BREAKING: RADET intră în faliment. Decizie definitivă a Curții de Apel București
Curtea de Apel Bucuești a decis, luni, printr-o sentință definitivă că RADET intră în faliment. Cu o oră înainte de decizia instanței, primarul Gabriela Firea a dat asigurări că bucureștenii vor avea apă caldă și căldură.
- Primarul General, Gabriela Firea: „Indiferent de sentința de astăzi, bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură. Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală.”
- Gheorghe Piperea, administratorul judiciar RADET: „Nu credem în declararea falimentului, întrucât interpretarea noastră este aceea că nu este permis de legislația în vigoare.”
Primarul General, Gabriela Firea: “Indiferent de sentința de astăzi, bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură. Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală.
Fac precizarea că o eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariția sistemului de termoficare, pentru că activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. Reamintesc bucureștenilor că am preluat RADET, în 2016, în insolvență de facto, și că am solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor generali pentru o soluție de reorganizare a activității acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluția înființării Companiei Municipale Termoenergetica.
Subliniez că, în ultimii 3 ani de zile, RADET a inițiat cea mai amplă campanie de reparații și înlocuiri de subansamble tehnice din ultimii ani, fiind inlocuiți aproximativ 180 kilometri conductă pe circuitele primar şi secundar, din care 30 de kilometri pe rețeaua primară, iar restul pe rețeaua secundară. Pentru anul 2019, se preconizează că vor fi inlocuiți până la finalul sezonului rece 64 kilometri de rețea, din care peste 20 de kilometri de rețea primară”, se arată într-un comunicat al primăriei.
Primarul General a reamintit că au fost finalizate lucrările de modernizare a tronsonului din conducta de termoficare Dn 700 – Magistrala II – III Grozăveşti din Bulevardul Iancu de Hunedoara, care alimentează Cartierul Aviației, zonă afectată de foarte multe avarii în ultimii ani.
Conform RADET, furnizarea agentului termic va fi reluată în 48 de ore.
Astfel, pentru realizarea soluției tehnice provizorii (prin care se va asigura continuitatea furnizării agentului termic pe toată durata desfăşurării lucrărilor din tronsonul final) este necesară oprirea agentului termic pentru apă caldă şi căldură pentru 48 de ore, începând cu 11 noiembrie 2019, ora 23.30.
Tot în acest an au fost finalizate lucrări de înlocuire a reţelelor de termoficare în alte zone în care cetăţenii au resimţit disconfort iarna trecută, dintre care amintim: Bulevardul Theodor Pallady, strada Petre Ispirescu, strada Moineşti, strada Ion Berindei, Piaţa Constituţiei, strada Răzoare, staţia de metrou -Păcii, Şoseaua Virtuţii (zona ştrandului Ciurel), Şoseaua Pantelimon, strada Lizeanu, strada Matei Basarab, Câmpia Libertăţii şi Lujerului.”
RADET se află în insolvență din 2016.
Tribunalul București a decis falimentul RADET pe 17 aprilie 2019, la peste 2 ani de la intrarea în insolvență. Decizia a venit după o perioadă în care RADET a acumulat datorii de circa 3,9 miliarde lei către ELCEN, producătorul de energie termică, și avarii la rețea din ce în ce mai dese, iar administratorul judiciar nu a reușit să vină cu un plan de reorganizare.
În 17 aprilie, Primăria Capitalei a transmis că, având în vedere faptul că Tribunalul Bucureşti a decis intrarea în faliment a RADET, întreaga activitate a societăţii va fi preluată, în cel mai scurt timp, de Compania Municipală Termoenergetică.
Primăria Capitalei a anunțat pe 23 aprilie 2019 că a fost admisă cererea de suspendare provizorie a executării sentinței de deschidere a falimentului RADET, judecată la Curtea de Apel București.
Regia Autonomă de Distribuţie şi Transport al Energiei Termice (RADET) ar putea intra luni în faliment, iar Primăria Capitalei trebuie să fie pregătită pentru această situaţie, a afirmat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la preluarea mandatului.
Ulterior, Ministerul Energiei a explicat pe Facebook cp Electrocentrale Bucureşti (Elcen) are toate stocurile de combustibil necesare pentru a livra agent termic bucureştenilor.
„Ca urmare a unei eventuale pronunţări a unei decizii a instanţei judecătoreşti în defavoarea RADET, ce ar putea avea loc luni, 11 noiembrie 2019, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri informează: ELCEN societatea în administrarea MEEMA este pregătită pentru a asigura o iarnă liniştită locuitorilor Capitalei, cantităţile de gaze necesare pentru sezonul de termoficare 2019-2020 fiind asigurate în baza contractelor încheiate cu SNGN Romgaz SA Mediaş”, precizează reprezentanţii ministerului.
Totodată, Elcen are pregătit inclusiv stocul de combustibil alternativ necesar în eventualitatea unor vârfuri de sezon cu consumuri mari de energie. Astfel, ELCEN deţine un stoc de păcură de 12.880 tone din care 9.735 reprezintă stoc util, la care se adaugă cantitatea de 16.800 tone de păcură stoc rezerva de stat (ANRSPS).
Prin urmare, ELCEN nu întâmpină nicio problemă tehnică sau de stocuri pentru a acoperi întreaga cerere de energie termică sau pentru a livra energie electrică în parametri, singura condiţie fiind aceea de preluare a agentului termic în condiţii legale şi asigurarea plăţii agentului termic consumat de către Primăria Capitalei.
Sursa foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii