G4Media.ro

Primarii marilor orașe cer ca o parte din fondurile PNDL să-și schimbe…

Foto: Facebook/ Ilie Bolojan

Primarii marilor orașe cer ca o parte din fondurile PNDL să-și schimbe destinația. Ilie Bolojan: ”E mult mai corect să se aloce pentru cofinanțarea proiectelor europene”

Asociația Municipiilor din România, care reunește primarii marilor orașe, propune o mișcare radicală, cu impact atât pe bugetul anului 2020, cât și pe absorbția fondurilor europene: mutarea unor bani alocați în mod normal controversatului PNDL către confințarea proiectelor cu fonduri UE.

Ilie Bolojan, președintele executiv al Asociației Municipiilor (AOR) a declarat pentru G4Media.ro că propunerea se referă la proiectele din PNDL (programul național de dezvoltare locală) care nu sunt viabile și nu aduc valoare adăugată comunităților.

”Există proiecte în fază inițială pe PNDL care nu genereaza nici creșteri economice in viitor, nici nu au logică a rentabilității. Exemplul unei comune din Bihor, unde s-au reconstruit prin PNDL grădinițe care acum sunt goale pentru că nu există copii, iar una va fi transformată în capelă. Cred că e mai fezabil ca acești bani, în urma unei analize de prioritizare, să se aloce pentru cofinanțarea proiectelor europene care să aducă plusvaloare pentru comunități”, a declarat Bolojan pentru G4Media.ro.

Primarul de Oradea a mai spus că în acest moment autoritățile locale au depus proiecte pentru finanțare pe fonduri europene în Programul Operațional Regional (POR) peste limita alocată inițial de Comisia Europeană, dar guvernul a anunțat luni că s-a aprobat o suplimentare de peste 230 milioane de euro pe POR. Or, tocmai pentru cofinanțarea acestor proiecte suplimentare ar putea fi folosiții banii din PNDL, a mai spus Bolojan.

”Personal, consider că PNDL e un program care trebuie derulat. Dar trebuie să existe o prioritizare, un set de criterii pentru alocarea banilor. Banca Mondială a făcut în urmă cu câțiva ani un studiu care prezenta grile de priorități. Din păcate, guvernul precedent nu a respectat nimic”, a mai spus Ilie Bolojan.

El a dat și alte exemple de proiecte finanțate prin PNDL care nu și-au atins ținta: ”rețele de canalizare în mediul rural la care s-au racordat doar 10-15% din gospodării, ceea ce înseamnă că 80% din bani sunt aruncați pe geam”.

G4Media.ro a scris în mod repetat despre proiectele inutile sau prost executate care au fost finanțate de guvernele PSD prin PNDL, transformat într-un instrument pentru disciplinarea sau loializarea baronilor locali. Bugetul inițial al PNDL în 2019 a fost de circa 2 miliarde de lei, dar el a crescut exponențial într-un an dublu electoral.

Președintele executiv al Asociației Municipiilor a mai declarat pentru G4Media.ro că la discuțiile cu guvernul și reprezentanții Comisiei Europene s-a ajuns la soluția descentralizării Programului Operațional Regional pentru viitorul exercițiu financiar, 2012-2027, astfel încât proiectele să fie gestionate la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare. În plus, cererile beneficiarilor pentru flexibilizarea condițiilor de acordare a proiectelor au fost acceptate de Comisia Europeană, potrivit acestuia.

Foto: Facebook / Ilie Bolojan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Este foarte bine!

    • De bun simt! Sa vedem daca se si vrea!

    • As dori ca peste noapte, dl. Bolojan sa devina primar de comuna din Baragan, sa vrea sa aduca apa, canal si gaz locuitorilor de acolo. Pun pariu ca l-ar enerva la culme bogatul primar de Oradea, cu visele lui de oras mare.
      Sincer, cred ca unii din voi sunteti batuti in cap.
      Nu toate proiectele se incadreaza la fonduri europene, indiferent ce vi se spune la televizor.
      Pana si la PNDL se prioritizeaza si doar o mica parte din lucrari ajung sa fie facute.
      Incetati d-le primar sa priviti investitiile la sate ca pe o chestie de rentabilitate. In felul asta satul romanesc (cateva mii de comune, preponderent agrare) va ramane la fel si peste 100 de ani. Oradea, Cluj si orasele mari vor deveni din ce in ce mai bogate iar satul , NERENTABIL, nu-i asa, va deveni subiect de mirare si bloguri de fite.

    • Adriss, nu pot să vă dau dreptate!
      Poate că în Bărăgan nu se dorește a se face!!
      În Cluj, Salaj, SM, BH… S-au construit numeroase drumuri asfaltate, drumuri la tarlaua din ogor,
      Și de bună seamă, s-au și prăduit banii pe lucrări făcute de mântuială acolo unde au fost interese!
      s-a introdus canalizare, apă curentă…

    • Nu ma pot abtine sa nu observ stirea din dreapta ecranului g4….
      „Banca Mondială: Fondurile europene ar trebui canalizate spre zonele urbane funcționale /”
      Bai zici ca-i premeditata treaba asta. Satele pot muri in chinuri…

    • Pai da, satele sunt pe moarte, nu s-a investit 30 de ani, asa ca oamenii au plecat, care la oras, care in strainatate.

      De ce ar fi ramas? Nu le mai aduce nimeni la viata, oamenii nu se mai intorc.

    • Adriss, prin investiție se înțelege alocarea de fonduri spre a fi cheltuite pentru crearea sau achiziționarea de mijloace fixe sau mobile, care să genereze ulterior, direct sau indirect, fonduri. Investițiile se referă, prin urmare la rentabilitate, doar că tu probabil nu înțelegi conceptul și din acest motiv ești atât de pornit. Rentabil este ceva care tentează, care produce, care aduce avantaje societății și nu se referă strict la castiguri materiale pe termen scurt, ci la dezvoltare susținută și de lungă durată.

    • Daca tu te astepti ca o comuna cu 1-2 mii de gospodarii, mare parte din ei cu pensii agricole, venituri de subzistenta, sa fie rentabili economic pentru orice fel de aductiune (apa canal, gaz, nu conteaza) atunci avem parte de moarte sigura. Oamenii acestia trebuie sa realizeze mai apoi PE BANII LOR racordurile individuale si la apa si la gaz (de regula peste 2000 de euro – de aici o rata de racordare mica). Unii din voi privesc satul actual ca pe o ciuma, ceva care trebuie sa dispara…
      E vorba de bunici si strabunici pe care ii condamnam cu fiecare vorba aruncata la misto, asteptand sa devina, ba, rentabili, precum o multinationala.

  2. Bravo, d-le Bolojan, foarte buna idee, daca s-ar termina cu pndl-urile astea, ar fi si mai bine!

    • Corect! Sunt multe comune care au tocat banii europeni pe construirea de parcuri in marginea localităților unde nu se poate ajunge, nefiind trotuare ci doar șoselele aglomerate. Cât despre construirea de clădiri opulente pentru primarii și și camine culturale la sate, n-are rost să mai vorbim.

  3. Ce nu mai au PSD isti ce sa fure? la craiova nici un leu atras prin programe europene, asa a lucrat super olguta caci cel de acum e marioneta ei.Psd ul mai mult cu dismuitul contractele si a angajat masiv in primarii.Pampalaii astia de acum vor sa reduca personalul, ia ghiciti pe cine vor da afara primarii majoritari psd?

  4. E foarte bine ce spune Bolojan. Daca ar fi facut in Oradea mai mult decat infrastructura ar fi fost si mai bine. Se pricepe la dat din gura, dar n-a atras niciun investitor serios, nicio societate romaneasca sau straina de renume. In afara de mari suprafete agro alimentare, bai termale, stranduri, nu mai vezi altceva decat buticareala. Fabrica de zahar, Alumina , CETUL de pe vremea lui ceausescu se darama, fara sa deranjeze pe cineva. Aeroportul Oradea e pe linie moarta. Psd, alde, udmr la putere au lucrat mana in mana cu pnl ul din opozitie, care pnl a sesizat afacerea cu aeroportul dupa ce ea a ajuns in presa. Nimeni n-are curajul sa se atinga de universitatea de la Oradea, fabrica de diplome, toti au cate un copil, nepot, vecin care au nevoie de diploma, ba mai mult, vin solicitari din toata tara, iar Bolojan e foarte darnic cu colegii lui politicieni de toate culorile. Da, intre timp si-a aranjat familia si prietenii in locuri caldute si bine platite. Mafia este foarte puternica in Oradea, imposibil de destructurat.

    • https://www.adlo.ro/parcuri-industriale/parcul-industrial-i/rezidenti

      te duci acolo sus, la meniu -> parcuri industriale si-l alegi pe care vrei tu

    • …ca un cunoscător care se pare că ești, ști și povestea aia cu ” furăm, dar cu opritor”!
      A făcut drumuri, a făcut centura, acum mai face ceva pasarelă la parcul industrial…
      În plus, va mai face o linie de tramvai…
      Pentru toate astea, el nimic?
      Plus că vin LOCALE!
      Mai cunosc un viteaz de ăsta la Cluj…care chiar nu a făcut nimic, decât autobuze electrice! Și Metrou ???
      Dar CSF? NCSF! ” Dom primar te iubim, cacatine vrem să fim”!

    • @Mircea H. Cunosc Parcul Industrial Oradea. Din pacate majoritetea societatilor sunt servicii, prea putina productie. Oradea ar trebui comparata cu Debretin. BMW a ales Debretin si nu Oradea, m-a deceptionat profund. Oradea nu are mana de lucru calificata, n-are specialisti, universitatea fabrica in continuare diplome, aici e problema. Oradea are un potential enorm, dar lipsesc specialistii.

  5. Sa le schimbe destrinatia. Trebuie sa platim aproape o jumatate de milard de euro fratilor Micula.
    Fratii au adus deja camioanele.

  6. Ideea nu este rea deloc. Ramane de vazut in ce masura se descurca primariile oraselor mai mici sa administreze proiecte europene.

  7. Mortii vostri, acum, dupa 2 ani, e mai corect sa cofinantezi un proiect? Cum ati facut cu parcul din Constanta? 2 ani ati avut la dispozitie sa cofinantati proiectul si nu s-au gasit 3 milioane lei. V-a prelungit cu inca 1 an termenul. Nu s-a putut. A doua luna dupa ce a expirat ultimul termen s-au alocat 15 mil. lei prin pndl. Bineinteles castigatoare firmele lui Mazare&co au facut lucrarile. Il baga OLAF-ul si pe sclavul de Fagadau la puscarie ca nu acceptau aia 3 WC-uri publice cu 50 000 euro bucata. Si inca 20 000 euro pentru utilarea lor. Per bucata. Cu 140 arbori plantati intr-o noapte, la un an dupa ce s-a facut receptia. Dormim linistiti, DNA… si ei la fel.

  8. L-as clona de domnul Bolojan! ca vad ca Oradea a devenit un fel El Dorado (si nu o spun cu rautate)