G4Media.ro

BREAKING Grevă generală în educație începând din 22 mai, pe termen nelimitat,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Grevă generală în educație începând din 22 mai, pe termen nelimitat, profesorii cer salarii mai mari / „Da, există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap examenele naționale”

Sindicatele din Educației, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, au anunțat marți, într-o conferință de presă comună, că din 22 mai vor intra în grevă generală. Profesorii cer mărirea salariilor.

Potrivit rezultatelor referendumului făcut în rândul profesorilor din țară, peste 70% au votat pentru grevă generală. Cele trei mari sindicate din Educației au anunțat că cel mai indicat este ca elevii să stea acasă. “Conform legii, greva se face la locul de muncă. Dar e bine, recomandat, ca elevii să stea acasă, sunt mai mari riscurile dacă nu va avea să stea cu ei. Profesorii nu trebuie să supravegheze copiii, pot să stea și în cancelarie”, au spus sindicatele. Miercuri, 17 mai, profesorii vor face grevă de avertisment de 2 ore. Elevii vor veni la ore dar nu se va preda, a explicat Marius Nistor.

Revendicările sindicatelor din educație, potrivit Edupedu:

  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Citește și Cu lacătul pe școli după un an ca o vacanță în educație, Ciolacu și Ciucă sunt ocupați cu rotativa la guvernare. Greva profesorilor, discutată într-o joi

Update Ora 15.30: Ministra Educației, Ligia Deca, a spus că în zilele ce urmează va chema la discuții reprezentanții federațiilor sindicale, după ce astăzi a semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Întrebată de jurnaliști pe holul Senatului, dacă s-ar putea ajunge la înghețarea anului școlar, Ligia Deca a spus: „sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual. Nu cred că ar trebui pus pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”. Detalii aici.

Update Ora 14.50: “Susținem protestele din educație, dar având în vedere că elevii au dreptul la protest doar în condițiile în care acesta nu afectează orele de curs, conform legislației în vigoare, considerăm protestele profesorilor un impact negativ imens asupra actului de predare-învățare-evaluare”, spune, într-un mesaj transmis marți presei, președintele Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru. Detalii aici.

Update Ora 14.30: Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, a transmis un mesaj directorilor de școli din țară, referitor la grava generală anunțată pentru data de 22 mai. “Fac un apel catre directorii unităților de învățământ să anunțe din timp dacă școala respectivă are întregul personal angajat în grevă, astfel încât părinții să poată găsi soluțiile necesare pentru a nu-și lăsa copiii nesupravegheați”, scrie Iulian Cristache pe pagina sa de Facebook.

Update Ora 12.05: „Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în cadrul conferinței de presă.

Update Ora 12.00: „Da, există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap examenele naționale. Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau decalarea (examenelor naționale – n.red). De aceea, fac un apel către cei care au frâiele în această țară: să lase orgoliile și să se așeze la masă. Altfel, riscurile sunt majore. Se folosește termenul de înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se va ajunge acolo, guvernanții vor plăti”, a spus Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în cadrul unei conferințe de presă, scrie Edupedu.ro.

Update Ora 11.45: Și universitățile se alătură grevei naționale din 22 mai și “este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate”, spune Anton Hadăr, președintele Alma Mater. “Chiar dacă Federația noastră are un procentaj mai mic de doar 40 la sută% în cadrul referendumului, procent care va fi îmbunătățit până la sfârșitul săptămânii când vom finaliza referendumul. Cei care au semnat pentru grevă participă la grevă,” spune Hadar. Detalii aici.

Știrea inițială: Anunțul declanșării grevei a fost făcut într-o conferință de presă susținută marți de reprezentanții celor trei mari federații sindicale din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

Acestea au anunțat conferința cu titlul “Angajații din educație intră în grevă generală!” pentru a anunța rezultatele unui referendum privind declanșarea grevei generale în învățământ și implicațiile acestora.

Principalele declarații:

După cinci luni de proteste, guvernul României din păcate a fost impasibil. Au fost doar promisiuni nepuse în practică

Am demarat un referendum privind declanșarea grevei generale

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. educatia a fost, este si va fi (din pacate) bataia de joc a PSDNLUDMR
    PSDNLUDMR nu are nevoie de oameni educati

    • inca 100 lei la salar si doua miniciuni marca ROMANICA EDUCATA si se rezolva, ii adoarme din nou pe profesori

    • E adevarat ca pe guvernanti nu ii intereseaza deloc educatia, dar asta nu inseamna ca problemele se rezolva prin cerintele profesorilor de a le mari salariile si a le acorda concedii suplimentare, de parca nu au destule vacante.Asta e nesimtire din partea lor!

  2. Sustin 100% acest protest!

    • eu stiam ceva cu asigurarea a 30% din activitate, care ar putea sustine incheierea anului scolar, btw, in vacanta de ce nu fac greva?

  3. Oricum, 70 % dintre profesori nu fac nimic în timpul orelor de curs; fiind în vacanță de la începutul anului. Timpul trece, leafa merge! Motiv pentru care majoritatea absolvenților nu sunt capabili să se opună mafiei politice care s-a întins și peste învățământ, prin dascăli cu diplome cumpărate.

  4. Felicitări. Cum putem susține acest demers?

  5. Profesorii respecta foarte putin scoala, elevii si chiar pe ei. In prima si ultima saptamana din fiecare trimestru nu se face nimic. Apoi saptamanile verzi, albastre, galbene.. iar nu se face nimic. Cand e de facut un pod intre zile libere sunt toti cu mainile pe sus, spun ca vor recupera dar apoi „se decide” in cancelarie sa nu se mai recupereze, deoarece „dam peste cap” programul elevilor. Meditatii in zilele libere se fac, sambata si duminica inclus si cu elevii de la clasa. Cam asta e profesorul din invatamanutul public din Romania. Imi cer scuze fata de cei 1% dintre profesori care fac meseria asta cu tot sufletul.

    • De ce generalizați? Iar acele săptămâni colorate au fost impuse de minister, nu de profesori. Iar cei care fac meditații o fac pentru a-și asigura un trai decent.

  6. Are dreptate nistor. Trebuie acordat concediu suplimentar, cele 6 luni de vacanță nu ajung. De asemenea trebuie plătite orele suplimentare, adică orele lucrate in plus peste alea 2 zilnice.

    • Tu crezi că munca unui profesor se termina când pleacă de la școala?

    • Care 6 luni? Puteți face un calcul , să ne arătați unde sunt cele 6 luni?

    • dom’profesor Rudi. da e drept salariile e mici si mai ales daca ai ghinionul unei materii-fantoma de care li se rupe la parinti nu mai zic la copii (deci meditatii canci), ai cam pus-o. da ce sa facem. la multi le-a trebuit facultati ca erau privatele in floare – mai mult, sa se faca prefesori. care nu era cazul, de fapt — si stiu despre ce vorbesc. hai cu noi sa punem faianta in spania, suntem doar coinspe intr-un apartament la madrid si mai avem un loc.

  7. Greva generala in invatamant in perioada examenelor = grave generala la spitalele de urgenta. Poate ca ar trebui introdus serviciul minim in invatamant. Sau deja e minim?

  8. 2 categorii au fost bătaia de joc a guvernanților în 34 de ani: profesorii și pensionarii publici. Ăsta este adevarul gol-goluț!

    • Si aceleasi doua categorii au votat 34 de ani constiincios si majoritar partidul celor trei trandafiri….

  9. Multe tepe și-au luat profesorii de la politicieni.

    Nici acum profesorii n-au ajuns la nivelul propus de Olguța (PSD) și inflația a urcat la cer.

    Romania educata când … câștigi in medie 3000 de lei (considerăm și vacantele) cu multi ani de experiență în spate…

    0 respect pt munca oferita de profesori. Vrem calitate dar profesorii nu au bani nici de haine.

    Romania educata …

  10. Pentru pilele politicienilor (vezi Deea-PSD), cei ce primesc pensii speciale se găsesc bani.

    Unii funcționari (de la CL, CJ)câștigă și dublu față de profesori.

  11. Sanatatea unde e ??
    Salariile in sanatate sunt o mizerie (exceptand doctorii).
    Salarii de 2000 de lei… si lucrezi de iti sar capacele

  12. Iau, cum le știi tu pe toate … și cât de ușor generalizezi.

    Știai că toți profesorii intra la catedra prin concurs?
    Și că nu există posturi … și că să obții o catedră decenta trebuie sa înveți tot anul, inclusiv vara.

    • Daaa, e foarte nasol sa lucrezi si sa inveti vara.

    • este un sistem pus la punct tot de catre profesori. o capcana in care au intrat din greseala. un sistem inchis care era menit sa-i pazeasca de concurenta. ZERO concurenta in sistemul public de scoli. pe cand o evaluare CARE SA CONTEZE din partea „clinetilor” (parinti)?

  13. @Vali – nu e nimeni luat ostatic.
    Tu ai munci pentru 2500-3000 de lei?

    Știi ce pensie ai avea după 35 de ani de muncă daca muncești pe banii ăștia?

    Profesorii sunt forțați in sărăcie.

    În privat e altfel treabă … daca nu primești mărire te duci la șef (si îl șantajezi cu plecarea) sau îți cauți altceva …

    Învățământul privat e discutabil. Calitatea nu se măsoară după numele scolii private. Știi cât de greu se obține un post permanent la privat sau la stat?

    • Ce e aia post permanent la privat???
      Permanent nu se poate, daca nu esti bun, lasi pe altul mai bun ca tine. Permanentizarea asta e cutitul cu doua taisuri care duce la educatie de slaba calitate, meditatiii, cumetrii and all…

    • @Unu: oamenii astia NU STIU ce e aia concurenta – nu faci aia ai plecat pa ma lasi cu contractul etc.

    • @Nene: pai si in scolile de stat esti obligat sa ramai?

  14. De regula, gasesti aici comentarii mult mai destepte decat la alte ziare.
    Nu si azi, nu si la articolul asta, nu si pe tema educatiei.
    Pe un zugrav ati sari imediat in sus sa il aparati daca se plange ca sub 4000 EUR pe luna nu se da jos din pat, dar pe un profesor care are grija de 30 de plozi razgaiati si agresivi, multi sunt grabiti sa ii jupoaie.
    Ah, si nu exista vacanta de 6 luni, profesorii au concediu, ca si ceilalti bugetari, si tot de aprox 30 de zile e.
    Restul e activitate, dar nu se vede. Ca, deh, plozii sunt acasa, trebuie ca si dascalii se joaca.

  15. La cat de porniți sunt unii împotriva profesorilor (pentru că cer o mărire pentru a ieși la suprafață din sărăcia in care trăiesc) mă gândesc că o soluție ar fi sa se privatizeze tot învățământul.

    Ce ar însemna asta:
    – cei care vorbesc de rău învățământul ar trebui sa muncească mai mult pentru a plăti școală privată
    – profesorii ar avea salarii mai decente
    – analfabetismul ar scădea (nu doar profesorii sunt vinovați de asta ci și părinții, elevii dezinteresați, părinții ce nu verifică temele copiilor)

    Sau vrem și gratis, și cu bani putini și să fie totul bine? Așa ceva nu exista.

    • Nu e gratis, plateste statul si parintii, cum a zis un ministru al educatiei,profesor si analfabet. Taxele mele platesc salariile profesorilor asa ca mai usurel.

  16. La momentul actual, directorii alearga prin scoli incercand sa convinga profesorii sa stea cuminti.

    • Pai normal, nu se face greva in sanatate, educatie si politie cand e psd la guvernare. Deci pur si simplu profesorii astia nu inteleg.

  17. respekt pentru cei profesori care isi fac treaba perfect si la scoala si la meditatii si oriunde mai lucreaza, care si-au dovedit capacitatea de adaptare. ei functioneaza deja in sistem privat si probabil fac ce le place.