UPDATE Președinta Comisiei Europene a anunțat în sesiunea plenară de la Strasbourg că va fi declanșată procedura privind statul de drept împotriva Ungariei, care riscă tăieri de fonduri europene
UPDATE 17.50 Comisia Europeană va declanșa în curând noul mecanism pentru a reduce finanțarea acordată Ungariei din cauza erodării standardelor statului de drept, a declarat marți președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, citată de Politico.
Anunțul vine la două zile după ce premierul ungar Viktor Orbán a câștigat al patrulea mandat consecutiv în urma unor alegeri despre care observatorii internaționali au spus că au fost afectate de un teren de joc inegal, în beneficiul partidului de guvernământ Fidesz.
Este o temă care s-a repetat de-a lungul celor peste zece ani de când Orbán se află la putere, timp în care grupurile pentru libertăți civile spun că liderul maghiar a preluat treptat controlul instituțiilor democratice și a direcționat banii contribuabililor către prieteni și familie.
Articolul inițial:
Președintele Comisiei Europene (CE) ar trebui să anunțe astăzi, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, că procedura privind statul de drept împotriva Ungariei va fi lansată peste două săptămâni, relatează Népszava, care citează surse europene.
Potrivit informațiilor Népszava, grupul condus de președinta Ursula von der Leyen va viza de această dată doar guvernul maghiar și nu se va ocupa deocamdată de Polonia.
La finalul procesului, care va dura aproximativ șase-opt luni, fondurile UE ar putea fi recuperate sau retrase din Ungaria dacă se consideră că aceasta a adus prejudicii bugetului UE prin încălcarea standardelor statului de drept.
Retragerea banilor se poate aplica atât din bugetul UE, cât și din fondul de redresare. Deși CEJ a negat în mod public faptul că decizia sa a fost determinată de considerente politice, era de așteptat ca procedura privind statul de drept să fie aplicată abia după alegerile parlamentare din Ungaria.
Potrivit publicației de la Budapesta, colegiul comisarilor este foarte îngrijorat de faptul că interesele financiare ale Uniunii Europene sunt afectate în Ungaria și că corupția la nivel înalt rămâne nepedepsită.
Ursula von der Leyen a ridicat întrebări și obiecții în special cu privire la achizițiile publice și la funcționarea independentă a organelor judiciare, cum ar fi procuratura, într-o scrisoare trimisă guvernului Orbán anul trecut.
În cadrul acesteia, CEJ a solicitat informații cu privire la cazurile și practicile care au ridicat suspiciuni de utilizare neregulamentară și neautorizată a fondurilor UE. Guvernul ungar a răspuns anul acesta, la câteva zile după termenul limită, dar se pare că nu a răspuns așteptărilor Comisiei.
O decizie oficială privind lansarea oficială a procedurii privind statul de drept va fi luată în cadrul unei reuniuni a grupului de comisari care va avea loc peste două săptămâni.
Regulamentul, cunoscut în întregime sub denumirea de „regulamentul general de condiționalitate privind protecția bugetului UE”, este în vigoare de la 1 ianuarie 2021, dar nu a fost încă aplicat nicăieri, întrucât factorii de decizie au așteptat o hotărâre judecătorească privind legalitatea regulamentului.
Judecătorii au menținut regulamentele, confirmând că acestea sunt conforme cu dreptul comunitar. În conformitate cu regulamentul, Comisia Europeană trebuie să inițieze o procedură în cazul în care consideră că există un prejudiciu grav și demonstrabil adus intereselor bugetare ale UE.
La finalul acestui lung proces, Consiliul UE, format din miniștrii de finanțe din statele membre, trebuie să decidă dacă impune sancțiuni financiare țării în cauză.
Încă de la început, cele două ținte principale ale regulamentului au fost Ungaria și Polonia, două state membre despre care criticii spun că încalcă în mod sistematic valorile și standardele UE și, prin urmare, riscă să cheltuiască fondurile UE în mod corespunzător.
Potrivit unor surse de la Bruxelles, Varșovia scapă deocamdată nepedepsită, din cauza poverii pe care trebuie să o suporte ca urmare a războiului din Ucraina și pentru că este mai greu de dovedit o legătură între încălcarea statului de drept și deturnarea de fonduri europene.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii