G4Media.ro

VIDEO Punctul de frontieră dintre Egipt și Gaza a fost deschis pentru…

Sursa foto: captură video X

VIDEO Punctul de frontieră dintre Egipt și Gaza a fost deschis pentru scurt timp / 20 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în fâșie / Peste 200 de români vor să părăsească Gaza / MAE: Punctul de la Rafah s-a deschis doar pentru ajutoare

Sâmbătă dimineața, punctul de trecere Rafah a fost deschis pentru o scurtă perioadă pentru a permite trecerea a 20 de camioane cu ajutoare umanitare din Egipt în Fâșia Gaza. În timp ce mulți au salutat redeschiderea temporară, grupurile pentru drepturile omului subliniază că este nevoie disperată de mai mult ajutor. Cei care vor să plece din Gaza nu au putut face acest lucru, punctul de frontieră fiind deschis doar pentru trecerea ajutoarelor.

Principalele evenimente:

Ora 19.13

Un camion încărcat cu sicrie s-a aflat printre cele 20 de vehicule care au intrat în Gaza, informează BBC. Reporterul BBC de la fața locului din Gaza, Rushdi Abu Alouf, a urmărit cum camioanele cu ajutoare intră din Egipt prin punctul de trecere Rafah. El a numărat 20 de camioane care au intrat în Gaza. Acesta este dealtfel și numărul pe care Israelul a spus că îl va permite.

Unul dintre camioane era încărcat cu sicrie. Altele transportau medicamente și combustibil.

Oficialii palestinieni spun că 4.137 de persoane au murit în Gaza de când Hamas s-a infiltrat și a atacat Israelul în urmă cu două săptămâni – Israelul bombardează Gaza de atunci.

”Este demn de remarcat faptul că acest număr de morți include 471 de persoane care, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, au fost ucise marți la spitalul arab Al-Ahli. Acest număr este contestat, un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe a declarat că este vorba de „câteva zeci””, notează BBC. Mai multe state Occidentale, printre care SUA și Franța au anunțat în urma unor cercetări că numărul deceselor se ridică la ”câteva zeci de persoane”.

Ora 14.35: Autorităţile care gestionează punctul de trecere a frontierei de la Rafah, care leagă nordul Sinaiului egiptean de Fâşia Gaza, au închis sâmbătă trecerea de ambele părţi ale graniţei după descărcarea celor 20 de camioane cu ajutor umanitar convenite în această primă misiune, transmite EFE. Agenţia de presă spaniolă citează surse umanitare care au declarat că nu se ştie când acest punct va fi redeschis.

Preşedintele Semilunii Roşii din Sinaiul de Nord, Khaled Said, a declarat pentru EFE că „punctul de trecere este închis de ambele părţi, atât pe partea egipteană, cât şi pe cea palestiniană, după ce cele 20 de camioane care au intrat (în Fâşie) prin Rafah au descărcat ajutoarele şi s-au întors în Egipt”.

Said a subliniat că proviziile livrate în partea palestiniană a punctului de la Rafah reprezintă „doar asistenţă medicală”, că niciunul dintre transporturi nu includea combustibil şi că nu se ştie când va fi efectuată o nouă livrare de ajutor în enclava palestiniană şi câte camioane vor putea intra, relatează Agerpres.

Said a adăugat în trecere – remarcă EFE – că „nu există informaţii despre plecarea cetăţenilor străini din Gaza” şi a subliniat că „nu se ştie încă nimic” despre când şi cum ar putea avea loc.

Ora 13.08: Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a precizat, sâmbătă, că punctul de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Egipteană, s-a deschis pentru a permite doar accesul camioanelor ce transportă ajutoare umanitare. MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și cele egiptene în vederea asigurării condițiilor necesare pentru evacuarea cetățenilor români din Fâșia Gaza care au solicitat acest lucru.

Ora 13.02: Organizația Națiunilor Unite a salutat deschiderea punctului de trecere Rafah, permițând astfel ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza pentru prima dată de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, transmite CNN.

Potrivit secretarului general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență, Martin Griffiths, „convoiul de 20 de camioane include provizii vitale furnizate de Semiluna Roșie egipteană și de Națiunile Unite, care au primit aprobarea de a traversa și de a fi primite de Semiluna Roșie palestiniană, cu sprijinul Națiunilor Unite”.

Griffiths a declarat că livrarea de ajutoare a urmat unor „zile de negocieri profunde și intense”, adăugând că situația umanitară din Gaza „a atins niveluri catastrofale”.

„Sunt încrezător că această livrare va fi începutul unui efort sustenabil de a furniza provizii esențiale – inclusiv alimente, apă, medicamente și combustibil – pentru populația din Gaza, într-un mod sigur, fiabil, necondiționat și fără obstacole”, a declarat șeful operațiunilor de asistență ONU.

„Oamenii din Gaza au îndurat decenii de suferință. Comunitatea internațională nu poate continua să îi dezamăgească”, a adăugat el.

Separat, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat deschiderea punctului de trecere a frontierei ca fiind un „prim pas important” în ameliorarea „suferinței oamenilor nevinovați”.

„Mulțumirile mele se îndreaptă către toți cei implicați care au făcut posibil acest lucru”, a scris sâmbătă șefa UE într-o postare pe rețelele de socializare.

Ora 12.56: Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că situația umanitară din Gaza este „sub control”. În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții IDF au continuat să-i îndemne pe locuitorii din Gaza să se deplaseze spre sud și au spus că ajutorul care vine de la granița cu Egiptul va fi direcționat acolo, transmite Sky News.

Alimentele, medicamentele și rezervele de apă au fost transferate prin Egipt, dar Israelul nu lasă să intre benzină, au spus ei.

Aceștia au declarat că Israelul va „intensifica atacurile” asupra Hamas în Gaza, în timp ce se pregătește pentru „următoarele etape ale războiului”.

Până în prezent, 700.000 de locuitori din Gaza s-au mutat în sud, în urma ordinelor Israelului, au spus ei.

Ora 12.17: Organizația Mondială a Sănătății a declarat că unele dintre camioanele sale transportă materiale sanitare în Gaza, transmite Sky News.

Patru camioane ale OMS au început să se îndrepte spre punctul de trecere a frontierei Rafah, în timp ce alte șapte camioane au început să sosească în Gaza.

Proviziile includ medicamente și materiale pentru traume pentru 1 200 de persoane, precum și 235 de truse de traumă portabile pentru stabilizarea la fața locului a pacienților răniți.

OMS a declarat că lucrează cu societățile egipteană și palestiniană Semiluna Roșie pentru a asigura trecerea în siguranță a proviziilor.

Ora 11.51: După zile de proteste, campanii și diplomație, există sentimentul unui progres monumental, după ce primele camioane cu ajutoare au început să treacă prin punctul de trecere a frontierei Rafah și să intre în Gaza dinspre Egipt, se arată într-un comentariu Sky News.

Dar, având în vedere că se așteaptă ca doar 20 de camioane cu ajutoare să intre astăzi, ușurarea va fi de scurtă durată. Această cantitate de provizii abia dacă va reuși să rezolve criza umanitară existentă în Gaza – o criză care se agravează sub atacul atacurilor aeriene israeliene.

Camioanele transportă în principal provizii medicale, de care au nevoie cu disperare medicii și lucrătorii umanitari care se luptă să trateze un număr tot mai mare de victime. Chirurgii de la spitalul al Shifa au operat pacienți fără anestezie.

Nu este clar dacă tirurile vor intra până în Gaza sau dacă vor descărca proviziile în camioane locale de cealaltă parte. Există îngrijorări în ceea ce privește siguranța voluntarilor din cauza atacurilor aeriene israeliene.

Un atac aerian israelian a lovit marți punctul de trecere a frontierei, în timp ce se făceau tot mai multe apeluri pentru intrarea ajutoarelor – acesta fiind al patrulea atac aerian care a lovit punctul de trecere a frontierei de la începutul războiului.

Ora 11.16: Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că livrarea de ajutor umanitar „salvator” în Gaza „nu poate fi o acțiune singulară”, relatează BBC.

„Acest ajutor este un colac de salvare pentru cei care suferă”, spune el pe X (anterior Twitter).

„Marea Britanie continuă să facă presiuni pentru accesul umanitar în Gaza.”

Ora 11.11: Oamenii de pe partea egipteană a frontierei au jubilat când punctul de trecere de la Rafah s-a deschis pentru scurt timp sâmbătă dimineața, sărbătorind cu urlete și scandări. Punctul de trecere s-a închis rapid după ce 20 de camioane au trecut în Gaza, potrivit unui reporter CNN aflat pe partea egipteană a frontierei.

Cele 20 de camioane cu ajutoare erau de la Semiluna Roșie egipteană, potrivit unui purtător de cuvânt al secretarului general al Națiunilor Unite.

Se așteaptă ca luni camioanele cu ajutoare ale ONU să treacă prin punctul de trecere a frontierei spre Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU pentru CNN.

Ora 11.09: Un oficial de frontieră palestinian a confirmat că punctul de trecere a frontierei Rafah s-a deschis în această dimineață, așa cum a anunțat ambasada SUA la Ierusalim. Însă gruparea Hamas a declarat că aceste camioane cu ajutoare „nu vor schimba condițiile medicale catastrofale din Gaza”, transmite Sky News..

Ora 10.39: Punctul de trecere de la Rafah s-a închis la scurt timp după ce au trecut cele 20 de camioane cu ajutoare umanitare, potrivit unui reporter CNN aflat pe partea egipteană a frontierei.

Ora 10.29: Televiziunea egipteană prezintă imagini în direct cu camioanele cu ajutoare care intră în Gaza prin punctul de trecere Rafah. Convoiul include 20 de camioane care transportă medicamente, echipamente medicale și o cantitate limitată de alimente, a declarat biroul de presă al Hamas.

Ora 10.23: Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt s-a deschis și primele camioane cu ajutoare umanitare intră în fâșie, anunță Sky News.

Ora 10.15: Presa egipteană a relatat că, sâmbătă, au avut loc pregătiri pentru intrarea camioanelor cu ajutoare în Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah, în timp ce ambasada americană din Israel a declarat că a primit informații despre deschiderea punctului de trecere Rafah la ora locală 10.00.
Înainte de aceasta, corespondentul Al-Arabiya și Al-Hadath a sugerat că două camioane vor intra în Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah în următoarele ore. El a spus că în cele două camioane erau  provizii medicale, potrivit Al-Hadath.

Știrea inițială: Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt se va deschide sâmbătă, 21 octombrie, la ora locală 10.00, potrivit Ambasadei SUA, citată de Sky News.

Măsura ar permite străinilor să părăsească Gaza, care se află sub tir israelian.

Într-o postare pe rețelele de socializare, ambasada a declarat că a „primit informații” că punctul de trecere se va deschide în această dimineață.

„Nu știm cât timp va rămâne deschis pentru ca cetățenii străini să părăsească Gaza”, a adăugat aceasta.

Ambasada a declarat că se așteaptă ca „multe persoane să încerce să traverseze”, iar cei care încearcă să intre în Egipt „trebuie să se aștepte la un mediu potențial haotic și dezordonat de ambele părți ale punctului de trecere”.

„Situația rămâne dinamică și fluidă, iar mediul de securitate este imprevizibil. Ar trebui să vă evaluați siguranța și securitatea personală înainte de a alege să vă îndreptați spre graniță sau să încercați să treceți”, a precizat ambasada.

Despre românii din Fâșia Gaza

Amintim că purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, a declarat, în 16 octombrie, că, din cei 350 de cetățeni români și membri de familie ai acestora aflați în Fâșia Gaza, peste 200 au cerut sprijinul în vederea evacuării.

„Aceștia sunt în apropierea punctului de trecere, sunt relativ grupați și suntem în contact cu ei. Până acum, situația de securitate din teren nu a permis evacuarea lor în siguranță”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAE.

Potrivit unor surse oficiale, foarte mulți dintre cei care urmează să fie evacuați sunt copii.

După ce vor putea ieși din Gaza, cetățenii români vor fi preluați de autocare și vor fi duși direct la aeroportul din Cairo, de unde vor fi aduși în România cu avionul.

În Palestina (West Bank, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est) trăiește o comunitate mixtă româno-palestiniană estimată la 2000 de persoane, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Majoritar, cetățenii români din Palestina posedă și cetățenia palestiniană, dobândită în urma căsătoriei mixte.

Comunitatea este compusă în principal din următoarele categorii:

  • Femei cu cetățenie română căsătorite cu palestinieni (absolvenți de studii universitare în România sau oameni de afaceri care au petrecut anumite perioade în România)
  • Copiii rezultați din familiile mixte sus-menționate, cetățeni români
    Cetățeni palestinieni absolvenți de studii universitare în România (în perioada 1970-prezent), buni vorbitori de limbă română, atașați de valorile culturale românești, purtători de mesaj identitar românesc în Palestina

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Să dea Domnul să nu fie probleme și să se întoarcă sănătoși acasă!

  2. Nu ar fi trebuit sa le dea ajutoare pana nu elibereaza ostaticii copii femei si batrani! Au noroc ca a venit Biden. De ce nu cer ajutor la Hamas alaturi de care sarbatoreau in strada decapitarea de bebelusi?

  3. Ipocrizie maxima pe secretarul general ONU, a venit la granita cu Gaza dar cand ruznacii au invadat Ukraina n-a venit nici macar in zona sa planga de grija celor 6 milioane de refugiati ukraenieni care au fugit in toata Europa.

  4. Eu nu inteleg… ce cauta 200 de romani in Gaza?!?!

    • aia sunt rumani camilari cum e ‘breten marsel’…..

    • Sunt cateva romance si -probabil- droaia lor de copii , plecate acolo, avand in cap aer in punga gen povestile celor 1001 de nopti……. Sunt probabil mult mai multe dar, astea care indraznesc sa ceara protectie probabil mai au inca dubla cetatenie. Ce isi imagineaza ca poate Romania -si oricare alta tara- nu inteleg, cum nu inteleg nici unde credeau ele ca traiesc ….

  5. E o reconsiderare a informației inițiale,punctul e deschis numai pentru convoaiele cu ajutoare umanitare,nu și pentru persoanele care vor să părăsească Gaza, care rămâne să mai aștepte.

  6. *care vor mai aștepta

  7. Dacă cei de la Hamas dețin controlul în Gaza, cine ,cui și cum va/se vor distribui ajutoarele umanitare cu pricina?Există vreun aranjament al ONU în această privință pentru ca aceste ajutoare să ajungă acolo unde sunt necesare și să fie folosite de cei îndreptățiți?

    • Evident ca ajung -ca si pana acum- la Hamas ! Eu nu cred ca poate fi si altceva decat Hamas acolo ! Cine altcineva sa faca copii in scopul de a fi folositi ca scuturi umane de dementi ? Cine sa vrea sa traiasca deliberat acolo si pana la declansarea conflictului decat cei ca ei ? Cei care cer ajutor , indurare nu au ei insisi pentru copiii lor !! Religie sau boala e aia care pune mai presus de viata primita in dar, orice ?!