G4Media.ro

BREAKING Profesorii și angajații din Educație au respins oferta Guvernului de primă…

Foto: wikihow.ro

BREAKING Profesorii și angajații din Educație au respins oferta Guvernului de primă de 1.500 lei net în octombrie și creștere salarială cu 45% din diferența de salariu actual și cel din viitoarea grilă / Greva din școli continuă

Profesorii și angajații din Educație au respins oferta făcută vineri de Guvern, potrivit informațiilor Edupedu.ro, confirmate de reprezentanții sindicatelor. Pe baza unui referendum făcut cu membrii de sindicat aflați în grevă, cele două federații au decis să respingă ultima propunere a Executivului, cea prin care angajații ar fi urmat să primească câte 1.500 lei net în luna octombrie și o creștere salarială cu 45% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă inclusă în viitoarea legea a salarizării. Tot astăzi ar avea și loc și o ședință comună a Consiliilor Naționale ale Liderilor celor două federații, conform surselor noastre. Greva generală din școli continuă, scrie Edupedu.

Prin respingerea acestei oferte, greva generală a profesorilor continuă. Vineri, 9 iunie, peste 12.000 de profesori și de angajați din educație au protestat în București. În acel timp, liderii de sindicat Simion Hăncescu (FSLI) și Marius Nistor (FSE ”Spiru Haret”) au fost la negocieri cu reprezentanții Executivului. După întâlnirea de la Palatul Victoria, Hăncescu a spus că Guvernul nu poate acorda creșterile salariale solicitate și a explicat ce a oferit instituția:

  • o primă de 1.500 de lei net, anuală, cu acordare din fonduri europene, în perioada 2023-2027, în luna octombrie
  • o creștere cu 45% din diferența între actualul salariu, mărit și el după ordonanța de urgență 53 adoptată de Guvern cu forța cu câteva sute de lei, și salariul prevăzut în grila care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie, cea inclusă în viitoarea lege a salarizării unitare.

”Pe memorandumul Guvernului, pe acea declarație care a fost adoptată ieri (n. red. joi, 8 iunie) în ședința de guvern, se vorbea de prima tranșă care ar trebui acordată pe proiectul legii unitare de salarizare, pe grila aceea de salarizare negociată cu Ministerul Educației. Trebuia să fie de 40%.

Noi astăzi (n. red. vineri, 9 iunie) am cerut aplicarea în integralitate de la 1 ianuarie – acesta a fost mandatul primit din partea colegilor. Guvernul a răspuns că nu are puterea financiară să acorde acest lucru, în acest moment, și în urma discuțiilor tensionate purtate s-a ajuns la varianta din partea guvernului că pot crește prima tranșă la 45%. Să fim foarte clari, este vorba de 45% din suma care rămâne de plată dintre salariul maxim pe care ar trebui să-l aibă pe grila de salarizare, din noua grilă de salarizare, și salariul care va fi în plată în data de 1 ianuarie”, a explicat vineri seară Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret”.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Aia nu a fost ofertă, a fost o jignire, o demonstrație de nepăsare a unui guvern care ține profesorii în stradă de aproape o lună.

    • A nu știu câta din păcate. Dar ma bucur ca oamenii au mai început să se solidarizeze cu noi și au înțeles că aici nu mai e vorba doar despre profesori.

    • Eu nu ma pot gandi decat ca se scot acusi vizele de america si e dreptul oricarui muritor din invatamant sa isi permita o vizita pe tărâmul de vis… ca bani de dubai ca ciolacu sigur n-au

  2. Mi se pare ca salariul mediu net pe economie e un indicator Peerfeect. Acum!

  3. De tepari de la PNL și PSD e plina politica și de o sumedenie de grile de salarizare cu aplicare (doar in viitor) …

    S-a aplicat cumva toată grila propusă profesorilor de pad in 2017 (Olguța).

    Răspunsul e nu … profesorilor și s-a dat țeapa.

    Chestii gen memorandumuri sunt fara valoare juridică, deci nule .

    Contează doar ce se semnează acum negru pe alb și cu cât se mărește de acum salariul brut … restul sunt povesti.

    E că și cum eu as lucra în privat și mă duc la șef și îi cer o mărire. El îmi zice că îmi dă cu 1000 de lei mai mult peste x luni sau ani.

    L-aș crede? Normal că nu … căci dacă ar vrea să-mi de-a mi-ar da acum … nu după nu știu cât timp că să vadă ce se mai întâmplă.

    Politicienii care nu respectă ce promit ar trebui să poată fi acuzați dpdv legal pentru înșelătorie.

    Pentru că asta fac … înșeală oamenii … pentru a avea beneficii personale.

    • Am inteles de ce putera isi bate joc de grevisti.
      In conditiile Romaniei, sub calcaiul unei mafii care doar mimeaza democratia, greva nu este metoda potrivita. Ne producem daune doar unii altora, iar ei ranjesc in sinea lor.
      Grevele din Sanatate – ii chinuie pe bolnavii de rand. Ei, se trateaza in strainatate.
      Cele din Transporturi nu ii deranjeaza. Ei, au la dispozitie masini, avioane.
      Grevele din invatamant ii afecteaza pe scolarii si parintii din popor. Bogati fiind, odraslele lor au viitorul asigurat.
      Ei nu sunt afectati. Iar de tara nu le pasa deloc.
      Totusi, greva din Invatamant a demonstrat ceva: nu suntem chiar popor vegetal! Se poate. Dar trebuie gasita o alta metoda.

  4. Hai ca în locul ăstora nu v as mai da nimic.
    V as concedia pe toți și reangaja după ce dați iar titularizarea. Sa vedeți atunci câte nulități sunt în invatamant.
    Nici 20 % nu ar mai întra.
    Asa ca ciocu mic și marș la meditații..

    • Ești cumva copil ieșit dintr-un ciucălete cu Dana Budeanu? Cam în direcția asta suni, a „entelectual“ făcut la școala veții, care urăște educația, din cauză că nu o are.

    • Asa zic și eu, ăștia chiar vor 2000 de euro pe luna, dar 80% din ei sunt analfabeți funcționali și din păcate asa vor fi și elevii.Nu înțelege nimeni ca nu despre bani este vorba, ca le poți da și 5000 de euro pe luna ca tot la nivelul asta o sa rămânem, în România nu va mai fi bine niciodata.

    • Asta-i că nu prea ai dat pe la școală … ai pica pe vreun profesor?!

    • Ar trebui nuantat..

      -Ciudat ca profesorii nu cer depolitizarea si reformarea invatamantului. Stiti vreun inspector sau director de scoala care sa nu faca parte din ‘familie’? Care au control in CA-uri si se fac ‘selectia’ (desigur, pe criterii profesionale) a suplinitorilor? Care ‘jongleaza’ cu posturile pastrandu-le pentru cei care saruta inelul..
      -La fel de ciudat ca n-au intrat in greva cand s-a aprobat bugetul (pentru ca nu-i asa, demnitatea se poate rascumpara cu 6% din PIB). Era deja inflatie si era limpede ca nu ajung banutii.. banuiesc ca ceva promisiuni au primit (sic)
      -N-am auzit nimic depre cresterea lefurilor bazata pe competenta si performante, toti la gramada. Un profesor cu ‘vechime’ devine la fel ca vinul (mai bun..)?
      -Nimic despre scaderea demografica care practic nu justifica numarul atator profesori cu norme lejere? Iar trendul demografic abia incepe..
      -De unde sperati dragi profesori ca va vor veni procentele? Din noi taxe si impozite cumva? Bingo, ati ghicit.. ati indicat sursa finantarii pentru mariri, de exemplu pensiile speciale? Daca ati facut-o imi cer scuze, mi-a scapat..

      Sunt multe, multe de spus. E limpede: invatamant de calitate nu se poate fara oameni motivati (si) financiar. Dar va rog, rupeti pisica. Inchideti anul, deja e circ de prost gust (inclusiv liderii sindicali veniti din The Muppets Show). Boicotati inceperea noului an scolar, puneti degetul pe rana si vom iesi alaturi de voi in strada cu miile (vorbesc de ne-bugetari, stiti voi, cei care va platesc salariile..)

  5. cat timp exista „specialii” nu exista loc de negociere doar jigniri!

  6. Toată lumea vrea bani, performanta aproape zero. Fără meditațiile părinților ar fi dezastrul și mai mare. Vrem salarii marite, dar nimic despre responsabilitatea profesorilor, mulți titularizat după revoluție, ce nu au mai deschis o carte sau un laborator școlar. Soția a părăsit sistemul, deși iubea copii și era foarte apreciata profesional.
    Dar vad ca mare parte dintre cadrele didactice sunt deja o turma de oi, și spun asta în deplinătatea termenilor.
    Vreți salarii.. dar nimic despre performanta.
    Vad cu strigați sa modificați manualele, sa dotați laboratoarele.
    Doar salarii și restu… Ca înainte spre nimic.
    Sa va concedieze și sa dați examen din nou, sa vedeți trista realitate a calității unor asa zisi, dascăli,,

    • Da pentru ca ‘puterea’ a premeditat totul: cei mai slabi studenti au ajuns la catedra, cei buni alegand job-uri mai bine platite in corporatii (mai ales pe stiinte exacte).
      Pe de alta parte, toti angajatii la stat intra in slujbe prin aceleasi ‘labirinturi’..
      Asa s-a umplut sistemul de lichele plafonate functionand pe principiul ‘voi va faceti ca ne platiti, noi ne facem ca muncim’.
      Si inca ceva: un angajat la stat practic nu poate fi dat afara.
      refren: ‘nu uita ca tara te vrea prost’ (sarmalele reci)

  7. Cele mai performante firme fac afaceri cu Anghel Saligny cu 0 angajati

  8. O triere după competențe ar pune pe drumuri mulți,mulți ” dascăli ” !!

  9. Respect ! Sunt mandra de voi ! La asa ”propunere”si asa ”negociere”, un raspuns logic ! Si eu fac parte din o categorie de viermi, ignorata de acesti Speciali . Nu stiu de ce masura in grilele lor nu e data de raportul intre salariile parlamentarilor si ale celorlalti bugetari? Sigur ei, cu sau fara studii teoretic fac o munca la nivel superior celorlalti si ar putea avea salarii duble fata de orice alt bugetar , dar salariile lor sunt de sase ori mai mari decat al celui mai bine platit profesor din preuniversitar asa ca …….

  10. V rog sa continuati greva