BREAKING Grevă generală în educație începând din 22 mai, pe termen nelimitat, profesorii cer salarii mai mari / „Da, există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap examenele naționale”
Sindicatele din Educației, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, au anunțat marți, într-o conferință de presă comună, că din 22 mai vor intra în grevă generală. Profesorii cer mărirea salariilor.
Potrivit rezultatelor referendumului făcut în rândul profesorilor din țară, peste 70% au votat pentru grevă generală. Cele trei mari sindicate din Educației au anunțat că cel mai indicat este ca elevii să stea acasă. “Conform legii, greva se face la locul de muncă. Dar e bine, recomandat, ca elevii să stea acasă, sunt mai mari riscurile dacă nu va avea să stea cu ei. Profesorii nu trebuie să supravegheze copiii, pot să stea și în cancelarie”, au spus sindicatele. Miercuri, 17 mai, profesorii vor face grevă de avertisment de 2 ore. Elevii vor veni la ore dar nu se va preda, a explicat Marius Nistor.
Revendicările sindicatelor din educație, potrivit Edupedu:
- „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.
Update Ora 15.30: Ministra Educației, Ligia Deca, a spus că în zilele ce urmează va chema la discuții reprezentanții federațiilor sindicale, după ce astăzi a semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Întrebată de jurnaliști pe holul Senatului, dacă s-ar putea ajunge la înghețarea anului școlar, Ligia Deca a spus: „sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual. Nu cred că ar trebui pus pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”. Detalii aici.
Update Ora 14.50: “Susținem protestele din educație, dar având în vedere că elevii au dreptul la protest doar în condițiile în care acesta nu afectează orele de curs, conform legislației în vigoare, considerăm protestele profesorilor un impact negativ imens asupra actului de predare-învățare-evaluare”, spune, într-un mesaj transmis marți presei, președintele Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru. Detalii aici.
Update Ora 14.30: Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, a transmis un mesaj directorilor de școli din țară, referitor la grava generală anunțată pentru data de 22 mai. “Fac un apel catre directorii unităților de învățământ să anunțe din timp dacă școala respectivă are întregul personal angajat în grevă, astfel încât părinții să poată găsi soluțiile necesare pentru a nu-și lăsa copiii nesupravegheați”, scrie Iulian Cristache pe pagina sa de Facebook.
Update Ora 12.05: „Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în cadrul conferinței de presă.
Update Ora 12.00: „Da, există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap examenele naționale. Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau decalarea (examenelor naționale – n.red). De aceea, fac un apel către cei care au frâiele în această țară: să lase orgoliile și să se așeze la masă. Altfel, riscurile sunt majore. Se folosește termenul de înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se va ajunge acolo, guvernanții vor plăti”, a spus Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în cadrul unei conferințe de presă, scrie Edupedu.ro.
Update Ora 11.45: Și universitățile se alătură grevei naționale din 22 mai și “este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate”, spune Anton Hadăr, președintele Alma Mater. “Chiar dacă Federația noastră are un procentaj mai mic de doar 40 la sută% în cadrul referendumului, procent care va fi îmbunătățit până la sfârșitul săptămânii când vom finaliza referendumul. Cei care au semnat pentru grevă participă la grevă,” spune Hadar. Detalii aici.
Știrea inițială: Anunțul declanșării grevei a fost făcut într-o conferință de presă susținută marți de reprezentanții celor trei mari federații sindicale din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.
Acestea au anunțat conferința cu titlul “Angajații din educație intră în grevă generală!” pentru a anunța rezultatele unui referendum privind declanșarea grevei generale în învățământ și implicațiile acestora.
Principalele declarații:
Am demarat un referendum privind declanșarea grevei generale
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii