G4Media.ro

BREAKING Rectori până la moarte. Proiectul noii Legi a educației prevede că…

Sursa: Pixabay

BREAKING Rectori până la moarte. Proiectul noii Legi a educației prevede că fiecare universitate își stabilește numărul maxim de mandate pentru un rector, dar precizează în mod absurd că nu poate avea totuși “un număr nelimitat de mandate”

Dispare din legea educației limitarea clară a numărului de mandate pe care o persoană le poate ocupa ca rector al unei universități, în forma proiectului pus în dezbatere de ministrul Sorin Cîmpeanu, el însuși președinte suspendat al Consiliului Național al Rectorilor. Concret, proiectul Legii învățământului superior prevede că “durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru un număr nelimitat de mandate. Numărul mandatelor este stabilit în Carta universitară”. Pentru comparație, Legea educației Miclea-Funeriu din 2011 limita la 2 numărul de mandate de rector, iar lungimea mandatului este și astăzi de 4 ani.

De remarcat că eliminarea din lege a limitei de mandate este propusă de Cîmpeanu, unul dintre puținii rectori care au forțat Legea educației și se află la al 3-lea mandat de rector, folosind o portiță legislativă introdusă în 2014 de ministrul delegat pentru învățământ superior Mihnea Costoiu.

Președinte suspendat al Consiliului Național al Rectorilor, for condus anterior de Ecaterina Andronescu, Cîmpeanu introduce în proiectul de Lege a învățământului superior posibilitatea ca rectorii să conducă universitățile pe viață printr-o exprimare extrem de ambiguă, fără precedent într-un text juridic de asemenea importanță socială: “O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru un număr nelimitat de mandate”, fără a prevedea explicit în textul legii ce înseamnă că nu poate fi “nelimitat” rector.

  • De ce este importantă limitarea explicită a mandatelor de rector: Realitatea societății românești arată că o persoană care deține timp de mai multe mandate șefia unei universități se transformă într-un adevărat baron al educației, cu legături în politică și în mediul de afaceri, ceea ce duce la stoparea evoluției pentru student/elev a instituției pe care o conduce, aceasta devenind mai degrabă o sursă de beneficii personale pentru respectivul rector și apropiații săi. Ca dovadă, majoritatea rectorilor care cumulează în acest moment cele mai multe mandate grație unui tertip juridic au legături strânse cu politica: Mihnea Costoiu a fost ministru PSD pe învățământ superior în 2014 și a fost senator 2012-2020, Marilen Pirtea este deputat PNL la al doilea mandat, Valentin Popa a fost ministru PSD al Educației în 2018, Daniel Breaz a fost senator PSD, Leonard Azamfirei este senator PSD, Sorin Cîmpeanu a fost deputat care a funcționat în grupul parlamentar ALDE, apoi Pro România, iar acum este membru PNL.

FOTO DOCUMENT Numărul de mandate de rector prevăzut în proiectul Legii învățământului superior lansat de Sorin Cîmpeanu:

Sursa foto: Proiectul de Lege a învățământului superior lansat în dezbatere publică pe 13.07.2022

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Învățământul superior, cu mici excepții ar trebui integral privatizat. Ar trebui să iasă din cheltuiala și preocupările statului. Statul doar sa vina cu minime reglementări și supraveghere mai mult din motive de securitate.

    • Daca esti 🐂, de ce mai semnalizezi?
      In USA a doua cea mai mare datorie , dupa cea a ipotecilor, este a creditelor studentesti.
      Ori esti cret1n, ori postaco-furac uselist

  2. E foarte clar ce inseamna nelimitat.

    Legea asta va fi cruciala atunci cand oamenii vor trai vesnic. sau poate se vor inspira cei din Iad/Rai sa copieze legea pentru universitatile de acolo. ca doar niciodata nu a fost o rusine sa te iei dupa un roman, dimpotriva

  3. Mită academică oferită d-lor rectori pentru a închide ochii la treaba cu desființarea CNATDCU…

  4. Un rector nu poate avea un numar nelimitat de mandate. Maaaaxim, cel mult 10. Din alea de 5 ani, nu ca cele de acum, de 4.
    Voi, astia, care credeati ca dupa venirea USL-ului la putere acestia nu vor invata din greselile trecutului, vedeti acum ca politrucii pot fi si rezonabili? Gata cu mandatele pe viata! Cel mult 50 de ani, dupa care se vor da la o parte pentru vreo loaza cu carnet de partid.

  5. Pe voi de fapt va supara ca rectorii baroni sunt cu PSD. Daca erau cu USR nu mai era o problema.

    • Pe voi de fapt vă supără inteligența, meritocrația și bunul simț

    • Te-ai gandit ca poate usr nu ar fi propus sau aprobat o asemenea lege? Pe principiul „toti sunt la fel” o sa ajungi sa mananci inghetata cu crema maro fara sa-ti pese ce ingredient da culoarea aia.

    • @ Trodor
      Vai de capul tau…

    • Rectorii nu au partid. Prin 2012 a căzut un guvern PDL prin trecerea la psd și pnl a unor pdl-isti. Dintre ei erau și câțiva rectori. Apoi au încropit un proiect de lege prin care patrimoniul universităților private in caz de faliment se va împărții fondatorilor. Legea a căzut la ccr. Sunt curios care mandate au Tudorel, Pricopie . . .

    • Nu, deloc. Este vorba de un principiu. Un cadru didactic care doreste o functie ca sa aduca o contributie, dupa un mandat sau doua trage concluziile sale: ori a atins obiectivele, ori nu. Intr-un caz sau altul se intoarce la catedra. Altceva este daca functia este un obiectiv in sine. Asta nu este doar in Romania, este peste tot in lume. Nu stiu care ar fi sistemul cu mandate nelimitate; cred ca nici in Africa nu se gaseste. Poate in Turcia, dar acolo rectorii sunt numiti de minister

  6. Doar instituționalizarea vieții maestrului inginer doctor Ioan Dumitrache.

  7. Luați USL în toate găurile !
    România e plină de sclavi p.r.oș.ti care votează PSD și PNL să îi fure la nesfârșit.

  8. Pune și usr pe lista că nu-s mai breji.

  9. Și dacă totuși România nu e un stat ci o adunătură de oameni care nici măcar nu sunt prieteni? Dacă pentru român concetățeanul lui nu e decât o țintă în mișcare, o oportunitate ambulantă de a face un ban, de a-l înșela, de a se amuza pe seama lui?

  10. Nu vor avea mandate fara numar, doar vreo 7 de cate 4 ani sau alta combinatie, 2 de 14 ani, de exemplu. :)))

  11. Bai, prostilor cu toti o luam de la USL, inclusiv voi astia useristi, plusisti sau demoisti. Care ce ati facut notabil?

    Se balacaresc intre ei la aceeasi masa acoperita de praf rusofilo_ nemtesc. Razboiul nu tine cont de comisiile brontozaurilor de la Academia Romana sau marele vis al lui Adrian Curaj, seful UEFISCDI sau de Magda Crângașu….

  12. Nu mai avem nicio nădejde, niciun om capabil să oprească…păduirea unei întregi nații! Să le dea Dumnezeu, celor care s-au…perindat, fie, chiar, temporar, și NU AU FĂCUT NIMIC PENTRU ROMÂNIA ȘI OAMENII EI: SUFERINȚA, DEZNĂDEJDIA, FOAMEA…! LOR, „IMPOTENȚILOR” CARE S-AU SUCCEDAT LA CÂRMA ACESTEI MINUNATE ȘI DUMNEZEIEȘTI ȚĂRI, ROMÂNIA, LE DORESC ATÂT LOR, CÂT, MAI ALES, MOȘTENITORILOR LOR: FII, FIICE, NEPOȚI, NEPOATE, CUMERI, CUMĂTRI, VERI, VERIȘOARE… SĂ POARTE JUGUL RUȘINII FAPTELOR CELUI CARE A AVUT FUNCȚIE DE ” PRĂDUITOR” ÎN ROMÂNIA!!! SĂ FIȚI BLESTEMAȚI, VOI, CU TOT NEAMUL VOSTRU DE BANDIȚI!!!