul nu s-a păstrat în arhivă”.

    Fiecare judecător al Curţii Constituţionale primeşte lunar două sporuri pentru acelaşi lucru.
    Mai exact pentru faptul că sunt… stresaţi.
    Primul se numeşte spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi este de 5.660 de lei, brut
    Al doilea, în valoare de 4.390 de lei, se numeşte spor pentru muncă în condiţii vătămătoare în care, din nou, este inclusă suprasolicitarea neuropsihică.
    Documentele oficiale arată că judecătorii se stresează cel mai tare pentru că… atenţie… sunt speciali şi unici.
    De asemenea, nivelul de stres creşte atunci când se întâlnesc cu oameni din alte ţări.

    Cat mai are de indurat acest popor batjocorit de 31 de ani ????
    G A T A ! A J U N G E !

  17. CONSTITUTIA ROMANIEI spune clar :

    Art. 16 – Egalitatea în drepturi
    (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
    (2) Nimeni nu este mai presus de lege.

    LISTA RUSINII !
    Judecătorii Curții Constituționale a Romaniei

    Valer DORNEANU – Președinte
    -salariu 24.000 lei
    -pensie 27.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 3.000 lei )
    51.000 lei ( 510.000.000 lei vechi )

    Cristian DELIORGA
    -salariu 22.500 lei
    -pensie 21.000 lei
    43.500 lei ( 435.000.000 )

    Marian ENACHE ( * )
    -salariu 24.700 lei
    -pensie 26.700 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 2.000 lei )
    51.400 lei ( 514.000.000 )

    Daniel-Marius MORAR
    -salariu 23.000 lei
    -pensie 29.100 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 6.100 lei )
    52.100 lei ( 521.000.000 )

    Mona-Maria PIVNICERU
    -salariu 23.600 lei
    – pensie 32.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 8.400 lei )
    55.600 lei ( 556.000.000. )

    Livia Doina STANCIU
    -salariu 23.600 lei
    -pensie 37.900 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 14.300 lei )
    61.500.000 lei ( 615.000. 000 )

    VARGA Attila
    -salariu 23.500 lei
    -pensie 8.300 lei

    Gheorghe STAN
    -salariu 19.9oo lei
    Indemnizatie detasare 113.381 lei ( 9.448 lei / luna )
    -indemnizatie locuinta 34.748 lei ( 2.896 lei / luna )

    Elena-Simina TĂNĂSESCU
    -salariu Institutul European din Romania 2514 lei
    NU apare in Declaratia de avere salariul de la C.C.R.
    pensie –

    ( * ) MARIAN ENACHE
    Cel mai scandalos caz este cel al lui Marian Enache, care primește trei pensii, plus o indemnizație acordată în baza legii privind recunoștința faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989.
    În 2018, Enache a primit: 388.000 lei pensie de magistrat, 91.500 de lei pensia de fost parlamentar, 23.400 de lei pensia de avocat, puțin sub 12.000 de lei indemnizația de revoluționar și 297.000 lei salariul de la CCR.
    În total, statul român i-a plătit lui Marian Enache, în anul fiscal 2018, peste 810.000 de lei.
    Enache a fost consilierul lui Iliescu, între 1990 și 1996. CNSAS a scris că a avut dosar de rețea (adică a colaborat cu Securitatea), dar „dosarul nu s-a păstrat în arhivă”.

    Fiecare judecător al Curţii Constituţionale primeşte lunar două sporuri pentru acelaşi lucru.
    Mai exact pentru faptul că sunt… stresaţi.
    Primul se numeşte spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi este de 5.660 de lei, brut
    Al doilea, în valoare de 4.390 de lei, se numeşte spor pentru muncă în condiţii vătămătoare în care, din nou, este inclusă suprasolicitarea neuropsihică.
    Documentele oficiale arată că judecătorii se stresează cel mai tare pentru că… atenţie… sunt speciali şi unici.
    De asemenea, nivelul de stres creşte atunci când se întâlnesc cu oameni din alte ţări.