G4Media.ro

BREAKING Rezultate PISA 2018: România obține cel mai slab punctaj din ultimii…

Foto: oecd.com

BREAKING Rezultate PISA 2018: România obține cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani, cea mai mare cădere fiind la Matematică. Analfabetismul funcțional, la apogeu

România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA 2018. Scorul obținut a este în scădere față de ultimele două testări la care România a participat (2012 și 2015) la toate cele trei domenii testate: citire, matematică și științe, potrivit rezultatelor PISA 2018 publicate de către directoratul pentru Educație al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Procentul de analfabetism funcțional este de 41%, în creștere față de 2015. Rezultatele PISA arată performanța sistemului de învățământ.

Rezultatele PISA 2018 la Citire arată că România a obținut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte față de testarea PISA 2015, cu 10 puncte mai puțin decât la PISA 2012 și un punctaj cu 4 puncte peste cel de la PISA 2009.

La Matematică rezultatele PISA 2018 înregistrează cea mai mare scădere față de testarea anterioară din istoria acestor teste. Este vorba despre 14 puncte pierdute de România față de PISA 2015 și 15 puncte față de PISA 2012.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Romanii vor doar slujbe bine platite la stat, nu e nevoie sa stii lucruri, doar sa fii sluga PSD/PNL.

    • Sad, but true.

    • Atunci cand pui in aceeasi oala PSD cu PNL, pe principiul toti politicienii sunt la fel, demonstrezi ignoranta. Si ignoranta e unul din efectul educatiei precare.

    • Daca psd nu era cam acelasi lucru acum se vorbea de organizarea anticipatelor, primari in doua tururi, erau concursuri pt posturile „eliberate” nu numiri s.a.m.d….

    • Nu se dau la examenele terminale teste PISA. Elevii sunt învățați altceva decât PISA, după programa noastră, care pregătește olimpici și tineret cult, dacă are acces la biblioteci atractive. Pot fi găsite alte motive de a tăia salariile bugetarilor.

  2. O mare parte din vina o au parintii pentru ca-si rasfata copiii de mici, iar ei cresc cu iluzia ca in viata li se cuvine totul fara nicio farama de efort. „Las’ ca are tati bani” :))

    • Da, D-aia nu înțeleg copiii ce citesc….

    • Da, nu toti pot excela, mai ales cand nu ai sprijinul familiei ..
      Insa, nu crezi ca profesorii ar trebuie să îi modeleze astfel încât smacar să nu iasă analfabeți functional?!? Nu crezi ca politica a făcut praf învățământul românesc prin „reformele” făcute? Prin distrugerea învățământului profesional și bagatelizarea învățământului liceal și superior?? Cine mai trage din greu pt a invata când poate sa isi cumpere cate diplome vrea??? Cum să faci performanta când școlile sunt conduse de politruci, de viermi numiti de partid? Când materia e rămasă cu zeci de ani în urmă?? Când ce înveți acolo „nu iti foloseste la nimic”??

    • @libertarian – O parte din vina o au parintii pentru ca nu ii intereseaza ce se intampla la scoala, se duc cu plocoanele obisnuite si li se pare ca totul merge struna, dar marea vina o poarta statul cu toate asa-zisele reforme care mai de care mai proaste, profesorii angajati pe nepotism si cunostinte dar cu o pregatire la un nivel foarte jos. Nu mai exista profesori si invatatori dedicati, nu ii mai intereseaza copilul ci strict salariul pe care il iau. Ia sa vina copilul cu note luate pe bune acasa, sa vezi cum ar aparea si presiunea din partea parintilor (vorbesc de parintii responsabili, carora le pasa, bineinteles). Sa fim seriosi, foarte multi profesori dau note mai mari elevilor doar pentru ca dau bine la statistica, ca sa nu mai vorbim de industria meditatiilor si pregatirilor pe bani (de ce sa munceasca prea mult in clasa daca poate sa le ia bani in plus in particular?).

    • Corect. Am avut si eu prof de mate in liceu care cerea sa mergi la el la „pregatire” ca sa iei note mari. Iar la pregatire iti dicta niste subiecte din care cateva erau selectate pentru testul de clasa si chiar si asa, culmea, erau unii care picau : )))
      Am mers un semestru in clasa a 9-a si apoi am renuntat pt ca nu mi s-a parut ok sa platesc pt note mari cand stiam ca nu le merit.
      Sistemul este de cacat, stiu foarte bine. Ce poate face fiecare parinte e sa fie interesat de copilul lui si sa incerce sa-l educe cat mai bine (eventual sa nu mai voteze cu PSD:)) ).

      #muiePSD

  3. Degeaba dam vina pe parinti. Parintii nu sunt platiti sa-i invete carte pe copii. Din contra, parintii sunt cei care platesc. In plus, daca ne bazam pe parinti, generatia urmatoare nu va fi niciodata mai buna decat cea din care s-a nascut.
    Oricat de rasfatat ar fi copilul, daca profesorul isi face treaba la clasa si promoveaza doar 60% din elevi pentru ca restul de 40% nu merita sa ia nota de trecere, parintii se vor trezi la realitate.

    • Treaba este ca, cu exceptia catorva parinti responsabili (estimez sub 3%), nu vrea nimeni sa se trezeasca la realitate! Momentul adevarului i-ar plesni peste ochi de le-ar sparge fața si, desi se asteapta, nu vor sa infrunte riscul.
      Asadar, se coafeaza cu putina poleiala de pe la tarabele universitare si „lasa, ca o sa fie bine…”

  4. Voi vă dați seama că părinții sunt și mai proști. Unde a dus sekurismul țara… Afară cu sekurikii din viața publică!

    • Afara cu cocalarii ajunși să ne conducă destinele noastre, ale copiilor și nepoților noștri!
      Nu poti pune interlopii, impostorii și incompetenții să ghideze dezvoltarea țării și să facă reformele in educatie si societate-altfel va ieși o societate după chipul și asemănarea lor, adică cocalarizatä și interlopizată!
      PSD ar trebui scos înafara legii, a distrus prea mult țara asta!

    • 30 de ani de FSN/PSD au dus tara aici. 30 de ani de conducatori cretini si analfabeti, ultimul PM e un exemplu remarcabil. Lasa tu securistii si vorbeste-ne de comunistii care au condus Romania in ultimii 30 de ani.

  5. Pai in toti anii astia chiar si sefii educatiei au fost niste semianalfabeti, cum sa se imbunatateasca rezultatele? Idiocratie in toata regula.

  6. Si sa vezi ca va continua caderea!
    Toți ministri educatiei de la Abramburica la Anisie nu vad decat reduceri de ore chiar de matematica.
    Matematica care dezvolta logica elevului e scoasa sau redusa.
    Numai vorbe si proiecte idioate care descurajează profesorii si elevii.
    Profesorii, pentru ca este permis accesul cu note foarte mici la titularizare a unor neica nimeni.
    Profesorasi de mana a treia care nu au cum sa ridice standardul elevilor pe care ei ii pregătesc atata vreme cat au intrat in sistem cu nota 5.
    Elevii care nu mai invata deorece conform ultimilor statistici stau cu nasu-n telefon / tablete cam 6 ( sase) ore pe zi.
    Cum sa invete generatia copy&paste când in medie stau 1 sfert din viata lor pe telefon?

  7. „…. La Matematică rezultatele PISA 2018 înregistrează cea mai mare scădere față de testarea anterioară din istoria acestor teste. Este vorba despre 14 puncte pierdute de România față de PISA 2015 și 15 puncte față de PISA 2012…..”

    Eu spun c-ar trebui defiintata matematica. Ce atat studiu, ce atata chin!!! Ce atatea ore…. 1+1….. ce conteaza…Egal 25…. Ar trebui scoasa din programa. Si fizica, si chimia, si istoria… si… si…. Si sa se faca numai vocationale…. tastatul pe smartphone, cautatul pe goagal (daca stii ce sa cauti) si ce-i mai important… sunatul pe babacul/sponsorul/taticul sa rezolve „problema”!

    Peste vreo 20 de ani n-o sa mai stie cum ii cheama cu buletinul in mana. Pardon, cartea de identitate!!! Si alt pardon, asta tine de citit!!!

    Aferim!

  8. Sa nu exageram, testele pisa nu spun nimic despre scoala in general. Poate despre scoala desi nici acolo rezultatele nu cred sa fie valide, cu toata gaura neagra din sistemul de invatamant.

  9. Nici nu e de mirare la ce campanie împotriva invatatului se desfășoară de câțiva ani pe rețelele sociale.
    Influenceritele de feisbuc promoveaza agresiv matematica predată pe muzică sau dans, fizica si chimie in gimnaziu invata pe bune sub 10% din copii, na, trebuie doar medie mare de intrare la liceu, nu cunostinte reale, sa învețe copiii doar la română și la matematica de evaluare nationala. Subiectele de matematica de evaluare sunt extrem de slabe( cam in jur de 4 grad de dificultate pe o scară de la 1 la 10, in anii 90 erau undeva in jur de 8).
    Copiii care mai învață sunt considerati” ciudatul clasei” nicidecum modele.
    O sa fie si mai rau, am vazut copii care au intrat cu medii peste 9.70 la liceu de top si care au rămas corigenți in clasa a 9 a la matematica, matematica de clasă. Vin in Colegii Naționale și nu cunosc principiile de baza ale mecanicii la fizica sau noțiunile de bază la chimie. Despre geografie, istorie etc nici vorbă. Si au avut medii peste 9.75 in gimnaziu. Profesorii de alte materii decat romana si matematica( asta, doar din modelele de subiecte din sutele de asa-zise culegeri) dacă dau note mici in gimnaziu sunt reclamați si iese un mare tărăboi.

    • Toata tara-i un Karaoke, doar ca la invatamant ne impiedicam de oglinda oleaca mai des, ca ne-o pun strainii aia nemernici in drum…

      In rest, luam cei 2-3 nativ exceptionali (care ajung olimpici in ciuda sistemului de invatamant romanesc!) si ii punem in geam, sa le luam „pensia” si mai ales faima.

  10. Fiecare dintre cei care isi dau cu arerea ar trebui sa incerce sa rezolve un test PISA. Inclusiv profesorii. Acel test valideaza capacitatea copilului de a analiza un text, de a extrage idei si de a aplica informatia intr-un context similar. Copilul trebuie sa-si exprime opinii si sa dea verdicte.
    Nimic din toate acestea nu se aplica in invatamantul romanesc. Vorbesc din experienta de profesor, care preda in strainatate in prezent.
    Profesorii trebuie re-educati in spiritul utilitatii informatiei transmise si al aplicarii ei, pentru a nu mai cere simpla memorare a informatiei. Reforma in invatamant trebuie sa plece de la profesori, prin evaluarea lor cu teate similare PISA.

  11. Fiecare dintre cei care isi dau cu parerea ar trebui sa incerce sa rezolve un test PISA. Inclusiv profesorii. Acel test valideaza capacitatea copilului de a analiza un text, de a extrage idei si de a aplica informatia intr-un context similar. Copilul trebuie sa-si exprime opinii si sa dea verdicte.
    Nimic din toate acestea nu se aplica in invatamantul romanesc. Vorbesc din experienta de profesor, care preda in strainatate in prezent.
    Profesorii trebuie re-educati in spiritul utilitatii informatiei transmise si al aplicarii ei, pentru a nu mai cere simpla memorare a informatiei. Reforma in invatamant trebuie sa plece de la profesori, prin evaluarea lor cu teate similare PISA.