G4Media.ro

BREAKING Președintele Iohannis cere reexaminarea legii prin care Parlamentul este cel care…

sursa foto: Captura Facebook

BREAKING Președintele Iohannis cere reexaminarea legii prin care Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor, nu guvernul. Actul normativ a fost deja validat de Curtea Constituțională

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri Parlamentului o cerere de reexaminare a legii prin care forul legislativ și-a arogat competența de a stabili data alegerilor parlamentare în detrimentul guvernului.

Curtea Constituțională (CCR) a stabilit, în motivarea deciziei prin care a dat undă verde legii prin care Legislativul și-a arogat competența de a stabili data alegerilor parlamentare, că hotărârea de guvern prin care a fost deja stabilită această dată pentru ziua de 6 decembrie își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ (detalii aici).

”În prezent, există cetățeni români pentru care deja a debutat și se află în derulare exercițiul dreptului de a fi ales, în condițiile art. 37 din Constituție. Față de această împrejurare, apare evident faptul că orice intervenție (cu excepția vreunei situații ce ar justifica prelungirea de drept a mandatului Parlamentului – starea de mobilizare, starea de război, starea de asediu sau cea de urgență) ce ar avea ca efect amânarea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților s-ar putea constitui într-un abuz și o vătămare a drepturilor electorale ale cetățenilor români, și în special a celor din diaspora, în privința cărora procedurile sunt deja declanșate și se află în etape avansate”, arată șeful statului în solicitarea transmisă Parlamentului.

”În contextul actual, considerăm că este fără echivoc că intervenția legislativă – prin care se concretizează voința autorității legiuitoare de a deroga de la regula organizării alegerilor parlamentare în interiorul mandatului Parlamentului de 4 ani – survine cu mai puțin de un an până la data organizării alegerilor parlamentare la termen, respectiv cu mai puțin de 2 luni înainte de data expirării mandatului convocat prin Decretul Președintelui României nr. 1134/2016 privind convocarea Parlamentului României ales la data de 11 decembrie 2016 și este de natură să bulverseze procesul electoral aflat în curs de derulare”, mai precizează președintele.

Klaus Iohannis invocă în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului Codul bunelor practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneția, care stipulează că trebuie evitată modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de data alegerilor.

”Deși voința Parlamentului a fost aceea de a deroga de la regula stabilirii datei alegerilor de către Guvern, o regulă aplicată în toată perioada postrevoluționară, apreciem că în situația în care Parlamentul își va păstra opțiunea înscrisă în legea transmisă la promulgare, în contextul actual este necesar ca o astfel de lege să fie adoptată în urma unui dialog instituțional real între Guvern și Parlament. Acesta este cu atât mai important cu cât, dat fiind contextul excepțional traversat de România și de întreaga lume, Guvernul este autoritatea care adoptă măsurile aferente combaterii efectelor crizei epidemiologice generate de pandemia de COVID-19 și asigură implementarea lor. Din această perspectivă, decizia cu privire la data organizării alegerilor parlamentare nu poate fi luată decât în strânsă corelare cu aceste măsuri, Guvernul fiind singura autoritate care are capacitatea administrativă și posibilitatea de a prezenta Parlamentului fundamentarea unei asemenea decizii”, se mai arată în sesizarea președintelui Iohannis.

”În forma adoptată de Parlament, legea supusă reexaminării generează suplimentar și un efect neavut în vedere la adoptarea legii. Acesta se referă la incertitudinea tuturor procedurilor derulate până la momentul intrării în vigoare a legii, inclusiv la situația rambursării de către Autoritatea Electorală Permanentă a sumelor aferente cheltuielilor efectuate cu respectarea condițiilor prevăzute de art. 28 din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, în toate circumscripțiile electorale, precum și cele efectuate la nivel central de către partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale în privința alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat”, subliniază Klaus Iohannis.

Pe 29 septembrie, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare.

Potrivit acestora, decizia a fost luată cu 5 voturi ”pentru” respingerea sesizării și 4 voturi ”împotrivă”.

Au votat pentru respingere judecătorii Valer Dorneanu, Gheorghe Stan, Cristian Deliorga, Attila Vraga și Mona Pivniceru, iar împotriva respingerii s-au pronunțat judecătorii Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Marian Enache și Daniel Morar.

Legea care prevede că data alegerilor parlamentare din acest an o stabilește Parlamentul, și nu guvernul așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, a fost inițiată de PSD, ALDE și UDMR și a fost adoptată în aceeași zi, pe 27 iulie, atât de Senat, cât și de Camera Deputaților.

Pe 3 septembrie însă Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a stabilit că data alegerilor parlamentare din acest an va fi 6 decembrie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Ciolacu o sa spuna ca Iohannis e si ca nu e si ca… samd. Si ca pandemia si ca nu e pandemia.
    Ai naibii PeSeDisti, nu mai scapam de ei…
    Ceva legat de bani nu mai modifica si ei in legi? Dar nu banii dati degeaba la poporul care are deja ci cei dati la institutiile statului pentru a sifona la ei…

  2. MARESTE PENSIILE CUI 40% BAI, SCOATE BANII PENTRU PENSIONARI

    • Aici nu e Trump

    • ROMANIA STA PE UN MUNTE DE AUR DACIC DE CE NU SE AFLA ASTA SUNT BANI PENTRU PENSII DE 5k EURO LUNAR PENSIONARII AU LUPTAT PENTRU TARA
      VICTORIE

    • @Anit
      Corect !!!!

      Stam pe 2-3 munti de aur si peitre pretioase.
      Dar totusi, in compensare, romanii au o gena care ii determina sa voteze niste hoti din randul lor, iar acesti hoti, la randul lor, au si ei o gena ca ii deteermina sa vinda muntele de aur sau orice altceva valoros la un pret de nimic plus 10% spaga.

      Asa ca ce folos ca avem cei 10-15 munti de aur.

  3. o noua lege e binevenita

  4. Bravo bosule mancati-as pu*la ta de barosan.

  5. Otto isi face datoria, legiulita asta nu va vedea lumina monitorului oficial decat daca pesedeii obtin majoritatea si in viitorul parlament.
    Mi-ar place daca peneleii ar da-o la pace cu usereii la Timisoara, daca Iordache ar fi zburat din post…, of.

    • @m
      Eu chiar credeam ca Iordache ii doar un alt mascarici de-al lui Dragnea, dar asta a facut parte din guvernul Grindeanu si fac pariu ca acel guvern a fost girat de o „cooperativa” care il dorea pe Livache ca paravan.
      Iar pentru oug13, Iordache a primit rasplata „cooperativei”.

  6. Lumea moare pe capete,si ăstora le arde doar de alegeri,asta e singurul lor gând si și singura grijă,votul si un loc caldut in Parlament pe banii celor care muncesc! Nesimtiti de doi bani!

  7. Dovada că statul de drept a fost re-zol-vat este predictibilitatea și previzibilitatea instituțiilor statului.
    Instituția Președintelui a fost atât de previzibilă în acest caz!

  8. Câtă naivitate….tot mafia CCR face legea in Romania.