G4Media.ro

BREAKING Proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale a fost votat de…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

BREAKING Proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale a fost votat de plenul Camerei Deputaților/ Urmează votul în Senat

Proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale a fost votat, luni, de plenul Camerei Deputaților. Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie să treacă și de votul Senatului.  Au fost 205 voturi pentru, 90 împotrivă și o abținere. Parlamentarii USR au criticat proiectul de lege.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Forma actuală a proiectului de desfiinţare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie arată că ”se revine la începutul anilor 2000, în perioada Adrian Năstase – Rodica Stănoiu, o astfel de formă nici Dragnea neavând curajul să propună”, a afirmat, luni, deputatul USR Stelian Ion, citat

El a anunţat că, dacă acest proiect va trece, USR îl va contesta la Curtea Constituţională.

„În mod normal ar fi trebuit să fie o zi bună pentru justiţie, pentru că din acest proiect de aşa-zisă desfiinţare doar titlul este corect. În rest, absolut totul, de la procedura de transparenţă decizională călcată în picioare la Ministerul Justiţiei, până la modul de derulare a discuţiilor aici, în Parlament, pe repede înainte, fără a se accepta un aviz al Comisiei de la Veneţia pe acest nou mecanism creat de cei care odinioară concepuseră SIIJ, toate acestea ne arată că suntem pe un drum greşit”, a susţinut deputatul, în plen.

Potrivit acestuia, „desfiinţarea SIIJ este una formală, fiind înlocuită de un mecanism mult mai puternic şi mult mai nociv” decât Secţia.

„Practic, ne întoarcem într-o perioadă de la începutul anilor 2000, în perioada Năstase – Rodica Stănoiu, când dosarele se instrumentau prin indicaţii preţioase date de la partid, prin timorarea magistraţilor curajoşi, care nu acceptau să protejeze baronii locali (…), cum judecătorii, magistraţii curajoşi îndrăzneau să vorbească erau sancţionaţi pe rând. În perioada aceea a funcţionat acea reţea ticăloasă coordonată de politicianul PSD Cătălin Voicu. Acolo vreţi să ne duceţi acum. Chipurile se desfiinţează SIIJ, dar ce nu a îndrăznit să facă nici Liviu Dragnea, îndrăzneşte să facă actuala guvernare”, a mai afirmat deputatul USR.

Sursa Facebook

Pe de altă parte, Partidul Naţional Liberal susţine proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care aduce „normalitate în sistemul judiciar”, a declarat luni deputatul PNL Cristina Trăilă, la dezbaterile generale la acest proiect.

„Iată că astăzi, după multe încercări, atât ale Guvernului, cât şi ale Parlamentului, avem în dezbatere un proiect important – cel de desfiinţare a Secţiei speciale, mult disputat. Şi, în ciuda criticilor aduse de unii care, aflaţi în funcţii pentru o perioadă e timp, şi-au arătat incapacitatea de adopta un astfel de proiect de lege, astăzi vin şi spun că ar fi nociv un astfel de proiect, care nu face altceva decât să aducă normalitate în sistemul judiciar, o normalitate dorită de mult timp atât de noi care ne aflăm astăzi în băncile Parlamentului, cât şi întregul sistem, întreaga breaslă din acest domeniu”, a declarat Cristina Trăilă, la dezbaterile generale la proiectul privind desfiinţarea SIIJ.

Ea a lăudat Ministerul Justiţiei, care, după un parcurs îndelungat cu toate forurile din zona justiţiei, după o amplă analiză de specialitate cu toţi factorii implicaţi, a reuşit să trimită Parlamentului acest proiect de lege, care, „în ciuda a ceea ce se comunică public, a ţinut cont de toate avizele forurilor internaţionale”.

„Este primul proiect care are avizul favorabil al CSM, singurul garant al independenţei justiţiei”, a adăugat deputata PNL.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Proiectul privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a făcut obiectul a trei avize ale Comisiei de la Veneţia, iar un al patrulea ar însemna tergiversare, a declarat, luni, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, la dezbaterile privind acest act normativ.

„Desfiinţarea SIIJ a făcut obiectul a trei avize ale Comisiei de la Veneţia şi principala critică a acelor avize este însăşi existenţa secţiei speciale, nu competenţa la un Parchet sau la altul. Astăzi îndeplinim acest principal obiectiv şi se desfiinţează secţia specială. CSM a votat acest aviz fără observaţii. Este primul proiect propus Parlamentului care întruneşte avizul CSM. (…) Practic, aşteptarea unui al patrulea aviz de la Comisia de la Veneţia n-ar însemna decât tergiversare. (…) Cei care ne ţin nouă lecţii astăzi despre faptul că ar trebui aşteptat un al patrulea aviz, care să ne spună, evident, ceea ce au spus şi celelalte trei, sunt cei care susţineau, în 2020, desfiinţarea secţiei speciale prin OUG”, a afirmat deputatul PSD, în plen.

El a susţinut că USR nu doreşte în mod real desfiinţarea SIIJ.

„Mă aşteptam astăzi ca întreg spectrul politic să conştientizeze faptul că suntem în faţa unui consens. (…) Un antevorbitor spunea că USR s-a luptat foarte mult pentru desfiinţarea acestei secţii şi vă mărturisesc că am avut o revelaţie. Aşa e, USR-ului îi place să se lupte, oameni buni! Îi place să se lupte, dar să nu aibă finalitate nimic din ceea ce încearcă să întreprindă prin luptele acestea. USR-ul s-a luptat cu pensiile speciale şi, după un an la guvernare şi într-o majoritate parlamentară, singurele pensii speciale eliminate sunt cele ale parlamentarilor, în baza unui proiect al PSD-ului. USR s-a luptat după aceea şi pentru iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” şi asta până când au început să aibă ei penali în funcţii publice şi au abandonat lupta, pentru că nu mai merita, nu-i aşa? (…) USR-ul se luptă pentru SIIJ şi nu cum ne aşteptam cu toţii, pentru desfiinţarea SIIJ, USR se luptă pentru menţinerea SIIJ pentru că, dacă SIIJ se desfiinţează, pentru ce se mai luptă USR?”, a spus Simonis.

 

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Stelica ce zice? Sau încă e la non-stop dupa tigari?

  2. Bravo Predoiu pentru gasirea şmenului acceptat de tot cartelul.
    Hai si cu operatiunea ‘Vraja Bruxellului’ in care sa incercati sa ii prostiti si pe aia asa cum reusiti in Ro.

    • Va place ce ati votat ?
      Sper sa va treziti pana in 2024 . Popor ratat

    • Pe aia nu îi prostesc, o să ne prostească ca nu inteleg europenii reformele noastre! 😂😂😂

  3. Tor nu ne-ați spus, Stelica ce zice?

  4. N-avem șanse să scăpăm de MCV, n-avem șanse să accedem în Spațiul Schengen!

  5. Are avizul CSM pentru ca prostul de Predoiu a acceptat ca procurorii care-i investigheaza pe judecatori sa fie numiti de CSM printr-o procedura neclara si lipsita de transparenta. Adica eu CSM il numesc pe cel care sa-i ancheteze pe complicii mei si tot eu sunt cel care-l evaluez pe anchetator la locul de munca.Haida-de, ca prosti ne mai cred.

    • Păi ați votat PSD+PNL 55% în 2020, deci sunteți.

  6. Plecați din țară cât mai puteți. Nu va fi niciodată bine aici.

  7. SIIJ a fost infiintat pentru a sancționa sau ancheta magistrații care gresesc. Pana la infiintarea SIIJ, aceste dosare erau la DNA, iar judecatorilor care nu dădeau o soluție favorabilă DNA, li se activa dosarul. Asta nu a inteles nea Stelica si USR-il lui. Asadar, SIIJ trebuie sa existe intr-un fel sau altul pentru că, din pacate, încă sunt destui magistrați care greșesc, comit abuzuri și nu mai trebuie ca DNA să se ocupe de această problemă, să văzut ce au făcut în anii trecuți.