BREAKING Procurorii au oprit lucrările la Cetatea Tomis în urma plângerii făcute de deputatul Stelian Ion
Deputatul USR Stelian Ion a anunțat, miercuri, că lucrările de construcție a blocului de patru etaje deasupra vestigiilor antice ale Cetății Tomis au fost oprite în urma plângerii pe care acesta a făcut-o la poliție:
”Am reuşit să-i oprim! În urma plângerii depuse de colegii mei, s-a deschis dosar penal, iar organele de cercetare penală au luat măsura sistării construcţiei unei clădiri pe vestigii ale cetăţii antice Tomis, în zona Lupoaica. Arheologii vor fi şi ei implicaţi pentru a constata în ce măsură lucrările de până acum au afectat situl. Administraţia locală PSD şi complicităţile din consiliul local au pierdut o bătălie în primul datorită reacţiei oamenilor care au protestat la faţa locului. Cu bună credinţă şi prin acţiune tenace, putem opri degradarea Constanţei şi îi putem reda aura istorică”, a scris Stelian Ion pe Facebook.
Marcel Colesniuc, directorului Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, a confirmat pentru G4Media.ro că lucrările au fost sistate de autorități până la finalizarea anchetei și că, în prezent. nu se mai sapă în situl istoric.
Tone de pământ pline cu piese arheologice de valoare au fost excavate de un investitor imobiliar din cetatea Tomis și aruncate pe un câmp, la marginea Constanței, fără ca vreun arheolog să supravegheze lucrările, transmite Info Sud-Est. În pământul depozitat la marginea orașului, în zona Oierie, au fost găsite zeci de piese antice. Prezent la fața locului, arheologul Octavian Mitroi, care a participat la cercetarea arheologică de la Lupoaică, a declarat că sunt piese extrem de importante, din perioada elenistică, romană și romano-bizantină și că astfel s-au distrus mărturii din istoria Constanței.
Distrugerea vestigiilor a fost făcută pentru ca pe terenul respectiv să fie ridicat un bloc de patru etaje. Dezvoltatorul imobiliar care ridică imobilul este Stelian Bucovală, membru PNL și unul dintre cei mai importanți sponsori ai partidului. Bucovală este cunoscut în Constanța datorită afacerilor de succes din domeniul alimentației publice, potrivit Info Sud-Est.
Totul a fost posibil din cauza faptului că arheologii care au întocmit raportul final în urma cercetărilor arheologice de la Lupoaică nu au prevăzut partea de supraveghere arheologică în momentul în care investitorul urma să înceapă săpăturile.
Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, după cum a relatat info-sud-est.ro.
Terenul pe care urmează să fie ridicată clădirea modernă a fost întregit prin lipirea mai multor parcele obținute în perioada 2011-2013, fie prin retrocedări, fie prin contracte de vânzare-cumpărare cu Primăria Constanța.
Investitorul Bucovală a reușit să obțină toate avizele necesare de la Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, iar consilierii locali au votat, în anul 2018, avizarea planului Urbanistic de Detaliu pentru această construcție. La finalul anului 2019, investitorul a obținut și autorizația de construire (mai multe detalii aici), iar în urmă cu o săptămână a început să sape în șantier.
Sursa foto: info-sud-est.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii