G4Media.ro

UPDATE Președinta Comisiei Europene a anunțat în sesiunea plenară de la Strasbourg…

Sursa foto: Ursula von der Leyen/ Twitter

UPDATE Președinta Comisiei Europene a anunțat în sesiunea plenară de la Strasbourg că va fi declanșată procedura privind statul de drept împotriva Ungariei, care riscă tăieri de fonduri europene

UPDATE 17.50 Comisia Europeană va declanșa în curând noul mecanism pentru a reduce finanțarea acordată Ungariei din cauza erodării standardelor statului de drept, a declarat marți președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, citată de Politico.

Anunțul vine la două zile după ce premierul ungar Viktor Orbán a câștigat al patrulea mandat consecutiv în urma unor alegeri despre care observatorii internaționali au spus că au fost afectate de un teren de joc inegal, în beneficiul partidului de guvernământ Fidesz.

Este o temă care s-a repetat de-a lungul celor peste zece ani de când Orbán se află la putere, timp în care grupurile pentru libertăți civile spun că liderul maghiar a preluat treptat controlul instituțiilor democratice și a direcționat banii contribuabililor către prieteni și familie.

Articolul inițial:

Președintele Comisiei Europene (CE) ar trebui să anunțe astăzi, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, că procedura privind statul de drept împotriva Ungariei va fi lansată peste două săptămâni, relatează Népszava, care citează surse europene.

Potrivit informațiilor Népszava, grupul condus de președinta Ursula von der Leyen va viza de această dată doar guvernul maghiar și nu se va ocupa deocamdată de Polonia.

La finalul procesului, care va dura aproximativ șase-opt luni, fondurile UE ar putea fi recuperate sau retrase din Ungaria dacă se consideră că aceasta a adus prejudicii bugetului UE prin încălcarea standardelor statului de drept.

Retragerea banilor se poate aplica atât din bugetul UE, cât și din fondul de redresare. Deși CEJ a negat în mod public faptul că decizia sa a fost determinată de considerente politice, era de așteptat ca procedura privind statul de drept să fie aplicată abia după alegerile parlamentare din Ungaria.

Potrivit publicației de la Budapesta, colegiul comisarilor este foarte îngrijorat de faptul că interesele financiare ale Uniunii Europene sunt afectate în Ungaria și că corupția la nivel înalt rămâne nepedepsită.

Ursula von der Leyen a ridicat întrebări și obiecții în special cu privire la achizițiile publice și la funcționarea independentă a organelor judiciare, cum ar fi procuratura, într-o scrisoare trimisă guvernului Orbán anul trecut.

În cadrul acesteia, CEJ a solicitat informații cu privire la cazurile și practicile care au ridicat suspiciuni de utilizare neregulamentară și neautorizată a fondurilor UE. Guvernul ungar a răspuns anul acesta, la câteva zile după termenul limită, dar se pare că nu a răspuns așteptărilor Comisiei.

O decizie oficială privind lansarea oficială a procedurii privind statul de drept va fi luată în cadrul unei reuniuni a grupului de comisari care va avea loc peste două săptămâni.

Regulamentul, cunoscut în întregime sub denumirea de „regulamentul general de condiționalitate privind protecția bugetului UE”, este în vigoare de la 1 ianuarie 2021, dar nu a fost încă aplicat nicăieri, întrucât factorii de decizie au așteptat o hotărâre judecătorească privind legalitatea regulamentului.

Judecătorii au menținut regulamentele, confirmând că acestea sunt conforme cu dreptul comunitar. În conformitate cu regulamentul, Comisia Europeană trebuie să inițieze o procedură în cazul în care consideră că există un prejudiciu grav și demonstrabil adus intereselor bugetare ale UE.

La finalul acestui lung proces, Consiliul UE, format din miniștrii de finanțe din statele membre, trebuie să decidă dacă impune sancțiuni financiare țării în cauză.

Încă de la început, cele două ținte principale ale regulamentului au fost Ungaria și Polonia, două state membre despre care criticii spun că încalcă în mod sistematic valorile și standardele UE și, prin urmare, riscă să cheltuiască fondurile UE în mod corespunzător.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, Varșovia scapă deocamdată nepedepsită, din cauza poverii pe care trebuie să o suporte ca urmare a războiului din Ucraina și pentru că este mai greu de dovedit o legătură între încălcarea statului de drept și deturnarea de fonduri europene.

Citește și

Comisia Europeană va declanșa mecanismul de stopare a fondurilor UE pentru Ungaria din cauza corupției și trucării achizițiilor publice

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. România next

  2. Următorul discurs al lui Orban: „Ioi, ioi, ioi, au, au, au, vai, vai … tulaaaaaaai”.

  3. Ai vrut sa spui Polonia. Problema era Polonia si Ungaria si Polonia a dispărut a rămas Ungaria.
    Potrivit informațiilor Népszava, grupul condus de președinta Ursula von der Leyen va viza de această dată doar guvernul maghiar și nu se va ocupa deocamdată de Polonia. Si nici nu o va face. Totuși iți mulțumesc de grija da ptr. Romania.

    • Polonia are acum gura mare, dar la sfarsitul zilei ramane intre Rusia si UE…cred ca nu e greu de imaginat care este varianta aleasa.

    • @AndreiG pai toți știm de care parte la fii Polonia. Importanta Poloniei azi este ca ei au atras atenția mult timp despre Rusia si acum EU le de dreptate. Polonia are astfel un avantaj moral si acest lucru contează mult așa ca EU va fii înțelegătoare cu Polonia ca nici Eu nu a fost mai buna. Dar Unguri chiar sunt in curu gol nu au nimic de fapt si altitudinea Ungarei fata de Rusia a pus capac. Unguri nu cred ca înțeleg in ce situație dificila sunt.

  4. Data viitoare să voteze cum trebuie.

    • Stai linistit ca nu-i „denazifica”, precum fac prietenii de la est.
      Dar ar fi chiar culmea ca UE sa dea bani pe degeaba, din taxele si imporitele cetatenilor lor, si Ungaria sa nu respecte un set de masuri minimale de democratie.
      Apropo, apartenenta la UE nu e obligatorie.

  5. Bre adevăratule, vrei sa spui ca Hungaria acceptă si primește fonduri de la bruxelezii noe-marcsisti?
    Noooo. Nu cred. Ei sunt un exemplu de corectitudine si demnitate. Nu primesc ordine de la bruxelezi dar nici bani.

  6. No amu c@că buey bizoane de pustă ce-ai păscut de la a viktátor! :)))))

  7. Buey coyule-n căldare jigărit, ia mai zi-o p-aia cu „Ungaria nu e colonie a UE“ să mai râdem! :)))))

  8. Alocatie de copil? UE trimite bani pt Ucraina acuma. Chiar ma gandesc cat de inimosi sunt

  9. Bozzgoria nu mai e de mult o democratie ci o autocratie in care rusofilul Orban a castigat iar pe baza de fake news

    • Da! FIDESZ controleaza toata presa locala si ii prosteste pe zombificati. Foarte bine sa-i taie fondurile europene si daca nu-i convine sa se duca langa Serbia colonie sovietica. Ce mai cauta in UE daca nu-i place democratia?

    • Băi Putină de 💩, tu vrei să ne spui că în UE domnește democrația? Băăăăă nesimțitule, am avut 2 ani de abuzuri ale UE, am avut sute de proteste în toate țările civilizate din UE. Numai pune semnul egal între UE și Democrație că te faci de râs.

  10. Victor Orban nu se închină ca și noi în fața Imperiului UE. Are autostrăzi și economie puternică cu energie ieftină!!! Noi zerooo!!

    • Economia maghiară fără UE face exact cât un bubi în ventilator! :)))))

    • Pai daca nu se inchina nici sa nu primeasca bani. Pai cum vine treaba, se supara Bozzgoria ca nu primeste bani de la UE? Pai nu erau ei independenti ? Sa vedem cum se descurca singuri.

  11. Ungaria nu are ce cauta in UE. Cu bani europeni s-au îmbogățit președintele și apropiații lui. Începe sa semene cu Rusia. Înlocuiți-o cu Ucraina!

    • Buna propunere, Ungurii și așa au economie de duduie, se descurca singuri. Banii care mergeau la ei,sa ii de-a Ucrainei pentru reconstrucție. Nu o fi Ucraina ferita de corupție,dar nici Ungaria nu se lasă mai prejos.

  12. Ungaria trebuie data ca lectie pentru tarile care mai incearca regimuri totalitare in EU. Adica cu o mana luam bani ca sa avem niste minime criterii de democratie si cu banii astia construim dictaturi? Las-o dracului de treaba. Cui nu-i convine UE sa iasa si gata. E bine sa fii tantos ca esti independent si nationalist si iei si bani de la UE, asa e?

  13. Ce-mi plac ăștia care sunt adepții democrației numai atunci când câștigă ai lor… Dacă pierd e din cauza fake news ( nu mai exista internet in Ungaria? E interzisă presa străină, unde Orban e făcut praf)? Și aș fi curios să văd dovezi cu corupti unguri: așa, văd doar afirmații vagi, lozinci neocomuniste. Hai cu miliardari, yachturi, contracte, etc, sa le vedem și noi!
    Jihadul Bulan.giilor contra Ungariei continuă, pentru că cetățenii nu au votat “ cum trebuie”.

    • Prietene, n-are nimeni nimic cu ce au ales ungurii, ci cu banii furati. Asta nu e de ieri de azi, pana acum se bazau pe veto-ul poloniei, dar polonia are mai multa nevoie de ue decat de ungaria acum :))

    • @Euclid – bun, vorbești și tu de bani furați. Așa o fi. Eu n-am găsit. Imi poți da tu câteva exemple clare?
      PS: Și fără “ prietene”, că n-am putea fi niciodată.

    • Nu trebuie nimeni sa îți demonstreze ție personal nimic, daca vrei sa crezi ceva oricum o vei face.
      Se pornește procedura și se va tăia robinetul de bani de la UE.

  14. Ungaria ar trebui scoasă din SWIFT și pusă alături de Belarus

  15. Se razbuna UE ca desi a mituit in Ungaria tot doar sa piarda Orban acum trece la planul de rezerva.Si uite asa Ungaria o sa migreze spre est o sa cumpere gaze si petrol ieftin de la rusi iar valorile din vest ori tremura de frig in case ori platesc de se rup.Ungurul o sa mearga cu masina ieftin si vestul….cu bicicleta ca e ecologist.Oare de cine va fi rau?

    • Totul se plateste. Chiar si gazul ala ieftin, nu e ieftin pe degeaba. Te costa „prietenia” rusiei. 🙂

  16. Eu sunt un tembel si ma cred Dumnezeu,eu sunt fugit de la Balaceanca si nu mai iau tratamentul.

  17. Hai, odata, sa vedem ceva concret! Sunteti responsabili ca l-ati lasat pe putin sa se „umfle”, nu repetati greseala asta si cu orban!

  18. Foarte bine, sa dea cu jet si pe banii UE. 😀