Primarii marilor orașe cer ca o parte din fondurile PNDL să-și schimbe destinația. Ilie Bolojan: ”E mult mai corect să se aloce pentru cofinanțarea proiectelor europene”
Asociația Municipiilor din România, care reunește primarii marilor orașe, propune o mișcare radicală, cu impact atât pe bugetul anului 2020, cât și pe absorbția fondurilor europene: mutarea unor bani alocați în mod normal controversatului PNDL către confințarea proiectelor cu fonduri UE.
Ilie Bolojan, președintele executiv al Asociației Municipiilor (AOR) a declarat pentru G4Media.ro că propunerea se referă la proiectele din PNDL (programul național de dezvoltare locală) care nu sunt viabile și nu aduc valoare adăugată comunităților.
”Există proiecte în fază inițială pe PNDL care nu genereaza nici creșteri economice in viitor, nici nu au logică a rentabilității. Exemplul unei comune din Bihor, unde s-au reconstruit prin PNDL grădinițe care acum sunt goale pentru că nu există copii, iar una va fi transformată în capelă. Cred că e mai fezabil ca acești bani, în urma unei analize de prioritizare, să se aloce pentru cofinanțarea proiectelor europene care să aducă plusvaloare pentru comunități”, a declarat Bolojan pentru G4Media.ro.
Primarul de Oradea a mai spus că în acest moment autoritățile locale au depus proiecte pentru finanțare pe fonduri europene în Programul Operațional Regional (POR) peste limita alocată inițial de Comisia Europeană, dar guvernul a anunțat luni că s-a aprobat o suplimentare de peste 230 milioane de euro pe POR. Or, tocmai pentru cofinanțarea acestor proiecte suplimentare ar putea fi folosiții banii din PNDL, a mai spus Bolojan.
”Personal, consider că PNDL e un program care trebuie derulat. Dar trebuie să existe o prioritizare, un set de criterii pentru alocarea banilor. Banca Mondială a făcut în urmă cu câțiva ani un studiu care prezenta grile de priorități. Din păcate, guvernul precedent nu a respectat nimic”, a mai spus Ilie Bolojan.
El a dat și alte exemple de proiecte finanțate prin PNDL care nu și-au atins ținta: ”rețele de canalizare în mediul rural la care s-au racordat doar 10-15% din gospodării, ceea ce înseamnă că 80% din bani sunt aruncați pe geam”.
G4Media.ro a scris în mod repetat despre proiectele inutile sau prost executate care au fost finanțate de guvernele PSD prin PNDL, transformat într-un instrument pentru disciplinarea sau loializarea baronilor locali. Bugetul inițial al PNDL în 2019 a fost de circa 2 miliarde de lei, dar el a crescut exponențial într-un an dublu electoral.
Președintele executiv al Asociației Municipiilor a mai declarat pentru G4Media.ro că la discuțiile cu guvernul și reprezentanții Comisiei Europene s-a ajuns la soluția descentralizării Programului Operațional Regional pentru viitorul exercițiu financiar, 2012-2027, astfel încât proiectele să fie gestionate la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare. În plus, cererile beneficiarilor pentru flexibilizarea condițiilor de acordare a proiectelor au fost acceptate de Comisia Europeană, potrivit acestuia.
Foto: Facebook / Ilie Bolojan
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii